Oameni de fotbal şi Oameni

Rapidistul Costin Lazăr, care n-are creanţele patronilor de cluburi, a ajutat pentru însănătoşirea unui copil. Acum trei săptămîni, Jurnalul Naţional declanşa o campanie umanitară  cu o încărcătură sufletească uriaşă. Proaspăt născutul copil al colegei noastre Roxana Morcovescu avea nevoie de o operaţie urgentă pe cord, la o clinică din Israel. Toţi banii din lume n-ar fi putut alina suferinţa tinerilor părinţi, dar 40.000 de euro, costul intervenţiei, ar fi redat  speranţa unei familii disperate. Pe lîngă solidaritatea remarcabilă a colegilor care m-au făcut să fiu mai mîndru de ei ca niciodată, am mizat, din punct de vedere mediatic, pe sprijinul www.hotnews.ro şi al www.gsp.ro, cărora ţin să le mulţumesc pentru promptitudinea şi deschiderea de care au dat dovadă.

Vă veţi întreba, probabil, ce caută un astfel de text în Gazeta Sporturilor. Remarc franc că, pe lîngă forţa de penetrare a ziarului, două motive de esenţă negustorească (dacă vreţi, pragmatism) m-au făcut să-i cer sprijinul lui Cătălin Tolontan. Primul dintre ele: mormanele de bani care se învîrt în fotbalul românesc şi dorinţa maladivă a milionarilor de mucava din interiorul fenomenului de a poza în media ca binefăcători. Al doilea: încercatul tată al copilului este ziarist de sport, fapt care, speram în naivitatea mea, ar fi putut deschide baierele pungii vreunui îmbogăţit căruia i-a făcut vreodată un bine.

De-atunci, ecranele televizoarelor ne-au relevat, într-o ordine aleatoare, petreceri fotbalistice la care sutele de euro se lipeau zgomotos de frunţile maneliştilor, ceva shopping la Londra, dispariţia unei cărămizi de bani din maşina unui investitor, negocieri pentru fotbalişti mediocri purtate cu sutele de mii de euro pe masă sau deşănţate laude cu actele de caritate de milioane de euro ale donatorului de bani la teanc ajuns, prin voia media şi simpatia populaţiei, într-un altădată neverosimil Top 3 al clasei politice.
Cu o singură şi impresionantă excepţie, rapidistul Costin Lazăr, care a oferit tricoul său pentru a fi licitat, nici unul dintre cei ce populează cotloanele fenomenului fotbal n-a avut impulsul de a fi solidar efortului nostru. Să fie limpede, fiecare e liber să facă fix ce-i poftesc sufletul şi creierul cu banii de care dispune. Însă, e bine de ştiut asta, în timp ce cluburi de renume din lumea mare a fotbalului organizează acţiuni periodice de caritate, opţiunea epigonilor mioritici a fost să întoarcă spatele unei oportunităţi care le-ar fi adus, pe lîngă o brumă de respect, care nu se cumpără uşor, mediatizarea dorită.

Între timp, copilul Roxanei şi al lui Mihai a ajuns la clinica din Israel, printr-un efort conjugat, în care meritul cel mai mare îi aparţine ministrului Nicolăescu, om care a uitat că e “clientul” Jurnalului Naţional şi a deblocat, într-un guvern unde nu se înţelege om cu persoană, suma necesară intervenţiei chirurgicale. A fost operat, a deschis ochişorii, iar părinţii săi aşteaptă cu speranţă Crăciunul.

38 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 38 Johannah on 03.06.11 at 9:55 am

Kudos to you! I hadn’t touhhgt of that!

# 37 irina on 16.04.08 at 6:22 pm

cine cunoaste gustul amar al banilor,si greul cu care se fac ,ajuta…bv lazar!!

# 36 carstian agripina on 08.02.08 at 9:39 pm

Super tare da cam scarbos o operatie!!!

# 35 dcnu on 24.12.06 at 8:33 pm

CRACIUN FERICIT!

# 34 roach on 24.12.06 at 3:39 pm

inegalitatea sanselor e peste tot in lume, de la inceputuri shi va fi asha pana la sfarsit, in orice domeniu, nu doar cel medical… putem medita, putem schimba ceva eventual, dar nu regula in sine. dumnezeu/natura ne-a facut diferiti, e inegalitatea originara a sanselor. tot ce vine dupa intareste regula.

in rest, observatiile sunt corecte… din pacate

# 33 JOSE on 24.12.06 at 1:29 pm

Fara indoiala gesturile sunt superbe si merita mediatizate.

Trebuie insa sa meditam la ceva: inegalitatea sanselor. Daca copilul se nastea intr-o familie de lucratori in confectii din Panciu ma indoiesc ca ministrul Nicolaescu ar fi deblocat suma de bani la presiunea vreunui trust mediatic.

Concluzia e una “nashpa”: in prag de intrare in UE serviciile medicale de care beneficiezi sunt proportionale cu statutul tau social si cu capacitatea ta de a exercita presiuni mediatice. MS ar trebui sa aiba o lista de prioritati dupa care sa deblocheze fondurile, nu in functie de intensitatea campaniei de presa care se face (foarte bine ca le-a deblocat in cazul de fata, eu critic sistemul nu gestul). Aceste fonduri ar trebui alocate automat in functie de gravitatea cazului nu ca responsabilii din sanatate sa explice parintilor ca “copilul va muri pentru ca nu i-a dat Dzeu zile”.

Cel mai dur vot de blam pentru sistemul romanesc de sanatate l-au dat premierul si presedintele, operandu-se de “boli domnesti” (ruptura de menisc si, respectiv, hernie de disc) in Franta sau Austria. Asta in timp ce in spitale sordide din provincie se moare de septicemie dupa operatii de apendicita…

# 32 todi on 23.12.06 at 11:18 pm

de ce nu gandim logic inainte sa scriem aici… intr-adevar se invart o groaza de bani in fotbal, milioane miliarde euro lei roni… pt k fotbalul este o industrie…la fel cum este si industria filmului sau marketingul reclamele… ce vreti voi… cei care au bani nu sunt indatorati cu nimic sa dea din banii castigati de ei prin munca sau combinatii pt acte caritabile. dau din ei doar daca simt nevoia sa ajute pe cineva mai putin ajutorat… deci bv lazar!! (chiar nu cred k are vreun interes sa-si faca publicitate)

# 31 eldorado on 23.12.06 at 8:56 pm

Asemenea gesturi caritabile nu este bine sa fie mediatizate .Sunt de dorit iar nominalizarea si prezentarea persoanelor donatoare im media golesc de continut gestul

# 30 roach on 23.12.06 at 8:19 pm

e simplu: ca sa salveze o viata-doua…

chiar crezi ca oamenii aia cu bani de care vb nu au pielea tabacita de critici?? esti naiv(a)… ei nici nu se mai sinchisesc de ce crede “vulgul”, stai linistit(a)… isi vad bine-mersi de afacerile lor, trec de la oi/savarine/butelii la lucruri mai sofisticate - terenuri/it/hoteluri shi cu asta-basta…

cainii (ziaristi, oameni obisnuiti) latra, caravana (bogatasii) trece…

# 29 Danielle on 23.12.06 at 7:58 pm

roach

Da.Si Becali si Turcu sunt oameni din fotbal.Eu intrebam,retoric de altfel,de ce nu face nici o aluzie ziaristul si la vreun Felix,la fel de bogat,poate si mai bogat decat cei din fotbal.Daca tot ne dam asa corecti si “deontologic profesionisti”.

Oricum,ideea era ca ziaristii critica continuu oamenii astia cu bani din fotbal,de ce ar participa acestia la campanii,fie ele si umanitare,organizate de ei?!

# 28 hauhau on 23.12.06 at 7:28 pm

RUSINE SA VA FIE!!!! Sa ma ierte Dumnezeu,dar pentru copiii de politicieni si de ziaristi imediat se deschide punga ministerului sanatatii.Stiti cati copii asteapta pe liste interminabile cateva mii de dolari si nu zeci de mii de euro??MEREU doar pentru voi,aia care fura,politicienii,si aia care se prefac a fi corecti si cinstiti,gazetarii.Va plangeti fara nerusinare cand vi se intampla ceva si nu stiti cum sa apelati cat mai degraba la practicile pe care,chipurile,le criticati.Cand e vorba sa va arda pielea nici voi nu respectati legile scrise sau nescrise ale societatii.Asa ca articolul e de 2 lei si nu merita decat sa fie trimis acolo unde ii este locul:la groapa de gunoi a gazetariei,la groapa nesimtirii universale. P.S.: cat despre acel copil nevinovat e bine ca poate mai are o sansa,macar,chiar si cu pile,banii publici s-au dus intr-adevar la un BOLNAV si nu in vreo vila a nu stiu cui.

# 27 gollom77 on 23.12.06 at 7:08 pm

O singura remarca am de facut vis-a-vis de acest articol: nu prea am inteles inceputul primei fraze….”Rapidistul Costin Lazăr, care n-are creanţele patronilor de cluburi”.
Din cate stiu eu “creante” inseamna datorii de incasat adica ceva bani dati cu imprumut si care trebuie sa-ti fie returnati la un moment dat.
Va rog domnilor “jurnalisti” sportivi sa nu mai folositi cuvine pompoase, sau sa ne rezumam la termeni tehnici, daca nu aveti cunostinta deplina asupra insemnatatii lor.

# 26 roach on 23.12.06 at 5:46 pm

danielle

a taia din context un fragment e cam vecin cu frauda…

de ce n-ai citat intreaga fraza?

suna asa: “De-atunci, ecranele televizoarelor ne-au relevat, într-o ordine aleatoare, petreceri fotbalistice la care sutele de euro se lipeau zgomotos de frunţile maneliştilor, ceva shopping la Londra, dispariţia unei cărămizi de bani din maşina unui investitor, negocieri pentru fotbalişti mediocri purtate cu sutele de mii de euro pe masă sau deşănţate laude cu actele de caritate de milioane de euro ale donatorului de bani la teanc ajuns, prin voia media şi simpatia populaţiei, într-un altădată neverosimil Top 3 al clasei politice”.

doar ultima parte face referire la oierul tau… majoritatea aluziilor sunt la conducatori de la Dinamo. Nu ca asta ar fi o problema. Iar tu te revolti ca s-a luat de preacuviosul JIJI… Nu mai poate nimeni sa zica nimic de “sfantul” jiji, ca-i sar garzile de corp ideologico-spirituale in aparare.

chiar crezi ca are nevoie de ajutorul tau? sau nu-ti dai seama ca esti la fel de neinsemnata pt el ca orice alt dobitoc care se va duce si-si va pune stampila de vot pe numele lui?

# 25 roach on 23.12.06 at 5:34 pm

@ alex_blue

“cu ce drept a “deblocat” ministrul banii PUBLICI pentru a-i folosi in interes “privat”?”….. cu dreptul omului care are shi poate…

si da, poti dormi linistit diseara, ai contribuit shi tu cu 1 ban la operatia asta. asa cum contribui cu cate un ban la plata salariului femeii de serviciu de la parlament, cum contribui cu 1 ban la asfaltarea soselelor shi multe altele, unele inutile, altele utile.

sanatate shi… multa minte tuturor.

# 24 Conjurer on 23.12.06 at 2:22 pm

Apropos dle. Ciutacu, gesturile caritabile nu sunt facute in scop……….caritabil?De ce lasati sa se inteleaga faptul ca daca cineva notoriu in Romanica prin alte aspecte decat valoarea personala si sociala ar fi putut beneficia de mediatizarea unui asemenea “maret gest”? Asta nu inseamna o prostituare a notiunii mult trambitata de “libertatea presei”, sau “onestitate” a sa?Ori, dupa cum afirmau ilustrele noastre rude in latinitate si stramosi “scopul scuza mijloacele”?

# 23 Danielle on 23.12.06 at 2:03 pm

Nu pronunti nici un nume dar pronunti voalat un nume de la care ai fi asteptat sa dea bani.Becali.

“..deşănţate laude cu actele de caritate de milioane de euro ale donatorului de bani la teanc ajuns, prin voia media şi simpatia populaţiei, într-un altădată neverosimil Top 3 al clasei politice.” Victor Ciutacu

Cateva cuvinte care sa ne duca cu gandul la Voiculescu nimic?El cam cati bani a dat ptr copil?
Cristian Tudor Popescu,Nistorescu,Sorin Rosca Stanescu,cativa oameni bogati din presa cati bani au dat?

Milioane se invart si in media,nu doar in fotbal.

# 22 Danielle on 23.12.06 at 1:56 pm

Cat despre voi,ziaristii…
Atata ipocrizie la unii dintre voi nu am vazut nici macar la politicieni.In 80% din articolele voastre atacati dur sau criticati salbatic,faceti misto sau ironizati oamenii astia cu bani din fotbal.Apoi,ca niste fete mari si nevinovate ce sunteti,ridicati din umeri si va scarpinati in cap nedumeriti ca oamenii astia din fotbal nu raspund prezent la actiunile caritabile pe care le organizati.

Sincer sa fiu,nici eu nu as raspunde pozitiv la o actiune caritabila sau de orice gen promovata de tine de ex,daca as fi Gigi Becali si ai vorbi asa urat despre mine.Domnule ziarist.

# 21 Danielle on 23.12.06 at 1:49 pm

Ma bucur ptr copil si ptr parintii lui.Laudabila si initiativa Jurnalului.Insa despre ce mare gest laudabil asa vorbim?! “Costin Lazar a dat tricoul sa fie licitat”. Uhm…

Bine,macar a facut un gest.E adevarat,dar…

Sa fi trecut pe la banca si sa fi scos din cont macar 1000 de euro,sa-si fi sunat colegii de la Rapid ,prietenii fotbalisti de la alte echipe si sa-i fi rugat sa faca acelasi lucru.Asta gest!Asta ajutor real.

De curiozitate intreb,ce suma s-a obtinut in urma licitatiei?

# 20 alex_blue on 23.12.06 at 1:25 pm

Am si eu o intrebare: cu ce drept a “deblocat” ministrul banii PUBLICI pentru a-i folosi in interes “privat” (stiu ca nu e privat, dar nici public nu e)? Pai atunci si noi am contribuit la fondul de 40.000 prin achitarea birurilor catre stat, nu?…Oricum, frumos gestul lui Lazar…chiar daca este vorba de un tricou…ceilalti fotbalisti de ce nu au dat si ei cate un tricou la licitatie???

# 19 Florin on 23.12.06 at 12:53 pm

Ciutacule, esti tare enervant si plictisitor, mereu imbufnat si arogant, flegmatic, de parca le stii tu pe toate, mai lasa-ne, omule, in pace, ca nu mai stiu cum sa schimb canalul mai repede la TV cand te vad pe tine cum … “comentezi” … Stai mercenar la Felix si lasa comentariile …

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.