Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

O fabulă cu scriitorii de pușcărie

E de mirare cît de repede ne lăsăm păcăliți de numărul mare al celor care produc masiv plagiate și gunoi tipografic

Permalink to O fabulă cu scriitorii de pușcărie
sâmbătă, 4 iulie 2015, 10:54

De cîte ori mă întreb, așa, ca prostu’-n amiaza mare, ce se întîmplă în lumea culturii române de azi de nu se întîmplă nimic cu intrare mare în istorie, un prieten îmi reamintește fabula cu concursul de canto, la care au candidat privighetoarea și o cioară, iar premiul întîi l-a primit cioara, fiindcă președintele juriului era porcul.

Pușcăriabilii, care publică tot felul de cărți neroade și primesc pentru asta reduceri din condamnările pentru hoții și alte grozăvii penale cu banii țării n-au nici o vină scriitoricească. Ei fac și după gratii ce știu să facă mai bine: fură, mint, își bat joc de România onestă și cu respect pentru legi, cu aceeași frenezie de exceptați de la toate normele bunei conviețuiri cu care și-au construit averile. Nimic din ce socotim noi, cetățenii de rînd, că-i face și mai vinovați nu-i poate împiedica să jignească o întreagă lume de oameni de litere, de cercetători, de profesori și de cititori care cred în scris și în tipar așa cum cred și în Dumnezeu, cît timp președintele legislației care le măsoară efortul și bunele intenții e porcul.

E de mirare cît de repede ne lăsăm păcăliți de numărul mare al celor care produc masiv plagiate și gunoi tipografic cînd, de fapt, responsabilii penali ai situației sînt autorii unor legi neroade, universitarii care își vînd semnătura ieftin și cu toptanul, derbedeii care le încropesc textele dincolo de zidurile penitenciarelor și niște editori obscuri, care pentru niște sume de toată sărăcia i-ar publica și pe cei care le-ar înjura mămicile. Mai există cîțiva culpabili care ar avea nu numai îndreptățirea, ci și obligația profesională să se implice în toată mizeria asta: rectoratele și universitățile ale căror catedre sînt discreditate de niște dascăli cu vocație de slugi, Uniunile de creație și Academia Română. Presa ar fi ultima instituție de for public care să pună ordine în haos.

Ce nu realizez eu, după ce cioara obține locul întîi cu diplomă de excelență de la marele juriu al literaturii de celulă, e numele de deasupra acestei porți larg deschise a justiției: scrierea și publicarea unor cărți. De ce să-și scurteze condamnările cei – deocamdată! – doar 73 de seniori ai beciurilor domnești scriind cînd ar mai fi și alte arte pe care să le abuzeze: baletul, muzica de operă, muzica de filarmonică, sculptura, pictura, arhitectura…  Copos într-un recital din Lacul lebedelor, Nețoiu pe afișul unei expoziții la Muzeul Național, Dinel Staicu cu o simfonie  în deschiderea stagiunii la Ateneu, Cristi Borcea cu un tratat de chimia mercurului – iată numai cîteva din șansele culturii și științelor românești care au nevoie doar de o legislație mai generoasă ca să devină fapt de patrimoniu.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

un nedumerit (7 comentarii)  •  4 iulie 2015, 11:10

Acelasi articol si la Buzarin…..cine a plagiat?

unvot (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 12:03

Maestre, un articol just, aveti 1000% dreptate. Din pacate, ramanem doar cu atat.

Fibra (6 comentarii)  •  4 iulie 2015, 12:05

Si uite asa la noi victima are mult mai putine drepturi decat infractorul, puscariasii au de 500 de ori mai multi bani alocati ,decat alocatia bebelusilor si de 20 de ori mai mult decat bolnavii si exemplele pot continua neverosimil.

olandezu (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 12:12

mai putin si dai coltul si tot nu te schimbi!!!!!altadata ii pupai in cur,acum sunt puscariabili… imbatranesti urat….!!!!!!

radu (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 13:54

Eu sunt atat de indignat de mizeria cu „publicarile” astea, ca n-am gasit puterea sa ma amuz de partea finala a articolului dvs. O tara de doctori, de imbecili pretiosi, de nulitati care in alte societati nici n-ar avea de lucru, si asa mai departe. De ce?… PENTRU CA ROMANUL SUPORTA! (Sanatate si pace sa fie, maica). Suportati, fratilor… n-am nicio compasiune pentru amaratii scuipati zilnic in ochi de gushatzii penali, isi merita soarta prin pasivitatea lor.

Sorin444 (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 13:58

Nu cred ca cei la care va referiti, sau in fine, ghost-writerii care le scriu cartile, pot scrie mai plicticos ca Ioanitoaia.

Ramon (10 comentarii)  •  4 iulie 2015, 17:25

domnule Tudor
cine stabilește ce este cultură și ce nu ? Acum câțiva ani TVR Cultural sucomba în dezinteresul general, dar când auzeai de G Becali ciuleai urechea, să te amuzi și să te crucești la vreo nerozie. Ce ne oferă librăriile de azi ? Mii de volume, dar cine are timp să le citească ? Acum vreo 22 ani un nume avea mare căutare, Sandra Brown. Cultură sau nu, mulți tineri au citit vreun roman interesant al respectivei. Și atunci susținem cultura vreunui tablou de la Vâlcov, sau un roman care a avut succes ? Cine ne spune ce este util și ce nju ? Minciună, plagiat, înșelat ? Dar de 25 de ani asta vedem la cei care ne conduc și de care nu ne învățați cum să scăpăm. Și atunci e mai rea o lucrare a lui Copos, cu care să scape de o lună inutilă în închisoare, sau de câteva milioane aruncate ăntr-o campanie mizerabilă așa-zis electorală. Cei pomeniți și-au ispășit un sfert de pedeapsă, dar cine-i judecă pe cei care au expulzat 4 mln români și lasă azi fără muncă încă 3-4 mln ? Ceilalți când vor fi pedepsiți ? Recent, Duicu, apoi Motreanu, Vâlcov, Dragnea, care se dă nevinovat, să nu mai zic de plagiat, de brand de țară, de inutilele carduri de sănătate. Într-o țară în care conducătorii și-au bătut joc ieri, ca și acum 30 de ani, ce este drept și ce nu ? Cei deja ieșiți au beneficiat de o definiție lipsă în lege (ce este sau nu științific, dacă dvs puteți să separați această sferă), dar așa se perfecționează legile, trebuie doar o inițiativă care să spună: asta este științific, asta nu. Și apoi este științifică o carte de 800 pagini despre Cupa Davis, sau un doctorat al lui Oprea ? Poate sunt mai mulți interesați despre istoria unei competiții, nu de logoreea vreunui parvenit

TUDORICA (9 comentarii)  •  4 iulie 2015, 18:31

Toti acesti scriitori de bulau au ceva comun,inainte de a citi ,ei scriu.Vorba lui Caragiale,unul care abia a invatat sa citeasca cu greu il poti opri sa si nu scrie.Mai e ceva cu ei,de la Gutenberg incoace n-au mai citit nicio carte!Cred ca ultima data cand au citit ceva a fost in tren pe pervazul geamului:nu va aplecati in afara!

IO (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 19:13

@ Fibra, stai linistit ca nici in alte parti nu e mai… altfel. In America se cheltuiesc intre 50000 si 70000 de dolari pe an pe cap de detinut. In Canada cam 75000. Alocatie pt copii nu exista.

Cabron (2 comentarii)  •  4 iulie 2015, 20:07

Unul dintre cele mai bune articole ale maestrului din ultimii 20 de ani. Cind esti onest, vine si estetica.

Barbu Brăiloiu (11 comentarii)  •  5 iulie 2015, 8:34

maestre, să înțeleg că ați ajuns la faza renașterii morale, când nu vă mai lamentați în gura mare de pușcăria lui gigi becali? felicitări, maestre! înseamnă ori că s-a terminat fondul de stipendii, ori ca… dar, de fapt, pe dv. vă caracterizează chestia aia cu dus-întors, parca așa se numea la băcănia liberă, nu?

Obiectiv (9 comentarii)  •  7 iulie 2015, 9:12

Maestre, tema a mai fost abordata, insa n-a aparut nicio opinie favorabila scriitorilor de circumstanta din puscarii!
Cred ca unii dintre ei sunt capabili sa scrie o carte si m-as referi la Copos, Mihai Stoica si G. Popescu. Primii doi au studii superioare de pe vremea lui Ceausescu, iar G. Popescu stapaneste destul de bine limba romana si are o experienta fabuloasa in cateva campionate de mare valoare. Prin urmare, Copos poate scrie fara probleme o carte despre turism (domeniu in care are afaceri), Stoica – una sau mai multe bazate pe statistica, iar Popescu poate dedica cate un roman fiecarei experiente traite la PSV, Barcelona, Tottenham, Galatasaray, Lecce si Hannover 96!
In concluzie, o abordare selectiva a problemei n-ar strica! Unii pot sa se bucure de prezumtia de capabilitate intelectuala! O.

Gogoberidze (9 comentarii)  •  9 iulie 2015, 19:39

Am aflat ca biblioteca Battyaneum a comandat cate zece exemplare legate in piele din volumele lui Copos,Stoica si Popescu.Pentru siguranta lor ele vor fi legate cu lanturi de rafturi.Dupa mine era mai bine ca ei sa fie legati cu lanturi,sa nu mai poata scrie altadata.

Obiectiv (9 comentarii)  •  11 iulie 2015, 9:03

In absenta unui raspuns din partea Maestrului, o sa polemizez un pic cu un … georgian, care s-a facut deja remarcat prin modul intempestiv in care posteaza comentarii.
Ideea era ca dintre Netoiu si Stoica (sau dintre Popescu si Borcea), de exemplu, se vede cu ochiul liber care ar fi capabil sa scrie o carte! Jean Padureanu nu vorbeste vreo limba straina, in timp ce Popescu se exprima fluent in vreo 4-5.
In fine, in locul unui Popescu (care, pana la urma, si-a platit datoriile fata de stat) inlantuit, i-as prefera de 100 ori in postura respectiva pe fostul presedinte si pe membrii clicii sale (unii prin PNL acum, altii inca primari)! Daca cei care au activat in domeniul fotbalului au prejudiciat statul cu milioane de Euro, pentru politicieni prejudiciile insumate in cei 25 ani se ridica la zeci de miliarde! Sub obladuirea rechinilor din Justitie, puscariabili intr-o masura mai mare decat trepadusii (daca ne raportam la bugete si la cuantumul inselaciunilor) din fotbal! O.

Comentează