Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

E viață grea în pluton!

De la play-off la play-jale este o cale atât de scurtă

Permalink to E viață grea în pluton!
marți, 11 octombrie 2016, 10:23

Dinamo descoperă, cu fiecare meci în care joacă doar fotbal cu niște echipe care și ele joacă doar fotbal, ce grea e viața fără câțiva acționari care mai știu și alte jocuri. Fără alde Badea, Borcea, Turcu sau Nețoiu, persoane cu mijloace de toate calibrele și relații în lumile superioare sau de subteran ale campionatului, viitorul e și mai cenușiu ca prezentul.

Dinamo nu e furată de arbitri, cum le place și le convine antrenorului, patronului și tot mai puținilor lor prieteni la victorii și la împărțirea tainului să se vaite, Dinamo nu mai contează ca mare putere. Are stadion, are un public încă mare și motivat sufletește, are și ceva bază la buzunar, dar nu mai contează în ecuațiile dure ale campionatului.

Altfel spus, afacerea-fotbal cu Dinamo campioană ar fi și mai aiurea decât a fost cu Astra. Cheia declinului e la garanțiile de continuitate. Steaua nu trebuie să cumpere arbitraje. Arbitrii se întrec în servicii la întâmpinare, la o luare în seamă binevoitoare de către completul de puternici ai Stelei. E destul ca Steaua să nu se supere pe arbitri. Cu Dinamo, interesele de toate naturile în prezent sunt tot mai mici, iar viitorul nu anunță nici el un Dinamo atotputernic.

Chiar și dicționarul reproșurilor și al plângerilor de după fiecare meci pierdut cu niște arbitri în coastă e, la Dinamo, același ca la echipele resemnate să fie fluierate la pierdere. Dintre toți oficialii fotbalului nostru, arbitrii sunt cei mai sensibili la mersul viitorului. Pentru întreg valul de arbitri ai momentului, dacă Steaua nu e, nimic nu e! Steaua nu trebuie ajutată.

E suficient să nu fie deranjată cu niște decizii exagerat de corecte. Dinamo, nici dacă s-ar bate cu șanse reale pentru titlu, nu va fi arbitrată fără reproș. Există, în arbitraj, un așa-numit procent acceptabil de eroare, umanul din eroare, care e și o chestiune de substrat afectiv. E în natura individului să-i admire pe cei puternici și să se țină la distanță de cei care cad. Oricât de tare s-ar inflama tribunele lui Dinamo la un fluierat anapoda, arbitrul tot chemările sale sufletești le aude. Arbitrii n-au nimic cu Dinamo, iar acest fapt explică totul, că n-au nimic, că nu mai au nimic și că nu cred că vor mai avea prea curând ceva cu Dinamo.

Și nu fără un motiv, cât timp patronul va avea el ceva cu arbitrii. În fotbalul-afacere e funcțional același principiu ca în finanțe: micile datorii trebuie plătite fără prea multe discuții, dar cele mari se discută. La Dinamo, oricât de mari ar părea acum datoriile de toate felurile ale clubului, ele sunt mici, tot mai mici. Comparabile cu ale altor formații de pluton.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Cosmin (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 11:33

Convenabil. Dinamo nu e furata, desi cu punctele pe care arbitrii i le-au scos din buzunar, ar fi fost pe locul 2 sau poate chiar pe 1, acolo sus, unde n-o vedeti dumneavoastra. Se da in clubul asta din toate directiile, de parca marile cluburi sunt obligate prin definitie sa lupte si impotriva hotiilor. Luati-i lui Mourinho sau lui Guardiola 8 puncte din buzunar si vom vedea cum reactioneaza ei si cluburile lor imense.

Naica (15 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 12:50

Ce mai la deal-la-vale , Dinamo daca nu era furata atat de crunt, acum era cu mult-mult mai sus de locul intai ! URA !!! Asa-i Cosmine ?

Zamby (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 13:58

Domnule Tudor Octavian ati ajuns la o concluzie pe cat de reala, pe atat de groaznica. Ati enuntat-o... si atat! Aici se opreste puterea presei, sa descoperi ca Dinamo e o echipa mica doar pentru ca decidentii din fotbal sun „toti oamenii stelei”? Sau poate situatia a juns aici si pentru ca „marii ziaristi” au si ei aceleasi chemari sufletesti la fel ca si arbitrii? Scriu doar cat sa nu deranjeze steaua (care-o fie ea)? Dezamagitor! Pe cand si o luare de pozitie in contextul celor scrise? Sau... tot chemarea sufleteasca e problema?

Cris (8 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 14:22

Cam are dreptate.Presiunea se putea pune cu suporteri dar Negoita a fost atit de slab de a alungat si suporterii de pe stadion cu schimbarea foarte brusca de directie pe care a avut-o in primavara-vara.Schimbindul pe Rednic a dat semnalul ca la Dinamo nimic nu este serios sub conducerea lui.Cu And one sa reusit si stricarea a tot ce a realizat Rednic intr-un an.La ora actuala echipa este scapata in jos si chiar conducerii fotbalului si a celor care au drepturile TV le este frica su nu retrogradeze si in acest sens veti vedea si arbitraje pro Dinamo ,pentru ca la ora actuala fotbalul nostrum mai traieste doar din rivalitatea diluata dintre Steaua si Dinamo.

mariuss72 (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 14:32

Nu mai scapam odata de dinozaurii astia comunisti cu stil rusesc si logica de cooperativa. Domnule, fotbalul e un sport, e un joc care ar trebui arbitrat impartial, dumneata ar trebui sa intelegi si sa sustii asta, nu sa ne prezinti niste explicatii penibile, venite parca de sub o sapca cu cinci colturi.

Cris (8 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 15:01

Nu stiu ce informatii detineti ca in perioada lui Badea se umbla pe dedesupturi.Dinamo era si atunci dezavantajata dar nu asta este problema reala la Dinamo.In Stefan cel Mare sa beneficiat de o pepiniera foarte buna ramasa din perioada lui Mircea Lucescu.In momentul cind sa umblat la organizarea lasata de Lucescu a inceput sa se strice tot.Acum Negoita desi vorbeste de cresterea de jucatori,in realitate este dezastru.La junior au fost angajati numai antrenori amatori.In perioada lui Negoita Dinamo nu a mai cistigat decit un titlu la juniori.La echipa a doua a refuzat sa angajeze un antrenor profesionist capabil sa alimenteze prima echipa cu jucatori pregatiti si nu numai ca nu-I pregateste,dar Dinamo a distrus foarte multi juniori talentati in ultimii ani.Din acest moment juniorii incep sa fuga de Dinamo ca dracul de tamaie.Toti spun ca Negoita a salvat Dinamo,in realitate cred ca a ingropat-o.El a ales Solutia insolventei deoarece avea frica ca vor veni tot felul de datorii vechi neinregistrate pe capul lui.In realitate nu a venit nimic.Datoria reala a lui Dinamo in momentul insolventei era de 7 milioane de euro,restul a fost catre el.Cum adica proprietarul cere insolventa ca este dator la el,adica buzunarul sting este dator la cel drept?Pentru acei 7 milioane Dinamo a pierdut sume de zece ori mai mare,dar in primul rind ia scazut prestigiul asa cum mai era el.Sa nu uitam ca dupa insolventa Dinamo a pierdut foarte multi jucatori gratis.Un an de grupe europene poate insemna 5-6 milioane plus cresterea cotei jucatorilor.De asta zic ca Negoita a ingropat Dinamo.Sa speram ca va reusi sa o ridice inapoi dar eu nu cred.Sa angajat la o caciula prea mare pentru el.

Cosmin (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 15:06

Lumea vorbeste de parca Dinamo activeaza intr-o competitie unde sunt minim 4 echipe care joaca un fotbal extraordinar si doar ea a ramas de caruta, asa ca deciziile arbitrilor nu sunt asa importante. Oameni buni, Liga 1 este o competitie in care TOATA LUMEA JOACA PROST. Inclusiv mult-trambitata echipa de pe primul loc. In conditiile astea, nu ai cum sa stergi cu buretele greselile imense si foarte numeroase de arbitraj. Pentru ca ele fac o foarte mare diferenta. Da, cu punctele alea pierdute strict din cauza erorilor de arbitraj, Dinamo era mult mai sus. Stiu, sunt probleme mari la club. Nu sunt investitii, nu sunt bani, nu e joc bun. Dar unde sunt investitii si bani, in afara de Steaua? Unde e joc bun? Nicaieri. Totusi, in cazul lui Dinamo se face o critica demna de cei mai pretentiosi idealisti, scuzandu-se astfel modul flagrant in care echipa asta a fost privata de drepturile ei. Daca aveam 6 puncte in plus, poate ca era alta atmosfera in cadrul clubului acum. Poate ca nu mai pareau asa slabi jucatorii aia, poate ca nici antrenorul nu mai parea invechit. Realitatea e ca sunt niste puncte in minus. Si nu din cauza lor, dar tot asupra lor se rasfrang. Despre asta nu vorbeste nimeni. Pentru ca razboinicii de tastatura si maestrii condeiului scoliti pre-89, trebuie sa se lamenteze mereu despre elucubratii idealiste in loc de realitati concrete.

Cris (8 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 16:38

In ultimii ani la echipa a doua au fost angajati antrenori foarte ieftini,dar nu ar fi fost o problema daca ar fi avut calitate.Au fost ieftini si au distrus citeva talente ale fotbalului nostru.Rafael Stanescu,Buia,Roman,Dobrasalevici,Alexandru Niculaie,Andrei Radu.Sint doar citiva de care ne aducem aminte .Sint mult mai multi.

Lucian (1 comentarii)  •  12 octombrie 2016, 16:56

Cum poti sta cu asta in aceiasi casuta? Citeste comentariile? Sunt sute! Si toate la unison! Citeste http://blogsport.gsp.ro/buzarin/2016/10/11/imbratisati-va-si-plecati/comment-page-10/#comment-628353

MZM (10 comentarii)  •  12 octombrie 2016, 20:20

Domnule T. O., aveti dreptate in multe afirmatii din acest articol, dar cam prea pe ocolite. Mai concret: 1. Dinamo nu e persecutata de arbitri, ci unii dintre ei o trateaza ca pe toate celelalte echipe. Si asta este foarte greu de acceptat. Si apoi se mai si greseste de catre arbitri. Cand era Borcea care promitea "sampanii" pentru arbitri era mult mai simplu. Sa nu uitam declaratia lui Borcica facuta acum cativa ani: "I-am cumparat lui Andone si iarba si aerul pentru a castiga campionatul". 2. Indiferent cum joaca, Dinamo are multe puncte asigurate din...mariajul cu echipele primariilor. Fara aceste puncte aceasta echipa era de mult pe unde a ajuns acum Rapid. Desigur, nici cu echipele primariilor nu se poate face totul chiar pe fata, asa cum s-a intamplat la Tg. Mures, de ex., unde Muresan (altruist!) a facut 2 faulturi in careu la interval de 2 secunde, de tema ca arbitrul nu-l va da pe primul! Apoi se rateaza 11 m si... 1-2! 3. Dinamo va putea acuza arbitrajul atunci cand i se vor anula 3 (trei!) goluri valabile intr-o singura partida, cum a patit Steaua in jocul cu Astra. 4. Negoita este un loz necastigator pentru Dinamo. Este zgarcit, nu are bani si nu vrea sa riste. Incearca doar cu niste metode invechite sa influenteze arbitrii si federatia, dar nu prea merge.

GigiMigi86 (3 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 14:53

Bai ce *** e *** asta plin de *** ... *** sa-mi bag ... ce ***

GigiMigi86 (3 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 14:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GigiMigi86 (3 comentarii)  •  14 octombrie 2016, 14:56

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ADRIAN P. (1 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 1:22

SUNT DINAMOVIST DAR NU MA DERANJEAZA CA NU SARITI IN APARAREA LUI DINAMO. V-AM VAZUT SI INVITAT PE LA EMISIUNI TV. ABERATII SI INEPTII CA ALE DVS. MAI RAR. AVETI O MANIERA DE A ABORDA PROBLEMELE CARE TE DUCE CU GINDUL CA VRETI CU TOT DIANADINSUL SA FACETI PE INTERESANTUL, PE ORIGINALUL, PE SURPRINZATORUL. PROBLEMA PUSA IN DISCUTIE TRECE MEREU IN PLAN SECUNDAR PENTRU CA DOAR DVS. SA VA "VEDETI" NU AM TINUT SA SCRIU ACESTE LUCRURI PURTAT DE DORINTA DE A VA JIGNI ASA CUM ASTAZI SE OBISNUIESTE DIN PLIN, INSA DE CITE ORI VA AUD SAU VA CITESC, AM ACEEASI SENZATIE, CA SUNT EMANATII CIUDATE ALE UNUI FRUSTRAT.

Comentează