Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Momentul Hagi e tot timpul

La cîte minuni rele se petrec în fotbalul nostru, ar fi timpul și pentru o minune bună. De la Viitorul

Permalink to Momentul Hagi e tot timpul
sâmbătă, 29 august 2015, 4:54

Decenii de-a rîndul, pentru cele mai multe din nevoile firești ale românului, Partidul nostru Comunist avea o vorbă cu efect de lege : nu e momentul ! Nu era momentul niciodată pentru nimic. Acum, e momentul pentru orice, dar ori nu sînt bani, ori nu e omul potrivit la locul potrivit. Trăim un nesfîrșit de momente, de oportunități, dar și un dezastruos deficit de oameni destoinici, în stare să le vadă, să le dea un nume și un sens, să-i motiveze și pe alții la treabă.

Unul din puținii fotbaliști care au simțit lucrarea vremii, încă din primii ani ai carierei, e domnul Gheorghe Hagi. A fost tot timpul prezent în conștiința publică, fără nici unul din atributele discutabile ale vedetei. E de la sine înțeles de ce nu-i corect să-l numești pe domnul Hagi vedetă. Domnii sînt domni chiar și cînd numele lor e pomenit cu mare respect de toată lumea, indiferent dacă e sau nu momentul să discutăm despre înțelesul cuvîntului respect în fotbal. Mai sînt și alți fotbaliști din generațiile acum mature al căror nume contează ca măsuri de demnitate și civilizație. Pentru numele domnului Gheorghe Hagi – să-mi fie iertat că nu pot să scriu Gică – momentul de a-l rosti e tot timpul. Acum, că Școala sa de fotbal își vădește calitatea, numele echipei pare să-l ducă în secundar pe al creatorului, deși ar fi mai mult ca oricînd momentul să discutăm de ce el a reușit, pe cînd alții nu.

Înclin să cred că domnul Gheorghe Hagi a reușit deoarece n-are nici una din nechibzuințele fotbalistului vedetă. Nu a fost subiect de scandaluri și galanterii de club, nu a făcut caz de banii lui, nu și-a risipit ideile în interviuri de complezență și, în general, tot ce este AȘA DA în viața sa are la bază o mulțime de AȘA NU.

Marii oameni, din nu contează care domeniu, sînt mari și prin ce nu spun, nu fac și nu lasă în urmă. E un talent să refuzi situațiile dubioase, să stai departe de perdanții de profesie, să nu te însoțești cu palavragii care-ți pot strica bunul nume.

Pe modelul de om de afaceri impus de Gheorghe Hagi, nu mă voi hazarda să clamez candidatura la titlu a Viitorului. Cînd jumătate din competiție, dacă nu chiar mai mult de jumătate, e marcată de dubii și de amenințări penale, e riscant să susții ADEVĂRUL. Fiindcă așa ar trebui să se cheme clubul lui Gheorghe Hagi, nu Viitorul, ci Adevărul. Din păcate, un adevăr de moment, nu unul cu viitor.

Întrucît însă domnul Gheorghe Hagi și-a dus tinerimea pe unul din locurile care ar putea să însemne ceva, să conchidem că echipei i-a venit momentul și că, avînd de partea sa veghea prietenoasă a presei și a unui public foarte mare, s-ar putea ca să ne bucurăm mai mult timp de momentul Hagi. La cîte minuni rele se petrec în societate și în sportul nostru, parc-ar fi vremea unei minuni bune. Ca măcar să nu uite poporul ce-i acela un stadion plin, fără golănime de asalt și exultînd la un joc cu marca Hagi pe fiecare fază de atac.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Melinte (11 comentarii)  •  29 august 2015, 18:36

Toate bune si la locul lor domnule Tudor.Un singur lucru scartaie,ca sa nu zic altfel,la firma Hagi.Incearca sa convinga lumea ca Ianis este la fel de genial ca si el,l-a pus chiar capitan de echipa la 16 ani,asta ce vrea sa insemne ca forteaza usa,o use care-i va fi inchisa ca oricarui nimeni.Nici lui Dobrin care a debutat la 16 ani nu i s-a spus ,ba tu vei fi genial.Singurul lucru pe care poate sa il spuna Hagi lui Ianis este:mai fiule pe unde pasc vacile tale acum,s-au balegat ale mele demult.Eu stiu ca si cioara spune ca puiul ei este cel mai frumos,dar asta nu inseamna ca trebuie sa o si credem!

Mona (1 comentarii)  •  29 august 2015, 19:10

Imi place Hagi ,Viitorul este echipa preferata.Nu comentez sau disput
meritele de fotbalist ale lui Hagi.In afara de fotbaalist ,moralitate,seriozitate si
corectitudine.
Oricum consider ca cel mai mare fortbalist (talent) a fost Dobrin,pacat ca s-a nascut putin prea devreme.

bob (3 comentarii)  •  29 august 2015, 19:16

https://www.youtube.com/watch?v=jQfiLQ0wBUY

bob (3 comentarii)  •  29 august 2015, 19:25

Nimeni nu zice ca armata cu Generalul in Izmene a distrus Steaua?

helioglobalus (1 comentarii)  •  29 august 2015, 21:56

A trecut demult vremea când Hagi era privit cu respect. Dacă aţi citi comentariile de pe forumuri aţi vedea ce vede toată lumea, că îmbătrâneşte urât…

azimut (5 comentarii)  •  30 august 2015, 0:17

corect.

Melinte (11 comentarii)  •  30 august 2015, 9:51

@helioglobalus. Dar reciproca nu-i valabila,Hagi cum imbatraneste,si-a pus odrasla capitan de echipa.Nu vi se pare ca sfideaza bunul simt si trece peste cele mai elementare criterii axiologice.Ce deosebire este intre el si politicieni care isi pun beizadelele in fel si fel de functii,beizadele cum bine le-a zis cineva ,ghertoi!Hagi n-are nici pe departe modestia regretatului Dobrin,cel mai mare fotbalist roman.

der_grosse (2 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 15:20

moment. ce a reusit hagi de fapt? sa puna in functiune, conform unora, o afacere care in ziua de azi e profitabila. felicitari! dar unde e jucatorul de top? tot vad prin ziare ca imediat ce apare unul mai rasarit zboara pe afara inca de la juniori si direct din afacerea asta a sa. binenteles ca e si asta o treaba, iar daca asta e scopul atunci merge struna, dar daca scopul era sa scoata un ‘adevarat’ atunci mai e de cautat si muncit si asteptat. cat despre antrenorul hagi… nu l-am vazut deja la vreo 4 echipe (inclusiv cea nationala) ?? dar pare-se ca la firma sa proprie ii merge, sa stea acolo. iar fii-su’ capital la 16 ani, big deal! daca-l citea pe Jules Verne il punea la 15! cum’zic!

Comentează