Fatalismul lipsei de responsabilitate

Destinul nu e musai implacabil, ci poate fi influenţat. Media vuieşte şi despică firul în patru pe tema tragediei a cărei victimă a fost Maria Cioncan. E firesc. Cînd moare un medaliat olimpic, în floarea vîrstei, nu de bătrîneţe, oriunde în lume, lacrimile curg rîuri. În general, trecerea în nefiinţă a simbolurilor generează o revoltă surdă, scrîşnită. Toată lumea îndeamnă la smerenie, la respect pentru memoria regretatului şi pentru familia îndurerată. Trece înmormîntarea, se deschid şi se închid anchete, se botează-n viteză o sală de sport sau un stadion cu numele campionului, se comemorează vreo doi ani la rînd şi după aia se-aşterne uitarea.

Într-o ţară specializată-n căutarea ţapilor ispăşitori, curios, nimeni nu caută la rădăcina acestor tragedii. Sigur, e cel mai uşor să dai vina pe destin, pe faptul că “n-a mai avut zile, săraca(ul)”. Omeneşte vorbind, nu te poţi lupta cu soarta şi e comod să rosteşti sentenţios maxima cu valoare de adevăr absolut “ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus”. Dar destinul nu e musai implacabil, el poate fi şi înfluenţat. Evident că-ţi poate cădea o cărămidă-n cap, dar dacă treci pe cealaltă parte a drumului, nu pe sub şantierul în lucru, ai şanse infinit mai mari să nu mori în mod stupid.

Oficialii Federaţiei Române de Atletism (FRA) plîng cu lacrimi de crocodil şi se bulucesc în jurul sicriului care adăposteşte ce-a mai rămas din trupul atletic al unei campioane. Nici unul dintre ei, însă, nu avea habar unde se afla, în momentul fatidic, unul dintre cei mai proeminenţi componenţi ai lotului naţional. Faptul că Maria Cioncan făcea maratoane automobilistice pe şoselele Europei, cutreierînd bezmetică în căutarea unui loc decent de pregătire, a fost dezvăluit abia cînd corpul ei neînsufleţit se răcea în morga de la Plevna. Sînt convins că Ilie Floroiu, preşedintele FRA, şi toată liota de atîrnători din jurul său vor da vina (cu excepţia sorţii) pe criza financiară a forului de specialitate. Se va invoca fatalist - facem pariu? - insuficienţa fondurilor alocate de la buget. Dacă preşedintele ANS, Octavian Belu (unicul care a făcut o observaţie  de bun-simţ, că nu-i normal ca performerii să facă pe şoferii), nu va insista pentru derularea unei anchete neiertătoare, nu de complezenţă, atunci aceasta va fi explicaţia.

Domnule Floroiu, aţi fost un performer demn de tot respectul, dar preşedinte de federaţie te faci dacă vrei şi dacă poţi. Nu v-a obligat nimeni să alegeţi administraţia împotriva voinţei. Aţi vrut, aţi putut, aţi ajuns preşedinte. Printre obligaţiile pe care ar trebui să le conţină fişa postului dumneavoastră, normal ar fi să se regăsească, în afara reprezentării, atragerea de fonduri şi asigurarea condiţiilor necesare pregătirii marilor performeri; nu de unul singur, ci împreună cu funcţionarii din subordine. Dacă nu sunteţi în stare, plecaţi acasă! Ar fi o tardivă, dar necesară dovadă de respect pentru memoria celei care a fost Maria Cioncan.

28 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 28 Lev Bazil on 24.01.07 at 12:28 pm

Hai, dom’le, sa fim seriosi, ce s-o dam pe federatie? Nu sunt vreun autarhic, dar care-i rostul pregatirilor “afara”? Chiar s-au terminat locurile de alergat de pe la noi? Si ce-i asa de neobisnuit ca un cetatean sa-si conduca masina? Poate Mariei, D-zeu s-o ierte, chiar ii placea sa conduca! E un nefericit accident de automobil cum se intampla sute, zilnic. Mi se pare excesiv sa cautam vinovati te miri unde. Daca-i pe-asa, putem mereu sa impingem responsabilitatea pe umerii altora, pana la cel mai inalt nivel. Maria Cioncan era un om ca toti oamenii si a avut un accident mortal. Meritele-i sportive incontestabile cer o comemorare deosebita; dar sa descriem moartea ca “suspecta” si sa chestionam culpa unor superiori de-ai ei mi se par lucruri absolut deplasate. Ca si reactia unor cititori, indignati ca “de-abia acum” scrie GSP despre dansa. D-zeu s-o odihneasca!

# 27 marfa on 24.01.07 at 11:29 am

Acesta este link-ul cu care poti sa faci bani, pe care trebuie sa dai click :
http://www.ghidul-universitatilor.ro/?6854 !!! nu rata aceasta ocazie !!! castigi fara munca !!! nu strica !!!

# 26 marfa on 24.01.07 at 11:24 am

Acesta este link-ul cu care poti sa faci bani, pe care trebuie sa dai click :
http://www.ghidul-universitatilor.ro/?6854 !!! nu rata aceasta ocazie !!! castigi fara munca !!! nu strica

# 25 mockup on 24.01.07 at 10:27 am

Ciutacu se pricepe la toate, morala si sportul sunt viata lui.
Ciutacule lasa-ma frate lacrimile tale de crocodil “ma doare”!
Mars la TV la o portie de cac*t live.

# 24 bricktop on 24.01.07 at 9:56 am

Destinul daca nu e implacabil, nu se mai poate numi destin.

# 23 FOTBALUL CU ZAMBETUL PE BUZE on 24.01.07 at 6:45 am

Gigi Becali in Champions League. :) http://nandos.wordpress.com/

# 22 T.Vd. on 24.01.07 at 3:35 am

Reprosurile la adresa FRA si a diriguitorilor acesteia,la adresa unei organzari mai mult decat precare a activitatii de specialitate sunt reale.Din pacate,cam la nivelul tuturor forurilor sportive-cu mici exceptii-se manifesta acelasi “mimetism” greu de inteles.Totul se desfasoara asa “intr-o doara”,nimeni nu cauta sponsori si chiar daca i-ar cauta,nimeni nu i-ar gasi,majoritatea persoanelor protapite pe la conducerile diferitelor federatii,fiind sustinute de staff-uri,care au devenit adevarate”clanuri”.Nu exista aproape deloc conducatori cu “bonitate morala” sau cu pricepere in activitatea de mangement,care sa reuseasca sa fie reprezentativi pentru eventualii sponsori.
In mod cert faptul cand un atlet de performanta ajunge sa se antreneze in varii locuri, fara stiinta factorilor de raspundere din federatia nationala de specialitate,acesta fiind obligat sa suporte organizarea si oboseala unei deplasari,efectuate cu mijloc propriu de transport,nu este vorba nici de fatalitate,nici de hazard.Aici culpa este clara-si fara a dori sa gasim “tapi ispasitori”-FRA trebuie sa raspunda,cel putin din punct de vedere moral,dar in mod sigur,pentru lipsa de interes si de profesionalism.

# 21 MrTM on 24.01.07 at 1:43 am

@MirceaZ
cine a acuzat in termeni de mahala??

# 20 VOODOO on 23.01.07 at 10:22 pm

http://www.ghidul-universitatilor.ro/?6759

# 19 cynic on 23.01.07 at 9:41 pm

imi pare rau ca nimeni nu sesizeaza aberatia,ma rog aproape nimeni.un cauciuc tubeless NU EXPLODEAZA.mergeti la o vulcanizare si intrebati.in fine,nu aceasta este concluzia articolului.concluzia este ca la noi in tara la toate nivelurile este un haos total.este stupid si simplu sa dai vina pe fatalitate…ce noroc cu ea…

# 18 Victor Ciutacu on 23.01.07 at 7:45 pm

@madbog: Cand voi avea de gand sa polemizez cu mitocanii precari intelectual si cand o sa-mi pese de zoaiele pe care acestia le varsa pe ecranul PC-ului, te voi anunta negresit.

# 17 madbog on 23.01.07 at 7:42 pm

du-te-n pizda matii de ziarist ordinar..ca tu vezi peste tot anchete si vinovati
da la mata i-a facut cineva ancheta ca a nascut un bou ca tine
tre sa hgasesti tu neaparat un vinovat
nu intelegi in mortii matii ca oamenii aia au fiecare patratica lor in care muncesc si singura vina e ca tara asta e de cacat
tre sa ii tu tot timpul cu teoria pulii mele..se vede ca traiesti in carapacea ta ,mai iesi si tu in lume sa vezi care e treaba

# 16 MirceaZ on 23.01.07 at 7:04 pm

@MrTM: E una sa-l acuzi de neprofesionalism si e alta sa-l scoti vinovat pt moartea cuiva, intr-un fel demn mai degraba de mahala. In plus de asta, nu cred ca Maria a fost prima atleta care a condus dupa un cantonament.

# 15 MrTM on 23.01.07 at 6:46 pm

@Mafalda
reciteste articolul si poate il vei intelege
e vb de faptul ca un sportiv de performanta nu poate veni din Grecia pana in Romania conducand, asta dupa ce a avut un cantonament in care efortul depus a fost foarte mare
cei din federatii si forul olimpic trebuie sa se preocupe de organizarea unor conditii normale de pregatire pt sportivi
pt ca la fotografii sau interviuri dupa vreo performanta sunt primii…

# 14 Scheloo on 23.01.07 at 6:13 pm

Garantat faci bani pe net,de ce sa pierzi timpul aiurea pe cata vreme poti castiga online,eu am reusit http://www.ghidul-universitatilor.ro/?6860

# 13 Sorin on 23.01.07 at 5:49 pm

ha ha.. parca nu stii cit de idioti sint aia….

# 12 Mafalda on 23.01.07 at 5:48 pm

Raportul procuraturii bulgare.

# 11 Sorin on 23.01.07 at 5:45 pm

ce

# 10 Mafalda on 23.01.07 at 5:39 pm

Sorine, mai citeste o data.

# 9 Simonne Davidoff on 23.01.07 at 5:34 pm

Aveti perfecta dreptate! Ce cautau oamenii astia cu masinile din Grecia pana acasa daca se dusesera acolo sa se antreneze si nu in plimbare?
Un sofer poate si-ar fi dat seama ca e o problema cu cauciucul care se zice ca a explodat. Oricum NU trebuia sa conduca ea pentru ca era foarte obositor. Nu trebuia sa piarda 2 zile ca sa isi revina dupa drum, in cazul in care dadea Dumnezeu si ajungeau cu bine acasa.
Eu consider ca au facut un sir de greseli din care una a fost fatala.
Dumnezeu sa o aiba in paza!
PS.1. cat despre NESIMTITII care isi tin dosurile pe scaune si burtile pe genunchi prin birouri (astia gen floroiu) sa ne lase cu scuzele tampite si sa se duca……..
PS.2. domnul Belu are sansa sa schimbe ceva in sportul romanesc. Speram cu totii sa profite de ea. Dansul trebuie sa stie ca opinia publica ii este alaturi!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.