Atenţie cu ironiile, domnule profesor!

Cultura fotbalistică nu e totuşi cultură universală

Stimate prietene,

Marţi, ca de obicei, am citit cronica dumitale din Evenimentul Zilei şi am vibrat voios la entuziasmul cu care ai scris despre semifinala aceea din Cupa Ligii Franţei, dintre Reims ( a opta din divizia B) şi Bordeaux ( a opta în divizia A). Nu era - nici vorba! - prima oară cînd mă găseam alături de dumneata într-un avînt liric inspirat de sport - de sportul care nu se reduce la fotbalul ăsta care ne mănîncă zilele şi acum ne rupe oasele. Dacă mă gîndesc bine, de-a lungul timpului, despre Kasparov şi Lance Armstrong, despre Ronnie O’ Sullivan şi Noua Zeelandă am discutat împreună, cu fervoare puştoiască, mai mult decît despre Hortensia Papadat-Bengescu. Sîntem amîndoi printre cei cîţiva scriitori cărora nu le e jenă, la o vîrstă matură şi vulnerabilă, să deplîngă un ofsaid inexistent sau un penalty inventat din nimic.

Ca atare, îţi scriu azi, pentru a-ţi face o fraternă imputare; ai în cronică o paranteză la care, cum s-ar zice, m-am autosesizat. Ajungînd la evocarea gloriosului Just Fontaine din echipa de aur a Reims-ului de altă dată, te întrerupi pentru a întreba ironic: “Nu ştiţi cine a fost Fontaine? Iertaţi-mă, am uitat ce vîrstă aveţi! Să vă spun… ” şi urmează o rapidă evocare a celui care “era geniul vremii”, chiar dacă Franţa pierdea, în Mondialul din ‘58, semifinala cu Brazilia. Se înţelege lesne cine este ţinta acestei ironii: tinerimea fotbalistică de azi aflată la o vîrstă care nu le permite să ştie cine a fost Fontaine, consacrat pentru veşnicie, golgeterul absolut al Mondialelor, cu 13 goluri într-un turneu final.

O clipă am vrut să-ţi dau deplină dreptate; şi pe mine mă irită generaţia asta care e convinsă că istoria fotbalului începe cu Hagi, la noi, cu Zidane “la ei”, despre Cruyff sau şi mai în adînc despre Facchetti şi Corso, despre Baratki sau Apolzan ştiindu-se tot mai vag ori deloc. Mă irită, dar mă sucesc, după o expresie a zilei. Şi mă uit, în primul rînd la mine: în adolescenţa mea îi aveam ca idoli pe Petchovski şi Bazil Marian… Cînd a venit Puskas la Bucureşti, în 1948, am rămas bujbe, dar tata îmi zicea că nimeni nu se compară cu Dobay. În 1958 am văzut la televizor (în al doilea an de TV la noi… ) finala dintre Brazilia şi Suedia, mi-a fost clar în faţa lui Pele şi Garincha că sînt un incult. Dumneata, în adolescenţă, ştiai deja că Fontaine e geniul vremii? De unde? Din Sportul popular? Din telegramele Agerpress sau TASS? Există desigur cultură fotbalistică, dar orice s-ar spune, ea nu e de tip universitar. Pe unul care nu ştie “importanţa lui Just Fontaine” nu o să-l pici ca pe unul care nu ştie ce e cu natura la Sadoveanu. Acestor tineri microbişti nu le putem cere decît să pună mîna şi ochii pe o casetă cu meciuri de altădată. La care ar putea să rîdă şi ei de noi: “Ce Mondial e ăla în care unul marchează 13 goluri? Lasă-ne, domn’ profesor, în durerea noastră de inculţi!” Sînt foarte ironici, sînt duri, confratele meu….

Cu afecţiune, al dumitale…
Radu Cosaşu

54 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 54 chelseaboy_nyku on 26.01.07 at 7:59 pm

super articol….iar daca e sa vorbim despre fotbal nu cred ca avem vreo vina ,noi cei mai tineri, ca nu cunoastem uni jucatori de acum 30 de ani. e mult mai important sa stim despre scriitori romani, imparati,regi , voievozi etc

# 53 Florin Calapod on 26.01.07 at 7:25 pm

Si totusi e vorba de un blog sportiv! Iar tu te tot lansezi in niste atacuri la persoana! Probabil tii tu neaparat sa-mi spui ceva,pt ca ti-e clar si tie ca nu intereseaza pe nimeni persoanele noastre! Nu am dreptate?

# 52 Florin Calapod on 26.01.07 at 7:21 pm

Dar de dupa masca de Jmenar e usor sa vorbesti! :) Dar ce povestesti tu acolo e total adevarat! ;) Arogant, lingusitor, ce mai vrei tu.. :) M-am cunoscut si eu intre timp asa ca nu-mi zici nimic nou! :)) Imi cer scuze daca nu te-am salutat si ai tinut atat de mult la salutul meu! Pacat ca nu stiu cine esti..te-as cauta macar cu un telefon sa-ti mai povestesc niste basme! Ca tot ma acuzi ca as fi nu stiu cine! Oricum eu cred ca am banuit in mod corect cine esti! Macr atat sa fac si eu.. sa stiu ce basme am spus si cui i le-am spus! Iar pe astea cred ca ti le-am spus tie, studentule clujean! daca tot folosim blogul pt altceva decat sa vb despre articolul de mai sus, iti mai zic o data ca nu am inteles niciodata de unde atata rautate din partea ta! OK! Am gresit, am “vrajit”..mai stiu eu ce ma acuzi! Nu te contrazic pt ca oricum nu te-as convinge!
Dar pacat ca pastrezi si acum ranchiuna! Si pt ce? Dar lasa asa! Te astept si cu alte mesaje! Numai bine,Alex!

# 51 Florin Calapod on 26.01.07 at 7:08 pm

Ai dreptate, domnule! Nu te contrazic! Esti multumit? :)

# 50 ian rush on 26.01.07 at 4:20 pm

Federer asta pe mine ma scoate din sarite ,nici nu pot sa ma uit la un meci al lui ca adorm!Asa era si cu Sampras.Mie mi-au placut mai mult Nastase,Conors,Agasi.aia erau adevarati artisti nu robotul asta de Federer care parca nici n-are nervi.

# 49 sorel on 26.01.07 at 4:16 pm

eu zic sa fiti voi bucurosi ca ati prins generatia noastra :) .

# 48 sorel on 26.01.07 at 4:16 pm

mda, ma rog … poate e adevarat la fotbal, nu l-am vazut pe pele.Dar l-am
vazut pe Federer in tenis ….si aproape ca n-am pierdut nimic ca n-am vazut pe toti inaintasii lui. Cum se joaca acum tenis …nu s-a mai jucat niciodata.
Pana si tenisul de acu 10 ani …era alt sport aproape, nu mai merge cu …dau tare si rup fileul…in sfarshit e altceva.Imi place cum a evoluat tenisul dupa Sampras .

# 47 dodo on 26.01.07 at 4:15 pm

@Lev Bazil:

Mailul de mai sus e pt. tine!

Chiar, Lev de unde vine? E cumva de sorginte ruseasca? Daca nu sunt indiscret…

# 46 ian rush on 26.01.07 at 4:14 pm

gretzky,tu l-ai vazut pe Mario Lemieu vreodata?

# 45 dodo on 26.01.07 at 4:13 pm

@dodo: cum ignoranta ta este de sorginte stelista, intrebarea e scuzabila.
Dl. Nicolae Manolescu este profesor la Universitatea Bucuresti - cladirea vis-a-vis de “Coada Calului” - Facultatea de Litere, este un foarte apreciat critic si istoric literar, este, in ciuda adversitatilor si vicisitudinilor, academician , a incercat o vreme, fara succes sa scoata din marasm sociatatea romaneasca postrevolutionara prin actiune politica (cu PAC) si, in timpul liber, este un pasionat de sporturi si fin comentator al fenomenului (actualmente la Ev.Z). Happy now?
btw, nick-ul iti vine de la pasarea aceea disparuta?:)

——————————————————————————————

O fi el academician, tot respectul pt. el, (puteau fi o multime de prof. Manolescu…) dar asta nu inseamna ca se pricepe f. mult si la fotbal! Cred ca asta a vrut sa spuna si d-nul Cosasu!

Multumire pt. lamuriri!

P.S.: Cu pasarea dodo ai dreptate!!

# 44 Cata on 26.01.07 at 4:07 pm

Acuma sa facem din nou tetrapiloctomie si sa dezbatem prapastia dintre generatii iarasi? Numai un om care regreta ca e batran poate sa-i condamne pe tinerii contemporani cu batranetea sa ca au alti idoli fata de el.

# 43 calaretulcucap on 26.01.07 at 3:52 pm

Da un articol despre declaratiile lui Hutan caum ca l-a contactat cineva de la steaua in ziua meciului de la Vaslui…pe cand?

Daca era vorba de Dinamo,vuiau ziarele!

Mama ei de presa aservita unui cioban.

# 42 MIHAI_1973 on 26.01.07 at 3:40 pm

Recunosc ca nu aveam cum sa il vad jucand pe “marele” Just Fontaine, am doar 33 de ani si imi cer scuze pentru asta. Dar sa nu comparam forbalul din vremuri demult apuse cu fotbalul de azi. “Marele” Just Fontaine, daca ar juca azi fotbal, ar fi in cel mai bun caz un jucator de pluton. Azi nu se mai alearga ca bezmeticul dupa minge, nu ai spatii sa iti faci jocul, totul este supertacticizat iar presingul si tacklingul sunt necrutatoare. Nici un jucator ca Ronaldinho nu poate fi sigur ca este cel mai bun din lume. Azi iti trebuie niste calitati extraordinare ca sa iesi din anonimat.

# 41 jmenaru on 26.01.07 at 2:51 pm

@ florin calapod: nush ce prostii vorbesti acolo. Se pare ca nu ma mai tii minte sau nu vrei sa ma tii minte. Nu-ti zice nimic nick-ul jmenarul? Pacat, am stat pe strada cu tine. Mereu faceai pe interesantul si pe importantul. Tu, ala care invatzai la shaguna, erai centrul universului, nu noi astia care am prins un loc la vreun grup scolar. Ce de basme ne spuneai de fiecare data cand prindeai ocazia… Si ce tare erai tu la fotbal,”mare lider”… In sfarsit, nu ma luam de tine daca nu spuneai atatea prostii si linguseli (ca de obicei) si daca mi-ai fi raspuns la saluturile de la craciun (fie vorba intre noi, nu numai pe mine m-ai ignorat)… Dar se pare ca noi, tzaranimea, suntem invizibili pentru tine, cel care esti la facultate…

# 40 Lev Bazil on 26.01.07 at 2:29 pm

PS: uitasem de presedintia US! (uniunea scriitorilos)

# 39 Lev Bazil on 26.01.07 at 2:24 pm

@dodo: cum ignoranta ta este de sorginte stelista, intrebarea e scuzabila.
Dl. Nicolae Manolescu este profesor la Universitatea Bucuresti - cladirea vis-a-vis de “Coada Calului” - Facultatea de Litere, este un foarte apreciat critic si istoric literar, este, in ciuda adversitatilor si vicisitudinilor, academician , a incercat o vreme, fara succes sa scoata din marasm sociatatea romaneasca postrevolutionara prin actiune politica (cu PAC) si, in timpul liber, este un pasionat de sporturi si fin comentator al fenomenului (actualmente la Ev.Z). Happy now?
btw, nick-ul iti vine de la pasarea aceea disparuta?:)

# 38 Lev Bazil on 26.01.07 at 2:16 pm

Toata lumea care are idee despre lumea aceasta stie ca profesorul Manolescu - eventually academician - este un om “rau”, in vreme ce dl Cosasu este “bun”. Asa incat ambele articole sunt foarte agreabile si fara cusur. Macar de ar fi asta tonul polemarhilor nostri din presa sportiva!
Nu poti sa nu-i iubesti pe amandoi, sa nu regreti ca altii ca dumnealor nu prea avem si sa-ti doresti sa-i tina cat mai mult pasiunea si condeiul - adica sa traiasca mult de tot! Da-le-ar D-zeu sanatate!

# 37 MirceaZ on 26.01.07 at 1:55 pm

MARE PUNCT PE MARE I

# 36 reddog.constanta on 26.01.07 at 1:49 pm

DINAMO CAMPIOANA!

# 35 geo on 26.01.07 at 1:42 pm

da cine e domn profesor??????????/

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.