Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Un fotbal mare cu tribune mici

Promovarea echipelor săteşti în prima ligă nu ajută în nici un fel fenomenul. Doar îl perverteşte

sâmbătă, 23 mai 2015, 9:31

Liga a doua aduce în toamnă în prima ligă alte tribune atît de mici, încît dacă acestea s-ar umple cu plătitori de bilete de trei ori pe săptămînă, tot n-ar decide mare lucru în bugetul cluburilor. Nu greșim prea mult dacă vorbim de niște echipe oarecum asistate social. De ani buni, orașe care ar putea avea în tribune un public mare n-au fotbal, în schimb promovează niște cluburi cu echivalare în așa numitele firme de apartament.

E adevărat că banii unui investitor pot ridica în prima ligă chiar și o echipă sătească. Echipele astea născute ca să moară repede, după ce patronii își fac plinul cu ele din banii LPF și din unele participări de complezență internaționale strică în campionat tot ce construiesc cluburile ce țin la onorabilitate și continuitate. Nu există o politică a Federației privitoare la municipiile care pot motiva să vină la stadion cel puțin zece-cincisprezece mii de spectatori.

Și ce dacă promovează formația din Voluntari?! Și-o fi zicînd Voluntarii oraș, la fel cum și-au zis orașe și municipii o mulțime de comune și tîrguri prăfuite, dar asta nu înseamnă că vine în Liga mare și cu un public urban pregătit să amelioreze standardele de urbanitate ale tribunelor și încasările meci de meci. Aceste standarde pot fi ridicate de Timișoara, Arad, Bacău, Baia Mare, Constanța, Oradea, Suceava… I-au trebuit ani buni Timișoarei și publicului ei de tradiție să revină în prima ligă, după ce tot felul de escroci au jefuit clubul și i-au afectat demnitatea.

Ce fotbal de rang european să construiești cu tribunele mici și adeseori goale din tîrgurile care au traversat prima ligă numai ca să ia tainul din televizări și să-i scoată la înaintare pe niște primari și penali locali? Nu-mi dau seama ce poate să spere o echipă ca Viitorul, care n-are un teren al ei și un public dedicat. Ca să nu fiu bănuit de nu știu ce antipatii și partizanate ascunse, e destul să ne imaginăm că în prima ligă am avea mai multe formații, precum Viitorul, colindînd duminică de duminică țara după niște terenuri unde să-și mute cortul.

Ce-i ciudat e că nimeni din fotbalul de performanță nu discută condiția tot mai falimentară a tribunelor. Steaua și Dinamo joacă tot mai des cu niște tribune populate doar de cetele de fani și de pîlcuri timorate de spectatori. Cît despre încasările de la cele mai multe din meciurile jumătății de jos a clasamentului, dacă ar fi cunoscute, ele ar dovedi un fapt de toată paguba: fără banii din televizări și cu atîția pușcăriabili de toată mîna în administrație, fotbalul ar avea diagnosticul pus.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Barbu Brăiloiu (11 comentarii)  •  24 mai 2015, 9:21

atenție, că chestia cu „primarii penali” vă poate duce în instanță, de mână cu traian băsescu! madam firea nu doarme…

ramon (10 comentarii)  •  24 mai 2015, 11:01

D-le Tudor, este logic ceea ce scrieți, cu anumite amendamente: FRF nu are cum să susțină diferite orașe care nu se implică în fotbal (Petroșani, Arad, Sibiu). Nu suntem în comunism să cerem Sibiului să-și facă echipă și dacă mă uit la ce sus-jos a avut Sibiul de-a lungul anilor, in divizia B, se pare că dacă ei nu ajung în prima ligă, în 2 ani se desființează.
Pentru ca o echipă să ajungă în prima ligă este nevoie de bani. Să zicem că Argeșul ar vrea în L1. Jucătorii din acest moment nu-s suficienți și alții vin cu promisiuni și contracte clare. Deși suntem în România, unde contractul de muncă este adeseori hârtie igienică, nu pentru dvs ci pentru vreun milion de români care nu sunt genii în nimic, in fotbal neplata salariului vine cu implicații asupra clubului, care trebuie să intre în inslvență și nu va mai dicta patronul. Apoi, cei care au condus echipele puternice din ultimii ani, Becali, Copos, Borcea, Nețoiu, Capră, Walter au emoții la care niciunul nu s-a gândit (serios). Deci pentru ce să mai promovezi, în anul de grație 2016 ? Dacă ați cere un calcul al veniturilor-cheltuielilor pentru preliminariile cupelor europene, veți vedea că se cam iese pe minus, numai grupele asigură un profit, dar acolo se ajunge greu și nu se mai ia nimic (vezi Steaua 2014). Așa că chiar merită să riști inchisoarea ? Spuneți că patronul își face plinul. Adevărat la unii (Adamescu, Capră), dar Copos, Borcea, Bucșaru au adus bani de acasă și când au încercat să-i recupereze în stil autohton s-au trezit cu procurorii pe cap. După campania frumoasă a Urzicuțelor în CL (au fost la 90 de minute de calificare), Bucșaru avea datorii mari pe la Gigi Becali și echia a fost desființată. Numai că tot mai mult se vor gândi viitorii patroni dacă mai merită să se ocupe de o echipă de liga I. Primul exemplu: Petrolul: echipă de vârf 3 ani, și-a trimis patronul și primarul în beci, iar jucătorii care au mai rămas acum se pregătesc de plecare. Cu penalizarea de la FRF, ocupanta locului 4 sau 5 de anul acesta va fi condamnată la locul 14 de la anul. Trendul s-a schimbat, banii se numără cu atenție de fisc și echipele vor avea tot mai puțini bani. Din TV vin 400.000 E pentru o promovată, 2 mln pentru campioană. Dacă vreți jucători pentru cupele europene, hoteluri, cantonamente, prime de victorie și obiectiv, banii nu prea ajung. Steaua și Petrolul, care aducea mulți spectatori la victorie constată stadioane tot mai goale. Atunci când pierzi 5-8 meciuri acasă, d ece să mai dai bani pe bilet ? Stai acasă, pe Digi!

daniel (1 comentarii)  •  2 iunie 2015, 9:00

perfect! la obiect! de fapt in aceasta vara, dupa ce a cantat deja cucul pentru multe cluburi sportive, s-ar putea sa ramana foarte putine competitoare pentru cele trei ligi de fotbal..nu mai amintim de judeteana, ca acolo-i treaba de gratar si iarba verde, nu de competitie in sine!

persucius (1 comentarii)  •  3 iunie 2015, 10:53

problema principala este ca niciun investitor seriosa nu se baga in fotbal. Exista exemple suficiente de oameni care au incercat sa faca echipe, dar din cauza mafiei nu au reusit sa castige nici macar un trofeu. Vaslui de exemplu nu a avut loc de CFR sau Steaua sau de gluma proasta numita campioana Otelul sau mai bine, Urziceni. Si in conditiile in care titlul si banii din cupele europene se stabilesc de catre mafia federatiei e clara treaba ca trebuie sa fii tampit sa bagi bani sau sa fii unul de-al lor.

Comentează