E cazul să nu ne prostim

Fără să atentez la plăcerea domnului Florin Călinescu de a se socoti singurul român care nu s-a ambalat după meciul de la Kiev, îmi permit să-i pun la dispoziţie colecţia Gazetei noastre, unde va găsi imediat după acel 4-1, un articol care cerea chiar din titlu: “Să nu înnebunim”. O fac nu din vanitate - din ce în ce mai searbadă printre megalomaniile la zi - ci din rigoare în informaţie. Aceeaşi rigoare mă sileşte să titrez azi: Să nu ne prostim! Dacă după ce am văzut la faţă Realul din Madrid şi Realul din Lyon nebunia ne-a mai trecut, azi, cînd Steaua s-a calificat bubuitor în Divizia B europeană, la locul ei firesc, a nu ne prosti e la fel de presant. Pentru cei îngroziţi de acest verb greu acceptabil într-o ţară în care, cum se zice, pot  fi doar mai frumos nu mai deştept decît ceilalţi, sînt gata să reformulez: să nu ne mediocrizăm.

Nimic nu e mai greu de sesizat decît mediocritatea, în general şi cu apăsare particulară în fotbal. Pentru a nu mă pierde în teorii despre bine şi rău (”Aoleu!”, cum s-a exprimat domnul Pleşu cînd domnul Liiceanu i-a propus o asemenea enormă problemă), apelez la cel mai recent exemplu apărut la cîteva minute după acel “magnific, magic, istoric” 1-1 care ne va ţine de cald pînă la primăvară. Preşedintele Ligii, deci nu oricine, domnul Dragomir, ieşind din arenă, a spus-o cu calmul său efervescent: “Meciul nu mi-a plăcut, mi-a plăcut rezultatul, restul nu are importanţă, oricum nimeni nu-şi va aduce aminte decît scorul”. E una din banalităţile de largă popularitate cu care nimerim exact în miezul gîndirii mediocru mulţumite. Fără a fi cîrcotaş, dar nici fan Mironică cel fără frică de exagerări, nu mai sunt dispus s-o înghit, tocmai fiindcă am memorie şi ştiu cîte rele ne-a adus logica asta. Cum să n-aibă importanţă jocul? Cum să nu-ţi pese că meciul nu ţi-a plăcut? Cum să nu conteze decît scorul? Cum să n-aibă importanţă un scor viciat de arbitraj? Adică nu uităm o viaţă întreagă că la Oslo ne-a furat Michel - şi e posibil ca nici nepoţelul domnului Dragomir să n-o uite - şi acum rîdem cu gura plină, indecent satisfăcuţi că cehul a compensat porcăria slovacului… Vorba, şi ea memorabilă, a lui Gigi Becali: “Arbitrii au fost foarte buni şi au cam ţinut puţin cu noi…”.

M-aş bucura dacă intrarea în primăvara paradisiacă ne-ar face să renunţăm la acest patriotism antijoc şi proscor. După cum cam văd nu se poate: “Şi ce vrei, domne? Aşa e în toată lumea!” “Păi, de-asta lumea arată aşa cum arată.” “Aha, eşti pe stînga!” “Nu, dom’le, sînt pentru stîngul lui Dică!”.

28 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 28 Andrei on 25.11.06 at 8:09 pm

kaiserul asta ii cel mai naspa nu stiu de ce dracu la mancat ii prost nu are ce face cu banniii~~~!!!!Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

# 27 Georgero on 25.11.06 at 1:49 pm

@MirceaZ

Dl Cosasu exagereaza, si probabil ca stii bine asta, asa cum stie si d-lui… Diferentza intre Liga Campionilor si Cupe UEFA evident ca exista. Dar nu atat de mare incat sa o numesti “Divizia B”…

# 26 Pashan on 24.11.06 at 1:43 pm

Oamenii batrani se impart in doua categorii - cei cu experienta si intelepciune, obiectivi si intelegatori, care merita un munte de respect si cei acri, rai si invidiosi, devastati ca si`au pierdut tineretea, care incearca sa loveasca in oricine si orice, unul din ei fiind Radu Cosasu.

# 25 dicafan on 24.11.06 at 1:16 pm

nu-mi place comentariul. daca trebuie sa sacrificam spectacolul in favoarea rezultatului eu sunt de acord. am avut la boro spectacol,nu-mi mai trebuie
ps: rapid si dinamo, geniale ca maria!

# 24 Dysco on 24.11.06 at 12:44 pm

Auzi ma, nu ti-e rusine ? “In divizia B europeana unde ii este locul”? ma jegosule, tu sti cine sunt REAL Madrid si Lyon? Retardule, daca stiai nu debitai asemenea porcarii pe aici. Si adu-ti aminte ca Sevilia anul trecut a ZDROBIT, a sters pe joc cu Barcelona, care a avut noroc ca a scapat doar cu 3-0 in fata unei “divizionare B”
Steaua a avut ghinion la tragerea la sorti, in afara de grupa asta si cea cu barca si chealsea, s-ar fi calificat la pas. Asa insa noi ramanem doar cu supozitii, si cu inapti ca tine. Timpul va demonstra cum e cu “diviziile” europene, si “unde ne e locul”

# 23 sarmis on 24.11.06 at 12:06 pm

Pentr ok

Oierul a bagat, din bani privati un milion de euro!! Ceilalti comunisti asteapta bani de stat!! Dar daca asta ati inteles din tot ce am scris, inseamna ca nu am fost destul de clar in afirmatii!! Dv nu aveti nici o vina!!!

# 22 ok on 24.11.06 at 11:59 am

Mr. Sarmis,Steaua joaca pe un stadion pe un stadion a carui infrastuctura e facuta de aceeasi struto-camila,doar departamentul este altul.HAHA!!!Tare asta cum Rapid si Dinamo joaca pe stadioane comuniste si Steaua joaca pe super-stadionul facut de jiji in Pipera!!!:)

# 21 sarmis on 24.11.06 at 11:45 am

Intr-o lume a democratiei, d-l Cosasu, un intelectual de rasa, nu poate sa digere calificarea echipei Steaua in primavara europeana!! Nu da bine!!! Toti intelectualii din Romania pentru a avea o imagine de bon ton, se auto denunta suporter Rapid. Da bine. Echipa cu traditie, muncitoreasca, fara bani, cu un stadion vechi si ramasa inca echipa departamentala, adica cu bani de la buget!! Echipa Dinamo este, ca si Steaua, o echipa a comunistilor, adusa la noi in tara cu tancurile sovietice (recunoasteti traseele) nu este de bon ton. Fosta echipa a Securitatii si a MAI, mai nou MI, acum cu un statut de hibrid, struto-camila, cu 10 actionari, dar si cu bani in infracstructura de la MI, adica tot de la buget!!
Si atunci ce le ramane, “amaratilor” de comentatori sa faca? Sa diminueze din meritele echipei Steaua, pe plan international, ca la intern nu mai “pupa” Steaua vre-un rezultat, stim noi de ce!!! Pai cum se poate sa insinuam noi asa ceva despre spuma intelectualitatii din presa sportiva din Romania? Suntem frustrati, paranoici etc, etc… Cunoastem sintagma!!!
Nu!!! Se poate scrie orice despre Steaua. Este condusa de un oier, care n-are in spate nici un minister sau departament, este un oportunist, un incult, un actor, un delicvent, un farseur, dar care spre deosebire de restul de echipe, care asteapta de la primarii sau ministere, bani, adica de la STAT, pune banii lui, PROPRIETATE PRIVATA, in intresul OBSTEI. Ca o face pentri a castiga capital politic, este fara tagada, dar pentru asta o sa aiba Steaua foarte multi suporteri!! Pentru ca vulgului ii place rolul de haiduc al lui Gigi Becali, care castiga bani, institutiile abilitate ale Statului vor decide CUM, si ii pasa si de omul de rand, care este negijat de catre stat si alinat de catre OIERUL GIGI BECALI! Intelectualii din tara, pe buna dreptate. sunt ingrijorati ca acest om ar putea sa devina un idol pentru omul de rand, mai ales tineretul!!! Dar toti intelectualii din Romania ar trebui sa depaseasca momentul de NUMAI A SEMNALA, si sa porneasca si prin intermediul unor Fundatii, nu numai sa arate cu degetul, ci sa-i si ajute, material, pe cei in cumpana, fara alte posibilitati de a se salva. Pentru ca altfel, prin pozitii ca cele ale d-lui Cosasu, si ca dumnealui sunt multi alti intelectuali, domnul Becali, prin ricoseu, va avea in continuare mai multa credibilitate, iar clubul de fotbal Steaua, mai multi suporteri!!
Si ca sa fiu pragmatic,va voi oferi spre dezbatere, campania mediatica, desantata, impotriva echipei Steaua pentru simplu motiv ca s-a calificat in primavara europeana!! Sau poate opinia publica din Romania a crezut ca Steaua ar fi putut elimina, in acest moment, echipe de talia Lyon sau Real Madrid!! Sunt de acord ca presa sportiva din Romania sa fie acida si exigenta cu jucatorii si oamenii din fotbal, dar sa aiba pentru toate echipele aceasi unitate de masura si nu dupa cum le dicteaza… interesele!!!

# 20 Saber Rider on 24.11.06 at 11:36 am

In primul rand faceti o mare greseala, la faza celui de-al doilea gol anulat a fost offside, din chiar primul moment al executarii acelei lovituri libere.
Va recomand sa va mai uitati inca o data la faza, mai ales voi, astia cu comentariile pe aici. Ca doar aveti acces la torente, si mai lasati vrajeala cu arbitrul care cica a tras cu noi.

Asa ca totul aici este in plus. Inclusiv mare parte din acest articol.

# 19 DasReich on 24.11.06 at 11:16 am

Domnule Cosasu imi e scarba de dvs . Sa dea Dumnezeu sa nu mai avem 50 d ani de aici in colo echipe in cupele europene , nici macar in divizia B a Europei . Cu unu ca dvs ne meritam din plin soarta tata ! UN SFAT : DUTE SI SCRIE LA O GAZETA DE PERETE DIN LUMEA A TREIA AFRICANA !

# 18 MirceaZ on 24.11.06 at 10:46 am

Georgero: e foarte decent domnul Cosasu cand spune Divizia B europeana. Sevilla a batut pe Barcelona in supercupa, un meci de o miza senzationala: extraordinar. Chiar daca asta ar fi relevant, a nu se uita ca Sevilla (actualmente secunda Barcelonei in Spania - invinsa ei in meciul direct pe bune si cu miza) a jucat singura in finala din vara, impotriva mirobolantei Middlesbrough, locul x-shpe in Anglia si suficient de buna doar cat sa-i faca pe elvetieni si romani sa-si taie venele. Asa cum a cam jucat singura in toata competitia.
Asa ca hai sa nu tampim acum si sa credem ca suntem mare lucru pt ca ne-am batut de la egal la egal cu Herenveen, Betis Sevilla, Middlesbrough si alte vajnice ocupante ale mijloacelor de campionate europene. Sa ne frecam mainile de bucurie, dar cu decenta (ca tot veni vorba), pentru ca diferenta intre competitii nu se reflecta si in coeficientii UEFA.

# 17 Georgero on 24.11.06 at 10:10 am

“Pippo13 Says:
November 24th, 2006 at 1:37 am

Bai ‘’io’’ vezi ca se scrie LOOSER cu 2 de O ………dar e grea geografia asta c sa-i faci,si adu-ti aminte ca trofeul asta de LOOSERI l-a castigat candva si STEAUA si ne mandrim cu el,asa ca las-o balta”

FALS

“Loser”, cu un sg “o”, nu cu doi de “o”. So, take it easy…

# 16 ducusor on 24.11.06 at 10:05 am

……….si altceva .Sa nu uitam ca am invins anul trecut o echipa ce venea din CL asa ca vorba unui alt domn de mai sus “Aveti o varsta domnu’ Cosasu”.Nu cred ca este chiar atat de mare diferenta intre cupa UEFA si CL cum o faceti dumneavoastra sa para .Cred ca vorbiti cu mentalitatea si cu aceeasi viziune pe care o aveati cand se juca fotbal la varsta de 20 de ani pe care o aveati dumneavoastra.Fotbalul sa mai schimbat in ultimii ani si nu prea mai sunt echipe mici.

# 15 maribn on 24.11.06 at 9:39 am

Domnule Cosasu, dumneata preferi ca dupa fiecare meci international sa strigam “hotii, iar ne-au furat!”.
De ce trebuie sa fim noi mai catolici decat Papa, de ce nu putem sa ne bucuram de o calificare, chiar daca a fost obtinuta si cu ajutorul arbitrului?
Altii au castigat titluri mondiale datorita greselilor de arbitraj si tot s-au bucurat, noi ii punem la zid pe arbitrii care ne-au ajutat.
Pacat ca nu stim si noi sa ne bucuram.

# 14 suporter steaua on 24.11.06 at 8:48 am

Da, asa suntem noi romanii, circotasi de meserie.Cind pierdem, ne lamentam ca au jucat bine, cind cistigam ne doare ca am jucat prost si tot asa.Domnule Cosasu, mai in urma cu citiva ani cind nici o echipa nu juca nici macar in divizia C europeana, nu aveati ce scrie, acum cind suntem pe cale sa jucam cu 3 echipe in divizia B cum spuneti, nu e bine ca n-am facut-o cu demnitate dupa dumneavoastra.Uitati ca suntem una din putinele tari din estul europei care avem atitea echipe, in europa, si asta este totusi de apreciat.In rest “studentul” va cam spus-o”.Bravo pentru comentariu!

# 13 cippip on 24.11.06 at 7:45 am

aiurea, dom-le , numai tampenii scrieti

# 12 englandunited on 24.11.06 at 5:49 am

este o placere sa citesti asa ceva….se vede ca veniti din cu totul si cu totul alta generatie ….civilizatia ne lipseste …si cand ne lipseste civilizatia ne lipseste TOTUL !

# 11 Real Sport Romania on 24.11.06 at 4:54 am

avem 3 echipe .. daca socotesti si steaua … care a facut tot 1-1 …

ciumeti pe targa … asta e gazeta asta … mai bune-s comentariilor suporterilor … he he he … keep going !

http://real-sport.blogspot.com/

# 10 ss lucki on 24.11.06 at 4:05 am

Pippo analfabetule, se scrie “loser” cu un singur “o”… look it up!

# 9 jarj on 24.11.06 at 3:11 am

Romania e bolnava,bolnava rau.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.