Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Steaua jos răsare, ca o faimă mare

Am iubit și iubesc CCA-ul din anii 1960, cu Voinescu, Toma, Apolzan, Vasile Zavoda și Francisc Zavoda, Bone, Alecsandrescu, iar ceva mai apoi cu Tătaru, Cacoveanu și Constantin, așa cum îmi iubesc tinerețea.

Permalink to Steaua jos răsare, ca o faimă mare
sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:24

Nu mă miră deloc miile de spectatori care merg la meciurile din Liga a 4-a, chiar mă simt solidar în nostalgii cu cei mai vârstnici dintre ei.

Dacă aș mai avea iarăși motivele de la 20 de ani ca să merg la stadion, evident că și eu aș prefera o întâlnire Academica Rapid (ori și AFC Rapid) cu Progresul 1944 (ori Progresul 2005 sau cu câte de alde Progresuri vor mai fi mișunând prin ligile 5, 6, și 7) uneia dintre Chiajna și Voluntari.

Înțeleg de aceea și delicata ironie cu care colegii gazetari din generațiile tinere de azi comentează victoriile exultante, cu 15-0 și cu nu mai știu cât la zero ale echipei lui Lăcătuș. La drept vorbind, m-am bucurat mult după partida CSA Steaua – Benfica Nova Gerasao, câștigată de Lăcătuș și Ion Ion cu 28-0, deși, cu un arbitraj părtinitor pe față cu Benfica, scorul ar fi trebuit să fie cam 33-0.

Iar ca să fiu și mai explicit, apropo de prezența în „liga legendelor” a unor formații cu nume precum FC Dinamo, Victoria și Progresul 1944, aș vrea, în amintirea a ceea ce simțeam când CCA (Casa Centrală a Armatei) bătea echipa milițienească din Groapă, să-i facă și acum varză pe FC Dinamo (4) cu un scurt 47-0, în așteptarea constituirii altor cluburi de legendă cum ar fi Scornicești sau Flacăra Moreni.

Fiind eu cu cele două memorii – una sentimentală și cealaltă încă în funcțiune -, dar nu și cu rațiunea alături de umbra Stelei de odinioară, mă bucur că va termina pe locul întâi în Liga a 4-a, fără să primească niciun gol, dar mă înspăimântă confruntările viitoare, după promovare, cu viguroasele Sporting Liești, Sănătatea Dărăbani, Avântul Valea Mărului și Csikszereda din Liga a 3-a. Ca să nu mai vorbesc de ce ar fi să întâlnească dacă urcă și-n Liga a 2-a, legendele de la Afumați sau Mioveni.

Așa stând lucrurile la noi, mă întreb cum ar sta lucrurile și la alții, de pildă în Spania, într-o Ligă a 4-a de acolo, cu un Real Madrid 1965 învingând cu 13-0 o Barcelona 1956, ambele evoluând cu o parte din legendele acelor ani. Lăcătuș, e adevărat, ar mai putea juca vreo zece minute, dacă mai scapă de niște burtă, însă sunt sigur că veteranii de la Real și Barcelona ar duce și o repriză.

Dincolo de amintiri, nostalgii și simpatii resuscitate, e un fapt că, la cum merg treburile cu bugetul Armatei, pe CSA Steaua o paște o lăsare la vatră. Și ar fi normal să se întâmple asta curând, întrucât nu e democratic, logic și cinstit ca un fotbal cu ștaif european, cum tinde să fie și al nostru, să aibă două feluri de participări: una cu bani de la Armată și toate celelalte cu investitori civili. La milioanele de euro rulate până și de săracii primei ligi, subvențiile pentru Lăcătuș și țuțării gradați care au reușit să-i păcălească pe miniștrii de o lună, două de la Ministerul Apărării nu par o problemă. Nu-s bani mulți, e drept, dar în NATO nimeni nu are și fotbal divizionar. Respect miile de spectatori care merg la meciurile încropelii lui Lăcătuș, dar cred că vin aici mai degrabă prin opoziție la FCSB. Nu e un public care să joace la două capete, ci unul mai mult întărâtat de existența plină de trufii financiare a FCSB-ului decât de încredere în reînviatul CSA.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

anglican church (5 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 10:53

Romania 2017 . O parodie si in politica si in social si in sport si in orice doriti dumneavoastra . Peste 3 luni se implinesc 28 de ani .

Carol K (6 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 11:37

Aici gresesc mai marii celor de la FCSB crezand ori ca toti cei care-au tinut in viata lor cu Steaua si-au transferat sustinerea catre FCSB sau urmeaza sa o faca mai devreme sau mai tarziu cand vor vedea ca echipa lui Lacatus este doar o nereusita incercare de a reinvia legendara echipa si cam atat....Presa online si print,televiziunile spera acelasi lucru,au nevoie,forteaza cumva ca atentia sa se indrepte catrre FCSB ca si cum aceasta ar fi de fapt fosta mare castigatoare a Cupei Campionilor(UCL-ul de azi).GRESIT ! GRESIT ! GRESIT ! Asa cum si dvs ati spus cei care merg la CSA o fac pt ca s-au desprins definitiv de echipa lui Becali,multi au facut-o fara sa mearga in schimb la meciurile din liga a IV,pur si simplu s-au desprins,au scapat de dependenta ros-albastra,au devenit oameni liberi sa tina cu orice alt club sau cu oricare doar FCSB sa nu fie.Mai exista si varianta sa nu mai simpatizeze cu nimeni,unde scrie ca un om intreg la minte care are si multe alte preocupari in viata trebuie sa-si mai piarda timpul si cu asa ceva.Despre asta este vorba de aia si investeste ACUM acest patron atat de mult la FCSB,sa opreasca aceasta hemoragie,sa arate ca FCSB ramane singura echipa capabila sa mai ofere ceva suporterilor,ce suporter nu-si doreste transferuri ? Unii mai mult decat rezultate ,e ca si cum i-ai lua unui copil un cadou legat cu multe fundite rosii,nu stie ce e acolo dar se bucura.Sigur ca la aceste cadouri(transferuri) oferite suporterilor trebuie sa vina la pachet si-un Plzen altfel bucuria va fi de scurta durata,daca vine de doua ori la rand e ca si cum ai fi castigat la 6/49.ai umflat frumos milioanele de la UEFA...

undoi (1 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 11:40

Asa gandeste si tataie: mai am eu timp sa astept adevarata Steaua sa revina in prima liga? Nu. Raman la fcfcsb ca nu mai am mult de trait si fac acest compromis. Ei bine, domnule Octavian, aici nu conteaza varsta. Conteaza faptul ca iubesti o echipa de fotbal, indiferent de liga, actionar, forma de organizare. Trecand peste ignoranta de care dai dovada, este oare fair ca o echipa de handbal (CSM Bucuresti), care este finantata din bani publici sa joace de la egal la egal cu echipe care sunt finantate de la privat? Este normal ca 90% din echipele sportive din Romania sa fie asa? Poate ca nu, insa daca nu era asa, poate ca nu mai aveam sport de niciun fel. Sunt intrebari la care nu vreti sa cautati un raspuns. In schimb, bateti taraba cu CSA Steaua. Sunteti o rusine de ziar si o rusine de jurnalisti***. Ce rusine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Viorel (3 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 12:07

Multumim pentru articolul plin de adevar! In Romania tara UE si Nato nu exista loc pentru astfel de *** fotbalisti ce kaki finantate din banul public, din bugetul apararii!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cj666 (3 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 12:12

Stimabile, la fel cum cei care au tinut cu U Cluj merg la meciurile de liga a 4-a a adevrateu U, la fel si suporterii care au tinut cu Steaua merg la meciurile Stelei indiferent de liga. Este echipa adevarata, nu o incropeala, falsa e fecesebehehe care nu are nimic in comun cu echipa armatei care facea cinste Romaniei in deceniul 8.

Marius (1 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 12:47

Care mii de spectatori, bai nene? Sunt cateva sute mereu, maxiom o mie. O mie nu inseamna mii.

JFM (6 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 12:58

Cei care declara deschis ca tin cu Steaua mint in mod voit...Ei tin cu FCSB unde B vine de la Becali.Sunt becaliotzii de serviciu,nu-s capabili decat sa tina cu echipa cea mai potenta financiar dar si cea fara rezultate.Doua campionate pierdute la rand asta nu mai e echipa de referinta,e un kitsch de la Pipera.In Europa au luat 5 anul trecut,5 anul asta.Asta este Steaua ? Sa fim seriosi,asta e o *** cum la fel este tot campionatul romanesc,unul de doi bani.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (17 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 13:15

@undoi (1 comentarii) • 23 septembrie 2017, 11:40 Esti in eroare...Oare e acelasi lucru daca Primarul sta linga Ministrul Justitiei o data sau se poate intampla saptamanal ca ministrul Justitiei sa stea linga Ministrul Apararii...?Si nu ca ai vrea ca Becali sa aiba cat mai multe procese?...@Carol K (5 comentarii) • 23 septembrie 2017, 11:37 Ar trebuii sa te gandesti si la varianta in care un om nu iubea vechea Steaua-comunism,Ceausescu,ilegalitati...- si sa rezoneze cu actuala echipa FCSB...?@cj666 (3 comentarii) • 23 septembrie 2017, 12:12 ,,Incropeala,, cum o numesti dumneata nu a venit datorita unei interventii politice ci tocmai pentru ca sefimea Armatei au instrainat sectia de fotbal...Becali nu a castigat echipa la zaruri sau pentru ca odata a facut armata...Becali a luat echipa pentru ca Armata a dat-o.Altfel...Becali putea fi mai tare decat Armata?Ce a fost presedinte?Sau are el mijloace de constrangere mai puternice-armata personala...?

Mozzie (5 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 13:51

Steaua nu mai exista,e o legenda,e in vitrina de aur a fotbalului romanesc.A te folosi de numele ei acum inseamna a te duce a sparge acea vitrina si de a o fura de acolo,ati pune mainile murdare de afacerist din presa ori din zona FCSB pe acea mare echipa.N-ai cum sa bisnitaresti numele Steaua chiar daca ai platit datoriile unora in 2005 aceia fiind la randul lor niste personaje controversate.N-ai nici cum sa reiei numele Stelei dupa ce ai dat-o spre folosinta ca pe o carpa unor bisnitari ca Becali asa ca nici clubul armatei n-o merita dar legal a primit permisiunea de la o inalta instanta de a se folosi de el.Becali nu poate legal dar o face pt ca asta e profilul lui moral,de ciorditor.Oamenii din jurul lui exact la fel.De ce va e rusine cu FCSB doar voi vi l-ati ales ? Nu dusmanii vostri .

Mircea (1 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 14:24

Vai ce prosti sunteti voi toti de la gsp...

Niculae Marian (1 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 14:33

Vreau sa precizez faptul ca Flacara Moreni a fost infiintata in 1922. Perioada 1986-1990 nu cred ca e definitorie pentru aceasta echipa. CCA-ul dumneavoastra a mai asteptat cateva decenii pentru a se naste. Va rog sa nu mai aruncati cu noroi!

Toniro (2 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 14:59

Te-a rugat cineva sa tii cu CSA STEAUA BUCURESTI?! Fiecare are dreptul sa tina cu cine doreste. Eu unul nu-mi doresc ca tu sa fi suporterul lui CSA STEAUA BUCURESTI, cu cat ne "cernem" mai mult cu atat mai bine. CSA STEAUA BUCURESTI inseamna pasiune, culori, emblema,stadion, vacarm, nu asteptarea unui rezultat. Performanta pe care a facut-o CSA STEAUA BUCURESTI nu era asteptata de nimeni, doar ne-a incununat iubirea pentru acest club. CSA STEAUA BUCURESTI a fost iubita inainte de a face marea performanta, asa ca nu va duce lipsa de suporteri, stadionul ghencea va fi plin. Vom retraii inca odata pasiunea pentru fotbal si nu pentru bani, ce poate fi mai frumos de atat?! Forta STEAUA!!!

Toniro (2 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 15:19

Clubul Steaua, este un club respectat in toată lumea, cu secții de handbal, baschet, fotbal, rugby, etc...Un club serios ca toate cluburile din lume care se respecta. Noi susținem clubul Steaua, suntem suporterii Stelei. Justitia ne-a dat dreptate fiindcă nu avea cum sa fie altfel, secția de fotbal a fost escrocata. Vom avea grija de acum încolo sa nu mai existe astfel de situatii, noi, suporterii, vom fi sponsorii și in viitor acționarii echipei de fotbal(socios). STEAUA, suntem noi! Forza STEAUA!!!

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 15:22

...mereu cand vreti sa dati exemplu negativ de echipe fara spectatori si fara traditie dati doar exemplu Chiajnei si Voluntariului ...pe viitura Ovidiu mereu o omiteti parca n ar fi din aceeasi categorie ...

Costinel (2 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 16:37

Suporteri CSA ??! o adunatura de 2-3.000 de "mitici" depresivi , care dorescu CU ARDOARE , o bucata de ciolan , un loc la masa sau ma rog....cevasilea pe acolo .. sa se simta si ei importanti!!

vasglo (2 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 16:49

Inconfundabilul Tudor Octavian!…Si inca maestrul nu stia cand scria articolul, ca: „Primul meci din istorie între CSA și FCSB s-a jucat la juniori » FCSB a umilit-o pe Steaua!”….-:) http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/primul-meci-din-istorie-intre-csa-si-fcsb-s-a-jucat-la-juniori-fcsb-a-umilit-o-pe-steaua-521432.html

Petro Burgener (2 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 18:13

@Andrei F, daca nu ma-nsel Becali a luat echipa de la Viorel Paunescu.

Simplu (1 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 19:23

Va intreb pe toti hateri sau nu, suporteri de ce o fi. Daca maine are gigi un infarct si dispare, si mostenitorii lui vor conduce altfel clubul...atunci ce o sa fie fcsb=steaua sau nu?

Andrei F (17 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 19:24

@ Petro Burgener Pai te inseli.Becali nu a luat nimic! I s- a dat ! De AFC care se angajase sa- i dea actiuni pentru bani primiti pe acte oficiale!! Iar AFC era condus de Paunescu plus o multime de ofiteri al Armatei plus foste glorii ale clubului! Asa se explica de ce Piturca a luat 500000 de la Becali pe actiuni!Daca consideri ca Armata a fost furata de Becali nu ar fi o rusine ca un simplu privat sa poata face asta? Si datoriile alea a fost bine ca o parte au fost platite de Becali si alta parte statul si bancile au ramas cu buza umflata? Il auzi pe Talpan vorbind de datorii? Nu,alea cica Becali le- a preluat pe bune...Unii inca confunda dupa bunul plac comunismul cu capitalismul...

alex (2 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 21:49

STEAUA A MURIT! ***! VIVA dinamo!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (17 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 21:53

@ Toniro Excrocata de cine? Ai sa vezi pe pielea dv..Justitia nu putea spune ca numele Steaua este al lui Becali deoarece clubul sportiv si- a continuat activitatea la alte sectii.La fel la Dinamo.La fel la Universitatea.Insa fotbalul armata l- a instrainat nu altcineva.Daca Becali lua toate sectiile sportive atunci Becali avea Steaua ...Cand un excroc vinde ceva ilegal el este vinovat nu cumparatorul.Eu nu stiu ca un excroc sa cumpere ceva in lumea asta si sa se descopere peste zeci de ani.Contraziceti- ma,dar cu argumente! Un singur exemplu va rog! A platit? Nu poate fi excroc. A luat banii? Ei da,aici da...

dulca tudor (1 comentarii)  •  23 septembrie 2017, 22:09

Cand privatii, capitalismul fanariot de Dambovita, capitalul autohton au distrus total fotbalul romanesc, facand din fotbalisti o marfa de taraba romaneasca ieftina,slaba calitativ... cand vedem haul enorm intre fotbalul Occidental si cel romanesc....ca exemplu: intre Barcelona de azi si FCSB-ul de azi.... cand am devenit "ciuca batailor" pretutindeni, in Europa si in lume.... DA, doar atat mai vrem noi suporterii: libertatea de a fi langa adevaratele echipe, care detin culorile, palmaresul si maretia de altadata. In Liga a 4, fie ! Cu sponsorii de Stat, care au garantat performantele imense din trecutul glorios. Nu vom deschide televizorul deloc, ca sa auzim presa mediatica sau cea electronica, nici ziare care zilnic sa ne afiseze prostiile cu F.C.S.B, agramatismele lui Becalii sau aroganta fudula a ex-puscariasului M.M Stoica... Vrem din nou echipele adevarate, chiar de ar trebui sa ne rupem de sistemul capitalist, care gereaza performanta doar in Statele Occidentale puternice si banoase. Vrem fotbal cu campionate balcanice, cu rusii, cu sarbii. Si vrem din nou echipe formatoare de valori romanesti, centrele noastre de excelenta comunista: Universitatea Craiova Maxima, F.C.Arges. Vrem UTA, vrem Farul, vrem Flacara, Progresul, Venus.... NU mai vrem deloc echipe comunale gen Voluntari, Chiajna,Botosani, Vaslui... aservite complet cooperativei Viitorul FCSB a finilor nasi. Preferam mai bine sa invie Padureanu! El tinea cooperativa GENERATIEI DE AUR. E o mare diferenta!

Dan T (1 comentarii)  •  24 septembrie 2017, 0:27

FCSB = Becali ! Sa-i traiasca,de ce-i este rusine cu numele asta,mai mare e rusinea sa furi,sa sterpelesti,sa te folosesti de numele altui club.Ca si cum dupa divort sotia ti-ar pastra numele fara voia ta desi i-ai interzis prin instanta lucrul acesta.De ce ? Pentru a deschide niste usi,pentru a-si pastra niste relatii inalte, pentru ca numele tau da bine in societate,esti cineva,faci rating,esti respectat.

Andi (1 comentarii)  •  24 septembrie 2017, 0:32

Presa din Romania este o rusine, formata din oameni care respecta doar banul stapanului... Doar de curiozitate, cam cat se mai plateste un astfel de articol menit sa pateze imaginea Stelei? (nu fc fcsb) Cu drag, Andi

JFM (6 comentarii)  •  24 septembrie 2017, 15:40

Da,am tinut cu Steaua...Nu tin cu FCSB,dimpotriva,nu tin nici cu echipa lui Lacatus.Imi place ceea ce face Hagi la Viitorul,daca preia Radoi echipa aceea cu nume de rezonanta as putea simpatiza si cu ei....Echipe se gasesc.Cand esti fan al trupei cu cei mai multi bani nu mai ai nici o placere.E ca si cum ai tine cu PSG in Franta sau Man City in Anglia...

Marcel (5 comentarii)  •  24 septembrie 2017, 18:15

Dar ce veti zice domnilor "sceptici" daca Steaua va castiga Cupa Romaniei editia 2017-2018 ? Ar mai fi tot o gluma ? Vom vedea. Cine va rade la urma, va rade mai bine. Steaua va face performanta (chiaar si cu bani putini) in timp ce FCSB nu va face niciodata performanta, oricati bani ar baga oierul.

Popa (3 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 8:21

Probabil proiectul se va stinge in 12 luni ... Sunt curios ce va spune NATO cand va afla ca Armata Romana (CSA ) este sponsorizata de o agentie de pariuri ! Ar fi ceva sa apara si Lukoil ul pe lista sponsorilor ! :-)

Comentează