“Tierra Santa”

Mai suportaţi ceva pe tema finalei Europa League? Scurt, promit! E vorba de un mail pe care l-am primit vineri dimineaţă din Spania, de la Pablo Brotons. Pablo e de 25 de ani ziarist la Marca, scrie fotbal internaţional şi a văzut mai multe finale decît majoritatea celor prezenţi pe Arena Naţională.

Dar Pablo e şi mare fan al lui Atletico Madrid. În Spania, un ziarist nu-şi ascunde preferinţele, societatea lor nu e aşa bolnavă ca a noastră. Motiv pentru care a şi venit la Bucureşti, ca suporter nu ca ziarist. Împreună cu fiul său (”clar că e cu Atletico, altfel nu primeşte mîncare şi loc de dormit, la noi chestia asta se moşteneşte din familie”, glumeşte Pablo), cu care a fost şi acum doi ani la Hamburg.
Mailul primit de la el începe, cum altfel?, cu “Hola, Andrei!”. Apoi vine partea interesanta: “Am petrecut o zi extraordinară la Bucureşti, mai ales că «mi Atleti» a cîştigat. Vreau să-ţi spun că stadionul e o bijuterie. Sper şi vă doresc să aveţi grijă de el şi să-l folosiţi la maximum. Ar fi păcat să se piardă fără să fie utilizat. E magnific. Iar organizarea a fost impecabilă.

Incredibil de perfectă pentru mine. Pe stadion, pe străzi, la aeroport. Ce diferenţă faţă de Hamburg 2010! Nemţii ar trebui să mai lase din trufie şi să vadă că pot învăţa şi de la români. Am cititit că bascii au fost puţin supăraţi. Ei, staţi liniştiţi, Îţi spun eu, dacă ar fi cîştigat nu ar mai fi fost. Aşa, e normal. Pentru mine, ca suporter al lui Atletico, totul a fost perfect, deja Bucureşti e «tierra santa»”.
E doar un mesaj venit din partea unui spaniol către un amic român. Şi un îndemn venit de la un om care a văzut şi trăieşte fotbalul într-un oraş campion, Madrid. Mai departe, totul ţine de noi.

9 comments ↓

# 9 baby games on 14.08.12 at 7:43 pm

iti multumim ca ne-ai impartasit randurile astea. e frumos sa vezi ca sunt europeni care vorbesc frumos despre noi.

# 8 dan_ on 13.05.12 at 7:20 pm

articol optimist, placut.

# 7 roman on 12.05.12 at 5:17 pm

E placut sa intalnim oameni care vad lucrurile altfel. Toleranti, dezinhibati si fara prejudecati.
Insa ramane o intrebare: Care e comportamentul normal al unui jandarm roman? Cand cotonageste fara motiv suporteri in Piata Victoriei, sau atunci cand zambeste vazand un suporter spaniol urcat pe statuia de vizavi de Palatul Regal (pentru a-si face o poza)?

# 6 one.love on 12.05.12 at 5:03 pm

cu strainii ne purtam noi cel mai bine

# 5 Tibisor on 12.05.12 at 5:00 pm

Pai da, dar daca nu castiga Atletico, mai era oare asa de incantat?…exact ce spunea el despre basci!

# 4 st3ph on 12.05.12 at 4:15 pm

sa ne bucuram totusi de aceasta organizare…sa fim seriosi…in 20 de ani sper eu sa mai avem inca odata onoarea sa gazduim un eveniment de importanta si notorietatea aceasta…referitor la subiect….chiar ma bucur ca am primit si aprecieri de la cunoscatori :)

# 3 Ben on 12.05.12 at 3:55 pm

Frumos.

# 2 victor L on 12.05.12 at 3:43 pm

Perfect, asa gindeam si eu.
Dar indemnul spaniolului adresat nemtilor (nici lor nu le strica), eu l-as adresa multor romani si unor ziaristi chiar.
(Chiar aici, in Gazeta, un ziarist a ales nemultumirea unui basc pentru a minimaliza tot. Atit ziaristului nostru cit si bascului/bascilor nemultumiti le arat obrazul; nu fiti nesimtiti.)

# 1 adi_stelistul on 12.05.12 at 3:10 pm

Foarte bine. Dar nu de laudele strainilor avem nevoie ci de banii lor. Iar pe acestia ii putem obtine prin strategii si eforturi sustinute, nu printr-un hei-rupism clasic de “vopsit gardul”. Astfel de recunoasteri din partea unora/altora (mai ales din partea prietenilor) sunt o picatura intr-un ocean. Sunt bune, dar oceanul trebuie umplut cu restul picaturilor.
O zi buna.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.