Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Fotbalul de presă și câinii până la parte

Despre Dinamo încă se scrie cu același dicționar, cu aceleași superlative de patrimoniu sportiv și cu aceleași metafore exaltate de media ca în urmă cu douăzeci de ani. Se scrie și se clamează, în paralel cu prezentul echipei, cu inima […]

...

Așa este, dar de ce e așa?

Articolul de miercuri, al colegului Tolontan, despre apatia cronicizată a șefului LPF, Gino Iorgulescu, a răspuns la toate întrebările, privind persoana și relația sa cu slujba, cu excepția celei mai importante. Știm cum stau lucrurile cu Liga Profesionistă, dar nu […]

...

Un picior de 50 de milioane de euro

Când Dennis Man se uită dimineața în oglindă, el nu mai vede un chip, vede niște zeci de milioane de euro. Iar când află că la Real Madrid și la alte echipe cu bugete de miliarde, picioarele de zeci de […]

...

La Dinamo, problema e chiar Dinamo

Iar asta dacă nu știe că, la ultimele meciuri ale echipei lui halal Negoiță, cu formații din jumătatea de jos a clasamentului, adică din jumătatea aceea cu mari suferințe financiare, tribunele lui Dinamo au fost goale. Dacă domnul Negoiță ar […]

...

Cum se distrează fotbaliștii

Medicii spun să nu-ți pui singur un diagnostic, fiindcă e ori mai rău, ori mai puțin rău decât crezi

Permalink to Cum se distrează fotbaliștii
sâmbătă, 25 martie 2017, 9:05

Beția din avion a câtorva fotbaliști aflați la începutul unei cariere promițătoare i-a scandalizat până și pe niște profesioniști ai paharului. Unii din ei se simt iertați de niște păcate, când le pot arăta cu degetul la alții. La atâta inflamare a moralității publice, m-am întrebat cum se pot distra juniorii și tineretul fotbalului, altfel decât se distrează seniorii. Fotbalul e o lume închisă, dovadă cât de timid e statul român când cercetează umblarea banilor dintr-o parte în alta, până ce – vezi cazul Galați – li se pierd și numărul, și urma. Modelele tinerilor sunt toate din fotbal și numai prin excepție din alte medii.
Tamaș e criticat uneori de club, dar cu blândețe, fiindcă se supără și se simt blamați și ceilalți colegi de distracții din lot și chiar din campionat. Pentru mulți din tinerii care urcă în lumea performanței, Tamaș e un tip haios care știe să se distreze.

Pentru publicul care se indignează la bețiile cunoscute ale unor jucători – întrucât majoritatea chiolhanurilor nu ajung subiecte de presă –  băutura e băutură. Pentru o mare parte din sportivii cu nume din toate sporturile, băutura e distracție. Aici e diferența, la inventarul de distracții al sportivilor. Am vrut să-i iau cândva un interviu unei campioane olimpice la înot, dar antrenoarea mi-a spus că altceva, decât cum e fundul bazinului, fata n-a văzut și nu cunoaște. Ca să venim mai aproape de competițiile lumii noastre, cum ar fi cele de lupte de tot felul cu urmări tragice în oase și creier, e destul să observăm ce rezervată e opinia publică și de media cu viața din afara ringului a campionilor. La cât riscă ei în lupte, băutura nu e un risc, e o soluție.

Întrebarea, în cazul celor patru jucători care au băut cât să se vadă că sunt beți, ar fi : Cum altfel să se distreze, dacă nu cum e tradiția în fotbal?

Medicii spun să nu-ți pui singur un diagnostic, fiindcă e ori mai rău, ori mai puțin rău decât crezi. Dacă am încerca un sondaj de adevăruri privitor la modelele tinerilor din fotbal și la felul de viață pe care-l visează, am avea un diagnostic tragic. Modelul în absolut nu e un om, e o sumă din contract. Fotbalistul admirat și care trebuie imitat în toate este definit prin milioanele pe care le câștigă, prin mașinile și amantele din dotare, prin extravaganțele pe care și le permite. Sigur că nu-i nici corect, nici frumos să-i pomenim pe foștii mari fotbaliști  care au pierdut meciul vieții, acela cu alcoolul, însă nici rău n-ar fi ca măcar juniorii și tineretul să le afle unora povestea.

Sportul e plin de istorii ale succesului, deși ratările sunt mai multe și chiar mai interesante. Se spune că există un singur drum către vârf și o mulțime de drumuri care nu duc nicăieri. Cred că lumea fotbalului nostru le-ar da mai multe șanse tinerilor, dacă lecțiile despre drumurile care nu duc nicăieri ar fi predate, fie și doar la loturile de perspectivă, de cei câțiva mari fotbaliști vârstnici care au și o biografie socială împlinită, care știu să vorbească și să se facă înțeleși și fără „bă”.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Adi (1 comentarii)  •  25 martie 2017, 14:07

Permiteti-mi sa va contrazic intr-a singura privinta. "Lecțiile despre drumurile care nu duc nicăieri" ar trebui predate mai ales de cei care au mers pe acele drumuri. Adica de exact aceia care, prea plini de talent, nu au ajuns sus tocmai datorita vietii extrasportive. Iar aici candidati sunt o multime. Danut Lupu ar fi un exemplu.

drako (2 comentarii)  •  25 martie 2017, 14:41

imi spunea,cu multi ani in urma, o cunostiinta de-a lui Oneata ca,intrebandu-l de ce bea inainte de un meci o sticla-doua de bere,celebrul si talentatul fotbaliator i-ar fi raspuns : ca sa am de unde transpira ! dar ce fotbal se juca acum 30 de ani...

Ciprian (2 comentarii)  •  25 martie 2017, 15:04

Se face prea mult caz. Niste oameni maturi au baut alcool in avion - deci nu intr-o zi cu antrenamente etc. N-au baut cat a nu se mai poata da jos din avion. Au avut si un motiv, sau ma rog, un pretext: era ziua unuia dintre ei. Nu vad asa o tragede.

ovidiu_3003 (70 comentarii)  •  26 martie 2017, 11:15

...metafora fie cu tine ...

vasco (21 comentarii)  •  30 martie 2017, 9:24

Care "fotbalisti" domnule TO?Astia care(se vede si la nationala)nu-s in stare de o preluare si o pasa ca lumea,care au in cap doar tatuaje ,freze,gagici si masini "tari"?N-ar fi o probleme cu viata personala(si Dobrin si cei din generatia lui mai faceau cate o baieteasca,dar in teren dadeau tot)doar ca,daca te uiti bine la ei nu au nici fizic de sportivi,ori fiind niste pitici subdezvoltati ori fiind supraponderali.Patrick Petre nu ar fi avut loc pe un teren de fotbal mai sus de divizia C acum 30 de ani,acum e la Dinamo si are figuri in cap,tatal lui nereusind se pare sa-l stapaneasca.De unde "material"pentru a reorganiza fotbalul romanesc,oricine ar veni la conducere?