Moartea alibiului fotbalistului extracomunitar

Valoarea unui jucător e mai importantă decît statutul său social sau juridic. Aderarea României la Uniunea Europeană a adus, dincolo de mult - prea - televizata şi enervanta cîntare-maraton a momentului, un şir parcă interminabil de dezbateri privind consecinţele noului nostru statut asupra vieţii de zi cu zi. Dintre profeţii de serviciu nu puteau lipsi, fireşte, oamenii de fotbal. Cei care n-au fost excesiv de ocupaţi cu datul cu punga sau schiurile pe vag înzăpezitele pîrtii din Poiana Braşov (noua Mecca a snobimii româneşti) au opinat, cvasimajoritatea lor, cu excepţia notabilă a lui Mitică Dragomir, care simte spectrul Apocalipsei peste tot, că în sfîrşit s-ar fi deschis porţile afirmării europene pentru talentele noastre ţinute-n lesă de nedreptul statut de ţară de mîna a doua. Vezi Doamne, odată deveniţi comunitari, fotbaliştii noştri vor deveni ţinte predilecte ale mixului capitalist cluburi - impresari.

Există în spusele acestora o parte incontestabilă de adevăr, fiindcă e logic că libertatea de mişcare din UE va oferi românilor (sportivi au ba) şanse matematice mai mari de a-şi găsi angajamente la echipele din spaţiul european comun. Dincolo de asta însă, dezbaterea merită abordată şi din alt unghi. Mă refer la faptul că, după 1 ianuarie 2007, va dispărea unul dintre cele două alibiuri  conscrate ale fotbaliştilor noştri deja legitimaţi în Europa civilizată. Dacă, îndrăznesc să intuiesc, e greu de crezut că fotbaliştii noştri vor scăpa vreodată de năravul victimizării (’”are ceva cu mine antrenorul”), măcar de scuza penibilă “fac tuşa fiindcă-s extracomunitar” să se dezbare junii noştri plecaţi în căutarea marelui El Dorado nu atît profesional, cît financiar.

Ce n-au înţeles pînă acum aceştia (ori s-au prefăcut cu ipocrizie că n-o fac) e că nici un antrenor care ţine la slujba lui nu e atît de neghiob încît să ţină pe bară / în tribună un profesionist gata să-i cîştige meciurile, să-i conserve postul şi să-i sporească veniturile. Şi nici un club cu adevărat profesionist nu va achiziţiona un jucător, comunitar sau nu, în care nu crede (sau măcar intuieşte o speranţă). Indiferent că-i chema Adrian Ilie, Gabi Popescu, Sabin Ilie, Dennis Şerban, Bogdan Stelea sau Cătălin Munteanu - ori tocmai de aceea -, echipele care i-au plătit generos şi-au asumat statutul de extracomunitari al acestora şi riscurile generate de ghişeele (diferite faţă de majoritatea colegilor) din aeroporturi unde-şi arătau paşapoartele. Cumpărîndu-i în cunoştinţă de cauză, că doar nu credeau că-s belgieni, au investit în ei, au sperat să performeze şi, cînd aceştia au dat chix, întîi i-au trecut pe tuşă, iar apoi le-au făcut vînt.

Într-o carieră, poţi întîlni un antrenor tîmpit, nepriceput sau rău - voitor. La fel, ţi se poate întîmpla să ajungi la un club ciudat ori prost condus. Niciodată însă nu poţi da doar de anomalii. Ca-n orice alt domeniu, dacă eşti bun, prestezi, ai rezultate, ai oferte, încasezi şi trăieşti bine. Dacă nu, depeni poveşti cu victime şi călăi, la gura sobei, în faţa oricui are timp şi chef să-ţi plîngă pe umăr.

12 comments ↓

# 12 Victor Ciutacu on 04.01.07 at 12:54 pm

@Fanbuzarin, ai alaturat scuzele mele publice pentru ca nu reusesc sa ma ridic la nivelul intelectual al lui Dan Petrescu. Nobody’s perfect:)

# 11 Fanbuzarin on 04.01.07 at 12:43 pm

Dan Petrescu a exprimat intr`o singura fraza ceea ce scrie Dl. Ciutacu in acest articol confuz si intortocheat.

# 10 Fanbuzarin on 04.01.07 at 12:38 pm

Reformulati va rog urmatoarea fraza:
“Cei care n-au fost excesiv de ocupaţi cu datul cu punga sau schiurile pe vag înzăpezitele pîrtii din Poiana Braşov (noua Mecca a snobimii româneşti) au opinat, cvasimajoritatea lor, cu excepţia notabilă a lui Mitică Dragomir, care simte spectrul Apocalipsei peste tot, că în sfîrşit s-ar fi deschis porţile afirmării europene pentru talentele noastre ţinute-n lesă de nedreptul statut de ţară de mîna a doua.”

# 9 Victor Ciutacu on 04.01.07 at 11:30 am

@leo, dupa cum cred ca ai remarcat, continui sa supravietuiesc dramei de a-ti fi antipatic.
Cat despre scrisul meu Gazeta Sporturilor, o voi face si pe viitor in masura in care voi fi solicitat. In privinta invocatelor “relatii” dintre noi, indraznesc sa te corectez: acestea nu sunt reci, pur si simplu nu exista.
La multi ani!

# 8 genial american on 04.01.07 at 7:11 am

@ GabiKo….

De acord cu spusele tale…dar, de ce nu angajeaza numai filipinezi daca tot sunt cei mai ieftini? Stii f bine raspunsul…Pe de alta parte uite ca Dica ar face cam de 3 ori mai mult la Aston Villa decat la Steaua…cam e proportional cu diferenta dintre salariul tau si cel al omologului englez, nu? Dar nu asa se pune problema…Problema se pune in felul urmator: cat face Dica comparat cu restul jucatorilor din EPL? Media salariilor juc din EPL anul acesta este de 1,2 milioane usd sau 925.000 euro…Dica ar lua 700.000… Ce zici acum?

# 7 GabiKoreanu on 04.01.07 at 5:33 am

corectez: triplu fata de filipinezi

# 6 GabiKoreanu on 04.01.07 at 5:32 am

Problema in cauza comporta in fapt 2 aspecte:
1. cel profesional - aici aveti perfecta dreptate. Nici-un antrenor nu va tine pe tusa un extracomunitar pentru ca acesta este extracomunitar.
2. cel financiar - sunteti cu siguranta in afara fenomenului si s-ar putea sa nu aveti toate elementele necesare. De ce? Pentru ca, fie ca ne vine sa credem sau nu, noi, romanii, ca si alte natii din lume suntem platiti la pasaport. Si aici nu evorba despre fotbalisti, ci despre orice roman ce lucreaza in afara tarii. De pilda, pe platforma unde lucrez, un inginer roman castiga cam un sfert decat omologul englez si mai putin de jumatate decat un korean, ceva mai mult decat un rus si probabil fata de filipinezi. Asa este impartita lumea. Poti sa fii meseriasul meseriasilor, vei fi intotdeauna foarte bine apreciat, insa la fel platit. Eu, unul, ce am trait experienta asta, sper ca aderarea la UE sa ne aseze la masa cu cei bogati. Cu slovacii s-a intamplat acelasi lucru. Ei erau platiti ca si noi, insa odata cu aderarea la UE, aproape ca li s-au dublat veniturile. Asta e motivul pentru care unul ca Dica nu ar trebui sa se grabeasca, pentru ca cei grabiti sunt cluburile din vest care simt ca nivelul de salarizare al fotbalistului roman va creste si vor sa cumpere din timp.

# 5 leo on 03.01.07 at 8:44 pm

Victor Ciutacu,
e prima data cand sunt de acord cu tine. Dar sa nu crezi ca imi place cum scrii! Nu, ramanem la aceleasi relatii reci si cred in continuare ca nu ar trebui sa scrii in Gazeta. Articolul asta insa e bun.

# 4 ac milan fan on 03.01.07 at 6:44 pm

singurul ziarist care scrie pe bune bv domnule si singurl ziarist care la inteles cu adevarat pe domnule george becali bv domnule !!1

# 3 chelseaboy_nyku on 03.01.07 at 5:59 pm

treaba e ca in fotbalul de azi…desi toata lumea bate toba ca se joaca doar pe bani si tra la la la la , totii aceia care se gandesc doar la bani si apoi la jok nu fac nimik…si nu ma refer doar la jucatorii din romania ,care marea majoritate joaca afara doar pt bani, ci ma refer si la ceilalti care joaca neasteptat de rau dar au salariu o caruta de bani. Deci sfatul ar trebui sa fie pt totii jucatori romani sau nu sa nu se mai gandeasca la bani daca vor sa faca performanta in fotbal..dupa aceia vor veni si banii ;)

# 2 reddog.constanta on 03.01.07 at 5:43 pm

DINAMO CAMPIOANA!

# 1 Hexan on 03.01.07 at 5:26 pm

OK. Unde-i noutatea? Probabil, doar fotbalistii in cauza nu vedeau care e problema lor reala (doar e la moda la romani sa vada paiul din ochiul vecinului…) Insa, sa-i bagati in aceeasi oala pe Adrian si pe Sabin Ilie…!!!!! S-ar misca pe etajera unde-i expusa ghata lui Adi cu care a rapus Columbia in ‘98 si nu v-ar fi moale…;)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.