Joia demidulce

Am ajuns rău: nu ne mai putem programa să jucăm prost. Pentru cine nu e român meciurile noastre din Cupa UEFA trebuie că n-au fost deloc plictisitoare. Perfect remarcabil într-un fotbal care şi-a făcut un titlu de glorie din a juca la rezultat. “Aş vrea să jucăm prost, dar să învingem, decît să jucăm bine şi să pierdem” e o frază tare des întîlnită. Varianta “să jucăm bine şi să batem” nu e aproape deloc rostită, probabil din două motive. Ori e subînţeleasă, în sensul în care numai un dobitoc ar putea să refuze aşa o perfecţiune a întîmplătorului. Fie tocmai pentru că pare o varianta aproape imposibilă, adică noi nu sîntem Barcelona sau Chelsea ca să ne permitem un atare lux. Şi totuşi, nici una dintre variantele de mai sus nu s-a verificat joia trecută. Rapid şi Dinamo nici n-au jucat prea bine, nici prea rău, nici n-au pierdut, nici n-au cîştigat. În schimb, am cîştigat noi. Noi, cei pe care cu îndîrjire şi speranţă îi numesc “neutri”, ne-am regalat. S-a jucat ca la zidul morţii. A fost ca în comediile de acţiune, cînd nimeni nu moare, deşi toate personajele trec milimetric pe lîngă moarte. Întrebarea e: aşa s-a vrut? Evident că nu ! Dacă ar fi putut, eroii acelei seri ar fi jucat prost şi… ştiţi continuarea. Dar n-au putut. Şi să vedeţi ce nebunie: tocmai această neputinţă e viitorul lor.

Românii dospesc de ceva vreme în purgatoriul fotbalului, de unde şi o anumită stare de debusolare atît de dramatic exprimată prin autogolul lui Nicoliţă. Echipele noastre nu-şi mai permit nici să se apere strămoşeşte, dar nici n-au încă mijloacele pentru a susţine în siguranţă o ofensivă. Din această stare de bardo (aşa numesc budiştii tibetanii starea spiritului între două încarnări) rezultă meciuri emoţionante. Atacăm mînaţi de nevoia de a nu fi mai prejos decît alţii, de a nu se zice, dacă pierdem, că am făcut-o ruşinos. Sentimentul poate să nu fie conştientizat, dar e al naibii de prezent. De la Mlada la Kiev şi chiar cu Real melodia s-a schimbat. Mergem la luptă, nu la tăiere. Iată principalul cîştig al celor doi ani şi jumătate de colindat Europa. Şi iată marele dezagrement al oamenilor din fotbal: în ciuda declaraţiilor, ei nu mai pot, programatic, să joace prost. Poate că joacă nebuneşte, inadecvat, fără limpezime, dar nu prost ca proiect, sărăcăcios, mărginit defensiv, nespectaculos. Următoarea etapă va fi chiar să-şi scoată din minte că trebuie să aleagă între a juca bine şi a cîştiga, dintr-un motiv foarte simplu: una vine în succesiunea celeilalte.

9 comments ↓

# 9 dragomir dan on 29.11.06 at 8:52 am

Iar echipelor romanesti le lipsesc doua lucruri pentru a face fata cu succes in compania marilor echipe: loturi omogene si mai ales tupeul…asta s-a vazut clar la Steaua in meciul de la Bucuresti cu Lyon.

# 8 dragomir dan on 29.11.06 at 8:48 am

Felicitari pentru premiu, d-le Naum. Si sa nu aud chestia aia cu “e meritul echipei”…d-l Banciu e mai mult decit o echipa iar d-voastra sunteti antrenorul…glumesc, stiu ca nu puteti sa nu-l impartiti cu tizul si mi se pare foarte corect asa.

# 7 pafnutie on 27.11.06 at 12:49 pm

sa-mi fie iertat, dar steaua la bucuresti cu real si lyon a cam mers la taiere.
deh, te taie galacticos si “cea mai in forma echipa din europa”…..
noroc cu presa ca i-a trezit la meciul de pe bernabeu. sper ca presa, caci olaroiu nu poate, sa le prepare o licoare fermecata pe baza de red bull si, la lyon, chiar daca vor lua o caruta de goluri, sa dea cu ei pe jos.
idem la atena si londra, mai putin caruta de goluri.

# 6 BogdanAx on 27.11.06 at 11:38 am

Ca la orice spectacol sau gala de box,vedeta sau meciul vedeta este ultimul.Probabil ca acesta este rationamentul aparitiei acestui articol in partea de jos a home-ului gsp.
Un articol f. bun,nici o surpriza!

# 5 kaio on 27.11.06 at 11:08 am

Nu inteleg de ce articolul lui Radu este asa de jos postat. Toate celelalte sunt puse pe la inceput, in timp ce acesta e aruncat in dedesubturile home-ului gsp.

# 4 hulbar dorel on 27.11.06 at 10:03 am

cu siguranta ca suntem neutri si observam ca ceva sa schimbat de vreo doi ani si va spun since ca desi nu tin neaparat cu vreuna din echipe sunt roman si numar zilele care au mai ramas pana la meciul urmator al uneia dintre echipe si parca mi-as dori ca meciurile sa tina mai mult deoarece pt. mine e un adevarat spectacol unde rar am vazut echipee noastre de club jucand modern si fara teama.HAI ROMANIA!!!

# 3 AM on 27.11.06 at 10:02 am

Articol de nota 10 ! Multumim.

# 2 andrei on 27.11.06 at 3:02 am

am ajuns intr-adevar rau.bagatorii de seama si uneori de bani au ajuns in imposibilitatea de a-si permite fragilitati escuse(moi)istice,actorii sunt pusi sa joace pe o scena in fata careia publicul(din ce in ce mai educat) isi inchide telefonul in timpul piesei,dar e capabil de pretentii si judecati pertinente.dar oricat de greu ne-ar fi trebuie sa luptam cu ideea ca inca suntem la inceput,inca avem complexe si ca inca si mai multi bani ne pot ajuta sa le depasim.nu suntem un neam cu caracter,dar am invatat ca e ceva ce se poate cumpara,iar fotbalul s-a transformat in dascal.vom deveni un neam de fotbalisti sau cel putin vom aspira la aceasta meserie chiar daca ea va fi facuta la seral sau la scolile de arte si meserii.cu respect si regret…andrei

# 1 bogdinho on 27.11.06 at 12:01 am

Adevarat si trist dar si frumos.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.