Fotografie europeană

Drumul de la Chişinău la Paris s-a mai scurtat puţin. Într-un foarte important cotidian parizian, zilele astea, Michel Platini apare fotografiat - unde credeţi? - în faţa unui palat pe care scrie Preşedinţia Republicii Moldova. Defazat şi paseist cum sînt într-ale fotbalului, pentru mine imaginea emblematică a lui Platini era una dintr-o noapte de vară, după semifinala Franţa-RFG a Mundialului din 1982, pe stadionul Sanchez Pizjuan din Sevilla.Un jucător de fotbal poate trăi multe într-o viaţă - dar o noapte ca aceea se poate întîmpla doar o dată la o mie de ani. Poate vorbim altă dată despre ea.

Bun, şi ce căuta Platini la Chişinău? Ce-a căutat în tot periplul european pe care l-a făcut în ultimele luni. Vă aduceţi aminte, mai anul trecut, cînd Gică Popescu a bătut ţara, judeţ cu judeţ, ca să-l contracandideze pe Mircea Sandu la conducerea FRF? Cam asta a făcut, la nivel continental, Platini, reuşind surprinzător - în alegerile de ieri - să preia succesiunea la conducerea UEFA contra veteranului suedez de 78 de ani, Lennart Johansson, preşedinte în funcţie şi candidat el însuşi (şi căruia, ce coincidenţă, mulţi îi spun Naşul, cu trimitetre la filmul cu mafioţi al lui Coppola!).

La ora la care am început să scriu, chiar în ziua votului, nu ştiam rezultatul. Dar nu asta conta. A fost un perfect exerciţiu de democraţie: 52 de federaţii de fotbal ale continentului - din Germania şi pînă în Malta -, prin preşedinţii lor, au trecut prin faţa urnei şi au strecurat bileţelul cu votul. Între ce au avut ele de ales? De o parte, Johansson: sub deviza stabilitate şi continuitate, sigur de sprijinul marilor cluburi şi marilor magnaţi ai fotbalului de pe continent. De cealaltă parte, Platini: promiţînd să întoarcă fotbalul mai aproape de rădăcini, de vremurile în care mingea era la fel de rotundă pentru toţi. La un moment dat s-a vorbit despre o posibilă candidatură a lui Franz Beckenbauer - numai că germanul, se pare, şi-a făcut ceva calcule financiare şi, cum trebuia să renunţe la contracte publicitare şi la colaborări cu televiziunile, a renunţat.

Meciul dintre Johansson sau Platini reprezintă în sine o fotografie clară a stării fotbalului european actual, aflat la răspiîntie de drumuri. Viitorul va fi unul în care cluburile multimilardare vor continua să facă legea pe stadioane şi vor dicta preţurile, dar va redeveni şi unul al surprizelor, în care cluburile mici, dar vioaie vor încinge periodic atmosfera cu revelaţii de moment.

În fine, mai există un detaliu. De fapt, am scris acest text nu pentru a comenta un rezultat pe care-l veţi şti demult. Ci pentru a vă semnala că, pentru prima dată în ultimul deceniu (decenii?), fotografia Palatului Preşedinţiei Republicii Moldova a apărut într-un mare săptămînal parizian. Michel Platini a ştiut pe cine să se bazeze cînd a candidat.

12 comments ↓

# 12 gilos on 27.01.07 at 10:48 am

nu cred ca va reusi sa faca mare branza platini. a promis multe pt a putea fi ales, dar tot cei mari, tari si bogati vor face legea in fotbalul european

# 11 stealth25 on 27.01.07 at 9:33 am

@ionutz_std:

Ce vrei mai Ionut, asta s-a dus la emisiunea Mari Romani si a fost singurul “sustinator” care a vorbit impotriva personajului pe caretrebuia sa il promoveze. Auzi,…dar tu crezi ca el a ajuns de capul lui acolo? Nu taticu l-au trimis tovarasii lui ca prea luase viteza Maresalul. Oricum totul a fost masluit stai linistit. Iesea Antonescu clar pe 1 sau Carol, dar da mai bine un roman fara controverse “europene” ca Stefan cel Mare. Cioroianu e un fariseu. E 0 ca om politic si ca profesor. Crede-ma, am absolvit facultatea de istorie…

# 10 epigonul on 27.01.07 at 9:30 am

@ionutz_std

… inseamna ca tu esti la minus infinit! misca-ti fundul inspre arhive si biblioteci inainte sa adopti asemenea atitudine lipsita de nuante!

# 9 In ochii lui Mihai on 26.01.07 at 11:35 pm

cred ca n-ai inteles interpretarea lui Radu. Bravo tu Radule.

# 8 VOODOO on 26.01.07 at 11:28 pm

http://www.ghidul-universitatilor.ro/?6759 e bun pustanu imi place cum scrie!!

# 7 ionutz_std on 26.01.07 at 10:53 pm

nu meriti sa ti se spuna profesor ; ai devenit zero(sau erai) cand l-ai denigrat pe maresalul ION ANTONESCU,un mare roman,cand ar fi trebuit sa-l aperi!dar nu-i nimic,si iuda ar fi facut la fel!

# 6 polimpianul on 26.01.07 at 10:10 pm

Mai Rad-ule,

Stridenta tonului tau supara. Nu sant cel mai mare patriot al tarii asteaia, nu sant nici un Est-European convins, dar facand parte dintr-o parte a Europei urgisita de vremuri si soarta (asa cum cred ca faci) ar trebui sa realizezi ca aceasta miscare la varf este benefica. Pentru noi, astia Est-Europenii, cu Corpodenii si betoanele noastre, aparitia meteoritica a lui Platini ne deschide un drum neasteptat in cale. Nici Europa anilor ‘70 nu era mai blagoslovita, dar si ei, la randul lor, au avut culoarul favorabil la un moment dat. Fotbalistic, capitalist… Si, asa, citind comentariul cu iz observatorist al lui Adrian Cioroianu, mi-a venit in minte intrebarea: oare nu trebuia sa se intample odata si-odata?…

# 5 reddog.giurgiu on 26.01.07 at 9:49 pm

DINAMO CAMPIOANA!

# 4 reddog.constanta on 26.01.07 at 8:59 pm

DINAMO CAMPIOANA!

# 3 Adry on 26.01.07 at 8:22 pm

Strategia lui Platini s a bazat pe convingerea federatiilor din est de a l vota,astfel,isi asigura o majoritate sigura.Scopurile lui de marketing au fost foarte bine studiate,daca aparea in Moldova inseamna ca fiecare vot conta pentru el si pentru tactica sa promotionala.

# 2 junky on 26.01.07 at 7:21 pm

u biatcez iz veri stupid!! sac mai cac veri mucio!!!

# 1 Rad"U" on 26.01.07 at 6:55 pm

Cioroianule,

de unde stii dumneata ca Beckenbauer s-a retras din cauza contractelor publicitare? Esti total pe dinafara. Federatia germana l-a sustinut pe Johansson iar Beckenbauer tinteste de fapt presedentia FIFA. Si acolo ii este locul. Beckenbauer e singurul om din sport de care se teme Blatter. Stii ce inseamna victoria de azi a lui Platini? Inseamna “blatterizarea” a singurei dizidente la adresa FIFA. Ai sa vezi de acum in colo in singura competitie de elita din fotbalul mondial care este Champions League cat mai mult din mormanele de beton construite acum 60 de ani, stadioanele Europei de Est. Si ai sa vezi arbitrii gen Corpodean si jucatori care isi dau singuri mingea in poarta de emotie ca au ajuns pe Bernabeu. Ceea ce face Blatter la FIFA cu tarile din lumea a treia va face Platini la UEFA…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.