Un alt subiect de Anul Nou: Croitoru

Nu cumva echipele mari caută aur, acolo unde n-a mai rămas decît tinichea? În săptămînile de vid competiţional, vidul trebuie umplut musai cu ceva. Un număr de jucători stimabili, dar care altfel n-ar avea nici un motiv să devină subiect naţional, se trezesc peste noapte juni primi în telenovela transferurilor providenţiale. Marius Croitoru, de exemplu, a avut la dispoziţie un tur întreg, ca să se remarce în joc, măcar cît Ionel Ganea. Dar dacă, în ce-l priveşte pe Ganea, e clar care-i interesul Rapidului şi care-i oferta reală a jucătorului - talentul de golgheter - Marius Croitoru e doar o zvîcnire, care ar putea să devină cîndva un nume.

Nu-mi amintesc de nici un meci în care Marius Croitoru să fi fost autorul unor isprăvi de prima pagină. Cît s-a remarcat, a făcut-o cu o echipă care a tras să se salveze de la retrogradare. Şi apoi, cu amintirea chinului din campionatul trecut, s-a pomenit  la mijlocul clasamentului. E însă o mare diferenţă între psihologia spaimei de ultimul loc şi psihologia locului întîi. Fugăritul poate să alerge, la un moment dat, mai repede decît atletul sigur de victorie, dar asta nu înseamnă  că-i şi mai bun ca seniorul de drept al podiumurilor. Antrenorii, e drept,  au motivele lor  să vadă altfel lucrurile, decît restul lumii. Antrenorii lucrează cu flerul, acolo unde publicul şI jurnaliştii măsoară cu golul. Problema e că marile transferuri-bombă ale ultimilor ani, numite Sînmărtean, Cursaru, Andrei Cristea şi Pleşan s-au dovedit a fi nişte cacealmale şi că memoria acestor transferuri şi vînzări, plină de mistere financiare şi de tam-tam publicitar ne face din ce în ce mai prudenţI cu flerul antrenorilor şi al managerilor.

În cazul Marius Croitoru, cunoaştem clauzele strict comerciale, dar pe acelea strict fotbalistice trebuie să le ghicim. Între altele şi datorită faptului că o formaţie care n-a jucat niciodată strălucit, care a fost foarte multă vreme un etalon al neputinţei, livrează acum miraculos, unul după altul, numai jucători de UEFA.

E adevărat că, uneori, e mai uşor să ajungi vedetă în Europa, decît fruntaş în judeţul tău. În judeţ, orgoliile şi legăturile de familie şi de clan bat talentul, la fel cum în armată funcţia bate gradul. Totuşi, oricît de aproximativi am fi în opinii, noi, cei care comentăm fenomenul şi marele public al fotbalului, avem tot dreptul să ne minunăm: Măi, chiar atît de orbi să fim cu toţii? Nu cumva tot tămbălăul pleacă de la faptul că echipele mari caută aur acolo unde n-a mai rămas decît tinichea? Nu cumva se întîmplă ce s-a întîmplat şi la alegerile prezidenţiale din 2000, că am fost nevoiţI să alegem din ce nu era nimic de ales?

Să dea Dumnezeu ca Marius Croitoru să fie un al doilea Valentin Badea. Deşi, dacă judecăm fără tradiţionalele pahare de An Nou în mînă, nici Valentin Badea nu prea e ceea ce părea într-un timp să fie din belşug. Să-i urăm lui Marius Croitoru noroc în cariera de subiect stelist. Dar să-i urăm totodată să arunce din cînd în cînd privirea în jur, spre semi-anonimatul în care Sînmărtean, Cursaru, Andrei Cristea sau Pleşan îşi duc povara unor transferuri pline de metafore, deliruri şi legende fără bază.

29 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 29 mujotutun on 28.12.06 at 1:24 pm

Ura si la gara!

# 28 mujotutun on 28.12.06 at 1:21 pm

Ia ganditi-va ca acest jucator se chema Schneider! Asa-i ca se schimba paradigma? Fiti bucurosi, stelisti, ca va vine croitoru’: numai sa-i dati masurile trebuincioase! O sa va taie niste izmene stoc!
Et caeterum censeo ca este un jucator bun!

# 27 ion de la raion on 27.12.06 at 4:50 pm

Oameni buni. Am incredere ca acest Croitoru este un mijlocas valoros care va putea ajuta Steaua, daca nu in UEFa, unde oricum nu trece de Sevilla. sigur in campionat. Tineti minte ca Steaua se impiedica si de echipe din coada clasamentului (0-0 cu Ceahlaul) unde Croitoru se descurca de minune.

FC Vaslui va avea clipe grele: Croitoru la Steaua si Frunza la CFR Cluj. Cam asta a fost.

# 26 Dinny on 27.12.06 at 3:28 pm

@Stelistu’
Se vede ca tii cu Steaua de pe vremea lui Alexandrescu….!!!
Ce conducere si ce jucataori de caracter aveati atunci….acum nici nu merita citati……si asta ti-o spune un dinamovist…la fel de ….tanar !

# 25 Stelistu on 27.12.06 at 3:03 pm

Imi pun in mod foarte serios intrebarea daca cei a caror replici nu sunt nimic altceva decat atacuri la persoana, trecand pe langa subiect cu dezinvoltura acceleratului printr-o halta oarecare, sunt suporteri stelisti sau sunt doar “clone” ale unora din conducerea clubului. Autorul articolului nu face decat sa puna intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna toti stelistii. Este transferul (daca se realizeaza) lui Croitoru “lovitura” pe care o trambiteaza conducerea clubului? In timp ce Dinamo se intareste semnificativ, Becali si Stoica arunca pisica numita Croitoru de la unul la altul. Becali spune ca nu face nimic la club fara avizul lui Stoica, acesta din urma spune ca nu l-a vrut pe Croitotul, dar ca Becali si l-a dorit foarte mult. Pentru mine, stelist de aproape 48 de ani, toata chestia aceasta nu este decat praf in ochii suporterilor pentru a-i impiedica pe acestia sa vada ca Stelei nu-i lipseste o politica de transferuri corespunzatoare unui club de-o asemenea talie, ci, pur si simplu, nu are nici un fel de politica de transferuri.

Daca vrei sa devi stelist adevarat, invata sa-ti respecti adversarul, indiferent care e acesta.

# 24 mujotutun on 27.12.06 at 2:11 pm

Croitoru daca vine / N-are sa le fie bine!
(dar nu stiu cui!)

# 23 DCNU on 27.12.06 at 1:51 pm

DOMNILOL RUBRICANZI GSP,
Cu siguranta se liciteaza peste masura si inconstienta , valoarea lui Croitoru. Este un muritor obisnuit ,ca multi altii, care goniti de foamea de acasa , si-au cautat o meserie. Unii s-au indreptat catre scoala profesionala, altii catre banosul job al show-biz sau, mai putini, catre tari de peste mari ,in cautarea fericirii. A fost,insa, si o patura care si-au cautat implinirea in fotbal, din, din pacate sau din fericire! O parte a acestor sportivi, au inteles ca banii si RECUNOSTEREA VIN , urmare a muncii intense, sacrificiilor si noptilor nedormite dupa o EXPRIMARE NESATISFACATOARE IN TEREN, sau dupa ce au fost biciuiti nemilos si poate pe nedrept de huiduieli si fluieraturi. Nu putem detine adevarul absolut! Insa, STILUL DE EXPRIMARE si modul in care acorda interviuri, la aparitiile pe “sticla” ale jucatorului Croitoru ,ne dau, se pare, deplina credinta ca trebuie sa-l plasam pe acesta in randul jucatorilor neimpliniti profesional,cu dorinte de preamarire si care incearca sa blufeze, comportandu-se asemeni unor personaje din staful stelei, ambiguu, duplicitar, facand afirmatii gratuite, fara baza. Ne indraptateste si exprimarea timida, fara profesionalism si talent , a respectivului, in teren. Din orice unghi am privi este clar ca jucatorul care a determinat dispute intre cluburi, schimburi dure de replici, dureri de cap si stari de incordare, nu reprezinta o solutie pt cluburile mari si mai ales pt DINAMO, care la pretul vehiculat in presa, ar putea achizitiona un jucator talentat, CHIAR DOI, cu inteligenta de exprimare in teren si mai ales cu ATASAMENT pt acest club, CLUB , PE CARE , Croitoru IL DENIGREAZA IN MOD FRECVENT si FATA DE CARE ISI MANIFESTA UN DEZGUST PROFUND.

# 22 geo_rge on 27.12.06 at 1:27 pm

mai slab decat lovin nu e, asa ca e binevenit.

# 21 Jack Red on 27.12.06 at 12:51 pm

Olaroiu si MM Stoika fac afaceri cu trompete de fotbalisti pe banii lui Bekali. Stiti care va fi deceptia anului 2007? Ciril Thereau, fireste! hahahahahahahaha

# 20 mujotutun on 27.12.06 at 12:35 pm

Croitoru “an sich” nu reprezinta nimic. Important este Croitoru “fur mich”: poate ca Olaroiu a vazut ceva necesar in acest jucator. Daca m-ati intreba pe mine - nu este cazul! - cred ca poate fi un jucator bun. Nu-l mai injurati pe dl Octavian in aceste zile sfinte! Terminat sau nu, dansul este scriitor la gazeta si-si face, dupa puteri, meseria.

# 19 iulian 28 on 27.12.06 at 12:28 pm

croitoru e genul de fotbalist nascut vedeta. la vaslui a avut statul acesta atat din partea suporterilor cat si a celor din club, chiar daca uneori si-a dat in petec. umbla zvonuri ca in vestiar era cam ingamfat.
observatiile lui t octavian sunt corecte doar ca sc vaslui a jucat fotbal in acest tur de campionat , o alta problema e ca marius croitoru e din judetul bacau nu din vaslui.
timpul va arata daca aceasta mutare a fost buna. raman la parerea ca locul cel mai bun pt croitoru e la sc vaslui.

# 18 Razvanel on 27.12.06 at 11:26 am

Acest domn, Tudor Octavian, este un terminat.

# 17 di livio on 27.12.06 at 11:07 am

articol corect, observatiile sunt la fel de corecte. Eu cred ca acesti baieti intradevar nu sunt chiar ceea ce se spera, dar totusi muncesc si isi fac treaba ( imi place Andrei Cristea si Plesan iar Vali Badea nu are ce cauta pe lista, intrucat el a confirmat 100% ca are fibra de atacant). Mai triste ar trebui sa fie “vedetele de carton” care “s-au nascut talente si au murit sperante” ( Buia, Radu Niculescu, Sabin Ilie, Lutu, Alin Stoica, Denis Serban, + altii 100 ).

# 16 Stefan Ciobanu on 27.12.06 at 10:46 am

Steaua se intareste…:)))…eu sunt stelist si imi vine rau cand vad ce transferuri fac. In loc sa ia un mijlocas de valoare la 1.5 mil sau pe acolo si sa supimenteze cu jucatori de la tineret, aduc pe Croitoru. Pacat…pt ca aar avea bani pt jucatori mai valorosi

# 15 Dan I. on 27.12.06 at 10:34 am

:)….toata tarasenia e de ras. De-o data apare o stea Croitoru pe care se bate Steaua si Dinamo si….vezi doamne daca nu se poate in tara o sa plece la o echipa din Franta de prima liga…hahaha…cred ca Lyon….Hai sa fim seriosi, daca Porumboiu nu mai stie sa faca afaceri …si Becali sa ia jucatori ieftini, atunci s-a intors lumea cu susu`-n jos. Unul vrea sa ii creasca pretul - Porumboiu - , Dinamo isi baga coada doar ca sa faca o gaura in bugetul Stelei (fac pariu ca nu-l vor pe Croitoru), iar Becali crede ca Croitoru e superstar la pret de matineu. Asta e campionatul nostru , cu circ si afaceri care mai de care mai banoase. Daca ma mai uit si la o echipa ca National la care jucatorii erau zmei si dupa ce plecau pe la alte echipe tindeau spre zero, aveti imaginea adevarata a fotbalului romanesc.

# 14 stelistul on 27.12.06 at 10:19 am

s-ar putea sa aveti dreptate. mi-ar place insa ca acest jucator, Croitoru, sa explodeze la o echipa buna si sa va vad atunci daca veti avea bunul simt sa va inghititi cuvintele si sa recunoasteti ca ati gresit…..

# 13 arthur on 27.12.06 at 10:10 am

@stelista-vezi ca arunca jiji cu covrijei,start oaie cu cabina!!

# 12 Ovidiu alias Shawn Ryan on 27.12.06 at 9:59 am

Dupa revenirea lui Radoi, Nesu si Iacob as spune ca Steaua are deja jucatori buni pe posturile tittulare din echipa. Nu inteleg de ce in Romania se incearca tot timpul transferuri cat mai ieftine si cat mai multe. Daca as fi avut lotul Stelei as plati 4 mil. euro pt. 2 jucatori buni si gata.

# 11 amoss on 27.12.06 at 9:45 am

Ma OBOSITULE …NU PIERZI NICI O OCAZIE SA TE LEGI DE STEAUA…..ESTI RIDICOL ..!

# 10 Mircea on 27.12.06 at 8:24 am

Mesaj pt Gigi, MM si Oli
Orientati-va spre africani. Sunt bine dezvoltati, atletici, uneori tehnicii, puternici, rezistenti si nu in ultimul rind sunt si mai ieftini. Daca aveti noroc si fler, luati cativa ieftini, ii tineti o perioada si ii vindeti de 10-15 ori mai scump.
Succes!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.