Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Piața de falsuri în fotbal

La jucătorii care se dau fotbalişti lucrurile se întâmplă pe dos decât pe piaţa de artă

Permalink to Piața de falsuri în fotbal
sâmbătă, 22 octombrie 2016, 9:23

La Steaua și la Dinamo se vorbește tot mai mult despre niște jucători care nu-s nici de Steaua și nici de Dinamo. Comentariile au ceva din tonul fatalității, adică se întâmplă și nimeni nu are de dat seamă fiindcă e scris în soartă să se întâmple.

La mai toate echipele, există jucători, cei mai mulți străini, despre care tot ce se știe e că nu-s de liga întâi și că unii n-ar avea loc nici în ligile inferioare. Nimeni nu face caz de cum au ajuns jucătorii ăștia care trag fotbalul nostru tot mai jos, pe de o parte pentru că sunt plătiți pentru ce nu dau și nu vor da niciodată, pe de altă parte fiindcă blochează generațiile tinere autohtone. Asta e!

Despre piața artei se știe că e inundată de falsuri, de tablouri ale unor artiști de mâna a doua sau și mai nedăruiți, dar purtând semnăturile în fals ale unor pictori foarte bine cotați. Între ofertă și cerere există categorii de intermediari, care se pricep să le sucească mințile amatorilor de chilipiruri. Comerțul, indiferent că se cheamă „de artă” sau cu fotbaliști, este dintotdeauna marcat de intermediari veroși.

Poate că a venit ziua să aflăm cine a reușit să-i păcălească atât de frumos pe mai marii banilor de la Steaua și de la Dinamo și cât de mare e lotul celor din umbră înșiruiți, ca mărgelele pe ață, în afacere.

O zicere, mereu confirmată de viață, ne previne că e de ajuns să începi să cauți, că începi să găsești. Reversul monedei, pe această piață a falsurilor cu fotbaliști, e că vanitatea îi împiedică pe cei păcăliți să accepte evidențele.

De asemenea, apare riscul să descopere că la transferul unor neisprăviți au fost unși – cum se spune în jargonul cacealmalei – și niște intimi ai bugetului.

Mai intervine o clauză: patronii au de fiecare dată ultimul cuvânt. Or, chiar condiția de decident final face ca vina unor achiziții în pagubă să-i aparțină celui care anunță și comentează transferurile ca pe niște mari lovituri de piață.

În comerțul de artă cu falsuri, prețurile pentru marile nume sunt mici. În tranzacțiile cu fotbaliști în fals, oricât de mici ar părea prețurile, ele sunt mari, nemeritat de mari. Șmecheria vine de la piețele cu cote într-adevăr mari, de unde sunt aduși neisprăviții, piețe unde prețurile lor, oricât de mari ne-ar părea ele nouă, sunt totuși mici.

Traduse în cotațiile realității românești, un jucător cumpărat cu 500.000 de euro de afară înseamnă c-ar fi de fapt unul de 50.000 de lei. Dacă nu cumva și mai slab.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

ghita (6 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 10:08

Primim exact ce ,,livram'' si noi,am vandut falsuri ,,vopsite'' de impresari si jurnalisti,banuiesc co-interesati,care freaca bancile de rezerva pe la echipe din esalonul 2-3 din vest sau orient.daca vindem ,,briliante'' ca Stanciu,Chiriches pe 10 milioane iar banii se duc in buzunarul mai marelui stanei cum sa poti cumpara macar un fotbalist mediu ca valoare?

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 11:37

...noi am exportat numai rebuturi ...de ce am primi inapoi fotbalisti de calitate ?

dani (2 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 13:35

Pe bani putzini, am adus fotbalisti straini valorosi. Calitatea fotbalului romanesc, nu a scazut-o jucatorii straini:disparitzia fotbalului juvenil, arbitrajele banditesti, Kooperativa si comisiile ticaloase, care impart dreptatea, dupa cum le dicteaza politicul. Este foarte comod sa se afirme ca jucatorii romani-bata-i norocul de buni ce sint-n-au loc de straini-vezi Doamne-sint buni din cale afara, dar strainii nu-i lasa! Daca-prin absurd-toti fotbalistii straini, ar fi matrashitzi din fotbalul romanesc, calitatea acestuia, ar creste cu 5 clase. Oare?

cpt.ahab (6 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 14:12

Societatea romaneasca actuala este ca un nuc cu o imensa coroana carpato-danubiano-pontica, la umbra careia nu poate creste nimic. Ca sa ai fotbal bun, trebuie sa vina bani si competente in fenomen. Pentru care motiv ar veni un investitor serios in fotbalul romanesc? Pentru ce sa vina antrenori buni? Pentru ce sa vina jucatori de calitate? Sa ce? Sa aiba parte de ce? Sa se iroseasca Intr-o tara in care au statui tradatorii si lichelele, iar patriotii si meseriasii onesti sunt subiectele unor injurii sau bascalii de coltul blocului? Primim ceea ce meritam, intotdeauna. Istoria este foarte obiectiva, numai noi o pervertim subiectiv.

Comentează