Federer, anul III

Elveţianul a avut un an fenomenal, devenind Tiger Woods-ul tenisului. În tradiţionala anchetă de sfîrşit de an chestionată chiar de învingător, Associated Press l-a ales pe Tiger Woods Sportivul Anului înaintea unui jucător de fotbal american (LaDainian Tomlinson) care a bătut nu ştiu ce record şi a tenismanului elveţian Roger Federer. Sînt unul dintre admiratorii pe viaţă şi pînă în pînzele albe ai lui Tiger, indiscutabil prima celebritate a sportului mondial, campion cum n-a mai fost, personalitate mesianică, ce transcende golful şi sportul, dar alegerea lui AP e o greşeală care în ultimă instanţă înseamnă falsificarea istoriei. Un Rolls Royce e întotdeauna un Rolls Royce, dar uneori maşina anului e un Ferrari.

Tiger a avut un an foarte bun, cîştigînd 8 dintre cele 15 turnee în care a jucat, inclusiv 2 majore. Să cîştigi mai mult de jumătate din turneele în care joci e aproape de neimaginat în golf, iar dacă alt jucător ar fi avut un sezon similar am fi căzut pe spate. E adevărat, legenda lui Tiger a crescut în 2006, iar victoriile au avut încărcătura emoţională aparte, pentru că în mai el şi-a pierdut tatăl, care i-a fost mentor, inspiraţie, cel mai bun prieten şi barometru. Da, dincolo de ireparabila pierdere, 2006 a fost un an bun pentru Tiger, a cărui carieră are un singur ţel: depăşirea celor 18 victorii în turnee majore ale lui Jack Nicklaus.

Federer a avut însă un an fenomenal. În impact global, în 2006 el a consolidat ce construise în 2004 şi 2005, devenind Tiger Woods-ul tenisului, iar dacă va produce la fel în următorii 3-4 ani comparaţia ar putea fi făcută invers. Deşi are numai 25 de ani, lumea a început să murmure: “cel mai bun dintotdeauna”, şi deşi lumea e gata mereu să exagereze, în cazul lui Federer cifrele sperie mai mult decît hiperbola. Palmaresul lui în 2006: a cîştigat 92 din cele 97 de meciuri jucate, pierzînd doar la doi jucători. A ajuns în finală în 16 dintre cele 17 turnee jucate, cîştigînd 12, inclusiv trei majore (Wimbledonul pentru a patra oară la rînd, U.S. Open al treilea an consecutiv), pierzînd în finală la Roland Garros, la Rafael Nadal.

ÎIn 2004, cînd Federer a avut un an similar, AP l-a preferat pe Lance Armstrong, care cîştigase al 6-lea Tur al Franţei. Am înţeles atunci, acum nu e nici o scuză, nici o explicaţie. Ultimii trei ani ai lui Federer sînt fără precedent în tenis: el a cîştigat 9 dintre ultimele 14 turnee de Grand Slam, 247 din 262 meciuri şi 34 din 49 de turnee jucate, şi încheie 2006 primul în rankingul ATP pentru a 153-a săptămînă la rînd. De fapt, el are un avans atît de mare încît la sfîrşitul lui februarie va întrece recordul lui Jimmy Connors de 160 săptămîni consecutive în fruntea ATP.

17 comments ↓

# 17 roach on 01.01.07 at 1:30 am

Sa te ajut: compara-i tu pe Borg, McEnroe, Edberg, Becker, Agassi, Ivanisevic, Kuerten, Courier etc etc cu Nadal, Davydenko, Blake, Ljubicic, Roddick, Robredo, Nalbandian, Ancic, Gonzalez.

Ei?

# 16 roach on 01.01.07 at 1:23 am

*Lendl

# 15 roach on 01.01.07 at 1:22 am

@Andrei

Chiar n-are opozitie Federer.

Ia tu un clasament ATP de la sfarsitul anului 1980 sau 1990 sau 2000 shi vezi ce nume erau in Top10. Apoi compara cu Top 10 2006.

Vezi in ce conditii au facut RECORDURI adevarate un Connors, Lemdl sau Sampras, apoi mai reflecteaza. Astra daca poti shi daca TU ai ceva in comun cu sportul.

# 14 genial american on 31.12.06 at 7:57 am

Pur si simplu nu stii sa scrii! Ce a facut Tiger Woods anul acesta in golf este incredibil! Doar Byron Nelson la sfarsitul anilor ‘30 a avut un asemenea parcurs in alta era cu infinit mai putini competitori! Roger (jucatorul meu preferat) a avut un an extraordinar! Ca sa inteleaga toata lumea, ar fi ca si cum Federer ar juca din rundul 1 pana in finala cu Nadali in toate turneele (cum sa ma exprim altfel? este singurul care-i poate pune probleme si numai pe suprafete lente) si le-ar castiga aproape pe toate fara sa piarda niciun set! Si parca tot nu-i de ajuns…

# 13 Andrei on 31.12.06 at 12:23 am

ce a facut federer este fenomenal!!!N-are competitie?? E clar k n-ai nik in comun cu sportu dak zici asta!! Nimeni altcnva nu merita… Mda, un jucator de nfl…

# 12 roach on 30.12.06 at 8:11 pm

@vladi

golful nu e un sport foarte popular in multe tari. nu stiu cat de iubit e chiar shi in tarile dezvoltate, unde chiar se joaca shi sunt terenuri.
dincolo de asta, mi s-a parut o formulare cam exagerata. la felul cum era scris, rezulta ca inaintea lui tiger n-au mai fost celebritati in sport. chiar daca autorul se referea doar la prezent, tot nu cred ca erau indreptatite toate formularile acelea.

apoi, in legatura la felul cum joci… mai conteaza shi cum obtii performantele pe care le obtii. atunci cand nu ai opozitie (shi federer, in afara lui nadal shi nu pe toate suprafetele), poti avea shi 50 de turnee de GS. asta nu inseamna ca nu e un mare campion. departe de mine gandul.

da, sigur, cifrele sunt importante. mai ales in sport, unde memoria consumatorului e destul de scurta. nu sunt eu in masura sa contest realitatea. dar pot avea preferintele mele. ca oricare din noi, de altfel :)

@flubber

sampras era genul de jucator care facea meciuri memorabile doar cu adversari care stiau sa faca meciuri memorabile. depindea, asadar, in maremasur, de opozitia pe care o simtea… cand adversarul nu era pe masura, sincer, era destul de plictisitor sa urmaresti… jocul seviciu-voleu e stralucitor doar daca ai in fata un “retur” ca agassi sau doar daca te numesti edberg, care mi-a placut mai mult decat sampras, desi ca stil erau oarecum asemanatori.

Numai bine tuturor.

# 11 Melanchton on 30.12.06 at 2:53 pm

As vrea sa sintetizez : toate celelalte clasificari in afara statisticilor si cifrelor sunt subiective si variaza de la persoana la persona. Pai de ce credeti ca s-au mai inventat clasamentele in mai toate sporturile? Asa, trebuia sa se mearga pe jurii inclusiv in tenis! Se putea intampla ca Federer sa piarda un joc in care adversarul jucase mai “frumos”, desi este greu de crezut o asemenea situatie!
Oricine daca sta si analizeaza gaseste alte si alte argumente in favoarea sau in defavoarea unuia sau altuia din performeri.
Deci, conform cifrelor, Roger Federer este cel mai bun sportiv din lume in 2007. Cu mentiunea ca trebuie luate in calcul sporturile cu oarecare raspandire si recunoastere in lume, ca asa si eu am un procent de 90% de meciuri castigate la biliard cu prietenii in ” liga noastra ” in 2006.

# 10 MirceaZ on 30.12.06 at 12:43 pm

Din pacate primii doi din acest clasament vin din sporturi pe care nu le cunosc si nici nu le respect prea tare. Dar oricate performante ar fi reusit cei doi, nu cred ca se apropie vreunul de Federer care e impiedicat doar de existenta lui Nadal sa castige tot.
Cei mai mari jucatori pe care i-am vazut au fost cu siguranta Sampras si Agassi, primul fiind chiar preferatul meu, dar nici unul dintre ei nu reusea sa fie cel mai bun de departe pe orice alta suprafata decat zgura si de departe al doilea pe zgura. Federer e clar inferior lui Nadal pe zgura, dar mult mai clar superior celorlalti tenismeni pe aceasta suprafata, fie ei spanioli si argentinieni.
Topul acesta fiind american, e oarecum logic sa vedem doi americani sus, cu atat mai mult cu cat in tenis ei nu prea mai au un cuvant greu de spus. Federer e cel mai bun la general, Nadal e cel mai bun pe zgura, Roddick si Blake ies in fata doar cand vreunul dintre cei doi paraseste competitia mai devreme…si asta pe suprafata tare, pt ca pe zgura niciunul dintre ei nu exista.

# 9 Ziv on 30.12.06 at 10:12 am

Titlul asta trebuie sa se acorde sportivului care a dominat sportul lui castigand aproape tot.

Hai sa ridem de golf si cine l-o considera sport; daca totusi il consideram sport, hai sa ne aducem aminte de Tiger la Ryder Cup.
Federer domina tenisul de cativa ani dar nu are competitie - sa fi avut acum un McEnroe, Borg, Sampras, chiar si un Agassi sau Nastase - alta ar fi fost povestea.
Tomlinson merita primul loc ; daca urmaresti fotbalul american iti dai seama ce greu e sa dobori recordurile pe care le-a doborit el - si e din ce in ce mai greu comparativ cu anii trecuti - jucatorii devin mai solizi si mai rapizi in acelasi timp.

# 8 Nu_mi_place_Federer on 30.12.06 at 9:17 am

Clasamentul AP, de care e vorba, e construit pe baza voturilor a 65 (nu sunt sigur de cifra) de jurnalisti americani. Iar in US, tenisul practic nu exista.
Evident, exagerez, dar in comparatie cu fotbalul american sau baseball-ul, tenisul e relativ invizibil. Si apoi sa nu credeti ca LT (LaDainian Tomlinson) e Michel Jordan din fotbalului american … mai degraba un Scottie Pippen, si asta cu mila … unul dintre 6-7 jucatori foarte buni in acest sezon (dar din fericire pentru el, cel mai bun fotbalist din cea mai buna formatie a momentului).
Prin comparatie, Federer a modificat standardele pentru ce inseamna sa fii numarul unu intr-un sport … succesul lui e fenomenal, dincolo de limita imaginabilului … a-l compara cu LT nu poate fi explicat decat prin importanta relativa a sporturilor in America …

# 7 laur on 30.12.06 at 6:27 am

Poate ca n-ar trebui sa facem comparatii intre jucatorii din acelasi sport…si-atunci va dati seama ce greu ar fi sa-i comparam pe R. Federer cu T. Woods…
Agassi a jucat excelent pâna la 35 ani, Sampras s-a retras in glorie dupa un ultim US Open, Magic a jucat extraordinar pana la ”50 ani”, Jordan a castigat 3 titluri, s-a retras, a revenit si iar a mai luat 3, a facut niste meciuri memorabile…Ce sa mai zicem de Federer, n-are inca rival….
Sa ne bucuram ca am fost contemporan cu ei, cred ca e mai important si sa regretam ca nu ”i-am prins” pe Wilt Chamberlain, Ilie Nastase si atatia altii….
Va doresc un An Nou cat mai bun!

# 6 Vladi on 30.12.06 at 3:46 am

@roach
Tiger e cea mai recunoscuta figura a sportului mondial, cel mai bine platit sportiv ($100 mil pe an), cel mai dominant in sportul lui. HUH??
Si eu l-am preferat pe Magic lui Jordan, traiesc in LA si tin cu Lakers. Dar nu vorbim de preferinte, ci de realitate.
La fel cu Agassi, a fost fermecator, l-am preferat lui Sampras, dar palmaresul vorbeste in ultima instanta.
Poate la 35 de ani Federer va avea 20 de turnee de Grand Slam…Nu conteaza cum joci la 35 de ani (chapeau bas pt andre la US open, check GSP archive), conteaza cum joci pina atunci…

# 5 roach on 30.12.06 at 2:21 am

2 comentarii:

1. “Sînt unul dintre admiratorii pe viaţă şi pînă în pînzele albe ai lui Tiger, indiscutabil prima celebritate a sportului mondial, campion cum n-a mai fost, personalitate mesianică, ce transcende golful şi sportul, dar alegerea lui AP e o greşeală care în ultimă instanţă înseamnă falsificarea istoriei”.

HUH?? Cum adica “prima celebritate a sportului mondial”??

2. Federer sucks…

Cel mai bun din toate timpurile e Agassi. Sa-l vedem pe Federer cum o sa joace la 35 shi dupa aia mai vb. Suntem atat de ahtiati dupa cifre shi recorduri, incat nu mai vedem nimic dincolo de ele.
Il prefer oricand pe Magic Johnson sau Charles Barkley lui Jordan, pe Prost lui Schumacher, pe Steve Davis lui Ronnie O’Sullivan etc etc…

# 4 Vladi on 30.12.06 at 2:05 am

@chargers
Corect. Tomlinson e cel mai bun RB din NFL si a batut recordul de touchdowns intr-un sezon, iar fotbalul american e cel mai fizic (brutal?) sport. Cred totusi ca pentru a vorbi the Sportivul Anului IN LUME e nevoie ca alesul sa fie dintr-un sport care se practica, sa zicem, in 100, 35, sau macar 4 tari. Fotbalul american se joaca doar in America.

# 3 Andrei V. on 30.12.06 at 2:05 am

Domnul Alin cred ca nu ati vazut finala de la Australian Open de anul acesta cand l-a invins pe cipriotul Marcos Bagdathis. Dupa finala a tinut un speech, din care greu se puteau lega 3 cuvinte deoarece Federer era coplesit de emotie si plangea intruna.

# 2 chargers on 30.12.06 at 1:39 am

LaDaininan Tomlinson este fenomenal in cel mai fizic sport. Uitati-ve prin video clipurile astea si decideti voi: http://www.youtube.com/watch?v=owG_vcP1xCw

# 1 DomnuL Alin on 30.12.06 at 1:16 am

Oare il vom vedea pe Federer plangand, ca Ronaldinho.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.