Meciul lor, finala lui Mircea Sandu

Nimic din ceea ce trăim astăzi n-ar fi fost posibil fără preşedintele FRF.

Am un sentiment straniu. Aş vrea să scriu ceva de bine despre Mircea Sandu! Dar parcă nu pot. E ceva ce mă opreşte, e o forţă care parcă îmi scoate tastatura din calculator şi calculatorul din priză. O forţă din interior, dar şi din exterior, din aerul respirat zilnic. Cum naiba să scriu de bine despre Mircea Sandu? Uoff. Atît ne-am obişnuit să-l criticăm, să-l înjurăm, să-l persiflăm, să-l jignim de multe ori, încît cred că şi el s-a obişnuit cu asta. E posibil să aibă chiar un şoc văzînd un articol pozitiv la adresa sa. Ceea ce n-ar fi de dorit, căci ziua asta de 9 mai 2012 nu e importantă, e extrem de importantă.

De fapt, asta e şi ideea. Ziua asta de 9 mai 2012 e ziua lui Mircea Sandu. Nu ziua de naştere, ci ziua în care preşedintele FRF şi-a găsit un loc în istoria Bucureştiului. Un lucru este cît se poate de limpede: fără Mircea Sandu, tot ceea ce se întîmplă în aceste zile în capitala noastră n-ar fi putut avea loc. Iar asta trebuie spus.

Sigur, nu Mircea Sandu joacă această finală. Nu el a construit stadionul. Nu el a adus gazonul ăsta de un milion de euro, bani cu care nemţii populau jumătate din arenele Bundesligii, da’ asta e altă discuţie şi deja editorialul ar deveni unul normal  de negativ. Puterea obişnuinţei, deh! Deci, revenind, Mircea Sandu n-a făcut nimic din toate astea. Dar a făcut ceva mult mai important: A ADUS FINALA LA BUCUREŞTI. Cu relaţiile sale, cu aranjamentele sale, cu prietenii săi importanţi de la UEFA.

Fără Mircea Sandu n-am fi avut acum stadion modern. Fără Mircea Sandu, primarul Sorin Oprescu n-ar fi atît de aproape azi de un nou mandat. Fără Mircea Sandu, mulţi n-ar fi fost azi mai bogaţi cu cîteva milioane sau, după caz şi poziţie, zeci de milioane de euro, bani proveniţi din umflarea “românească” a devizelor. Fără Mircea Sandu, individul devenit consilier municipal n-ar fi avut ocazia să facă o bişniţă mică şi să ne arate, încă o dată, ce găinari ajung să conducă un oraş. Fără Mircea Sandu, hotelurile din Bucureşti şi împrejurimi n-ar fi fost astăzi atît de pline. Fără Mircea Sandu, n-am fi fost astăzi în atenţia presei din întreaga lume. Fără Mircea Sandu, marile posturi de televiziune n-ar fi transmis astăzi din Bucureşti, iar reporterii acreditaţi la acest eveniment n-ar fi avut ocazia să aibă multă grijă să nu spună Budapesta în loc de Bucureşti.

Fără Mircea Sandu, spaniolii n-ar fi avut ocazia să afle că noi, românii, nu sîntem doar cei care le culegem căpşunele de pe cîmp, portofelele din buzunare, praful din case sau decibelii de pe străzi, ci sîntem o naţie care poate organiza un mare eveniment, că sîntem o ţară destul de mare în Uniunea Europeană şi că avem o capitală care nouă ni se pare urîtă, dar care poate fi chiar drăguţă cu un pic de grijă. Fără Mircea Sandu, bucureştenii n-ar fi respirat azi un aer mai important
decît ieri, deşi un pic mai aglomerat, şi n-ar fi simţit acest tumult pe care un astfel de eveniment îl creează.

Mircea Sandu a fost omul care a crezut în această idee. A crezut în capacitatea noastră de a organiza o astfel de finală. S-a ţinut de ea, n-a părăsit-o nici în momentele în care avea de dus o altă luptă, mult mai importantă pentru el decît pentru noi, lupta cu boala. A cîştigat şi acea luptă, a adus şi finala Europa League la Bucureşti. E un învingător.

Nu pot să nu mă întreb de ce n-a vrut să ducă şi alte lupte? Prin care să cureţe fotbalul românesc, să-l transforme într-unul adevărat, unde valorile sînt respectate şi unde nonvalorile îşi găsesc doar un loc secundar, chiar dacă locuiesc în palate. Dar mă opresc aici. Avem timp de mîine încolo. Căci strălucirea va trece, iar mizeria va reveni. Din păcate.
Astăzi însă este ziua lui Mircea Sandu. Pentru că ne-ai adus această finală la Bucureşti, mulţumim, Naşule!

20 comments ↓

# 20 Vali on 11.05.12 at 1:49 pm

Eu nu pot sa il caracterizez pe Mircea Sandu decit ca pe “talpa de om”;
Am si eu o intrebare: de ce este schimbat doar antrenorul echipei nationale pentru faptul ca si-a atins obiectivul (adica sa mai reusim si noi sa ne mai calificam la un turneu final)?
De ce nu se schimba toata echipa manageriala? pentru ca asa ar fi normal sa se intimple;
Faptul ca la noi s-a jucat o finala de turneu european este un fapt laudabil, dar nu cred ca este in totalitate meritul nashului.
La citi sunt in echipa lui manageriala si la bugetul consumat, aproape ca puteam sa tinem un turneu intreg;
Ar mai fi multe de spus, dar imi mai pun o intrebare: investitotii din fotbalul romanesc (parca li se spune finantatori) de ce nu aleg sa creeze jucatori de valoare pe care sa obtina preturi bune de la echipele cu bani?
Pentru ca asa cred ca ar reusi sa aiba si ei bugete mai acatarii si usor-usor s-ar construi ceva bazat pe un sistem de valori sanatos, nu pe cooperativa.

# 19 BLANDUL BEN on 11.05.12 at 12:47 am

CEA MAI TARE FAZA A FOST CAND AM AUZIT CA VREO 400 DE FANI SPANIOLI AU NIMERIT LA BUDAPESTA.ASTIA NU VOR UITA TOATA VIATA CA, CAPITALA ROMANIEI ESTE BUCURESTI SI NU BUDAPESTA.HA ,HA ,HA. CE BINE-MI PARE C-ATI LUAT TEAPA !!!!!!!!!!!

# 18 Dan on 10.05.12 at 7:19 am

Dragă Andrei Niculescu, până să-i mulţumeşti naşului, spune-mi, te rog, cât ne-a costat pe noi, contribuabilii, această fanfaronadă megalomaniacă? OK, înţeleg. Naşul s-a umplut de bani, Oprescu se mai alege odată, dar contribuabilul cu ce s-a ales? Aştept cu nerăbdare să vă citesc articolele entuziasmate despre finala cupei EHF desfăşurată în sala de 5 stele construită de Emil Boc la Răchiţele. Evident tot o tichie de mărgăritar făcută pe suferinţa contribuabilului român.

# 17 Serban on 09.05.12 at 10:30 pm

Din comentarii reiese clar ca acuzatiile aruncate de Mititelu si Iancu sunt luate drept mari adevaruri. Asta este valabil numai pentru cei care, lipsiti de orce orizont, inghit orice li se arunca.
As mai adauga, la realizari, centrele pentru echipele nationale de juniori si seniori, de la Mogososia si Buftea.
Sustinatorii lui Gica Popescu, ca inlocuitor al lui Mircea Sandu, uita ca G.P., prins cu fofârlica de presa, s-a dus si a depus banii furati la transferuri!

# 16 Petru on 09.05.12 at 9:29 pm

Asa este, meritul acum il are Mircea Sandu pt. acesta finala si ce se intampla acum in Bucuresti . BRAVO !

# 15 california on 09.05.12 at 4:28 pm

daca pe plan intern nu a facut nimic, macar in domeniul relatiilor externe sa realizeze ceva; sa nu uitam ca e totusi un slujbas cu salariu (maricel) care trebuie justificat cumva; in tonul articolului tau, sunt convins ca sandu se considera erou ca si in perioada “generatiei de aur”, cand omul era convins ca romania joaca la turneele finale datorita lui;
in rest trebuie recunoscut ca e un tip abil in a tine de functie, lucru usurat totusi de valoarea scazuta a contracandidatilor; aici a fost de fapt si norocul lui, pt. ca intr-o lume a fotbalului guvernata in mare parte de semianalfabeti si de figuri penale, cel mai “serios” contracandidat a fost unealta de manevra a fratilor impresari, gica popescu, penal si el.

# 14 Cristian on 09.05.12 at 3:36 pm

Bravo, domnule Niculescu. Pentru luciditate si onestitate.
Nu pot decat sa-i compatimesc pe cei care vad valori comuniste , mizerii, fluierasi, etc ( si ) intr-o zi ca asta ! Mi-e teama ca pentru ei nu mai e mare lucru de facut.
cam asta ne diferentiaza pe noi de spaniolii invocati.
Atitudinea pozitiva se poate respira, trai, nu este platitudine. Opusul acesteai: Rautatea, individualismul, negativismul, blazarea aceea distructiva tip ” nu ai ce face, de vina pt raul meu e mereu altul, x sau y!

# 13 GS on 09.05.12 at 12:08 pm

Draga Andrei,
M-am oprit din citit pe la jumatatea articolului. Daca tu ii atribui merite lui MS, atunci probabil ar trebui sa faci acelasi lucru si pentru Ceausescu, Stalin, Mussolini Gaddafi etc. Pur si simplu nu te-nteleg. Daca fotbalul romanesc ar fi urmat cursul normal al dezvoltarii nu am mai fi avut nevoie de lobby-ul personal a lui MS. Dar oare ce este normal in tara asta ?!?!?
Cu stima un cititor fidel,
Dr. GS

# 12 Burebista on 09.05.12 at 11:19 am

Nici daca mai aduce inca 5 finale de cupa europeana la Bucuresti, mircea sandu nu isi va putea spala pacatele, multe si grele, pe care le-a comis in cei douazeci de ani de cand ne toaca nervii.
mircea sandu este un rebut din punctul de vedere al fair play-ului si managementului. In primii ani de sefie la federatie a beneficiat pe nemeritate de rezultatele bune ale nationalei. Si-a arogat, insa, cu de la sine putere toate meritele acelor calificari si ajungerii in optimi sau sferturi de finala la CM din Italia si respectiv SUA. S-a batut cu caramida in piept ca el este artizanul acelor victorii si s-a autopremiat mai consistent decat au primit gladiatorii din teren. Asa au ajuns din niste coate goale, si el si militianul parsiv mitica, niste imbuibati, cu case, vile, masini scumpe si terenuri prin tot Bucurestiul si imprejurimi….
In toata aceasta perioada de “boom fotbalistic” nu s-a ingrijit deloc de juniori si copii, adica de viitorul nationalei. Dar ceea ce te umple de revolta cand il asculti pe acest corupt(de unde si-a primit porecla de nashul si pentru ce, oare?) este ca el se dezice acum de nationala, fiindca, vorba lui, “nu mircea sandu joaca”, de ce ar avea el vreo vina? In plus, nu a angajat nici antrenori de valoare la nationala.
Ceea ce am scris pana aici este doar varful aisbergului: sub conducerea frauduloasa a lui mircea sandu si a militianului etern, corleone dragomir, blaturile au devenit regula principala in stabilirea rezultatelor, campioanele au fost cele care au cotizat en gross la sultan, regulamentele de fotbal au devenit cvasi-egale cu hartia igienica, fiindca nu s-au aplicat decat atunci cand aveau ei interesul(vezi cazurile sacosa, valiza si altele).
Greatza mea si a multor sute de mii sau doar zeci de mii de suporteri fata de halul in care a ajuns fotbalul romanesc sub mafiota conducere a celor doi corupti, nu poate fi anihilata prin acest eveniment.
Daca va amintiti ca, de exemplu, celebrele bule papale de pe vremuri, prin care unii mari pacatosi isi “albeau” cazierul, au starnit mania si revolta printre preoti si cardinali( nu poti face 1000 de pacate si sa le rascumperi apoi cu o bula papala) si asa s-a nascut reforma.
Nici mircea sandu si militianul mitica nu-si vor spala uriasele pacate cu aceasta finala.Fiindca, la o adica, din toate acestea profita doar cei din sistem(sefii frf si lpf, primaria, hotelierii, berarii si furnizorii de fast-food,etc), care chiar n-au nici un merit.

# 11 Vlad on 09.05.12 at 10:22 am

Glumiti nu?

Deci distrugerea fotbalului nostru la toate nivelurile pentru propriul interes meschin nu a fost de ajuns?

Adica, dupa 20 de ani de mafie, mai conteaza o SINGURA ZI de bucurie?

Trebuie sa ne multumim cu oasele de caini pe care ni le arunca Sandu astazi? Ca afacut ce? A utilizat inca o data unealta traditionala romaneasca? PILA? RELATIILE? In loc sa se ocupe de ceea ce e adevarat important?

Meciul asta e o ocazie buna pentru romanii care sunt acolo de a arata Europei exact ce parere au oamenii despre M Sandu (ca tot e el obsedat de propria lui imagine in afara), sau, cum am fost obisnuiti in ultima vreme, exact cum NU AI VOIE SA ITI EXPRIMI VREO PARERE pe domeniul lui M Sandu numit Arena Nationala.

# 10 Asm on 09.05.12 at 10:13 am

Bravo! Trebuie recunoscute si meritele asa cum vedem si hibele !

# 9 doru on 09.05.12 at 9:44 am

Multi cred ca selectionarea locului unde se vor desfasura viitoarele finale se face datorita pozitiei superioare in clasamente a tarii respective ! Total eronat………..
De ce in campionatele mondiale arbitreaza fluierasi din Coasta de Fildes,Mauritius,Coreea de Sud si chiar Ungaria?
Pentru ca acest oameni sunt buni,asa si cu Sandu……… ?
Somn usor !

# 8 doru on 09.05.12 at 9:39 am

Vedeti,asteriscul si-a facut treaba…se cere moderatie… HAHAHAHA

# 7 doru on 09.05.12 at 9:38 am

Viva Espania !

# 6 florin on 09.05.12 at 9:02 am

TUDOR A GRESIT a luat decizia de unul singur. , fara a se consulta cu observatorul.la meciul rapid-steaua diun giulesti de ce nu a oprit meciul? nu l-a lasat dragomir, artizanul clasamentului!frf, lpf, cca= vinovatii principali.platini, scoate-ne din europa.daca cu tine aici se intimpla asa ceva, iti…dai seama ce jungla e in lipsa ta??

nu cumva e un scenaruiu ce-i face pe cfr , fie sa cistige, fie sa piarda titlul????

# 5 gs(p) on 09.05.12 at 8:37 am

@motanul incaltat
toti ne-am fi dorit ca acest eveniment sa isi aiba radacinile si in alte chestii decat relatiile lui MS; dar decat deloc, bine si asa
@Nick Cave
adevarat, nimeni nu il va ierta, dar el va crede pana la capat ca nu este inteles si apreciat la adevarata lui valoare; un caz tipic de incompatibilitate; intrebarea este: ce putem face sa schimbam ceva? avem solutii? de preferat pasnice

# 4 gs(p) on 09.05.12 at 8:10 am

Da, domnule, e corect! Omul are acest (mare) merit.
Hai ai nostri!

# 3 Nick Cave on 09.05.12 at 7:33 am

Poate sa aduca 20 de finale in Romania, nimeni nu-l va ierta pt mizeriile pe care le-a facut sau inca le face in fotbalul romanesc ! FRF=MAFIA !!!!

# 2 Adi on 09.05.12 at 6:29 am

sper sa nu iti taie gsp-ul din salariu pentru articolul asta. :)

# 1 motanul incaltat on 09.05.12 at 4:34 am

Este o mentalitate pur si simplu comunista—cistigi doar luptele care-ti convin.Pt.ca nu are nici o treaba cu sistemul mafiot.Ci doar ca principiul : Sa ne traiasca tovarasu,mult iubit si stimat ….As fi fost intr-adevar mindru daca aceasta finala,venea nu doar din PCR-pile,cunostiinte,relatii-ci ca urmare a unui campionat solid,nu neaparat de top—-gen Belgian,Suedez,Danez sau Ceh.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.