Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Gunoiul de sub preș, scos pe preș

Operațiunea de scoatere a gunoiului de sub preș la vedere are, în felul ei, un gen de logică derivând din niște mizerii mai vechi, care nu mai trebuie ascunse sub preș. Scenariul e mereu același. Mai întâi, și în ciuda […]

...

Dacă aș fi eu șeful banilor din tenisul mare…

De la o vreme, e destul să mă întreb când, de ce și cum, ca să ghicesc, fără să-mi sucesc prea tare mintea, ce-o să facă fata noastră cea talentată din marele tenis în turneul în care tocmai joacă. Ghicesc […]

...

Cei care l-au creat pe acest Ilie Năstase

Toate comentariile, la ultimele nerozii publice ale fostului Ilie Năstase, dar absolut toate sunt în marginea chestiunii, întrucât au în vedere numai condiția sa de cândva glorie a sportului românesc și nu pe aceea actuală și completă, de cândva candidat […]

...

Ceva s-a terminat și altceva abia începe

Prin 1992, un negustor american, care făcuse afaceri cu România și avea de acum alte gânduri, mi-a spus: La voi, ceva s-a terminat și altceva n-o să înceapă prea curând. Citind interviul antrenorului Forminte, plin de adevăruri, dar formulate atât […]

...

Nu e blat, e afacere și nu știm a cui

Prima eroare în care cădem, când discutăm despre blaturi, noi, cei care investim în fotbal doar leii pe gazetă, pe biletele de derby sau pe abonamentul tv, e motivată de faptul că în blaturi vedem doar aritmetica punctelor din  clasament, […]

...

Cei care l-au creat pe acest Ilie Năstase

Bietul fost, el chiar crede că este cine este, adică general și parlamentar cu drept de a ne decide soarta

Permalink to Cei care l-au creat pe acest Ilie Năstase
miercuri, 26 aprilie 2017, 8:58

Toate comentariile, la ultimele nerozii publice ale fostului Ilie Năstase, dar absolut toate sunt în marginea chestiunii, întrucât au în vedere numai condiția sa de cândva glorie a sportului românesc și nu pe aceea actuală și completă, de cândva candidat la Primăria Capitalei, de general la zi al Armatei Române și de până ieri senator făcător de legi, altfel spus de decident de seamă în Stat și în viețile noastre.
Când insul își bate nevasta în stradă, nu e doar un scandalagiu emerit al arenelor sportive, e senatorul și generalul, e Parlamentul și Armata. Așadar, nu e vorba doar despre CE, e vorba despre DE CE?
Cred că aceste comentarii inflamate, ce privesc doar primitivismele actualului Năstase, nu erau altele nici dacă omul ar fi fost manevrat de-a lungul timpului de toate  partidele politice în rang de chirurg șef la Spitalul Municipal, de rector la Conservator ori de Patriarh-mareșal. Iar dacă nu ținem minte niciun ministru al Culturii mai de Doamne-Ajută, din acești ultimi 27 de ani, l-am fi ținut minte precis dacă s-ar fi chemat Ilie Năstase.
E anatemizat un ins care nu există. Un fals de imagine în politică și administrație națională. Bietul fost, el chiar crede că este cine este, adică general și parlamentar cu drept de a ne decide soarta. El nu înjură în public, el e senatorul care face legea. Trăiește într-o lume paralelă, e convins că e deasupra legii și un exceptat de la orice practică a bunei conviețuiri. E sincer în trăirile și țâfnele sale de mascul alfa.
Mârlănii de repertoriu a produs cam dintotdeauna fostul, numai că în lumea bine definită a sportului, unde pitoreștii de tipul său erau nu doar îngăduiți, ci și stârniți să dea o pată de culoare comunistă clasamentelor. Să nu uităm că Ilie Năstase a fost mai întâi manevrat ca imagine de Țiriac. În cuplu, unul era civilizatul sobru și celălalt comicul cu geniul rachetei. Poate c-ar fi vremea să fie întrebați și ofițerii noștri de carieră, acum în funcție ori pensionari, ce gândesc despre puhoiul de înălțări în grade de colonei și generali a unor foști fotbaliști, cântăreți, poeți și talpani și în ce chip fac aceștia astăzi oficiul de imagine al armiei Natoromâne.
Și ar mai fi ceva de știut. Cu cât e mai luat în seamă Ilie Năstase, ca o fatalitate a vieții de vedetă, cu atât mai iertat va fi de toată lumea. Dovadă și felul în care îl apără alte foste glorii ale sportului, care reclamă, prin derapajele lui Năstase, și dreptul lor la niște nervi mai urâți.

Comentarii (65)Adaugă comentariu

california (4 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 12:20

erata: originar; am si defecte, partea buna e ca numai eu le stiu pe toate.

exidpol (6 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 12:50

-rebuturile din sport, cultura, politica, etc. sunt creaturi (vrem - nu vrem) ale presei (scrise si audio viz.); ce pretentii poti avea de la cei pe care voi ii ...gratulati cu epitetele de..., finantator, suporter, corleone, nasul, rege, ambasador, etc. ...???;

Bagheera (1 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 17:46

Ilie Nastase s-a aparat de hotia pusa la cale de englezoaice in stilul lui obisnuit de pe terenul de tenis, nu inteleg care a fost surpriza. Inainte de a-l acuza de ceva, trebuia sa va puneti in locul lui. Credeti ca marile vedete britanice vorbesc altfel? Si inca ceva, pentru toti ziaristii care au ridicat piatra: nu ati injurat NICIODATA PE NIMENI, atunci cand vi s-a facut o nedreptate si altfel nu v-ati putut apara?

ion caraion (1 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 17:59

ilie nastase n-a fost creat de nimeni. el a ajuns acolo unde e pentru ca a putut. singur. si va oftica personaju', intr-o romanie unde toti se agata de pecereuri (pile, cunostinte, relatii), unde sint promovate mereu non-valorile si incompetentele, pe criterii de cumetrie.

alex (1 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 18:55

Nastase e un fost jucator de tenis. Atat. In rest, e un grobian zamislit la periferia rromaneasca a capitallei.

Adrian (1 comentarii)  •  28 aprilie 2017, 9:14

Ma miram eu sa nu existe si un teolog la gsp, altfel purgatoriul presei era luat prea in usor. Un show iconoclast complet.

olandezu (2 comentarii)  •  4 mai 2017, 19:41

pe cine dracu reprezinti tu Tudor Octavian ?esti un nimic,un nimeni,un comunist prafuit,trage cortina....