Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Să vină Petrolul!!!

Sunt convins că un procent copleșitor din cei solicitați n-ar ști să localizeze pe harta țării Voluntarii și Chiajna

Permalink to Să vină Petrolul!!!
sâmbătă, 1 iulie 2017, 12:40

În transmisiile tv ale unor meciuri oarecare din marele fotbal european, un actor tot atât de important ca și cei din teren, în scenariul unui maximum de emoții, e tribuna. Secvențele cu tribunele arhipline și cu tot inventarul de reacții partizane țin de succesul previzibil al regiei. Succes confirmat chiar și de numărul telespectatorilor. Se închide un cerc al motivațiilor de toate naturile, cu un optimum de motivații financiare.

Acest cerc al motivațiilor, care e musai să se închidă fiindcă altfel nici n-ar fi cerc, ar fi faliment, ne trimite la niște derbyuri românești ale retrogradării, din categoria Chiajna-Voluntari, cu tribune goale și cu un efect la telespectatori la fel de trist. Într-un clasament continental al tribunelor goale și al transmisiilor tv mai mult decât păguboase, foarte probabil că am fi pe podium. Acesta ar fi adevăratul clasament al adevărului românesc în fotbal. Nu poți să ai un fotbal de rang înalt cu lupte pentru întâietate între târguri și comune semiurbane.

Fără marile orașe, fără Ploiești, Brașov, Galați, Arad, Constanța, Oradea, Baia Mare, Bacău și Târgu Mureș, dar cu niște încropeli cu damf politic și în vecinătatea penalului, care ies din cărți odată cu intrarea în cărți a DNA-ului – precum Bragadiru, Urziceni, Ceahlăul și chiar Astra Ploiești Giurgiu FCSB – nu e nimic de sperat. Pentru mine, cele mai semnificative imagini cu tribune pline n-au fost cele de la veșnicele FCSB – Dinamo, care sancționează de patru ori pe an, pe Arena Națională, agonia molcomă din restul clasamentului, ci confruntarea Petrolul – Tărtășești și revenirea Petrolului pe calea ce-ar fi să ducă în Liga întâi.

Marile urbe au un public de tradiție și în așteptare, dublat de unul virtual, cu o deschidere internațională, care nu vrea decât ocazia ca să se fidelizeze. Frustrarea din municipiile date deoparte de cârdășiile din Federație, Ligă și amicii poate naște un alt fotbal, acela care răzbună niște tradiții abuzate și îndelung jignite.

Campionatul, în configurația lui bucureșteană cu suburbii și puncte la schimb, e o insultă pentru marii absenții. Dacă s-ar face un sondaj de cunoaștere, privind geografia prezențelor în prima ligă, am avea un șoc. Sunt convins că un procent copleșitor din cei solicitați n-ar ști să localizeze pe harta țării Voluntarii și Chiajna. Și nu fiindcă ar fi inculți, dar până a-și clama numele cu fotbalul, cele două localități nu au produs prea multe pricini de a interesa cumva și onorant și dincolo de marginile lor. Ca să nu mai vorbim de localizarea nou-venitelor Juventus și Sepsi.

Ce știm până acum despre Juventus nu numai că nu-i destul ca să ne întrebăm ce-ar fi să aducă această mică necunoscută în prima ligă, mai mult decât Pandurii sau Tg. Mureș, dar nu-i destul nici ca să ne obosim cu niște întrebări.

E posibil ca edilii și sponsori formațiilor, de ale căror rost și viitor ne îndoim, să ne ceară un plus de considerație, dacă nu și unul de politețe. Și, în felul lor, poate c-ar fi îndreptățiți. Numai că și una, și alta se câștigă, greu și cu timpul, nu ca banii veniți de la Federație și de la televiziuni, cu doar câteva sute de fani în tribune. Iar ca să nu-i supărăm prea tare pe iubitorii de fotbal comunal, le propunem să-și imagineze cum s-ar discuta chestiunea la anul, cu un podium final de tot meritul: Voluntari, Chiajna și Juventus. Ă? Ă?

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Fane (6 comentarii)  •  1 iulie 2017, 15:43

Cine poate oase roade.Altii isi baga cat mai mult in buzunarul propriu,nu le pasa de suporteri.

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  1 iulie 2017, 16:21

...pai au castigat astia de la Ovidiu ...care e mult mai putin cunoscuta decat voluntari si chiajna ...o comuna mult mai greu de gasit pe harta ...

Remus (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 20:11

Cei care au dat startul falimentul fotbalului romanesc au fost fratii Becali. Oierul Gigi a facut din Steaua Bucuresti o echipe de buzunar. Rezultatele din ultimii 15 ani sunt elocvente: din ce in ce mai proaste. Au falimentat echipe de traditie (Petrolul, Rapid, UTA, Otelul, etc) si au adus in prim plan echipe de carton, fara suporteri dar finantate de penali (Chiajna si Voluntari sunt doua exemple). Fotbalul romanesc se afla intr-o situatie deplorabila.

lucian ciovana (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 22:11

sint un ,,lup '

sundance kid (5 comentarii)  •  2 iulie 2017, 1:00

Da ce dovezi ai tu bai nimeni ca echipele alea doua sunt finantate de penali ca nu am auzit ca cei doi primari sa fi fost trimis in judecata de DIICOT, DNA sau parchetul general ! Vorbesti mult ca esti roman balcanic . Sa te afli in treaba !

Vali (7 comentarii)  •  2 iulie 2017, 7:07

Dacă nu sunt sprijinite de autoritățile locale echipele de tradiție nu pot supraviețui. Sponsorii nu prea se înghesuie. Pe de alta parte vedeți ce s-a întâmplat cu echipele din Constanța care s-au desființat fără banii locali.Și toate au fost sau erau campioane.

jijrinovschi (1 comentarii)  •  2 iulie 2017, 10:01

tataie dar e chiar penibil ca la un meci de calificare in liga 3 sa vina 15000 de oameni,pai ce sa vada oamenii astia la 2 echipe venite din liga de amatori?poate tartasestiul sa-i fi atras ca sa vada si ploiestenii cum arata consatenii lui bombonel,caci petrolul cel adevarat ,prin spirit,traditie si valoare ,a disparut demult;eu cred ca acum pa oamenii astia ii atrage mai mult stadionul decit echipa(de 2 bani jumate)

Mozzie (5 comentarii)  •  2 iulie 2017, 10:27

Sa vina Petrolul,dar cinstit,nu pe bani publici.

Comentează