Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un gard tot mai înalt

În copilărie, eram înjurat adesea, urât de tot și fără niciun motiv, de unul din cei trei copii ai unui vecin, dar n-am știut niciodată care era acesta, întrucât între curtea noastră și curtea lor exista un gard de scânduri, […]

...

Nimic despre vara arbitrilor

Deși arbitrii sunt adeseori motiv de scandal, iar erorile devin nu numai titluri mari de pagină ci și titlurile săptămânii, vara, când piața transferurilor fierbe, iar problemele unor pariori trimit la marile abjecții financiare din fotbal, ei, bine, vara arbitrilor […]

...

Să vină Petrolul!!!

În transmisiile tv ale unor meciuri oarecare din marele fotbal european, un actor tot atât de important ca și cei din teren, în scenariul unui maximum de emoții, e tribuna. Secvențele cu tribunele arhipline și cu tot inventarul de reacții […]

...

Nicio masă fără pește oceanic!

Înainte de 1990, la plecarea din Gara de Nord și la sosirea în Gara de Nord, călătorii erau alertați de un panou publicitar, foarte probabil singurul din țară de dimensiunile acelea uriașe, cu un îndemn ce aducea a ordin de […]

...

Țineți minte trei cuvinte: Daum minte

Dacă interviul, pe care Daum l-a acordat unei publicații germane, ar fi fost, să zicem, unul dat de Burleanu, am fi recunoscut, în acuze și argumente, toată vorbăria federală despre politica de reconstrucție pe termen lung a fotbalului românesc. Or, […]

...

Gala Bute, dar fără niciun Bute

Rămâne o întrebare. De ce lipseşte din peisaj tocmai cel care dă numele evenimentului incriminat de judecători?

Permalink to Gala Bute, dar fără niciun Bute
joi, 30 martie 2017, 9:22

Unul din proverbele exagerat de românești, pe care mai degrabă le îndurăm decât le înțelegem, ne îndeamnă ca, atunci când toată lumea spune că suntem beți, să mergem la culcare, chiar dacă n-am băut decât apă. Deoarece în scandalul Galei Bute boxerul n-a fost nici martor, nici împricinat și nici măcar pomenit, m-am întrebat adeseori DE CE ?, cu sentimentul că toată lumea e trează și știe de ce, iar eu sunt tot mai beat.

Oricâte clauze de confidențialitate va fi avut un contract ca acela al Galei Bute, la câți oameni o să facă pușcărie și la câți sunt dezonorați prin niște condamnări, fie ele și cu suspendare, existau destule motive să se știe sumele din contract și dedesubturile plăților. La câte milioane s-au mânuit într-o afacere care se cheamă „Gala Bute” e stranie, dacă nu cumva și vinovată, inexistența lui Bute. Fără niciun Bute, în dosarele cauzei, normal era să vorbim de Gala Udrea și Gala Rudel Obreja.

Au trecut destui ani de când Bute nu mai înseamnă ce gândeam toți că ar fi putut să însemne el în istoria sportului mondial. Destui ca, măcar în anii cu care a fost lungit procesul, să știm pe ce s-au dat banii, nu doar cât s-a furat, să știm ce rol a jucat el în comedie. Câți bani i s-au dat pentru meciul acela aranjat și, la urma-urmei, deloc onorant, cât a primit și domnul Nimeni, ca să se lase bătut cu spectacol, cum au fost și dacă au fost fiscalizate sumele din contracte și ce ar fi avut de zis Bute, dacă ar fi fost întrebat cine, ce și cât. Că nu era nici simbol național, nici preasfințit, ca să nu fie atins nici cu o floare.

Unul din motivele pentru care era normal să existe în acest proces murdar și Bute privește memoria lui. Oricât de simpatic e omul Bute, numele său va fi legat nu de victoriile din ring, ci de mizeriile din proces. Se va vorbi încă mulți ani, într-un regim conflictual și deloc onorant, de ” afacerea Bute” și nu de „victoria din acel meci al lui Bute”. Când treci printr-o odaie plină de rahați, chiar dacă nu calci în niciunul, când ieși afară puți. Ce mai încolo, încoace, și-au bătut cu toții joc de Bute!

Cred că de aceea procurorii și judecătorii nu l-au solicitat, fiindcă știu cum l-au tratat inculpații, ca pe un fraier ce poate fi jupuit. Dacă absența lui Bute din dosar nu e un fapt de milă judiciară pentru cel manevrat, atunci nu mai e nimic de înțeles. Iar ca să mergem mai departe cu ce înseamnă aceste pagini albe din Gala Bute, e suficient să ne imaginăm cum va reveni Bute în țară, când va avea unele motive să revină: nu cu tam-tam, ci discret, ca unul care nu vrea să i se ceară răspunsuri la niciun fel de întrebări, pentru că răspunsurile nasc întotdeauna alte întrebări și mai obositoare.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Cristian (2 comentarii)  •  30 martie 2017, 11:33

Bravo maestre, chapeau bas !!!! la fiecare articol semnat de Tolontan pe acest subiect pun aceasta intrebare si de fiecare data ignorare totala. De aceea exista JURNALISTI si jurnalisti.

Cosmo (3 comentarii)  •  30 martie 2017, 13:47

Bute are tot atata legătură cu mănăstirile petrecute că un simplu spectator plătitor de bilet la gala. Managerii și impresarii lui eventual să știe ceva, poate nici aia. Ei s-au ocupata de condițiile participării la gala. Bute s-a antrenat, a încercat să slăbească, probabil știa doar câți bani ia daca pierde sau câștigă. Ce ar putea spune el despre ședințele și discuțiile de la guvern?

cristian (2 comentarii)  •  30 martie 2017, 14:20

#cosmo- cateva milioane de euro au plecat din contul lui obreja in contul lui bute din Canada. Dupa 3 zile s-au intors o parte in contul lui obreja. Cum ti se pare? Mie imi miroase a para-ndarat. Iti spun si contul si banca daca vrei. Aceasta cacialma pe spatele romanilor s-a pus la cale la NY intre obreja, bute si reprezentantul ministerului de turism acolo, un anume Simion Alb. Deci bute e implicat 100% in aceasta furacine. Parerea mea ca mai devreme sau mai tarziu va plati si el.

ottonelu (4 comentarii)  •  30 martie 2017, 14:53

Săracul Lucian, păcat că nu a avut manageri serioși, adevărați, în cariera lui, care să-i spună ce să facă și când să se oprească. A avut niște *** care l-au jupuit de bani, de faimă și chiar de reputație. Lucian fost un "fraier", cum spuneți, domnule Octavian. Prin comparație, uitați-vă la Mihai Leu, a fost și este un"băiat deștept", mereu înconjurat fiind de un anturaj sănătos, care să spunem, a fost și este alegerea lui.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anti.Bute (1 comentarii)  •  30 martie 2017, 18:04

Oare chiar sa fim prosti sa nu vedem ca Bute e si el *** ,dar nimenea nu s-a legat de el ca nasu lui e in PSD ? C-a *** sa faca o diploma la Galati,cand el era prin Quebec si Florida ,nimenea nu zice ? Ca s-a sustras stagiului militar, ca altitia altii,etc.Nu el nici in meciuri nu zicea ca a pierdut ca el a fost de vina.Un om dualist fara caracter ! Stiti proverbul cu *** cand ajunge cu *** si putere il omoara si pe taicasu ! Asa ca el a vrut sa ia *** cu ORICE CHIP nu l-a interesat ca banii erau destinati altora.Cred ca la recurs,astia incoltiti il vor da in gat si pe el.Udrea a spus ceva la un moment dat dar presa si altii ascund.P.S.Curios ca dupa ce s-a fovedit ca nu e dopat a luat un K.O. Inainte, cand avea substanta dovedita in el a avut meci(uri) bun(e),desi o luase ca "aperitiv" nu stia ca e in nutritie ceva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (57 comentarii)  •  31 martie 2017, 5:51

Bute nu mai este bun de nimic