Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

La Dinamo, problema e chiar Dinamo

Dacă un străin, dintr-o țară cu un fotbal mare, citește interviul dat Gazetei de Ionuț Negoiță, are toate motivele să exclame: ce om echilibrat e șeful Negoiță, câtă gândire pozitivă are, ce ton civilizat și ce implicare constructivă dovedește! Halal!

Permalink to La Dinamo, problema e chiar Dinamo
sâmbătă, 14 octombrie 2017, 11:16

Iar asta dacă nu știe că, la ultimele meciuri ale echipei lui halal Negoiță, cu formații din jumătatea de jos a clasamentului, adică din jumătatea aceea cu mari suferințe financiare, tribunele lui Dinamo au fost goale. Dacă domnul Negoiță ar fi comentat și întrebarea, care nu i-a fost pusă, privitoare la aceste tribune tot mai pustii, probabil că răspunsul său ar fi fost și mai echilibrat, și mai pozitiv, și mai civilizat. Că acei ultimi o mie de spectatori și, uneori, chiar mai puțini de atât, reprezintă de fapt nucleul statornic, nucleul de bază al fanilor și al susținătorilor, altfel spus, temelia unui mare viitor.

Replică la care străinul care ar fi citit interviul ar fi lăsat-o mai moale cu admirația.
Tribunele arhipline, de la cele mai multe din meciurile de înalt nivel competițional, pe care le vedem în transmisiile tv săptămânale din fotbalul european, sunt arhipline cu un public de toată mâna, nu doar cu unul de nostalgici loiali „până la moarte” unor legende. Iar cealaltă explicație a tribunelor mereu arhipline, deși aduce a glumă, e că acolo și există tribune de umplut. La Dinamo, gândirea pozitivă a domnului Negoiță amână gândirea pe realitate: tribunele lui Dinamo, indiferent că-s cele „din Groapă” sau de închiriat, nu mai cheamă, ca altădată, mii și zeci de mii de spectatori, nu-s la fel de prietenoase cu trecutul clubului, tribunele goale spun pentru toată țara niște adevăruri cărora domnul Negoiță ori nu le consideră importanța, ori e prea diplomat ca să nu le amâne pentru un alt interviu. Pentru interviul pe care n-o să-l acorde niciodată.

Investitorii din fotbalul nostru, cu excepția celui care chiar scoate bani mulți de la publicul mare al echipei lui – FCSB -, contează doar pe milioanele de la televiziuni. În bugetele cluburilor, investitorii din tribune – fiindcă și publicul tot un investitor este, dacă nu cumva unul mai loial echipelor și istoriilor lor decât patronii de moment – aduc tot mai puțini bani. Iar la câteva cluburi atât de puțini, că acestea ar fi mai sănătos să se întoarcă în ligile de unde au urcat în prima, ca să plece la drum și cu niște tribune pline și plătitoare.

E anormal, e contra naturii ca fotbalul, un sport creat de omenire pentru niște arene pline și cu frenezia spectacolului, să devină, în România, doar o plictiseală de ore târzii la televizor.

Nu e adevărat că programarea meciurilor, atât de împrăștiată toată săptămâna, la ore atât de inacceptabile e impusă de contractele cu rețelele de televiziuni. E invers: federația ignoră publicul de tribune și acceptă, ca pe o soluție de mare avarie, orarele tv, fiindcă numai cu banii de aici mai poate ține viu campionatul.

Iar ca să fim și mai realiști, deși nu chiar atât de pozitivi și constructivi ca domnul Negoiță, numai din acești bani de la televiziuni își pot plăti Liga și Federația, atât de generos, angajații și colaboratorii. Și nu oricum, ci cu niște sume pe care oricare cititor străin al interviului investitorului Negoiță le-ar crede mai potrivite pentru un alt fotbal, unul ca în vestul continentului, cu tribune pline cu zeci de mii de spectatori abonați și plătitori cu etapa.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

cpt.ahab (6 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 12:11

Dacă tot facem comparații, să mergem până la capăt cu ele: românul îți e alături numai la bine. Tribunele sunt goale și pentru că fanii sunt doar de rezultat, începând să vină la meciuri numai atunci când situația este roz. Un club ca Dinamo, într-un oraș ca Bucureștiul, n-are voie să aibă atât de puțini spectatori în tribune, indiferent de mersul acestei echipe. În Bundesliga, de pildă, ticsesc stadionul și ultimele clasate, cu toate că ar avea de adus și acei spectatori suficiente reproșuri conducerii și jucătorilor. La români, cum nu merge treaba, cum apar: renunțarea, dezinteresul, plictisul, huiduiala. Uitați-vă și la ce se întâmplă în timpul meciurilor, adesea: echipa e condusă, tribuna murmură, înjură, sau tace mâlc. Marchează sau conduce? Are viață, brusc. Nu-i normal și nu te poți numi fan adevărat. Prin urmare, dezinteresul față de tribuna plină este reciproc.

Mihalcea (1 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 14:21

@cpt.ahab După 10 ani de „bine” pentru un club ca Dinamo, probabilitatea să renunți este foarte mare. Nu pricep de ce aruncăm vina pe suporteri în condițiile în care sunt mereu scuipați în față cu „el e patron, face ce vrea”. Bine mă, dacă Dinamo e al patronului atunci să se spele cu el pe cap. Singura vină pe care o găsesc suporterilor e că nu l-au bătut pe spoitorul ăsta. Mai mult, nici măcar nu l-au înjurat/contestat. Cum fotbalul a devenit o afacere iar patronul poate să facă ce vrea mușchiul lui cu propria societate, așa și suporterii îi vor trata societatea. Faci show, ai încasări. Faci dezastru, stai cu mâna întinsă la televiziuni. Oricum milioanele din drepturi tv se vor împuțina drastic la următoarea licitație pt. că oamenii și-au cam pierdut interesul pt. fotbal. Mă uimește că încă există foarte multe persoane care-i găsesc scuze parvenitului de negoiță în contextul în care după 5 ani de patronat are calitatea de cel cel mai slab conducător din istoria clubului, nu a achitat suma convenită pentru preluarea clubului, este cercetat de procuratură pt. măsluirea planului de reorganizare, a desființat echipa a doua iar le meciuri mai vin câteva sute de spectatori. Continuați să credeți în binele făcut de cel mai sinistru personaj din istoria clubului.

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 14:50

...astept cu nerabdare deschiderea noului stadion ...

Mihai Marian (5 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 15:04

cpt.ahab --Mai baiatule,Dinamo naste pretentii prin cele 18 titluri de campioana si aproape 10 cupe ale romaniei.Cred ca prea au fost langa echipa de cand New Dinamo a lui Negoita tot incearca sa devina o echipa puternica.In curand se fac 10 ani de cand Dinamo nu a mai castigat nimic.Da in Bundesliga vin oamenii la stadiona,dar oamenii aia traiesc intr o societate prospera si fotbalul nu i decat un mijloc de distractie,refulare din cotidian.La noi e lux pe fonul unei saracii.Ce atrage acest fotbal mizer la fel ca societatea insasi.Uita te la stadion!Oglindeste societatea,modul de gandire a celor care conduc.Pentru ce suporterul dinamovist sa vina pe vant ,ploaie,frig la stadiona?Pentru promisiunea vesnica a lui Negoita cu New Dinamo?Un om capabil avea deja echipa acum de la primul Newu Dinamo.Negoita inca traieste era New Dinamo si nu o sa treaca de ea niciodata.De ce?Simplu,din dezinteresul de a investi.El nu a venit sa investeasca la Dinamo.A venit sa castige.Stiu ,ar vrea si mai multi si chiar e nervos uneori ca fotbalistii de doi lei nu se ridica la pretentiile lui.Intrebarea de fat e altfel.El se ridica la pretentiile lui Dinamo,sa poate cere atat de mult de la Dinamo?Raspunsul e unul singur,Nu!Nu are ce cauta la un club ca Dinamo un om ca Negoita.Un om care pretinde ca a salvat Dinamo.Nu la salvat pentru ca il iubeste,la salvat ca sa l *** in continoare.Dinamo are nevoie de un finantator cu bani,care nu doreste doar bani ci si performante.Sa nu se multumeasca cu cateva sute de mii la fiecare jucator vandut.Acest gen de investitor e Negoita.Acest gen de afacere e fara pretentii si Dinamo are pretentii.Numele obliga,performantele din trecut la fel,cele 18 titluri si mai mult.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anonimul (1 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 16:44

Nea domnu' Octavian, cum adica mai este inca in viata campionatul??? Campionatul romanesc e in coma si este tinut conectat la aparate doar ca unii sa mai ia niste bani nemunciti! Fotbalul romanesc este o gluma proasta si avem norocul ca pinguinii din Antarctica nu se apuca de fotbal ca ne-ar bate la scor de maidan! Desi, acum ca am rezolvat singura problema adevarata a fotbalului nostru, adica Herr Daum, ar trebui sa luam titlul de campioni mondiali din Rusia, la anul, chiar daca nu ne-am calificat!

cpt.ahab (6 comentarii)  •  14 octombrie 2017, 16:48

@Mihai Marian, Mihalcea: Te duci la stadion pentru că iubești fotbalul și clubul, nu pentru patron, nu pentru rezultate. N-am nici o simpatie pentru Negoiță, dar vi se pare că se înghesuie lumea bună pentru a investi în liga I? L-aș vrea plecat în secunda s zero. Și cine să-l înlocuiască? Nu vine nimeni de calitate. Dacă sunt câțiva, aceștia sunt la echipe mici, precum Sepsi, pentru că nu-și permit să ia caimacul protejaților unui sistem bolnav. În primul rând, n-au bani de aruncat pe fereastră, într-un fotbal ca vai de lume! Pe de altă parte, nu vreau să aud de condiționarea venirii pe stadion. Hamburg este fostă câștigătoare de CCE. De o grămadă de ani se zbate să nu retrogradeze. Credeți că au o conducere minunată? Nu, au una care face prostii an de an. Cu toate astea, stadionul e ticsit, etapă de etapă. Și nu, nu nivelul de trai este cauza( la urma urmei, stadioanele sunt pline și în America de sud), ci mentalitatea. Suntem dezbinați, cârcotași, pretențioși și cu mari așteptări de la alții, întotdeauna de la alții. În fond, Dinamo n-a reușit să adune în tribune decât vreo mie de spectatori la un amical în care se colectau niște fonduri pentru un ultras bolnav. Negoiță este o decepție. Dar e un om venit să astupe găurile unor (im)potenți gureși, obtuzi și certați grav cu legea.

Mihai Marian (5 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 0:20

cpt.ahab --Cand nu ai bani,lucurile se fac si altfel,cu rabdare ,in timp.Negoita a avut timpul de partea lui,dar nu a stiut sa profite de el.Trebuia sa puna cu adevarat bazele unei generatii de jucatori tineri langa care implementa cativa jucatori de valoare,cu experienta.Daca nu ma insel prin batatura lui s au perindat cativa jucatori valorosi in timpul insolventei.Din pacate nu a dorit sa faca aceasta tranzitie.In Romania erau cativa jucatori tineri,de perspectiva.Pe aceia trebuia sa cheltuiasca banii,daca restul au fost adusi la solduri.Mevlija si Pulici au fost niste funadi mai mult decat decenti pentru Liga l.Mevlija chiar foarte buna.Dovada scorul cu care Rostov la dat la Zenit.Langa acesti oameni si langa altii se putea crea o echipa buna spre foarte buna pentru Liga lui Iorgulescu.Nu a facut o.A preferat sa vanda tot ca sa incaseze bani.Asa face si acu si asa va face in continuare.Rezultate nu o sa fie.Tinerii raspanditi prin tara nu au toti valoare,iar ceea ce vrea el acum e fara sorti de izbanda din nou,pentru ca nu are langa cine sa i puna sa joace pe manjii aia.Omul fie nu se pricepe ,fie nu l intereseaza asta.Cred in continuare ca tinta lui a fost complexul Dinamo,asa cum la avut si Badea.Acolo sunt cateva zeci de hectare care valoreaza o avere si crezand ca daca fratele lui e in PSD o sa fie usor sa si insuseasca o halca din acel teren,mai ales ca PSD castigase alegerile.Intr o Romanie conrupta si presedintii de cluburi sunt la fel.Adica penali.Fotbalul din Romania e condus de penali si nu va avea sorti de insanatosire pana cand nu scapa de acesti oamenii pusi doar pe capatuiala.Chiar si razboinicul luminii spune asta foarte des,el care e coca de bani.Cine crede in Negoita,spera degeaba.Dinamo nu va avea echipa in viitorul apropiat.Omul nu a avut rabdarea necesara,cand a avut timpul d epartea lui si ma refer la insolventa si nu o va avea nici acum cand locurile in play off aduc bani din tv.Un patron adevarat si suporter asa cum spune Negoita ca e,acum avea echipa de echipa in liga l.Au trecut 5 ani.Tot timpul din lume sa iti faci o echipa din tineri,asa cum a facut Viitorul.Buni,rai,Hagi a incasat 7-8 milioane pe ei cel putin.Ma rog,poate nu ma pricep eu la fotbal si la afaceri!

sundance kid (5 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 0:45

@ capitan Da. Hei rup !

dan (2 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 1:10

dinamo ca si steaua trebuia desfiintzat si reinfiintzat pe baze noi....nu fac decat sa (si) prelungeasca agonia minunatilor fani....

Belisarius (2 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 7:39

Articolul nu explica de fapt cs investisorul care pune bani de fapt e infractor cu carti publicate, si care a viciat profund fotbalul cu el si clica lui Prodan. Trafic de influenta, coruptie etc. Intrebare, cati tineri de la Viitorul au ajuns la Dinamo ca pe urma sa fie vanduti pe milioane ? Nici unu cred. FCSB? A furat pe banda rulanta cu mm criminal beee criminal, agenta asa numita agenta Prodan. Pai cum sa faci milioane si sa reinvestesti milioane in campionate viciate? Ce nu sia dat nimeni seama ca FCSB are bani slabimd rivalele si pe urma vanzand la profit? Pai asta, in lumea civilizata se numeste furt, nu campionat. Deci editorul sa ia in calcul ca la Dinamo si alte echipe romanesi nu conteaza investitiile ci efecul furtif al viciilor comis ein Liga 1.

ion (1 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 10:57

corect

Cainelup (1 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 11:14

Treaba asta cu oamenii de neinlocuit schioapata pe alocuri. S-a spus la fel si despre Borcea si Badea, exact aia care impingeau, incet dar sigur, clubul inspre prapastie. Oricum ai da-o, vina e exclusiv a lui Negoita. Absenta suporterilor e forma lor de protest, in conditiile prestatiilor constant-proaste si fara sfarsit, ale echipei. Numai *** isi urmeaza oriunde pastorul, fara sa cracneasca, indiferent cati neuroni mai are individul respectiv. Oamenii aia veneau la stadion doar din dragoste pentru culori si club, pentru ca, despre spectacol, nici vorba. Cand vezi ca echipa se prezinta jalnic si joaca tot mai prost, ce faci ? Te agiti in scandari si coregrafii care sa-i dea habarnistului impresia ca e un manager de exceptie sau incerci sa-i trimiti mesaje ?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (10 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 19:11

La Dinamo este o traditie: niciun investitor nu a venit cu gandul sa bage bani, ci sa castige bani din comenzile cu statul (via M.I.). Asa au actionat toti: Badea, Borcea, Fl. Walter, Turcu etc. Si Negoita nu face exceptie, el sperand la un "tun" imobiliar. Cat timp a mers "afacerea" cu vanzarea de jucatori si neplata impozitului la stat, echipa a avut ceva rezultate. Dar dupa ce Borcea plus Giovani si Victor Becali au facut inchisoare, lucrurile au mers din rau in mai rau. Gigi Becali, cu toate pacatele lui, este, practic, singurul investitor adevarat din fotbalul nostru: investeste si castiga! Cumpara jucatori din Liga 1, ii face cunoscuti pe plan european si apoi ii vinde cu profit (foarte mare, uneori).

MZM (10 comentarii)  •  15 octombrie 2017, 19:24

Practic, prin cumpararea de jucatori numai din Romania, Becali finanteaza in mare masura Liga 1 pe care o tine, astfel, in viata! Intrebat de ce ii vinde lui Becali atatia jucatori, dupa ce i-a crescut si format la Academia lui, Hagi a raspuns simplu: "Pentru ca Becali este singurul care cumpara"!

radu (1 comentarii)  •  16 octombrie 2017, 15:16

Articolul trebuie citit printre randuri,ideea este ca negoita este un carnat de investitor ,toata lumea a realizat a negoita este acolo doar datorira regimului politic,doar suporterii dinamovisti ,nu toti aia de prin peluze il vad un salvator ,dar saracul nu este decat un gropar.

Comentează