Căluţul fermecat

Dintrun exces de zel explicabil în cazul gazetei tipărite, unde spaţiul costă bani, dar inutil pe internet unde singura limită e bunul simţ, un editor hain a tăiat două rînduri din articolul de săptămîna trecută expediindu-l pe Secretariat, poate cel mai bun cal de curse dintotdeauna, în expresia nefericită, “După ce a cîştigat concursuri şi după ce a stabilit recorduri…” Dacă ar mai fi fost în viaţă căluţul fermecat ar fi nechezat furios. Pele, Wayne Gretzky, sau Hagi n-au cîştigat meciuri şi au marcat goluri. Michael Schumacher nu a cîştigat curse de automobilism şi a stabilit recorduri. Nadia nu a cîştigat concursuri de gimnastică şi a luat note mari. Marii campioni ai sportului sînt unicate care se definesc prin performanţe unice. Secretariat face parte din această rarisimă categorie, chiar dacă a fost singurul care a folosit patru picioare.

Judecaţi: în 1973 Secretariat a cîştigat Triple Crown, cele 3 clasice de galop ale Americii, Kentucky Derby, Preakness şi Belmont Stakes, stabilind, în două din ele, recorduri care stau încă în picioare după 33 de ani. În Kentucky Derby el a fost cronometrat într-un minut, 59 de secunde şi 4 zecimi pe o milă şi un sfert (cam 2 km). În Belmont Stakes, cursa de o milă şi jumătate (2,4 km) pe care a cîştigat-o cu 31 de lungimi (!) cronometrul a arătat 2:24.0. În trei decenii şi mai bine nici un cal nu s-a apropiat la 2 secunde de acest timp. Mai mult, Secretariat a fost cronometrat, în trecere, la o milă şi un sfert în 1:59.0, sub timpul cu care cîştigase Kentucky Derby.  Atleţii şi înotătorii vor înţelege că aşa ceva nu se poate. E ca şi cum Hicham El Guerrouj ar doborî recordul milei bătîndu-l, în trecere, şi pe cel de la 1500 metri. Era, poate, posibil în anii 1920, în sportul modern e de neimaginat.

Nimic nu ilustrează mai sugestiv ideea de Performanţă decît fuleul unui pur-sînge de trei ani într-o cursă de galop. Cursa de graţie de la Belmont Stakes se înscrie în fabulosul sportului alături de alte performanţe irepetabile - 100 de puncte într-un meci din NBA ale lui Wilt Chamberlain, sau primul 10 din istoria gimnasticii olimpice al Nadiei la Montreal. Cariera unui cal de curse durează un an sau doi. Galopul nu era un Wayne Gretzky sau un Michael Schumacher, legende construite din excelenţă mereu repetată, dar a avut, ţn 1973, un fulger de-o vară, iute ca gîndul, un cal fermecat coborît din basme pentru a ne strica cronometrele.

Poate fi un cal o legendă a sportului? Dacă cei care l-au votat între cei mai mari 20 de campioni ai secolului trecut (parcă al 16-lea) au fost nebuni, mă includ cu toată convingerea. Ştiu că nu şi-a făcut sigur injecţie, n-a înjurat, n-a faultat, şi n-a cerut renegocierea contractului. Se spune, însă, că făcea cu ochiul ziariştilor pe care-i agreea.

15 comments ↓

# 15 Vlad Timisoara on 28.11.06 at 11:18 pm

Domnule Paraschivescu, stima, respect,….. acum definitia mea pt persoana RADU PARASCHIVESCU : Echidistant. Cult. La obiect. Corect(chiar daca este cu Poli Timisoara). si MODEST(poate cea mai mare calitate a unui om). Va port un respect deosebit!!! Merita-ti un succes mult mai mare si o recunostinta deasemeni mai mare decat cea care va este acordata acum, dar……..dumneavoastra, modest……… veti spune ca si aceasta recunostinta este exagerata!!! Respect!!! Si acum sa fiu si subiectiv… Forza Violal !!! SA CREDEM NU?

# 14 Din Amor on 26.11.06 at 1:02 am

@ Moraru

Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) a inscris 81 de puncte sezonul trecut intr-un meci impotriva celor din Toronto…Recordul lui Wilt parea de neatins… asnt convins Kobe va inscrie intr-un meci oficila 100 puncte.

# 13 Din Amor on 26.11.06 at 12:59 am

@moraru

Asa cum Wimbledon-ul se joaca pe iarba, Rolland Garros-ul pe zgura iar US Open pe bitum/ciment (hard courts) asa si cele 3 curse de cai sant disputate pe 3 cursuri/terenuri diferite. Atunci s-ar vedea si mai bine ce a putut sa faca Secretariat si cred ca acest lucru trebuia evidentiat…

# 12 Real Sport Romania on 25.11.06 at 10:46 pm

invata fotbal de la brazilieni … smecheriile lui ronaldo si ronaldhino predate pentru tinerii englezi, dar fiind pe net, e pentru toti …

http://real-sport.blogspot.com/

# 11 Zander on 25.11.06 at 10:27 pm

foarte frumos

# 10 rolemodel on 25.11.06 at 9:46 pm

remarcabil

# 9 Tavi on 25.11.06 at 6:39 pm

Desi nu sunt un fan al acestui sport, aplaud initiativa gazetei de a include pe prima pagina si altceva decat fotbal. Visez la ziua, in care prietenele fotbalistilor sau divizia sexy vor disparea din continutul Gazetei. Este oare posibil? Ar fi atatea subiecte care sa le ia locul…
Daca doriti sugestii, noi cititorii suntem aici.
Cu respect
Tavi
www.SolutiiAccesibile.com

# 8 BRAVO on 25.11.06 at 5:51 pm

Frumos articol.ASA DA.Vedeti ca se poate?

# 7 Robey on 25.11.06 at 5:22 pm

Apropos . Vorba gazetarilor de sport. Il veti da afara pe ala care transcrie articolele pe curat? :D

# 6 Robey on 25.11.06 at 5:20 pm

Dar totusi de ce ati sters postul? :D Suntem si la bine si la rau .. si cu greseli si fara. :D :D

# 5 Tot asa on 25.11.06 at 5:02 pm

In sfarsit altceva decat fotbalisti stupizi si suporteri si mai stupizi.
Keep “writing” ;-)

# 4 gogone on 25.11.06 at 4:58 pm

Traim vremuri in care …povestile acestea ,nestiute de multi,sunt necesare.Nu neaparat sa sensibilizeze ,cat sa conduca la reflectii..si comparatii.Daca cel mai bun loc unde sa te ascunzi de paparazzi a devenit biblioteca,de ce sa nu folositi internetul ptr a face cunoscute cat mai multe …intamplari de felul acesta.
Felicitari !!!

# 3 dorin on 25.11.06 at 4:57 pm

bravo!habar-n-aveam!si…m-ati emotionat!

# 2 Daniellone on 25.11.06 at 4:22 pm

Daca tot sunt tot felul de destepti care remarca greseala de la “dintr-un” scris legat, macar ar putea si ei sa se ia de faptul ca “agrea” e scris aiurea cu 2 de “e”. Oricum asta e o greseala a celui care a tehnoredactat, dl. Moraru si TRU sunt, dupa parerea mea, singurii ziaristi adevarati care scriu pentru GSP.

# 1 Jonin on 25.11.06 at 3:53 pm

Excelent!
Aceste aspecte ale sportului si performantei merita mai multe articole decat niste fotbalisti impiedicati si agramati.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.