Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Steaua jos răsare, ca o faimă mare

Nu mă miră deloc miile de spectatori care merg la meciurile din Liga a 4-a, chiar mă simt solidar în nostalgii cu cei mai vârstnici dintre ei. Dacă aș mai avea iarăși motivele de la 20 de ani ca să […]

...

Naționala mare cu fotbaliști mici

Neamțul n-a venit de capul lui în România, el a fost adus. Și n-a fost adus de niște haiduci străini, ci de șmecherii noștri. Nu el ne-a luat de fraier – cum cu legitimă mâhnire scrie colegul Ioanițoaia – ne-au […]

...

Tenis, pe înțelesul celor nu foarte înalți

Un profesor de perspectivă, de la Institutul de Arhitectură, era faimos la vremea lui prin felul în care-și începea cursul trăgând pe tabla neagră o linie orizontală „la înălțimea unui om normal, de 1,60 – 1,62 metri”. Profesorul avea 1,60 […]

...

Sacrificați pentru Republica Socialistă România

Oricum, mai mult decât politicoasa râcă de o săptămână a unor ziariști. Ei nu se sacrificau pentru țară. Ei erau sacrificați, fără să realizeze asta, printr-un regim de exceptați de la adevăr, cu unele compensații economice și morale de etapă. […]

...

Păreri pe banii altora

Tot dânsul conchide că Hagi face parte „din grupul celebrităților care pretind, în numele a ceea ce ar fi făcut, vezi Doamne, pentru România, abonament la răsfăț și recunoștință, iar uneori la privilegii și concesii”. Ce m-a sesizat în textul […]

...

Dacă aș fi eu șeful banilor din tenisul mare…

... aș roti vreo 10 Desdemone în circuit, ca să nu se plictisească publicul

Permalink to Dacă aș fi eu șeful banilor din tenisul mare…
duminică, 7 mai 2017, 11:36

De la o vreme, e destul să mă întreb când, de ce și cum, ca să ghicesc, fără să-mi sucesc prea tare mintea, ce-o să facă fata noastră cea talentată din marele tenis în turneul în care tocmai joacă. Ghicesc dacă se va accidenta în turul al doilea sau dacă va pierde surprinzător în semifinale. Nu vreau să insinuez nimic, dar e destul să-mi imaginez că aș fi stăpânul inelelor în finanța mondială, ca lucrurile să se lege.

Turneele astea pe bani mulți sunt ca un teatru, dar unul în care spectatorii rămân aceiași, repertoriul e în fiecare stagiune același, dar ca să nu se plictisească lumea, rolurile principale sunt jucate prin rotație.

Dacă Desdemona ar fi interpretată mereu de madam Williams, publicul s-ar rări și s-ar tot rări de la o reprezentație la alta, iar altul la fel de dedicat tenisului cu premii tot mai mari e greu de crescut. Fiindcă publicul tenisului, din tribune și de la televizor, trebuie antrenat și ținut în formă întocmai sportivilor. Ba chiar cu mai multă răbdare și viziune. Unui jucător i se poate șopti s-o lase un set, două mai moale, însă publicului nu.

De aceea, vin iarăși și zic: nu știu cum stau cu adevărat lucrurile pe piața trofeelor din tenisul super, nu țin să am păreri pe banii altora, dar dacă eu aș fi omul cu ultimul cuvânt în chestiunea câștigurilor, așa aș face, aș roti vreo zece Desdemone pe bune și alte zece, pe rele.

Fiindcă de aceea există agenți, manageri, sfetnici și țuțări, rotiți și ei după cum crește sau scade bursa sportului alb, ca să nu vadă tribunele cât de mult s-a colorat albul. Dacă aș fi eu mafalda șef în universul turneelor, aș înțelege, fără să fiu ajutat de unul mai mafalda decât mine, că publicul aceluiași repertoriu vrea surprize, nu tenis cu învingătorii dinainte știuți. În acest sens, Nadal e tot surpriza uriașă pe care o cere publicul, să fie și el măcar o dată om ca noi toți, să mănânce și el măcar o dată bătaie în primul tur.
În tenis, carevasăzică, surprizele sunt de două feluri: care au loc mereu și care nu se întâmplă niciodată. Din care cauză, surprizele care ar fi să nu se întâmple niciodată vin și ele tot prin rotație: un an la fete, un an la băieți. Anul în care Nadal mai pierde câte o finală la Djokovici și anul în care numărul unu Williams – nu contează care din ele – pierde la un număr 5 sau 20.

Tenisul e o chestiune de statistică a reușitelor și a greșelilor. Căderile de formă inexplicabile ies din adevărul matematic al statisticilor și pot fi explicate doar de antrenori, iar câteodată și de jurnaliștii care știu tot și – ca odinioară Pico de la Mirandola – încă ceva pe deasupra. Din care cauză, dacă aș fi omul cu banii în tenisul-teatru aș încerca să mai schimb câte ceva. Și nu de altceva, dar dacă și unul ca mine, care în tenis ține numai cu România și vrea ca fata noastră cea talentată să le bată pe toate, începe să ghicească niște surprize, înseamnă că e grav. Că tot ce ar trebui ținut la secret e cam la vedere. Și nu numai că se vede, dar miroase și urât.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Bibicul (2 comentarii)  •  7 mai 2017, 12:30

"Nu vreau să insinuez nimic". Atunci ce ati vrut sa ziceti?

pers (1 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:14

N-am vazut un "jurnalist" mai *** ca tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

strul (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:49

Seful banilor ...Hmmm ... Aspiratie si exprimare manelistica . Mai e un impresionist de Braila , atins de alopecie ala , tot plin de emfaza ...

kpaxcmdr (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:54

Imaginatie bolnava,tipic romanesc...

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  7 mai 2017, 16:41

Nick Kyrgios ...o sa i bata pe toti ...

dan (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 17:02

"De aceea, vin iarăși și zic: nu știu cum stau cu adevărat lucrurile pe piața trofeelor din tenisul supe". Asa e, nu stiti.

Golombioschi Ilie (7 comentarii)  •  7 mai 2017, 18:48

E o problema reala ceea ce ati sezizat dumneavoastra domnule Tudor Octavian. Exista si o solutie concreta , punctuala, la aceasta si ea consta in modificarea sistemului de alcatuire a tablourilor de concurs la competitii si anume pozitia capilor de serie sa nu mai fie stabilita prin algoritmul actual(care in mod constant ofera sanse mari in mod constant celor din topul performantei) deci pozitia capilor de serie sa fie stabilita prin tragere la sorti pe tablou astfel incat sa poata sa apara meciuri tari intre sportivii bine cotati inca de la primele tururi si acestia sa nu mai beneficieze de culoare favorabile si progresive pana in finale. De asemenea cred ca si clasamentele in baza carora se stabileste ierarhia jucatorilor ar trebui sa fie alcatuite strict pe baza performantelor din anul competitional calendaristic in curs fara alte considerente privind anul competitional anterior. Considerand ca veti aprecia si promova cele doua idei va multumesc anticipat.

dan (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 19:44

@Golombioschi ai umplut o pagina A4 cu niste idei ***. Ce imi place insa este ca vrei ca ele sa fie apreciate si promovate. Hai ca esti simpatic!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (8 comentarii)  •  8 mai 2017, 10:31

..vă repet, aţi îmbătrânit urât..

Vasco (21 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:08

Vedeti d-le TO cati se pricep la tenis?Niciunul nu vrea sa va creada ca totul e un circ pe bani multi....Banul a stricat tot in lumea in care traim,inclusiv tenisul.Aferim!