Suflăm neghiob în cozonacul Becali

Viclean, bogătaşul a început să pună banul în chestiuni de impact social major. În România de azi, nu eşti suficient de intelectual dacă nu dai în Gigi Becali. În scris ori pe sticla televizorului, nu contează unde, trebuie ca poporul consumator de media să te perceapă ca pe un adversar al grobianismelor acestuia. Omul fin al zilelor noastre trebuie să aibă în CV, între altele, obligatoriul capitol de ieşiri publice anti-Becali. Poate paradoxal, toată această foşgăială mediatică îi este extrem de folositoare detestatului de serviciu. Cu cît e băgat mai tare-n seamă şi mai contestat public, procentele din cota de încredere i se ridică la înălţimi ameţitoare.

Cîtă vreme şi-a construit partidul de autor manifestîndu-se doar în apartamentul OTV, n-a contat în politică decît la nivel de curiozitate excentrică. Era doar unul putred de bogat - care ţinea o echipă de fotbal şi dădea bani pentru biserici, babe şi defavorizaţi ai sorţii - şi suficient de megaloman ca să se viseze şi apostol al dreptăţii sociale. Nici măcar nu era o premieră. Ungaria ne-a oferit, nu demult, exemplul unuia Stadler, mare naţionalist, investitor în sporturile de echipă, croit să se legitimeze politic. Astăzi, omul face puşcărie pentru returnări de TVA în cazul cumpărării picturilor de pe Capela Sixtină.

Complicitatea vinovată a media, care a intuit in Becali oportunitatea lejeră a ratingului/tirajului care vine de la sine sau (după caz) a bătut palma cu el, l-a transformat însă într-o vedetă politică. Suficient de viclean şi sfătuit bine de mercenarii care-i mănîncă din palmă şi-i sug din conturi, a început să pună banul pe masă în chestiuni de impact social major, aducătoare de popularitate (satul ridicat după inundaţii şi calmarea de unul singur  a tulburărilor violente de genul celei din Ferentari sînt doar două dintre multele exemple în care a ieşit calculat şi eficient la rampă). Şi, în paralel, să emită păreri despre orice în spaţiul public. Psihoza generalizată a lui “nici o zi fără Becali” a mers pînă acolo încît problema bordurilor pe care muncitorii acestuia le-au montat fără autorizaţie în faţa palatului său din Bucureşti a fost transformată într-un subiect de interes naţional, transmis în direct de televiziuni şi reflectat ca atare în presa scrisă. Nu-i nici un secret cine va fi cîştigătorul de imagine al acestui nou bîlci: omul (nu-i aşa?) corect, care chiar dă o mînă de ajutor pentru întronarea legalităţii şi apelează la instanţa de judecată ca să-şi rezolve diferendul cu primarul care-l hăituieşte pe motive exclusiv politice.

Continuînd în acest ritm, cu media promovîndu-l excesiv şi jupînul clasei politice încurajîndu-i interesat ascensiunea, riscăm ca viitorul scrutin prezidenţial să semene leit cu finala din 2000, cînd Doina Cornea ne ruga solemn, pe TVR, să-l votăm la grămadă, indiferent de convingeri, pe Iliescu, numai să nu iasă Vadim. Numai că în intervalul 2000-viitoarele alegeri prezidenţiale, numărul disperaţilor gata să crediteze orbeşte un soi de Mesia al săracilor are ritm de creştere exponenţial.

181 comments ↓

Pagini: [10] 9 8 7 61 » Afiseaza toate comentariile

# 181 Mircea on 01.12.06 at 9:16 am

Si totusi Gigi Becali a avut dreptate in problema cu trotuarul; amenda prea mare; somatia, amenda si demolarea trotuarelor nevinovate de nimic, in aceeasi zi.
Sa nu mai vorbim de faptul ca acestea se putea strica si reface dupa pofta si designul primariei in momentul in care se facea refacerea trotuarelor in zona.
Faptul ca Gigi va creste in popularitate cu aceasta ocazie il datoreaza numai dlu Chiliman, care se pare ca da amenzi de 100 de milioane pentru 7nivele de bloc fara autorizatie, insa pe 1 trotuar fara autorizatie da 1 miliard.
Cred ca dl Chiliman si facut dabsului si partidului o imagine negativa, care va conta. Nu stiu ce audienta vrea sa atraga dl chilimn, poate pe cei ce nu-l agreeaza pe Bacali. Insa multi dintre acestia, chiar daca nu-l plac pe Becali, in acest caz ii dau dreptate.
Dumneavoastra nu, dle Citacu, fiindca il detestati pe dl Becali, si nu puteti fi obiectiv nici cand acesta are dreptate. De ce nu? Ca nici eu nu ma omor dupa Becali, dar cateodata nu poti sa nu-i dai dreptate…

# 180 bluf_fing on 30.11.06 at 4:27 pm

… precum spuneam … “lasa-i sa moara prosti” …
si adaug : … si, evident, frustrati …
ca sa puteti sa-mi tineti mie lectii de civilizatie trebuie sa traiti niste ani buni intr-o tara civilizata, iar RO este deeeparte de a fi asa ceva … dar voi n-aveti de unde sa stiti asta !
restul (bani, scoli, alea-alea …) nu face obiectul discutiei …
In final, nu va doresc sa iasa Becali presedinte si sa va dati seama cat de prosti/fraieri/ pacaliti/manipulati (alegeti voi termenul care va convine :)) puteti fi in acest moment … am facut “exercitiul” asta cu tata acum 15 ani si rezultatul este Romania de azi …
Bafta, mai!

# 179 Eric the Red on 30.11.06 at 3:54 pm

citesc si raman consternat…de unda atata ura care zace in voi?vedeti-va oameni buni de viata voastra si de fericirea voastra. lasati-l pe jiji in treaba lui…nu-l invidiati….megaloman o viata, umilit o eternitate. asa parca spunea textul uneia dintre Fericiri. Hell awaits

# 178 Mihai on 30.11.06 at 2:35 pm

Mare moralist esti si tu. ai aparut ca, ciupercile dupa ploaie si te apuci sa critici, facandu-i si u reclama.du-te si ascunde-te undeva sa nu te gaseasca nimeni k te-ai facut de ras domnule “jurnalist”

# 177 ahahahahah on 30.11.06 at 1:27 pm

……ma parca gsp era un site de sport…..nu un site cu juranlu propiu a lu unu de care nimeni nu o auzit!!……….:(((…profund dezamagir

# 176 thedeadme on 30.11.06 at 1:06 pm

who the fuck is becali? si de ce intra intr-un editorial al unui ziar asa de respectat?

# 175 un_stelist on 30.11.06 at 12:49 pm

emi201281, tocmai ai dat un exemplu de logica stramba…nu ma obosesc sa iti explic nimic, ca oricum nu o sa intelegi…

# 174 emi201281 on 30.11.06 at 12:47 pm

zicea un neica nimeni ca multi prosti pe acest site
dar tu daca ai comentat aici, ce esti muica?

# 173 un_stelist on 30.11.06 at 12:22 pm

@romanu - nu vocabularul e problema de fond in cazul lui fekali

# 172 un_stelist on 30.11.06 at 12:21 pm

@STELIAN - esti cumva “agramat”?…nu raspunde, e retorica intrebarea…

@Victor Ciutacu - f bun articolul, e normal sa fie mai multe pareri contra decat pro, altfel n-am fi unde suntem…da, Doamne sa functioneze intr-o buna zi macar 50% in normalitate justitia si societatea romaneasca…desi - slabe sanse. Ma gandesc tot mai serios la o schimbare de domiciliu/oras&tara…

keep it up! n-ai ce-i face cu astia de pe blog…sunt multi, da’ prosti…ca-n toata tara

# 171 romanu on 30.11.06 at 12:20 pm

Problema cu Becali nu e ca va fi sau nu ales presedinte. Problema e ca are un nivel scazut de intelegere a lucrurilor si rezolvari simpliste, de regula alb sau negru. Lipsa tonurilor de gri este adevarata problema a lui Becali. Nu stie sa fie diplomat, nu are un vocabular adecvat functiei respective si, psihologic vorbind, da dovada de o labilitate psihica care poate produce mai mult rau decat bine poporului.

# 170 STELIAN on 30.11.06 at 12:00 pm

In atentia “ciocoilor noi si vechi”!!!

Domnilor Comunisti si Securisti sau mai nou Domnilor PSD-sti,PD-sti,Liberali ,pseudo intelectuali,etc.,ce ati facut cu aceasta tara mai intai in perioada 1946-1989 si dupa 1990 pana in ziua de azi.Va spun eu ce ati facut…Ati furat,ati jefuit,ati ucis si ati distrus ce avea romanul mai de pret,si anume,omenia,ospitalitatea si bunatatea proverbiala a romanului.Ati invrajbit poporul cu masmedia acaparata dubios daca nu fraudulos dupa 1989,va ascundeti in spatele unor organizati de tip ONG-uri si vb.in numele intelectualitati si a societati civile atacand singurul Roman adevarat iesit in fata si care are suportul poporului deoarece el reprezinta exact ce lipseste romanului,curaj,bunatate si simplitate.Oare ce este greu de inteles pentru “INTELECTALI” care sau pus in slujba noilor ciocoi…ESTE
INTELES DE CATRE GIGI BECALI.
Nu se pune problema cine este mai intelectul sau cine este mai putin intelectual,ci anume cine este mai BUN ROMAN.
P.S.Domnilor ciocoi daca vreti sa fiti adulati de popor fiti mai darnici cu poporul pe spatele caruia vati inbogatit,fiti omenosi si mai credinciosi si mai deschisi la suflet,cu alte cuvinte fiti mai buni in fiecare zi.

# 169 leo on 30.11.06 at 11:44 am

Uitasem, nu-mi esti antipatic. Nu e nimic personal

# 168 leo on 30.11.06 at 11:43 am

Vivtor Ciutacu, nu e nici o drama. Asta am gandit, te publica doar ca ai nume.
Scuze, chiar nu am vryut sa fiu mitocan. Asta am gandit si te-am intrebat. Logic nu cred ca am gresit, poate am exagerat, in nici un caz nu vreau sa fiu mitocan.
Ma opresc cu insinuarile, cum le zici tu, raman doar la parerea ca articolele tale sunt slabe. Discumtam doar despre articole. OK?

# 167 Victor Ciutacu on 30.11.06 at 11:35 am

@leo, cred ca voi supravietui dramei ca-ti sunt antipatic si furiei tale ca nu te publica nimeni. Eu zic sa nu dezarmezi si, totusi, sa incerci sa publici. Asta in cazul in care ai ceva de scris…
In rest, nu merita sa raspund insinuarilor tale mitocanesti si, ca atare, nici n-o voi face.
Iti urez o zi buna.

# 166 Alex on 30.11.06 at 11:30 am

Citit articolul…ok, tot ce e scris in articol e corect dar redundant. Nu m’am putut abtine insa sa citesc comentariile dobitoacelor pro becali. si sa ma uimesc de imbecilitatea cu care poate fi manipulat bizonu roman. poti sa fi mafiot, sa furi o viata, sa face o avere fabuloasa din cotcarii si pe carca bugetelor de stat provenite tot din taxele bizonilor care’i sar in aparare, si tot ce trebuie ca sa scapi de oprobiul public e sa arunci cu niste sume absolut derizorii fata de capacitatea sa financiara in diverse “acte caritabile”. se vor trezi imediat hoarde de dobitoace imbecile sa urle ca “el macar face ceva pentru tara!”, fara sa isi puna vreodata intrebarea de unde provin mormanele de bani pe care le vehiculeaza… ce cretini….adevaru’ e ca la asa oameni in popor, nici nu meritam altfel de conducatori.

# 165 leo on 30.11.06 at 11:27 am

Victor Ciutacu, ti-am raspuns si in partea cealalata, postez si aici.
Intr-adevar nu e nici o obligatie sa te citesc. Insa pagina de comentarii e prima pa cre o citesc. Chair imi pare rau de format, imi placeau comentariile mai lungi. Ar fi o impolitete sa sar vreun articol, nu am prejudecati, asa ca le citesc pe toate. Remarc insa, fara suparare, ca scrii cel mai slab din pagina asta. Si nu inteleg pe ce criterii ai ajuns sa scrii la Gazeta.
Iti povestesc ceva, fara nume: in pasiunea mea pentru sport m-am apucat de scris, am trimis articolele la un director de ziar sportiv. Mi s-a zis ca sunt foarte bune (ma rog, poate a vrut sa ma simt flatat) dar ca nu pot fi publicat pentru ca nu am nume. Nu sunt fost fotbalist, sunt nimeni. Sa merg sa public undeva, de exemplu la Dilema, ca articolele mele sunt perfecte pentru saptamanalul ala, iar dupa ce imi fac un nume articolele mele o sa fie publicate si la ziarul de sport fara probleme.
De aici dilema mea: de ce te publica, pentru ca ai devenit cunoscut? Chiar nu mai conteaza cum scrie cineva, dupa 2 zile la TV a devenit cunoscut si poate fi publicat pentru ca aduce audienta?
In fine!
Explicatia ta ca MEC nu ma multumeste deloc. Esti jurnalist sau ce? Pentru ce te-ai dus la MEC? E ca si cum Andrei Vochin (scuze Andrei Vochin, e primul nume care mi-a venit in minte) s-ar detasa maine la Ministerul Educatiei. E clar ca nu ai facut-o pentru bani, nu se plateste mai bine la MEC decat la JN. E drept ca ma pot gandi ca ai facut-o doar pentru avantajele personale si, posibil, ale altcuiva? Atunci, ce fel de jurnalist esti?

# 164 Victor Ciutacu on 30.11.06 at 11:10 am

Sa traiesti, Joe!

# 163 joe on 30.11.06 at 11:08 am

Gore esti inimitabil, inconfundabil, incredibil !

# 162 alex de la constanta on 30.11.06 at 11:00 am

ba omule..nu vezi ce fatza ai……lasa`te dreaq de comentarii d`astea…macar Becali face ceva pt oamenii sarmani ….tu ce ai facut ma?!…..ai hranit vreun om ?!…ai adus bucurii la milioane de oameni?!……nu mai incerca sa te faci cunoscut pe numele lui Becali….Ciutacule!

Pagini: [10] 9 8 7 61 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.