Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Fotbalul de presă și câinii până la parte

Despre Dinamo încă se scrie cu același dicționar, cu aceleași superlative de patrimoniu sportiv și cu aceleași metafore exaltate de media ca în urmă cu douăzeci de ani. Se scrie și se clamează, în paralel cu prezentul echipei, cu inima […]

...

Așa este, dar de ce e așa?

Articolul de miercuri, al colegului Tolontan, despre apatia cronicizată a șefului LPF, Gino Iorgulescu, a răspuns la toate întrebările, privind persoana și relația sa cu slujba, cu excepția celei mai importante. Știm cum stau lucrurile cu Liga Profesionistă, dar nu […]

...

Un picior de 50 de milioane de euro

Când Dennis Man se uită dimineața în oglindă, el nu mai vede un chip, vede niște zeci de milioane de euro. Iar când află că la Real Madrid și la alte echipe cu bugete de miliarde, picioarele de zeci de […]

...

La Dinamo, problema e chiar Dinamo

Iar asta dacă nu știe că, la ultimele meciuri ale echipei lui halal Negoiță, cu formații din jumătatea de jos a clasamentului, adică din jumătatea aceea cu mari suferințe financiare, tribunele lui Dinamo au fost goale. Dacă domnul Negoiță ar […]

...

Dacă aș fi eu șeful banilor din tenisul mare…

... aș roti vreo 10 Desdemone în circuit, ca să nu se plictisească publicul

Permalink to Dacă aș fi eu șeful banilor din tenisul mare…
duminică, 7 mai 2017, 11:36

De la o vreme, e destul să mă întreb când, de ce și cum, ca să ghicesc, fără să-mi sucesc prea tare mintea, ce-o să facă fata noastră cea talentată din marele tenis în turneul în care tocmai joacă. Ghicesc dacă se va accidenta în turul al doilea sau dacă va pierde surprinzător în semifinale. Nu vreau să insinuez nimic, dar e destul să-mi imaginez că aș fi stăpânul inelelor în finanța mondială, ca lucrurile să se lege.

Turneele astea pe bani mulți sunt ca un teatru, dar unul în care spectatorii rămân aceiași, repertoriul e în fiecare stagiune același, dar ca să nu se plictisească lumea, rolurile principale sunt jucate prin rotație.

Dacă Desdemona ar fi interpretată mereu de madam Williams, publicul s-ar rări și s-ar tot rări de la o reprezentație la alta, iar altul la fel de dedicat tenisului cu premii tot mai mari e greu de crescut. Fiindcă publicul tenisului, din tribune și de la televizor, trebuie antrenat și ținut în formă întocmai sportivilor. Ba chiar cu mai multă răbdare și viziune. Unui jucător i se poate șopti s-o lase un set, două mai moale, însă publicului nu.

De aceea, vin iarăși și zic: nu știu cum stau cu adevărat lucrurile pe piața trofeelor din tenisul super, nu țin să am păreri pe banii altora, dar dacă eu aș fi omul cu ultimul cuvânt în chestiunea câștigurilor, așa aș face, aș roti vreo zece Desdemone pe bune și alte zece, pe rele.

Fiindcă de aceea există agenți, manageri, sfetnici și țuțări, rotiți și ei după cum crește sau scade bursa sportului alb, ca să nu vadă tribunele cât de mult s-a colorat albul. Dacă aș fi eu mafalda șef în universul turneelor, aș înțelege, fără să fiu ajutat de unul mai mafalda decât mine, că publicul aceluiași repertoriu vrea surprize, nu tenis cu învingătorii dinainte știuți. În acest sens, Nadal e tot surpriza uriașă pe care o cere publicul, să fie și el măcar o dată om ca noi toți, să mănânce și el măcar o dată bătaie în primul tur.
În tenis, carevasăzică, surprizele sunt de două feluri: care au loc mereu și care nu se întâmplă niciodată. Din care cauză, surprizele care ar fi să nu se întâmple niciodată vin și ele tot prin rotație: un an la fete, un an la băieți. Anul în care Nadal mai pierde câte o finală la Djokovici și anul în care numărul unu Williams – nu contează care din ele – pierde la un număr 5 sau 20.

Tenisul e o chestiune de statistică a reușitelor și a greșelilor. Căderile de formă inexplicabile ies din adevărul matematic al statisticilor și pot fi explicate doar de antrenori, iar câteodată și de jurnaliștii care știu tot și – ca odinioară Pico de la Mirandola – încă ceva pe deasupra. Din care cauză, dacă aș fi omul cu banii în tenisul-teatru aș încerca să mai schimb câte ceva. Și nu de altceva, dar dacă și unul ca mine, care în tenis ține numai cu România și vrea ca fata noastră cea talentată să le bată pe toate, începe să ghicească niște surprize, înseamnă că e grav. Că tot ce ar trebui ținut la secret e cam la vedere. Și nu numai că se vede, dar miroase și urât.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Bibicul (2 comentarii)  •  7 mai 2017, 12:30

"Nu vreau să insinuez nimic". Atunci ce ati vrut sa ziceti?

pers (1 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:14

N-am vazut un "jurnalist" mai *** ca tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

strul (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:49

Seful banilor ...Hmmm ... Aspiratie si exprimare manelistica . Mai e un impresionist de Braila , atins de alopecie ala , tot plin de emfaza ...

kpaxcmdr (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 14:54

Imaginatie bolnava,tipic romanesc...

ovidiu_3003 (70 comentarii)  •  7 mai 2017, 16:41

Nick Kyrgios ...o sa i bata pe toti ...

dan (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 17:02

"De aceea, vin iarăși și zic: nu știu cum stau cu adevărat lucrurile pe piața trofeelor din tenisul supe". Asa e, nu stiti.

Golombioschi Ilie (7 comentarii)  •  7 mai 2017, 18:48

E o problema reala ceea ce ati sezizat dumneavoastra domnule Tudor Octavian. Exista si o solutie concreta , punctuala, la aceasta si ea consta in modificarea sistemului de alcatuire a tablourilor de concurs la competitii si anume pozitia capilor de serie sa nu mai fie stabilita prin algoritmul actual(care in mod constant ofera sanse mari in mod constant celor din topul performantei) deci pozitia capilor de serie sa fie stabilita prin tragere la sorti pe tablou astfel incat sa poata sa apara meciuri tari intre sportivii bine cotati inca de la primele tururi si acestia sa nu mai beneficieze de culoare favorabile si progresive pana in finale. De asemenea cred ca si clasamentele in baza carora se stabileste ierarhia jucatorilor ar trebui sa fie alcatuite strict pe baza performantelor din anul competitional calendaristic in curs fara alte considerente privind anul competitional anterior. Considerand ca veti aprecia si promova cele doua idei va multumesc anticipat.

dan (3 comentarii)  •  7 mai 2017, 19:44

@Golombioschi ai umplut o pagina A4 cu niste idei ***. Ce imi place insa este ca vrei ca ele sa fie apreciate si promovate. Hai ca esti simpatic!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (8 comentarii)  •  8 mai 2017, 10:31

..vă repet, aţi îmbătrânit urât..

Vasco (21 comentarii)  •  8 mai 2017, 11:08

Vedeti d-le TO cati se pricep la tenis?Niciunul nu vrea sa va creada ca totul e un circ pe bani multi....Banul a stricat tot in lumea in care traim,inclusiv tenisul.Aferim!