Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Există viață după Becali?

Se poate spune că domnul Becali e mult prea prezent în prim-planul fiecărei zile de campionat, cum la fel de bine se poate spune că ceilalți patroni ai fotbalului sunt mult prea discreți

Permalink to Există viață după Becali?
sâmbătă, 18 martie 2017, 9:18

E un adevăr sigur că nu numai echipele luptă pentru un titlu și răsplățile lui. Confruntările de durată au nevoie de comentarii și povești ajutătoare. Astra e Șumudică, iar Șumudică e singurul care îl poate concura pe Becali la imagine. Fără Șumudică, Astra nu e nimic. Fără Becali, Steaua se duce și nu îndrăznesc să ghicesc unde.

Steaua e singurul nostru club care, evoluând tot timpul cu motivația primului loc în clasament, vine și cu garanții de continuitate. Garanții nu numai în ce privește ambițiile, ci și întâmplările zilnice ce impun a fi povestite. La Steaua se întâmplă mereu ceva, nu trece o zi ca Steaua să nu fie subiect, fapt care afectează evoluțiile formațiilor la care nu se întâmplă nimic sau nu sunt preocupate de imagine. Domnul Becali e singurul patron al cărui nume și al cărui chip îți vin reflex în minte când spui Steaua. Și dacă spui Reghecampf, tot Becali ai în fața ochilor.

Chestiunea nu e una de bine sau de rău, este de luat aminte.

E de ajuns să ne imaginăm un campionat fără domnul Becali ca să realizăm toate consecințele absenței, atât beneficiile, cât și pierderile. Am putea să spunem că locul gol – sau mai corect zis rolul – va fi ocupat de altcineva. Numai că acest altcineva va suporta mult timp o raportare la Becali. Rolul lui Becali îl poate juca numai Becali.

Dacă Steaua a pierdut o bună parte din public e și pentru că acest public a obosit. L-au obosit și domnul Becali, obligându-l la tot felul de trăiri tensionate, dar și modul în care funcționează competiția.

Lehamitea se ia, e o boală. Lehamitea publicului la mai toate celelalte echipe din campionat a afectat și tribunele Stelei.

Meciurile se televizează și în alte țări și totuși lumea merge la stadion. Ar trebui să cercetăm diferențele la motivații, ca să știm și ce-ar fi de făcut. Nu-i destul să numărăm spectatorii și să ne minunăm că vin numai 15 plătitori la o partidă din prima ligă. Vina nu e la public, împuținarea e un efect, cauzele sunt la cluburi.

Din confruntările dintre domnul Becali și o parte semnificativă din publicul Stelei putem deduce unele soluții pentru recâștigarea interesului pentru fotbal. Domnul Becali are un maximum de autoritate în afacerea Steaua, numai că publicul nu de acest gen de autoritate are nevoie, în contractul publicului cu echipa nu e vorba în niciun paragraf de bani.

Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă în loc să acuze mereu și tot mai nervos peluza refractară, domnul Becali ar coborî din lojă în mijlocul ultrașilor? Înclin să văd mai degrabă un armistițiu decât o încăierare.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

don chilote (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 9:27

Cu siguranta o viata mai buna.

remember (2 comentarii)  •  18 martie 2017, 9:41

Sunteti intr-o mare eroare.Niciodata nu va mai fi impacare intre suporterii Stelei si infractor,pentru ca echipa din prima liga nu este Steaua. SIMPLU.

Costin (2 comentarii)  •  18 martie 2017, 9:45

Se pare ca natia noastra pune acum in aplicare invatamintele istorice izvorate din poezia adn-ista"Catelus cu parul cret". In momentul in care se vor constata abater grave de la litera si spiritul operei, atunci vad oportuna interventia ministruluj justitiei impreuna cu cel al educatiei pentru modificarea programei scolare la clasa 0 si a codurilor de procedura!

Castravete (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 10:54

Romanul s-a cam saturat de can-can-isme!....platim bilete/abonamente sa vedem fotbal,nu balivernele spuse de Becali!

ciobanu-mioritic (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 11:11

Observăm că Becali e bun de îngropat, oare ce-o să ne facem fără el?! ... Spui Reghe, spui Ionela Prodan - femeia care-l imită pe Ilie Micolov. Aaah, şi fiică-sa, care e antrenoare la Steaua. Fiica lui Micolov.

Acela (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 11:38

Sunt curios cand va decide si gazeta sa respecte legea si sa nu-i mai spuna "Steaua" echipei lui becali. Aia cu siguranta o sa fie o zi de notat in calendar.

popa ion (2 comentarii)  •  18 martie 2017, 12:29

cand becali nu va mai iesi in fata televizorului sau altfel numai sa iasa va muri la el acest lucru face parte din boala laui fara asa ceva nu poate traii i se va pune pe inima si PA

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  18 martie 2017, 12:51

Rotariu este mult prea discret ...asa am ajuns sa ne batem doar penbtru locul trei ...

Dolgoruki (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 13:40

Vina e la public.Romanul e o putoare cu iz de samantar.Se satura repede de o echipa sau un sport, mai repede decat se ataseaza.Avem zeci de dovezi in toate sporturile.

Hombre (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 13:44

Lumea nu vine la fotbal din cauza sacalilor. Oamenii vor echipe cu traditie, cu care sa tina din tata in fiu. Cum sa tii cu o echipa (CFR Cluj) care intra in insolventa la 7 ani de la infiintare? Cum sa tii cu steaua sau craiova cand nu stii care e echipa reala si care e fantoma? Cum sa tii cu o echipa (otelul, rapid, urziceni) pe care au halit-o sacalii? Cum sa tii cu Dinamo cand vezi ca echipa e defapt paravan de manevre financiare? N-ai cum sa tii cu mizeria asta. Becalul (chiar daca mi-e antipatic) e doar o mica parte din tot puroiul asta.

Suporter Steaua (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 14:30

Romanul e invidios,nu de acum ci din veac.A fost sub stapanirea multor popoare si regimuri.Pentru ca alta arma n-a avut si-a creeat una,invidia si s-a transmis din generatie in generatie.In ultimul timp a adaugat la invidie si carcota.Putea sa fie oricine in locul lui Becali tot acelasi lucru.Ma doare sufletul ca eu ca suporter al Stelei sunt bagat intre ciocan si nicovala.Nu mai sunt de mult activ,ma rezum la meciurile de la televizor si ma doare cand vad razboiul asta absurd care nu aduce decat victime si multa durere.Sa asteptam pana la vara si ne vom convinge ca totul se duce de rapa.

vasco (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 14:55

@Suporter Steaua, care Steaua?Aia de acum 30 de ani,ca asta nu e Steaua,a devenit batjocura unui t.roglodit.Si eu am fost stelist,dar din 2003 NU!Daca s-ar fi optat pentru o societate pe actiuni(socios,ca si la spanioli)Steaua ar fi ajuns departe,ar fi fost o emblema a estului.Dar nu cu ciobani la conducere ci cu oameni competenti ca si Emerich Jenei si cei din generatia aceea minunata.Din pacate a ajuns ca si restul societatii,in faliment moral in primul rand si apoi cel material.

Antananarivo (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 15:25

Cred ca si la revolutie au fost multi *** carer s-au intrebat:"exista viata dupa Ceausescu".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dani (5 comentarii)  •  18 martie 2017, 15:49

"Domnul" Becali? Care "domn", care "Steaua"?

ottonelu (6 comentarii)  •  18 martie 2017, 16:50

Domnule Octavian, ați subliniat în acest articol un termen: "lehamite". Ce e lehamitea? E o vorbă, un cuvânt, un termen al limbii române, și nu numai lingvistic vorbind. Lehamitea e bivalentă, bipolară, la fel cum o moleculă de apă grea refuză un atom de hidrogen super dopat, rătăcit prin preajmă (deși era necesar) până când situația cere o bombă cu hidrogen... Excelent articolul, dom'le!

Adi (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 17:48

Titlul, extrem de ironic, promitea foarte mult, insa articolul este dezamagitor de retinut si nu ceea ce asteptam de la dumneavoastra.

Dan54 (2 comentarii)  •  18 martie 2017, 18:03

Uitati-va la poza! Parca e Dumnezeu! Asta daca nu stiti cum arata Satana!

Sk (2 comentarii)  •  18 martie 2017, 18:51

Surprinzator sunteti destul de rezistenti dar si cand o sa va intoxicati de la atata branza ,nu prea o sa mai aiba cine sa scrie caci din branza aia mananca toata redactia, zilnic...nu va suparati in ce an a domnit de ii dati rangul de "domn" unui puscarias?

robert (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 20:09

buna seara,amintiti.va cand becali a spus cu gura lui la tv ca a luat steaua stiind ca va castiga multi bani.toti il compatimesc ca si.a riscat averea investind la steaua,dar ca orice om de afaceri a riscat.altfel cum sa faca bani?nu vedeti ca el mereu vorbeste doar de bani,bani,bani?ce spunea cand iesit din inchisoare?ca se retrage din vi si...?a facut asta?lui ii place sa fie mereu in prim plan si toti moderatorii de emisiuni il periaza parca ar fi MESIA.rusine............

Petrica (1 comentarii)  •  18 martie 2017, 23:38

Daca dispare becali, automat o sa dispara si gsp.

Dan (1 comentarii)  •  19 martie 2017, 0:36

Domnul Octavian, cred ca sunteti asteptat la palat. In alta ordine de idei, Instanta a hotarat (cu caracter executoriu) ca echipa lui becali sa nu mai fie numita Steaua Bucuresti - NICI LA REGISTRUL COMERTULUI, NICI IN COMPETITIILE SPORTIVE SI NICI DE CATRE PRESA! Cand va respecta si gazeta sporturilor o hotarare judecatoreasca???

vasco (21 comentarii)  •  19 martie 2017, 22:52

Da!Chiar ,care Steaua,de ce nu respectati o hatarare judecatoreasca?

brod (6 comentarii)  •  24 martie 2017, 11:27

ca să mai cenzurăm odată: vă amintiți numele unui jurnalist și scriitor care perora, la România TV, că Becali nu e vinovat și să i se dea drumul din pușcărie?

Comentează