Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Străini, așa, ca noi

Străinii din prima Ligă nu sunt nici mulți, nici puțini, iar numărul lor devine un subiect sensibil numai dacă discuția nu ia în seamă un fapt de răscruce și anume că, în momentul de față, ei nu ar putea fi înlocuiți de la o zi la alta cu fotbaliști români cel puțin la fel de buni.

Permalink to Străini, așa, ca noi
duminică, 12 martie 2017, 10:21

Străinii din prima Ligă nu sunt nici mulți, nici puțini, iar numărul lor devine un subiect sensibil numai dacă discuția nu ia în seamă un fapt de răscruce și anume că, în momentul de față, ei nu ar putea fi înlocuiți de la o zi la alta cu fotbaliști români cel puțin la fel de buni.

Prin urmare nu contează câți, contează unde s-a ajuns. E adevărat că deschiderea granițelor le-a permis și unor jucători de-ai noștri să evolueze ca străini în alte campionate. Că sunt mult mai puțini decât străinii cu contracte la noi are mai puțină relevanță. Pleacă românul unde îi e mai bine și vine africanul în România pentru că aici îi e mai bine.

Chestiunea e că luăm dintr-un loc unde ce-i de luat se termină curând și o să ne trezim cu nevoia de a schimba regula. Să fie obligatoriu ca în echipele românești să joace cel puțin trei sau cinci români.
La felul în care merg lucrurile, ziua crizei nu pare a fi foarte departe. E destul să se mai transfere câțiva din cei mai buni din jucătorii noii generații din națională sau de la echipele din play-off și ne trezim cu un Gnohere numărul unu în anchetele de sfârșit de an. Faptul că Viitorul are cel mai mic număr de străini și e excepția trebuie să ne alerteze.

Ce face Hagi trebuie să fie regula, nu excepția, iar ce face Steaua trebuie să devină povestea unui eșec anunțat! Când Steaua, prin văitătorul ei de serviciu, se revoltă că a fost obligată de regulament să joace cu un june sub 21 de ani și că de aceea apărarea a fost vulnerabilă, revolta are toate datele unui mare necaz. Cum să te numești mare echipă dacă n-ai câțiva autohtoni tineri în devenire sigură?

Mai e o problemă cu jucătorii de import: cam toți au niște probleme care-i centrifughează din vestul Europei spre Estul încă primitor. Unii sunt terminați înainte de a începe, însă au agenți șmecheri care ni-i vând în regim de armăsari. Șmecherii din afară fac afaceri cu șmecherii din România și așa se explică numărul semnificativ de jucători „care se adaptează greu” sau „nu reușesc să se adapteze”.

Defectul la caracter sau la psihic contează mai puțin sau deloc, dacă marfa are oasele întregi sau aproape întregi. De-a lungul timpului, mai multe echipe au rulat câțiva țicniți sau excentrici cu hârtie de la domnul doctor doar spre amuzamentul tribunelor. Ciudații s-au bucurat de notorietate și din asta ar trebui să realizăm un adevăr de căpătâi: publicul se adună în tribune din simpatie pentru niște jucători, mai puțin pentru toată echipa.

Turcia venea la stadion pentru Hagi deoarece, prin nume, Hagi era și de-al lor. Steaua a avut dintotdeauna jucători români cu o imensă priză la tribune. Alibec nu o să fie niciodată o „legendă” a Stelei pentru că n-o să facă mulți ani purici aici.

În mai toate campionatele puternice ale Europei, din străini se pot alcătui loturi ce concurează ca valoare naționalele. La noi, nu poți face nici o jumătate de lot concurent din străini. Așadar, nu e vorba de discriminare când spunem că-s prea mulți fiindcă sunt mulți, dar mediocri.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

brod (6 comentarii)  •  12 martie 2017, 13:29

nu s-a mai întâmplat de mult să fiu de acord cu punctele de vedere ale autorului.... dar uite că se poate!

tindar (1 comentarii)  •  12 martie 2017, 14:29

la ce bani investim in fotbal ce asteptati sa vina valori moca?

Burebista (6 comentarii)  •  12 martie 2017, 17:22

Corect!

Cris (1 comentarii)  •  12 martie 2017, 18:02

Golgheter e un străin,, Llullaku. Deși a plecat de vreo 5 etape, încă nu la depășit nimeni. Cel mai bun marcator de la Dinamo e un străin - Nemec. Cel mai bun marcator de la Steaua e un străin - Boldrin. Pe acolo pe undeva e și Gnohere, de asemenea cu mai multe goluri decât marile valori autohtone din loturile celor două echipe. Expiratul ăla de Ngadeu de la Botoșani, actualmente Praga, tocmai a câștigat Cupa Africii, fiind titular în mai toate meciurile. Și nu e primul. Am avut și câștigător de Copa America pe aici, dar ce contează, hai să băgăm placa asta că străinii ne trag în jos, că merge la cei care n-au depășit granițele propriului sat decât când le-a fugit vaca!

MM (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 1:22

Sa nu uitam de Varela, Szukala, Traore, etc. Chiar vorbim de straini slabi? Retrage-te ca esti alb de nostalgie. Iar faza cu cluburile aproape concureaza cu nationalele, ai vb serios? Sunt 5 cluburi care distrug orice nationala.

Golombioschi Ilie (6 comentarii)  •  13 martie 2017, 8:56

Trebuie introdusa regula 2 U19.

Golombioschi Ilie (6 comentarii)  •  13 martie 2017, 9:00

Regula unui jucator sub 21 de ani trebuie inlocuita cu regula cu 2 jucatori sub 19 ani,

Marius-Traian (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 14:36

Propaganda asta cu strainii este absurda. Mie nu vine sa imi zica nimeni sa ma duc dracu' in Romania sa lucrez in aeronautica, pt ca ingineri se gasesc si aici. Daca am un loc de munca este 1. pt ca e nevoie de mine, 2. pt ca probabil iau un salariu cu vreo 15% mai mic decat media care mie imi convine (genul de win win) 3. pt ca de fapt nu sunt suficienti ingineri specializati ca sa chiar fiu un junghi pt societate. Exact la fel este si in fotbal, daca avem asa de multi straini este cel mai probabil pt ca 1. e nevoie de ei, 2. probabil ca la aceeasi calitate de joc (oricat de mica ar fi acea calitate) un jucator romana ar vrea contract mai mare (vedetismul nu e strain de noi) 3. avem prea putini juniori care sa se ridice la calitatea asta indoielnica. Daca statul roman chiar ar considera ca e nevoie de mai multi jucatori romani atunci s-ar lua masuri concrete multa mai eficiente decat regula asta ciudata cu jucatorul U21 incercata de FRF: cum ar fi un coeficient de reducere la impozitele pe venit/profit in functie de numarul de jucatori autohtoni din lot si invers un coeficient de marire a impozitelor in functie de nr de jucatori straini. Bine, asta intr-o tara in care evaziunea fiscala ar fi la un nivel acceptabil...

Comentează