Pep! De ce a plecat? De ce ar mai fi rămas?

“Fotbalistul vine la stadion, joacă, sau nu, face duş şi pleacă acasă. La mine e altfel. Se termină meciul, cîştig sau pierd, merg la interviuri, apoi mă duc în biroul meu, desfac o sticlă de vin, iau un pic de ««jamon»» şi încerc să mă relaxez. E perfect, am cîştigat, înseamnă că ne-am făcut bine treaba. Dar în timpul ăsta vine un tip şi-mi zice: ««Mister, m-am încălzit o repriză, nici măcar cîteva minute n-am prins, eşti supărat pe mine?»». Apoi vine altul: ««Mister, de ce m-ai schimbat? Ce-am greşit?»». Iar tu pleci acasă fără să termini paharul de vin şi iei cu tine supărările lor. Şi nu le poţi spune: ««Stai calm, o să joci data viitoare»». Nu poţi, pentru că sîntem adulţi. Şi atunci le spui: ««N-ai jucat din acest motiv»» sau ««Te-am scos din cauza asta»». El dă din cap, dar ceea ce înţelege e altceva: ««Tu îl vrei pe celălalt, nu pe mine»». Pentru că, pînă la urmă, în viaţă totul se reduce la a te simţi apreciat într-o meserie pe care o faci din plăcere. La baschet joacă toţi într-un meci. Eu am un lot de 24 din care intră cel mult 14. Cei care nu joacă trăiesc o mică dramă. Iar eu adun dramele săptămînă după săptămînă. Şi vine un moment cînd ajungem să nu mai suportăm reciproc. De aceea e bine ca un ciclu să nu dureze prea mult”.

Guardiola spunea aceste cuvinte vara trecută, într-un interviu excepţional acordat unui ziarist excepţional, Marti Perarnau pe numele său, foarte apropiat de Barcelona. A reflectat în cîteva cuvinte personalitatea sa, relaţia pe care o vede cu jucătorii, ceea ce-l irită, ceea ce nu-i place, pentru a trage şi o concluzie, aceea că, în viziunea sa, ciclul unui antrenor trebuie să fie suficient de scurt încît să nu intervină monotonia.

10 motive pentru o plecare
Plecarea lui Guardiola a comoţionat şi a emoţionat lumea fotbalului din Spania. Toată lumea se întreabă ce motive a avut totuşi Guardiola pentru a lua această decizie acum. Fără pretenţia că ar fi în ordinea importanţei lor, iată cîteva:

1. Lipsa motivaţiei. După ce a cîştigat, într-o perioadă extrem de scurtă, de trei ori campionatul, de două ori Liga, de două ori Mondialul Cluburilor, de două ori Supercupa Europei, asta ca să numim doar trofeele importante, o nouă motivaţie, cu aceeaşi echipă, era destul de greu de descoperit.

2. Lipsa ideilor. E posibil, iar lucrul ăsta s-a văzut destul de bine în meciurile cu Real şi Chelsea, ca Pep să fi ajuns într-un aşa-numit “blackout” al ideilor. Lipsa unui plan B a fost ceea ce i-a reproşat lumea după aceste două episoade. Mental, nivelul de oboseală la care a ajuns Guardiola este colosal, el fiind recunoscut pentru inovaţiile pe care le aducea în jocul echipei, multe dintre ele, vezi plasarea lui Messi ca fals 9, fiind de-a dreptul revoluţionare.

3. Problemele din lot. Extrem de apropiat de jucătorii săi, în special de nucleul dur al vestiarului, cel catalan, Guardiola s-ar fi văzut pus în situaţia de a lua şi cîteva decizii nepopulare. Puyol, Xavi, chiar David Villa şi Dani Alves, poate chiar Pique sînt cîteva nume în dreptul cărora planează mai mici sau mai mari semne de întrebare cu privire la viitor, ori lui Pep i-ar fi fost extrem de greu să ia măsuri nepopulare pentru aceşti oameni. Să ne amintim de “feelingul” pe care nu l-a mai avut cu Eto’o şi Ibrahimovici, cu Ronaldinho şi Deco, cu Bojan şi Gudjohnsen, cu Henry sau Marquez, toţi extrem de importanţi, la un moment dat. Dar cu care i-a fost uşor să ia o decizie pentru că ei nu reprezentau ce reprezintă azi cei de mai sus.

4. Legături cu vechea conducere. Adus de Laporta, Guardiola i-a rămas fidel chiar şi cînd noul preşedinte, Rosell, îl ataca puternic. A vrut să plece acum doi ani, cînd echipa lui Laporta a pierdut alegerile, dar a rămas la solicitarea vestiarului. La fel, la solicitarea vestiarului, a prelungit şi în sezonul trecut, deşi din nou a fost tentat să renunţe.

laporta_pep.jpg

5. Disensiuni cu noua conducere. Guardiola a părut de multe ori singur în lupta cu Real Madrid. Atît în teren, cît şi mediatic.Deşi a înţepat de cîteva ori arbitrajul, Pep n-o făcea cu ritmicitatea lui Mourinho atunci cînd pierdea. Adept al filozofiei fotbalistice, Pep a simţit nevoia să se delimiteze atunci cînd nucleul dur al noii conduceri a clubului pedala pe panta victimizării şi a reproşurilor îndreptate spre arbitri. A lăsat senzaţia însă că e singur împotriva acestui curent.

6. Disensiuni cu Sandro Rosell. Om de business, preşedintele de azi al Barcelonei e adeptul transferurilor de impact. Neymar e un exemplu, jucător pe care Guardiola nu l-a vrut, dar pentru care Rosell a insistat, ajungîndu-se la un soi de schimb, Fabregas vara trecută contra Neymar în viitor, Rosell nefiind adeptul repatrierii extrem de scumpe a unui fotbalist considerat “trădător” pentru că a abandonat Barcelona în favoarea lui Arsenal. În plus, tratamentul pe care Rosell l-a avut faţă de Johan Cruyff, căruia i-a retras titlul de preşedinte de onoare al clubului, l-a deranjat extrem de tare pe Pep.

7. Amintirea lui Cruyff. În 1994, la Atena, “Dream Team”-ul lui Cruyff era vaporizat de Milanul lui Capello într-o finală a Ligii unde nimeni nu dădea vreo şansă italienilor. Atunci, Cruyff a vrut să plece, înţelegînd că a venit finalul ciclului său. A cedat rugăminţilor vestiarului, cu Guardiola membru important, şi a rămas. A pierdut campionatul ‘94-’95 în favoarea Realului şi iar a vrut să plece. Iar a fost intors, dar în sezonul ‘95-’96, în 10 zile, într-o serie ce aminteşte de cea de azi, a pierdut tot, campionatul în faţa lui Atletico, semifinala de UEFA cu Bayern, ambele acasa, şi finala Cupei cu Atletico, la Zaragoza. Urmarea? Cruyff a fost demis. Poate că Guardiola, care a trăit din teren acele vremuri, a vrut să evite un episod asemănător.

8. O nouă motivaţie. Există în viaţa unui bărbat momentul în care vrea să vadă cine e cu adevărat. Despre Guardiola s-a spus că nu va fi în stare să antreneze în altă parte şi e de presupus că el e primul care vrea să ştie dacă e aşa sau nu.

9. Banii. Nu aduc fericirea, dar e foarte important numărul lor. Guardiola nu e sărac. Dar nici bogat, dacă ne raportăm, spre exemplu, la Mourinho. În spatele unui om de succes stă o femeie de succes. Corect. În spatele unui om de fotbal de succes stă o armată de oameni care trăiesc din ceea ce face el. Şi nu doar din familie. Iar interesele acestei armate sînt şi ele importante.

10. Prietenia faţă de Tito Vilanova. Mai mult decît un secund, Tito a fost un excepţional prieten. Dintotdeauna. E foarte posibil ca Guardiola să fi vrut să-i dea lui Tito această şansă, ca răspuns la tot ceea ce a făcut Tito pentru el.

Ce urmează pentru Barcelona?
Deocamdată urmează o perioadă cu Tito Vilanova ca “principal”. Un soi de tranziţie, cu finala Cupei ca barometru. Asistentul lui Guardiola era, de fapt, legătura sa cu vestiarul. Extrem de iubit de jucători, e văzut drept cel ce poate duce mai departe, fără convulsii, metodele lui Guardiola. Mulţi spun că, de fapt, ideea trecerii lui Messi în centrul liniei de atac i-ar fi aparţinut lui Tito, iar meritele le-a luat Pep. Unicul punct negativ al actualului antrenor al Barcelonei îl constituie trecutul său ca şi inexistent ca fotbalist.

Din punctul de vedere al lotului, există zone unde vor trebui făcute mutări. Apărarea, în special banda stîngă, dar şi zona centrală, o rezervă pentru Busquets, plus un atacant de careu, cam asta ar fi agenda Barcelonei în această vară. Aşa cum au obişnuit cei doi coloşi ai Spaniei, în anul în care unul cîştigă titlul, celălalt încearcă să contrabalanseze mediatic cu un transfer de marcă. Va urma deci o vară agitată.

Plecarea lui Guardiola lasă un gol în lumea fotbalului. Magnetul cu care Barcelona a atras superlativele presei din întreaga lume îl are ca protagonist pe omul de 41 de ani, plecat la drum ca o soluţie de avarie, protagonist apoi al celei mai delicioase perioade din antrenoratul recent, prin numărul mare de trofee într-o perioadă atît de scurtă. Faptul că după două eşecuri dureroase, cu Real şi Chelsea, un Camp Nou plin ochi îşi cînta iubirea faţă de echipă i se datorează, căci acum 10 ani, după o semifinală de Ligă pierdută a fost aproape război în oraş. Pep s-a aşezat pe banca Barcelonei din pasiune pentru fotbal, din dragoste pentru club, din convingere faţă de un model. A pierdut cîte ceva din fiecare şi a ales să plece. Luînd cu el, poate, o minge, icoana sa fotbalistică, sensul existenţei sale ca antrenor. O minge pe care o va aşeza acasă, într-o vitrină, iar atunci cînd va fi singur o va privi şi îşi va aminti cum a învăţat un grup de tineri plini de bani şi, uneori, de ifose, să i se subordoneze.

Se spune că o experienţă trăită alături de o fiinţă nu se va mai repeta niciodată. Pentru toate experienţele pe care Guardiola le-a oferit aceşti 4 ani, infinitas gracias, Pep!

90 comments ↓

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 90 wenger on 02.05.12 at 8:32 am

excelent arcticolul ! felicitari !

# 89 dan on 01.05.12 at 10:07 pm

Super articol.mi-a placut paralela cu Mourinho,cum considera unii sa isi joace rolul ,unul ca un personaj negativ si altul pozitiv,ceea ce mi se pare mai greu ,numai din prisma asta,Guardiola mi se pare antrenor mai bun ca Maurinho (vorba lui Giovanni ).

# 88 nudetruth on 01.05.12 at 3:51 pm

e cam stupid acest articol. Pep a plecat pentru un motiv. Sa enumeri 10 motive pentru care el ar fi plecat, e ca un fel de dat cu ghiocul. Era mai bun un interviu cu Pep, care sa sa spuna el de ce a plecat, nu o gramada de supozitii.

# 87 danube_hooligan on 01.05.12 at 12:00 pm

submediocru articolul;revad si expresii a la Ilie Dumitrescu.
si mai grav este ca oameni ca acest autor se cred analisti si vizionari.
ar fi bine sa-si reasculte comentariile dupa unele meciuri.
parvenitii astia tv nu au substanta in exprimare,cultura.

# 86 ion c on 01.05.12 at 7:32 am

Frumos articol. Nu pot spune decat “Multumesc”. Tot “Multumesc” si pentru Pep, ca fiind o parte din echipa care m-a facut sa revin ca spectator la fotbal dupa o pauza de vreo cativa ani. Pauza s-a datorat echipelor gen Mourinho, cu joc dur, inchis si saracacios in idei. Sper sa nu revina moda Mourinho !

# 85 niko on 30.04.12 at 10:44 pm

iar esti trist naratorule

# 84 niko on 30.04.12 at 10:42 pm

pe cand…only 4

# 83 niko on 30.04.12 at 10:41 pm

acest mesirias
a castigat doar liga spaniola

# 82 niko on 30.04.12 at 10:38 pm

i love bill clinton

# 81 niko on 30.04.12 at 10:36 pm

farsa where is?

# 80 niko on 30.04.12 at 10:35 pm

campeones ole

# 79 niko on 30.04.12 at 10:34 pm

mancici iti da …

# 78 niko on 30.04.12 at 10:32 pm

campeones ole ole

# 77 geronimo72 on 30.04.12 at 4:35 pm

acel pasaj din interviul lui pep, de la inceputul acestui material, este absolut fabulos! denota intelienta(mult peste medie, comparabila chiar cu a lui mourinho) lui pep, viziunea sa asupra fotbalului, a tuturor aspectelor ce compun acest sport-industrie, invataturile din perioada in care era fotbalist(si nu a fost unul mediocru), invataturi pe care stie cum sa le aplice in meseria de antrenor. acele cuvinte spun multe…poate, mult mai multe decat putem intelege marea majoritate dintre noi…
respect, pep! esti (si) un mare caracter!

# 76 frodeckbellami on 30.04.12 at 2:34 pm

Barbatii nu plang niciodata , alegerea facuta e una pripita de moment dar buna pt. viitorul Barcei .Guardiola si -a pierdut calitatea in momentul in care a uitat ca un geniu nu explica niciodata nimanui ceea CE FACE.Printre atatea epitete si elogii , noi astia mici am uitat ca sunt oamenii si au limite .Un stadion intreg sa te aplaude acasa cand pierzi inseamna mai mult decat poate visa un antrenor .Succes Pep o sa fii cel mai bun oriunde te vei duce caci spiritul etern de lupta te va insoti , ca tu nu mai apartii lumii catalane ai devenit un patrimoniu universal .

# 75 alex on 30.04.12 at 1:32 pm

Andrei on 28.04.12 at 2:13 pm

Andrei , poti sa-mi raspunzi te rog , daca Pep acuza lipsa motivatiei si rutina , Alex Ferguson la Man United de 25 ani ce simte ? el cum se motiveaza?

Andrei, Sir Alex Ferguson este diferit prin caracter de Pep , dar ce a facut cel din urma nu a mai reusit nimeni si nici nu cred ca o va mai reusi cineva atat de bine… nici the special one macar…peste 10 ani specialisti in fotbal (nu tu) vor zice ca a fost cea mai buna echipa din toate timpurile…si sti de ce? pentru ca asa e :))
Exceptional articol!!!

# 74 albert01 on 30.04.12 at 12:21 pm

lui cruyff nu i s-a retras titlul de presedinte de onoare.si-a depus singur insigna,dupa care presa a spus ca,oricum,rossell planuia sa i-o retraga

# 73 Emil on 29.04.12 at 6:39 pm

Ca antrenor,dar nu de fotbal,am invatat un lucru.Sa simti momentul cand trebuie sa pleci,cand iti dai seama ca ai ajuns la capat de drum.Iar antrenorul Barcelonei a simtit acest lucru,de aceea a luat aceasta decizie.Noi suntem obisnuiti cu antrenori care se lasa umiliti de patronii de cluburi,revin sa antreneze la aceeasi echipa dupa ce au fost umiliti,injurati,jigniti.
Apreciez foarte mult decizia luata de el.

# 72 TOM on 29.04.12 at 4:10 pm

CRED CA VINE UN TIMP CAND OMUL TREBUIE SA ALEAGA INTRE BINE SI RAU ! BRAVO GUARDIOLA !FELICITARI CRONICARULUI !

# 71 Scifi on 29.04.12 at 9:52 am

Iti multumesc, Guardiola, pentru ca m-ai facut sa fiu mandru ca sunt contemporan cu cea mai buna echipa din istorie. Pentru ca ai inventat un stil incredibil de spectaculos, desi multi oameni, mici, incapabili de a admira, de a respecta, il numesc, culmea, nespectaculos. Mult succes la noua echipa, iti doresc sa-ti iasa la fel, asa cum lui Leo ii doresc sa devina campion mondial. Iar dumneata, dle Niculescu, esti talentat. “Despre Guardiola s-a spus că nu va fi în stare să antreneze în altă parte şi e de presupus că el e primul care vrea să ştie dacă e aşa sau nu.”

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.