Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Discriminat în ţara ta

Deşi nu fac mare diferenţă pe teren, stranierii din Liga 1 sunt privilegiaţi de patroni în defavoarea fotbaliştilor băştinaşi

Permalink to Discriminat în ţara ta
duminică, 13 august 2017, 9:49

Da, există discriminare în fotbalul nostru, numai că tot mai des sunt discriminați jucătorii români și tot mai mulți sunt străinii care vin la noi doar fiindcă n-au loc în campionate mai puternice! La Dinamo, bunăoară, străinii din teren sunt mereu mai mulți ca românii.

Dar nu aici e discriminarea, ci la banii – și ei mai mulți – cu care-s plătiți aceștia, deși nu-s deloc și mai buni. Ca și cum e normal ca un jucător prost străin să fie mai bine plătit ca unul prost român.

Pe termen scurt, un străin poate să pară o soluție la o echipă, dar pe termen lung, calitatea fotbalului românesc e tot mai joasă. Pe termen scurt, un străin poate să pară omul providențial, dar pe termen lung au dat un randament convingător foarte puțini.
O medie a timpului petrecut în ultimii zece ani nu în România, ci în teren, a jucătorilor din afară ar dovedi clasa de la periferia performanței a acestora. Statistica, oricât de dur ar proba ea niște adevăruri, e adevăr, nu discriminare.

În țările cu un fotbal mare, sunt naturalizați pentru a evolua în echipa națională, ca un lucru de acum de la sine înțeles, jucători de pretutindeni, dar nu fiindcă-s de pretutindeni, ci fiindcă dovedesc pe termen lung, nu doar după 3-4 „goluri geniale”, că-s foarte buni.

De ce nu a fost naturalizat pentru naționala noastră nici unul din cei mai lăudați străini și cu evoluții remarcate în câteva ediții de campionat ? Răspunsul vine de la sine: buni la echipele lor – și asta pe termen scurt, până ce au dat tot ce puteau da –, nu au convins că, pe termen lung, ar fi o soluție și pentru națională.

Dacă am întocmi, cu ochii minți, o selecționată a celor mai buni străini din campionatul actual, am realiza că deși sunt mai bine de o sută cincizeci, nu pot structura o echipă capabilă să se bată la podium. Post cu post, și-ar proba mai degrabă slăbiciunile, ar proba ceea ce și sunt, de toate pentru toți.

Ce-i și mai ciudat e că formații aflate de ani buni la granița falimentului angajează în continuare jucători de pe aiurea. O explicație ar fi aceea că jucătorii din țară, cunoscând situația, le evită. O altă explicație o avem în biografiile acestor fii rătăcitori ai neamului lor, în disperarea cu care colindă lumea după o pâine.

Ce motivație poate să aibă străinul neplătit cu lunile decât aceea că în alte țări a dus-o și mai rău? Sau că fuge de colo-colo, deși nu-l aleargă nimeni? Iar dacă a semnat un contract păgubos legat la ochi, chiar faptul că nu pricepe nimic din ce i se întâmplă e dovada vulnerabilității sale.

Bunul simț în afacerile cu fotbal e să exporți mulți români pe bani buni și să aduci puțini străini, dar cu viitor la revânzare, străini-investiție, nu pentru „o pată de culoare”.

Problema la majoritatea patronilor nu e că nu se pricep la fotbal, la oameni nu se pricep! Străinii din echipele lor sunt un fapt de vanitate, ca și celularul cu diamante și mașina de fițe.

Un alt motiv pentru care primesc jucători de care nu mai știu cum să scape e că n-au sensul banilor câștigați cu muncă. Se simt mari aruncând cu bani ca la nunțile cu strigări de maneliști.

Becali nu face nicio discriminare când limitează drastic numărul străinilor la echipă.
El exprimă, e drept, pripit și adesea fără un control al nuanțelor, niște adevăruri de răscruce în fotbalul nostru și care, la echipa lui, se dovedesc, pe termen lung, cu profit.

Care și la alte echipe ar fi cu profit dacă patronii, strâmtorați de tot felul de griji, nu s-ar grăbi să vândă cu 300.000-400.000 de euro jucători ce suportă evaluări mult mai generoase.

Diferența nu e la mulțimea și apăsarea grijilor, ci la faptul că aceștia au sperat, pe termen scurt, ceva ce în fotbal nu se obține decât pe termen lung.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

luis (11 comentarii)  •  13 august 2017, 11:28

Tataie,vezi ca suntem in secolul XXI,ai auzit de globalizare?Ca este bine sau nu ,nu stiu,dar discursurile astea nationaliste nu mai tin.Fotbalistul roman este slab.Se dovedeste cand pleaca din tara si dupa doua luni ajung inapoi.Linse face reclama si tam tam aici,dar cand trebuie sa dovedeasca ceva se *** pe ei.Na,de aia daca esti patron destept aduci jucator strain,ca-i profesionist.Si iti garantez ca,daca un rumunas este mai bun ca un strain va juca.Va juca pentru ca are valore.Restul este gargara de mare rumunas iubitor de neam (prost)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

exidpol (10 comentarii)  •  13 august 2017, 11:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (1 comentarii)  •  13 august 2017, 12:28

Mai treci pe la scoala....gramatica te musca de degetele cu care "scri".....

jonny (1 comentarii)  •  13 august 2017, 12:38

atata timp cat ai nostrii fug cu totii aiurea....si ai nostrii sunt jucatori slabi in alte campionate nu inteleg sensul acestui articol.....orice jucator roman dupa o jumatate de campionat mai bunicica se vede jucand afara.....si pleaca oriunde chiar si in bulgaria sau la arabi sau in china....atunci care este solutia?

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  13 august 2017, 12:59

Problema este ca niciun jucator roman nu face 200 000 E ...daca ai vazut ca intre nas si fin se vand jucatori de milioane inseamna ca acolo se spala bani si se cumpara puncte ...celelalte echipe nu pot cumpara petarde care nu confirma nici pe termen scurt ...nici pe termen lung ...

Un spectator (7 comentarii)  •  13 august 2017, 15:59

Atat timp cat se aduc jucatori necunoscuti, cei mai multi liberi, nu putem spera in mai bine. Cluburile romanesti nu-si pot permite sa aiba scoutery. Oameni, potenti financiar, dar afoni in ale sportului, aduc ce se gaseste pe islazurile din tarile bine situate pe plan sportiv. Adevarata baza sportiva de la noi, scolile, nu mai au in vedere promovarea sportului. Si atunci, de unde performeri ? Ca rezultatele la evaluari, bacalaureat, etc, ne-au lamurit de interesul celor mai multi elevi pentru invatatura.

Crimson Veritas (2 comentarii)  •  13 august 2017, 16:15

@Luis ... Eu am auzit de Globalizare ... cica e ... 'fenomenul de transformare a lumii intr-o unitate, care se manifesta la scara intregului glob, prin mijloace specifice' ... ca o paranteza ... existenta tarilor ... denumite ... paradisuri fiscale ... in care regulile economiei mondiale ... nu se aplica (e ca si cum am avea puncte in Univers ... unde legile fizicii nu se aplica) ... vin sa infirme ... Mitul Globalizari ... si prin excludere ... asa-zisa Globalizare ... reprezinta doar un Mecanism Global de jecmanire a tarilor Sub-Dezvotate ... de resurse naturale si de resurse umane ... si nu in ultimul rand ... de ... neuroni ... asa cum o demontrezi ... chiar tu ...:)) La subiectul articolului ... problema nu este neaparat ca aducem jucatori straini ... ci ca aducem jucatori straini ... mai prosti sau de acelasi nivel cu jucatorii romani ... si ii platim mai bine ... doar pentru ca sunt straini ... si NICI O TARA DIN LUME ... nu mai face acesata prostie ... jucatorii starini sunt adusi sa creeze ... 1. Plus Valoare fotbalistica ... sau macar 2. Plus Valorea financiara ... de obicei amabdoua ... dar macar ... una din ele! Pe de alta parte ... ma indoiesc ... ca mai exista o tara in lume ... cu 1-2.000 de ani de istorie ... care sa voteze Presidinte de alta Nationalitate ... doar pe considerentul ... ca ii urasc pe co-nationali ... din ficati! Si in ultimul rand ... nu cred ca mai exista tara in lume ... unde luarile de pozitie ... nationaliste sau patriotice ... sa fie contrate cu atata ... dispret, aroganta si ... si in cele din urma ... nesimtire ... pentru ca Romania ... din pacate ... nu este o uniune statala bine defitinita ... ci o uniune de 3 principalitati ... care in afara de ... alinierea geographica ... si o convergenta lingvistica ... conjuncturala ... au foarte putine lucruri in comun ... una cu alta ... Deci Luis ... stiu exact de unde esti ... si te asigur ... ca regiunea ta ... nu are nici o traba ... nici cu Romania, nici cu Romanismul, nici cu Romanii ... ati fost ... si veti fi intodeauna ... niste lipitori mercantile ... pe o identitatea care nu va apartine. Celorlati romani ... le place sa viseze ... cai verzi pe pereti ... mine ... nu ... Romania este pentru romani! Cantitatea teritoriala ... nu va compensa niciodatra ... pentru calitatea ... locuitorilor si cetatenilor ... niciodata! ...:))

rammstein (3 comentarii)  •  13 august 2017, 17:00

comunistul nu si nu !!....vezi ca ti-a murit seful !..postelnicu...noi suntem rumani!...

Brandremist (1 comentarii)  •  13 august 2017, 17:29

Problema mea e că sunt jucători slabi nu că-l cheamă pe unul Joao și nu Ion. Nu înțeleg de ce sunt aduși jucători așa de slabi când practic au de ales din toată lumea și ei vin cu "petarde exotice" când ai destule mioritice. De Amorim era văzut o dată ca un jucător de Naționala României, acum e la pământ.

luis (11 comentarii)  •  13 august 2017, 18:52

@Nu ai inteles nimc din ce am vrut sa spun.Si te asigur ca,nu stii de unde sunt 100%.

Vasi (2 comentarii)  •  13 august 2017, 19:03

Ce jucatori ar trebui sa aduca Dinamo? ce a ramas de la gigi? resturile? Care e mai bun il ia fanfaronul ca el isi permite, si nu ii ia ca e el inteligent ci ca sa slabeasca contracandidatele.

luis (11 comentarii)  •  13 august 2017, 20:02

@Crimson Veritas,Nu ai inteles nimc din ce am vrut sa spun.Si te asigur ca,nu stii de unde sunt 100%.

independentu (1 comentarii)  •  13 august 2017, 20:50

un articol prost, ca mai toate scrise de acest pseudo scriitor. un om care nu intelege vremurile. strainii sunt adusi aici pt ca sunt mai valorosi. punct. nu e nimeni idiot sa dea salariu mai mare unui strain decat unui roman de aceeasi valoare. diferenta e facuta de valoare. si cel mai bun exemplu e postul de portar de la dinamo. branescu, trecut pe la juventus, aia din italia nu cea din colentina, e departe ca valoare de panamezul penedo. si exemplele pot continua. cine crede ca penedo apara la dinamo pt ca e strain si branescu e rezerva pt ca e roman, are o problema.

Costinel (2 comentarii)  •  13 august 2017, 20:56

Vezi dumneata D-le Octavian , problema cu vanzarea jucatorilor romani din campionat , e foarte incurcata , nefiind inteleasa foarte bine de patronii cluburilor din Romania si din cauza presei , care inebuneste cand vede cat de cat ca un jucator mai joaca ceva si ceea ce e cel mai nociv il dau transferat imediat pe la diverse echipe din campionatele straine !! Ca sa poata creste , sa ajunga in campionate straine , fotbalistii ar trebui sa joace un an , doi la o echipa angrenata in cupeel europene , precum CFR sau Steaua si apoi sa faca pasul , daca chiar cred ca pot . Asa ar evita "rusinoasele " intoarceri acasa (vezi jucatorii lui Hagi vanduti prin Franta si aiurea) si nu le-ar scadea asa dramatic cota externa . Pana can dnu vor intelege acest fapt simplu nu or sa aiba pret !

Miahai Marian (5 comentarii)  •  13 august 2017, 21:56

Crimson Veritas Ma pregateam sa i dau aceiasi lectie usturatoare lui Luis,cand am vazut comentul tau foarte la obiect.Din pacate sunt multi in tara asta care gandesc ca el.Adica ,putin si prost!Romania secolului 21 e impinsa nu din afara la groapa de gunoi,ci de astfel de oameni cu o astfel de gandire mediocra,spalata de occidentalismul mizerabil,pe care unii il cred benefic societatii de la noi.Ei nu inteleg ca Romania este marginalizata de asa zise tarile moraliste ale europei spre mizerie si inca merg pe ideea ca din cauza noastra s a ajuns aici.Tu ai punctat foarte bine.Votul nostru arata in Parlament si la presidentie cum gandim o parte dintre noi.multi dintre ei oameni de la tara ,iar cealalata parte oameni care lucreaza in corporatii.Dl ziarist a punctat foarte bine starea fotbalului romanesc.Ce a uitat sa puncteze si cred ca nu a facut o decat cu intentie,e faptul ca antrenorii din romania sunt slab si dina ceasta cauza sunt merionetele patronilor.Daca am avea antrenori cu coloana vertebrala,priceputi in ale meseriei,cu ochi la fotbalisti,95% din fotbalisti straini care s au perindat prin Romania nu jucau niciodata aici.Fotbalistii straini trebuie sa fie mai buni ca cei romani,ca sa stimuleze,sa i faca pe romani sa munceasca sa ajunga la nivelul lor ,sa poata prinde loturile.Dar nu se intampla asta si din aceasta cauza fotbalisti romanii devin din ce in ce mai slabi.

cj666 (3 comentarii)  •  13 august 2017, 22:19

Domle, chiar nu erau destui pseudo-ziaristi care sa pupe in dos oieru... io-te ca mai aparu unu

Ardeleanul (4 comentarii)  •  14 august 2017, 9:23

@Crimson Veritas și Miahai Marian, voi nu-l cunoașteți pe ungurul ăla? cu indivizi de teapa lui nu are rost să-ți pierzi vremea? Individul are alergie la români și România, ca mulți alții de aceeași etnie cu el. Referitor la articol, dl. Octavian descrie pe larg, un subiect asupra căruia am polemizat cu alții useri , indicând aceleași probleme: se plătesc mii de euro(5-6 mii euro-la echipe mici ) unor străini de valoare mai mult decât îndoielnică, în detrimentul jucătorilor români(mai ales a celor tineri), cărora de cele mai multe ori, salariul e undeva pe la 3-4 mii de lei. Pe lângă bani, nici nu li se dă încredere, pentru ncă nu se poate să ții pe bancă un jucător cu salariul de 7 mii de euro, și să bagi la joc un tânăr de 17 ani...te ia conducătorul la bani mărunți! Da, ca și-n alte domenii, fotbalul nu face diferență.

haideusicfr (16 comentarii)  •  14 august 2017, 9:26

O comparatie intre Camora si Filip?

haideusicfr (16 comentarii)  •  14 august 2017, 9:28

"Romanul"Tanase l-a jignit cu tema rasista pe Muniru. Al doilea a fost data afara pentru ca a ripostat. Aschiutei romanesti nu i s-a intamplat nimica ....

haideusicfr (16 comentarii)  •  14 august 2017, 9:30

Brandan a fost data afara de la Viitorul pentru ca era ..brazilian. Era mai bun ca toti ceilalti la un loc. A mai fost unul de pe la Craiova .A facut un fault tot la Constanta.Replica lui Hagi: Vine la "mine"sa-mi dea lectii? Sa plece la el in insula!

Ardeleanul (4 comentarii)  •  14 august 2017, 10:51

@haideusicfr , da, Camora e unul din jucătorii ok. De unde știi exact, ai fost acolo? Și care e chestiunea? Noi vorbim strict de cunoștințe/performanțe fotbalistice.. Ești tare bine informat, ai informații de la fiecare echipă...Pe Boli de ce nu l-o da afară, sau ăla-i ok, e francez, el având probleme cu brazilienii..?!Tu vrei să-i dictezi lu˝Hagi, ce jucători să țină la echipă? Plătește-i tu și atunci cred c-o să te asculte. Mă opresc aici, oricum am pierdut prea mult timp..

Florian1956 (1 comentarii)  •  14 august 2017, 11:50

Sportul românesc trebuie reformat din temelii,miniștri de interne sa se ocupe de treburile tari nu de fotbal sau alte discipline sportive,la fel si miniștri apărări,de transporturi,banca naționala sa aibă grija de bani romanilor nu de terenuri de sport,primari de localitățile în care au fost aleși,iar sportivi sa nu mai stea cu mana întinsa la banul public,dacă nu reformam din temelii sportul din România nu vom mai avea sport de performanta,cu fiecare an care trece avem din ce în ce mai,puține performante,tocmai sau încheiat CM de atletism de la Londra nu întreb de medalii ,dar în cate cate finale ne-am calificat,cate locuri 8 am obținut.

tre (1 comentarii)  •  14 august 2017, 18:11

“Pe de alta parte ... ma indoiesc ... ca mai exista o tara in lume ... cu 1-2.000 de ani de istorie ... care sa voteze Presidinte de alta Nationalitate ... doar pe considerentul ... ca ii urasc pe co-nationali ... din ficati! Si in ultimul rand ... nu cred ca mai exista tara in lume ... unde luarile de pozitie ... nationaliste sau patriotice ... sa fie contrate cu atata ... dispret, aroganta si ... si in cele din urma ... nesimtire.” ADEVARAT! Si este chiar mai rau decit atit! Nu exista natie care sa aiba in vocabular prostia cu tarile avansate din vest sau mai civilizate, tot asa cum nu exista natie care sa se prezinte ca fiind inapoiata, corupta si incapabila asa cum o fac romanii noi dintr-o prostie care este inafara oricarei logici, dovedind ca nu stiu pe ce lume traiesc. Nu pot constietiza ca platesc pt toate prostiile pe care le spun! Vorbesc de anticomunism desi sustin comunismul, fara sa fie constienti de ceea ce fac. La ei comunismul cica ar sustine nationalismul cind acesta a fost si este o teorie care il combate, cautind sa distruga popoarele si tarile pt a le transforma intr-un moloh internationalist, numit acum, ca sa insele “vigilenta” noilor “inteligenti”, globalizare. Unii care scriu pe aici de zor, 24 din 24, sint inbibati cu political correcness, pe care, datorita deosebitei inteligente de care dispun, o confunda cu civilizatia. Saracii nu stiu si nici n-au auzit de scoala neocomunista din Frankfurt si nici nu pot realiza ca vestul lor a disparut in 45, iar de atunci doar aceasta forma de marxism cultural are de oferit. „Oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia Google, generatia Facebook, generatia SMS sau toate la un loc” Ioan Aurel Pop ”Generația studenției mele, a anilor ’90, a devenit astăzi cinică și depresivă, pentru că visele ei i s-au întors împotrivă”. Vasile Ernu Se intimpla deoarece visele au fost doar niste aberatii care se bazau pe niste simple zvonuri si povesti propagandistice ireale, in esenta lor o potemkiniada ieftina, prin care vestul era zugravit pt a pare ceea ce nu era si nu putea sa fie si anume o societate model. Era prima generatie crescuta la oras a celor adusi in Bucuresti(1,5 milioane pina in 1970, care au distrus definitv orasul!)! Educatia slaba, lipsa de cunostinte, datorata intunericului in care au trait parintii si bunicii lor si implicit a oricarei experiente, duc intr-o asemenea directie, in primul rind, pt ca, in astfel de conditii, acesti indivizi nu-si pot forma o identitate. Asa au aparut generatii care nu sint capabile sa-și vada decit propriul interes și care urasc profund patura sociala din care se trag, pentru ca majoritatea sunt copii de țarani și muncitori din prima și a doua generatie, si nu de boieri sau de mari intelectuali. La fel e si cu "elita" noastră intelectuala și jurnalistică: niste papagali decorativi, care ciugulesc din palma primei miini intinse. Atit timp cât nu putem depasi acest cerc vicios, nu vom rezolva nimic. Fotbalul a incetat sa fie sport, devenind doar propaganda politica a marxistilor globalisti! Nu vreti sa vedeti? Platiti deja pt orbul gainilor, iar plata creste pe masura trecerii timpului. Fotbalistii romani nu se pot impune afara din cauza renumelui f prost pe care l-ati facut tarii si neamului romanesc! Cine se prezinta ca prost va fi tratat si mai prost! Cine vreti voi sa va respecte intr-o asemenea situatie?! Cind o sa fiti voi in stare sa vedeti despre ce este vorba, o sa fie prea tirziu si nu o sa stiti pe unde sa va ascundeti si ce sa faceti ca sa scapati!

luis (11 comentarii)  •  15 august 2017, 12:52

@Ardeleanul,eu am alergie la cei ca tine si ceilalti doi prieteni ai tai.Nu la romani fac eu alergie ,ci la cei ca tine,care cred ca dac ceva este romanesc sau roman este si bun.Problema este mai ardeleanule ca,in aproape 100 de ani de existenta sudistii au degradat ardealul la nivelul lor,in loc sa fi aspirat si lucrat sa ajunga la nivelul ardealului.Suntem manelizati si miticizati,cele mai bune exemple le reprezentati tu si cei doi datatori de lectii usturatoare ungurasilor ca mine.

Comentează