Între Ladislau şi Laszlo

Loţi Boloni va prelua naţionala Ungariei. E, ca să-l citez, “o ştire interesantă”.

“Cînd te laudă criticii, te simţi ca un condamnat căruia călăul îi spune că are un gît frumos”, a declarat cîndva actorul Eli Wallach. Şi în campionatul Angliei exista pe vremuri obiceiul mătrăşirii deghizate în elogiu. Ken Bates, fostul şef al lui Chelsea, era fachirul acestui tip de discurs în care sinonimul trebuia citit ca antonim, iar votul de încredere ca invitaţie la făcutul bagajelor.

Loţi Boloni a fost la rîndul lui escortat de fraze cavalereşti şi de vorbe mieroase cînd rezultatele n-au mai justificat investiţia. O politeţe parşivă i-a petrecut ultimii paşi la Monaco, un alai de complimente i-a însoţit, mai demult, despărţirea de Sporting. Oameni subţiri, cu ţinută şi maniere de diplomaţi, l-au citit pe Boloni de fiecare dată cu interes, dar nu neapărat corect.

Unii n-au ştiut ce să-i ceară. Au confundat proiectul cu peticeala şi construcţia cu darea în folosinţă. L-au luat pe arhitect drept meşter bun la toate, disponibil să repare orice, în toiul nopţii şi pe întuneric. Or, Boloni n-a crezut niciodată despre sine că are virtuţi de scamator. De constructor, da. De improvizator, cîtuşi de puţin.

Cu şase ani în urmă, Ladislau Boloni a fost numit selecţioner al naţionalei României. Prezentă ca de fiecare dată cînd e nevoie de ea, ironia sorţii a trimis România în aceeaşi grupă cu o Ungarie vulnerabilă, dar pitită în spatele febril invocatului “complex maghiar”. Pe 2 iunie 2001, naţionala a dizolvat acest complex maghiar şi a cîştigat cu 2-0, prin golurile unuia dintre jucătorii creditaţi insistent de Boloni: Marius Nicolae. În 2001, singurul antrenor cu un proiect realist din ultima vreme, a plecat la Lisabona.

Atras de bani, dar totodată sufocat de pretenţiile federalilor noştri. Căci nimeni din birourile FRF nu-şi permitea o sincopă voluntară de obiectiv. Pompierismul fardat cu mascara patriotică a precumpănit în dauna unei renunţări înţelepte la o calificare oricum compromisă, în ideea unui efort rodnic pe termen lung.

La sfîrşitul lui 2006, Laszlo Boloni e gata să preia naţionala Ungariei. Pînă aici, nimic neaşteptat. Diriguitorii fotbalului maghiar au sesizat că pot pune mîna pe un antrenor în pas cu exigenţele fotbalului contemporan. Ei sînt dispuşi să-i tolereze zîmbetele condescendente şi chiar răspunsurile în doi peri.

Trufia cosmopolită a lui Boloni e la rîndul ei un lucru admisibil la Budapesta. Bine, dar atunci care e obiectivul? Ce aşteaptă lumea de la Boloni? O calificare-miracol după o înfrîngere cu Malta? Un titlu european după decenii de secetă prelungită? O dare peste cap soldată cu un triumf la limita verosimilului? Nici vorbă. Lui Boloni i se cere să reconstruiască echipa pentru o prestaţie concludentă în 2012. Auziţi vorbă, “reconstrucţie”. Şi auziţi termen, “în 2012″. Nu credeţi că am fi avut mai mult spor dacă am fi ţintit, la timpul potrivit, obiective asemănătoare?

27 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 27 Romeo on 06.03.08 at 11:01 am

omul munceste pentru bani. Dvs daca nu ati lucra pentru bani ne-ati scuti de astfel de comentarii. In plus, la Boloni originea difera de a populatiei majoritare si nici nu a fost suficient apreciat din acest motiv. Mai mult, nici prenumele sub care a fost cunoscut nu coincide cu cel pe care l-au dorit parintii lui, atunci cand s-a nascut.

# 26 Bela on 29.03.07 at 2:57 am

Tot respectul pentru OM,jucator,si antrenor.Viata are sussuri si josuri.Ceea ce a facut ca el sa fie diferit a fost dedicatia in toate ce a facut.Nu limba sau originea ci munca si dragostea fata de fotbal.Eram copil cind a marcat pentru Romania contra Italiei.A dat gol si lui Honved si a luptat pentru Steaua.Doar pentru faptul ca nu s-a injosit la nivelul unora care nu-l suportau a ales sa plece.A fost toata viata un domn si va ramine.Este ungur dar asta nu-l impiedica sa iubeasca Romania .Intrebati pe Lucescu,Ienei,Hagi,Iordanescu,Balint,Stoica,Piturca si chiar pe Valentin.
Tot respectul pentru acesti oameni care mi-au creat atitea clipe fericite,pentru ca au fost oameni inainte de toate .

# 25 Burlaku' on 31.10.06 at 7:16 pm

Eu zic ca, dupa Lucescu si Iordanescu-cel din mileniul trecut, a fost cel mai bun antrenor pe care l-a avut nationala Romaniei. A lasat nationala pentru Sporting, desi eram practic calificati pentru baraj si era respectat de public si mass-media, din motive necunoscute mie. A fost deranjat de nasu’, sau au mai fost si alte motive? Echipa era atunci in reconstructie, isi inchipuie vreun naiv ca puteam termina inaintea italienilor, desi nici cand juca Hagi nu am reusit asta?
Vad ca inca destui il regreta….

# 24 paco on 31.10.06 at 4:00 am

cine ar fi acceptat in romania un astfel de obiectiv,sa fim seriosi.cat despre boloni,nu stiu de ce il plange toata lumea cand el a lasat nationala intr-un moment greu pentru bani si probabil si pntru ca nu …mai bine nu mai zic nimic ca ne depuncteaza astia blogu…

# 23 Latzy_mures on 31.10.06 at 3:57 am

Boloni, inainte de toate e un profesionist desavarsit in tot ceea ce face, de aici incolo vin nuantarile care iar cele rautaciose mai ales cele legate de etnie nu au nici cea mai mica relevanta si valoare.
Boloni nu pleca de la nationala daca era lasat sa-si faca treaba in liniste, si probabil acum aveam si noi vreo 2 participari in plus la turnee finale.Boloni nu a acceptat sa fie umilit si s-a dat la o parte cand era clar ca se dorea inscaunarea lui Hagi(tot respectul pt Gica,o sa-si dovedeasca si el calitatile de antrenor).
Despre Boloni, va mai spun un aspect din viata lui, pecare probabil nu prea multi il cunosc: student fiind la Facultatea de Medicina din Tg Mures pe vremea cand juca la ASA cineva din conducerea echipei a incercat sa ii puna o pila pt a trece un examen,iar boloni cand a auzit de asa ceva a zis ca mai prefera sa repete anul decat sa se pacaleasca singur.Si a repetat anul, din proprie initiativa desi putea sa promoveze si cu restanta aceea.Cu invatatul …..citea oricand avea putin timp liber intre antrenamente pe autocar, in cantonamente in timp ce coechipierii jucau remi , carti etc. Si sunt sigur ca la fel de profesionist si studios este si in meseria de antrenor, asa ca nu are nimeni ce comenta cu privire la profesionismul lui! Pacat , mare pacat ca l-am pierdut!
Domnu Iancu faceti tot posibilul sa il aduceti inapoi in tara! Vom avea toti de castigat!
Targu Muresul te iubeste si te va iubi pentru totdeauna Boloni Laszlo.Ar trebui sa-ti facem statuie la fiecare colt de strada.

# 22 joe on 30.10.06 at 11:36 pm

In orice caz a facut mai multa treaba la nationala Romaniei decit Hagi

# 21 LFC Bucharest on 30.10.06 at 8:28 pm

respect Ladislau Boloni !

# 20 Max Mustermann on 30.10.06 at 7:09 pm

@iq666 - Vasile nu este Laszlo, iata mai jos formele folosite in diferite limbi:

Laszlo(maghiara), Vladislav(rusa, ceha, slovena, bulgara, sirba, croata, poloneza), Ladislav(ceha, slovaca, slovena), Ladislaus(latina), Ladislao(italiana), Ladislau(romana)

# 19 iQ666 on 30.10.06 at 6:12 pm

asa ca fapt divers, ca vad ca nimeni nu semnaleaza, laszlo se traduce in romaneste prin VASILE, nu prin ladislau

# 18 Carnatul Kosher es Kosheri Kolbasz on 30.10.06 at 4:51 pm

Haira Laci
Gyere a Temesvaron, Laci! ou cum sa zice :) A Budapest tzivil hartza este! asa ca dom iancu umflatu sa ii faca o oferta. daca tot ii place lui Laci sa construiasca echipe sa vina la Timisoara ca are sa construiasca cat a construit pana acum.
Oricum, respect pt un profesionist adevarat!

# 17 István Kelemen on 30.10.06 at 4:30 pm

Bölöni László a fost primul jucător din naţionala României, care a ajuns la 100 de selecţii…Nu este un lucru mic, mai ales fiind “minoritar”. Jos pălăria în faţa lui. Iar pentru ultranaţionalişti şi xenofobi : să-şi aducă aminte, că Bölöni nu a plecat pentru bani, ci pentru simplul fapt că s-a pregătit terenul pentru Hagi..Şi nu a fost un trădător, ci a înţeles pur şi simplu că în disputa mediatică-cu accente naţionaliste - nu are nici o şansă în faţa Regelui. Va reuşi sau nu la cîrma naţionalei maghiare rămâne un caracter deosebit, iar pentru mulţi din generaţia mea , care am prins anii de glorie al A.S.A. va rămîne mereu un idol.

# 16 detestabil on 30.10.06 at 3:38 pm

ungaria are sanse mici sa faca ceva in fotbal in urmatorii 20 de ani asa ca 6 ani de insuccese pt ei nu e mare lucru. boloni e un antrenor fara sansa daca-mi e permis cliseul. unde se duce nu face mare lucru. L-a nationala romaniei s-a chinuit sa invete limba romana. S-a dus la Rennes a dus echipa la retogradare pe urma printr-un sir de victorii in stilul cainilor rosii a dus echipa in uefa ca pe urma sa se duca la monaco si sa-i ingropae si pe astia. Marii antrenori au facut cariera la echipele de club nu la echipele nationale. La echipa nationala un mare antrenor se pensioneaza . Pai in 6 ani de zile orcine poate sa-si incerce norocul ca antrenor. Sunt curios cine mai e interesat de meciurile echipelor nationale. E nivel de divizia b in comparatie cu marile meciuri din liga campionilor.

# 15 Levente on 30.10.06 at 3:33 pm

Sok sikert Laci! Eljenek az erdelyi magyarok! :) Levi

# 14 simon on 30.10.06 at 3:06 pm

mie imi place boloni, dar ne’a cam ‘tradat’ vorba lu gigi, prea ne’a lasat asa pt 30 de parai in plus… sigur, avea si cel mai mic salar pe care l’a avut un selectioner, parca de dupa 90, (dar nu era muritor de foame totusi) aici l’a cam tradat mircea sandu, nimic nou.
si nu aveam nici un complex in fata Ungariei pe vremea lui , daca nu ma insel prin 99 le’a dat ADI ILIE un gol de generic, un lob superb, 2-0 scurt la ei acasa.

# 13 mihaiM on 30.10.06 at 2:54 pm

@ Ionut - cam asa au gandit si “federalii” de atunci (si cei de acum in varianta Reloaded), si l-au dat afara…. Iar presa ii comenta observatiile scrise la antrenamente: erau in ungureste… Si? Daca omu asa vroia sa le scrie, care-i baiul?
In legatura cu articolul sesizez doar acele mici erori, in rest este in spiritul domnului Paraschivescu, adica BUN.

# 12 cristian alexandru on 30.10.06 at 10:59 am

Domnule Paraschivescu, tare mi-e teama ca peste 1-2 ani veti scrie un articol la fel de frumos ca toate articolele dumneavoastra (va citesc si in Ev. Zilei) in care ne veti spune cum de a reusit Loti in Ungaria. Si stiti ceva? Chiar daca vom regreta ca la Budapesta a facut treaba buna (si nu la noi) ne vom mai alege cu un articol scris ca pe vremea lui Nea Vanea.

# 11 Real Sport Romania on 30.10.06 at 10:54 am

Ce tot bateti apa-n piua? e clar, a fost la cirma Romaniei, a avut numai probleme si insuccese, nu are nici o legatura cu ungaria ori ca el e ungur. Acum este pe liber, si nu vrea omul sa someze, deci a luat jobul pe care-l prinde … ungaria e libera …e stie limba …tocmai bine.

Success si speram sa batem ungaria la fotbal, cu boloni or not !

Meciuri inregitrate le putyeti downloada (mila-inter, steaua-real) … e free …

http://real-sport.blogspot.com/

# 10 Maryo77 on 30.10.06 at 10:42 am

ce antrenor am pierdut .. boloni era perfect pt TIMISOARA .. domnule Paraschivescu dvs ce parere aveti de Clubul Rapid in ceea ce priveste proiectul lor si obiectivele lor?

# 9 trainspot on 30.10.06 at 10:40 am

excelent comentariul lui grabriel! :)

# 8 Ionut on 30.10.06 at 10:39 am

Boloni nu merita respectul meu pentru ca s-a declarat “antrenor francez” si a lasat echipa nationala pentru banii lui sporting. In plus, nici ca antrenor nu a obtinut rezultate deosebite, dand mereu vina pe jucatori. N-are decat sa se duca la unguri.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.