Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

De ce Alibec nu-i ca Ronaldo

Se poate spune că Alibec are totuși și ceva în comun cu Ronaldo și anume secvențele de trânte libere cu adversarii

Permalink to De ce Alibec nu-i ca Ronaldo
vineri, 9 iunie 2017, 3:33

La Ronaldo, faptul care impresionează din prima clipă e că nu impresionează din prima clipă. Mai bine zis, că poți număra scurt clipele în care impresionează, în sensul că luptă cu adversarii la fel de agitat și de energic ca și ceilalți din echipă. Iar ca să revenim la treburile cu care avem de-a face în fotbalul nostru, la fel de determinat trupește ca Alibec. Se poate spune că Alibec are totuși și ceva în comun cu Ronaldo și anume secvențele de trânte libere cu adversarii, secvențele pentru public, din care nu iese nimic, cu excepția unor cartonașe galbene și intervenția medicilor.

Mi-a trebuit ceva timp ca să înțeleg de ce se arăta Ronaldo atât de puțin televiziunilor în finala cea mare cu Juventus Torino. Pentru că nu era cazul să fie el tot timpul în rolul principal. Ca în concertele pentru pian și orchestră, lăsa întâi orchestra să deschidă muzica și să ia prim-planul. Ronaldo era solistul care ataca partitura numai la timpul potrivit și cu efectul emoțional potrivit.

La drept vorbind, golurile lui Ronaldo nici nu-s spectaculoase, nu-s trudite, nu-și dă duhul pentru ele. Abia când trimitea mingea în plasă îți dădeai seama că se găsea acolo unde trebuia, când și cum trebuia. O chestiune de prezență la locul faptei, nu de gimnastici de vedetă. Alibec muncește până slăbește, când se duce cu mingea spre poartă, pe când la Ronaldo mingea îl caută și-l află exact acolo unde poate fi împinsă în poartă. E diferența dintre strădanie și soartă.

Ca să te găsești, ca Ronaldo, în secunda și la locul cu un maximum de productivitate la goluri, trebuie să ai și picioarele lui. E ciudat că nu s-a găsit nimeni să i le fotografieze și să le cerceteze științific anatomia. Au o anatomie, și ea, foarte potrivită cu mintea omului care trebuie să ajungă întotdeauna fără prea mult efort și spectacol la locul și la momentul de perfectă oportunitate. Nu exagerez prea mult când spun că, la cele două goluri marcate de Ronaldo lui Juventus, mingea e aceea care s-a lovit de el ca să intre în plasă. Doar că nu l-a rugat: Ronaldo, întinde un picior și fă-mă fericită! La Alibec, lucrurile stau invers: mingea trebuie abuzată, chiar violată, ca să se ducă resemnată în ațe.

Cazul lui Ronaldo este unul de selecție, talentul e văzut devreme și antrenat de niște oameni care văd departe. Talentul, la Alibec, e 1% inspirație și 99% transpirație. La Ronaldo, e invers. Spre deosebire de Alibec, care trage spre poartă din toate pozițiile și are un procentaj excepțional de șuturi ratate, Ronaldo are un procentaj dezamăgitor la  muncile degeaba. La el, contează numai procentajul la șuturile în poartă. Două, în meciul cu Juventus, și dacă țin bine minte, numai unul, ca vânjosul Alibec, pe lângă poartă. Nici pasele lui Ronaldo nu-s ieșite din comun, doar că nu poate să greșească mai mult ca restul echipei, fiindcă la Real nimeni nu dă pase aiurea. Ceea ce părea să fie cele câteva pase la adversar, în finala cu Juventus, erau, de fapt, cele câteva recuperări reușite ale italienilor.

În prima repriză, cel puțin, Ronaldo nici nu s-a văzut. A dat, e drept, un gol, dar și acela cam nemuncit, trimis de soartă în plasă într-un moment care nu anunța mare lucru. Spre deosebire de toți jucătorii Juventusului, care i-au dat lui Ronaldo un exemplu de efort, dăruire, spectacol și un gol de istorie. Dar care, alergând ca toți dracii în prima repriză, n-au mai avut de unde să dea ceva și ca toți sfinții, în a doua. Și tot întru gloria netranspirată a lui Ronaldo, care, cu picioarele lui lungi cam cât tot Dani Alves, nici n-a mai trebuit să alerge. A trebuit doar să lase mingea să se lovească de ele.

Din care cauză mi-e mai drag Alibec, care trage de el, nu glumă, care luptă cu tot corpul și cu niște kilograme în plus, ca să treacă de adversari și uneori și prin ei, însă ajunge, din păcate, cu o secundă mai târziu în locul de unde ar trebui trimisă mingea în poartă. Mai are până să ajungă cu o secundă prea devreme.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

vasco (21 comentarii)  •  9 iunie 2017, 15:51

Vad ca deschideti o noua rubrica la GSP: umor....

Gabriel (2 comentarii)  •  9 iunie 2017, 15:59

Este o gluma ????? Pamflet ceva???? Cum sa faci asemenea comparatii ???? Mi-e scarba .

Gabriel (2 comentarii)  •  9 iunie 2017, 16:04

Si ca sa nu se interpretreze sunt fan al echipei FCSB . Dar sa compari unul dintre cei mai mari jucatori din toate timpurile cu orice alt jucator de fotbal roman mi se pare o lipsa de respect . Cum despre Ronaldo 1% transpiratie ? Atatea recorduri , ani la rand in varful fotbalului , trofee cu echipa , pe plan personal . Sper din tot sufletul sa fie un pamflet , sarcasm ceva.

joop (1 comentarii)  •  9 iunie 2017, 16:56

Exista un documentar intreg pe Discovery, facut in urma cu vreo trei ani, despre Ronaldo si modul in care e facut si reactioneaza tot organismul lui. Domnule autor cautati-l si nu mai scrieti ca un chibit din parc.

Flaviu (1 comentarii)  •  9 iunie 2017, 17:28

Loool.ronaldo alearga cel mai mult din intreaga echipa.uitati-va pe statistici.ce articol jenant!

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  9 iunie 2017, 17:54

...foarte bun articol ...care ne arata cat de prost este Alibec ...

vontatiku (1 comentarii)  •  9 iunie 2017, 20:06

tudor octavian nu-i nici el tolstoiewsky, nici macar ilya ehrenburg, dar asta nu-i nici o noutate pt. el.

Jean-Paul (6 comentarii)  •  9 iunie 2017, 22:27

Daca imi permiteti, as avea o completare:desi dvs n-ati scris ceea ce era mai important, adica, cum se intampla de ajunge mingea la Ronaldo, daca el nu munceste in teren, ba as zice ca sta la pomana? Sunt sigur ca stiti raspunsul: cineva din echipa, care are ochii mari incat vede toata suprafata de joc din proximitatea careului advers, se milostieste de ronaldo si-i da o pasa fiindca lui ii e lene sa alerge cu mingea.... Alibec saracul nu are acest noroc, el trebuind sa-si care singur mingea pana in apropierea careului ca sa poata trage cu sansa la poarta... Si asta se intampla mai ales la nationala, acolo unde marile vedete stanciu, cel indragostit de minge si coechipierii lui de la mijloc, nu-l au inca la suflet pe Alibec si din zgarcenie nu-i du nici o pasa, dar nu numai lui ci si lui Andone spaniolul..... Asa ca diferenta dintre Ronaldo si Alibec se va mentine sau chiar va creste....

haideusicfr (16 comentarii)  •  9 iunie 2017, 22:34

Care este cota fiecaruia pe transfermarkt (sau cum i-o fi zicand) ? Ronaldo este cel mai bun jucator din lume ?? (sau Messi) ,dar oricum e "acolo". Alibec dupa modesta mea opinie nu e cel mai bun nici macar de la noi.E un balon de sapun umflat ,care se sparge cand nici nu te astepti. Are o boala ,nu poate juca ,etc .Ronaldo si Messi nu se imbolnavesc niciodata. S-or fi drogand vorba unora invidiosi ca Williams (acum mamica!),altfel nu ar fi castigat nimica!

haideusicfr (16 comentarii)  •  9 iunie 2017, 22:54

In plus echipele romanesti n-au nici un sistem de joc.Bazat pe jucatori scoliti de mici cum trebuie sa joace.La CFR a fost un nucleu format in principal din jucatori tineri straini Nascimento, Ruiz, Nouvier ,carora li s-a alaturat ca finalizator si Bud. Jocul a incantat privirile si nu numai ale mele. Da ,dar erau cum spuneam jucatori straini invatati de mici sa dea drumul mingii. In play off acest nucle s-a spart prin revenirea lui Deac ,care a monopolizat mingea .Si jocul ,in stil romanesc . Si Deac este un jucator harnic ,muncitor ,alearga mult ,dar nu da drumul mingii.Un fel de Alibec clujean. Stanciu ,Chipciu , nu mai vorbesc de ceilalti nu au nici valoare ,nici nu dau drumul mingii.Dintr-o bucata. Vom pierde cu siguranta.

Autholycus (2 comentarii)  •  10 iunie 2017, 1:00

Felicitari, Maestre. Cohorta de comentarii infantile de mai sus va confirma inca o data ironia Catavenciana.

Autholycus (2 comentarii)  •  10 iunie 2017, 1:01

Felicitari, Maestre. Cohorta de comentarii infantile de mai sus va confirma inca o data ironia Catavenciana.

Cristian (1 comentarii)  •  10 iunie 2017, 1:03

Si cand te gandesti ca se incaseaza bani pe astfel de "opinii".....

Sile (2 comentarii)  •  11 iunie 2017, 12:08

Material de .... ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează