De la Super la Mini-Mario

Balotelli şi-a cam terminat creditul la Manchester City. Excesele sale l-au dus pe o pantă descendentă, dar în care l-a tras şi pe Mancini

“De ce întotdeauna eu?”. Se întreba, retoric, dar mai ales comercial, Mario Balotelli în timpul unui meci cu United, imediat după ce marcase un supergol. Un supergol demn de Super-Mario, esenţa unei victorii demne, pe atunci, de o superechipă. Între timp lucrurile s-au reaşezat, tricoul pe care Super-Mario scrisese mesajul respectiv zace prin cine ştie ce dulap, pe la cine ştie ce admiratoare.

Cam aşa e şi cu Balotelli. Devenit acum Mini-Mario, oarecum pe panta descendentă adoptată de echipa sa. Ideea mesajului era totuşi un soi de scuză pentru circul mediatic în care se aruncase de unul singur. Fără să demonstreze prea multe în teren căpătase o aură de vedetă internaţională în afara lui. Pentru un fotbalist de 21 de ani (va face 22 în august), să acumulezi mai multe articole cu întîmplări din afara terenului decît din teren e un lucru suficient de straniu.

Balotelli e un individ cu calităţi impresionante. O bestie din punct de vedere fizic, brutal din punct de vedere tehnic. Problema lui e stranie, şi nu de acum: tinde să-i transforme în adversari pe cei 10 băieţi care poartă acelaşi tricou ca el, şi nu pe ceilalţi 11, îmbrăcaţi altfel. Într-un sport colectiv aşa cum e fotbalul, detaliul acesta face de multe ori diferenţa, doar că, din păcate pentru City, o face pentru adversari.

Un idol este acel personaj care-i ajută pe ai lui să cîştige, care devine o valoare sigură pentru societatea care-l plăteşte şi un exemplu pentru marea masă a admiratorilor. Bifează Balotelli toate aceste sarcini din fişa postului unui idol? Nu prea. Golurile sale rămîn, pasele de asemenea, momentele sale de magie n-au cum să fie şterse. Dar balanţa pozitivă e sub cea negativă, căci egoismul şi carenţele de caracter atîrnă mai mult. Un jucător atît de dotat de natură de la gît în jos e greu de găsit.

E o posibilă explicaţie pentru eşecul lui Mancini. Oricare ar fi deznodămîntul, e anormal ca un lot de talia celui pe care-l are City să fie, azi, la distanţă de un United confruntat cu multe probleme şi afară din toate celelalte competiţii. Mancini l-a vrut neapărat pe Balotelli. Şi a mizat pe el, chiar şi atunci cînd mai logic părea să n-o facă. Atunci cînd eşti fascinat de unul şi uiţi de ceilalţi e foarte posibil să-i pierzi pe toţi.

Mai nou, Mancini a schimbat foaia sentimentelor. Şi zice că dacă ar fi coleg cu Mario l-ar cam pocni zilnic. Pe la colţuri se vorbeşte că unul din fraţii Toure chiar ar fi făcut-o, posibil Yaya. Mai lasă de înţeles Mancini că viitorul lui Balotelli la City nu prea ar mai exista. În paranteză fie spus, viitorul lui Mancini la City e la fel de incert.

Balotelli trebuie s-o ia de la zero. Messi, Cristiano, Zlatan îşi mai permit şi anumite excese. Dar ei sînt ei. Mario nu e, deocamdată, decît un răsfăţat al sorţii, care i-a furnizat şi banii necesari unui trai lipsit de griji. Din păcate pentru el, deşi medicina a făcut miracole, neuroni nu există de vînzare.

18 comments ↓

# 18 baby games on 14.08.12 at 7:37 pm

Nu a aratat rau deloc la Euro , dar se vede ca inca nu este copt si trebuie sa se maturizeze .

# 17 Vlad on 17.04.12 at 11:03 am

Michetaud Carroux imi pare rau sa iti dau vestea…dar un minion al ciobanului este necesar in orice emisiune cu tenta sportiva (palmata sau nu)…pentru ca gloata nu este in stare sa inteleaga ceva daca nu vine din gura unui “ros albastru” (sau asa cred ei cel putin)

Ce sa ii faci….comercialul colcaie si ne infecteaza in orice fel de emisiune…chiar si in cele care se dau…necomerciale…

# 16 Razvan on 16.04.12 at 9:40 pm

Mancini a avut doua probleme in echipa si nu a reactionat bine cu nici una - nici cu Tevez care acum arata ce putea aduce folosit mai devreme, nici cu Balotelli care trebuia potolit de la primele apucaturi. Acum aud zvonuri cu Balotelli la Milan si ma ingrozesc de aceasta idee, cu fumurile lui l-ar lua la rost si Zlatan si Thiago Silva si nu numai, cert ar strica atmosfera, sper sa nu se realizeze transferul. Balotelli a aratat ca poate fi un jucator bun dar ar functiona la o echipa fara un obiectiv mare - gen Everton sau Fiorentina - care ar juca pentru el si s-ar simti astfel apreciat. Dupa esecul Inter si previzibilul esec City, relatia lui cu orice mare club s-a cam terminat pentru urmatorii 5 ani. Daca arata ca a inteles ceva din penitenta asta, poate atunci va gasi o noua sansa.

# 15 Michetaud Carroux on 15.04.12 at 9:15 pm

…si totusi, pe multi dintre noi, cei care urmarim fotbalul la canalul tv care te plateste, ne intereseaza mai mult (imi cer scuze ca ma repet pentru a nu stiu cata oara): cand scapati de super-penibilul de mimi stoica din emisiuni?

# 14 dante54 on 15.04.12 at 11:05 am

AN, poate te pricepi ceva la fotbal dar nu si la oameni. Mario este un geniu in devenire dar problemele lui nu tin de faptul ca i s-a urcat la cap, dovada iesirile lui din teren si de afara inexplicabile. Problemele lui tin din faptul ca a fost adoptat de mic iar familia lui biologica era dezorganizata. Aici este vorba mai degraba de o trauma psihica decat de faptul ca este un tanar iresponsabil. Mario a dovedit ca este inteligent, stie engleza foarte bine, darnic, a facut donatii, de aceea nu trebuie confundat cu derbedei care sar cu crampoanele pe altii si in teren si in afara lui. Mario are nevoie de terapie si de cineva sa-l inteleaga. Mancini a incercat dar nu a reusit, cel putin deocamdata.

# 13 splendini on 15.04.12 at 3:39 am

Si in articol si in comentarii, totul din punctul de vedere al lui Balotelli, si nimic din al lui Song, Scott Parker, sau ale altora care i-au suferit intrarile criminale. Iar sa citesti ca e “numai 15% vina lui”, sau “ca sistemul e de vina” e strigator la cer! Cu argumente din astea care inlatura total raspunderea personala, posibilitatea de a alege intre bine si rau, orice poate fi scuzat.
In plus, e o diferenta intre excesele lui Cristiano Ronaldo (pe Messi nici nu stiu de ce l-ai trecut in compania asta) si ale lui Balotelli: victimele. La CR poate doar vreo pitzipoanca sedusa si abandonata sau vreo oglinda abuzata de prea mult uitat la ea, pe cind Balotelli baga in spital oameni la el acasa si in cartier (si-a dat foc la casa jucindu-se cu artificii), in trafic, si pe teren. Un iresponsabil rasfatat.

# 12 niko on 14.04.12 at 9:41 pm

IAR ESTI TRIST

# 11 run away on 14.04.12 at 8:00 pm

Mancini a facut lucruri inexplicabile… cum ar fi renuntarea la Adebayor, conflictul cu Tevez…

# 10 emg on 14.04.12 at 7:55 pm

el saracul nu e decat o victima colaterala a sistemului, se cauta circul pt deh asta vinde, iar el e perfect in rolul asta. evident ca nu intelege ce i se intampla

# 9 Freddy RE on 14.04.12 at 6:53 pm

Și încă ceva, (Tudor)
Efectiv, Balotelli vinde tricouri, vinde abonamente și vinde locuri în lojă. Nici un dubiu ca e #1 la asta, la City.
Și deși fotbalul e un sport de 11 (13-15 in Romania, cu arbitri si finanțatori) ai să vezi ca fraza “it’s business” acoperă și rezolvă orice situație, oricât de grobiană și/sau ilogică.

În afară de asta, domnul Mancini s-a mai urcat cu crampoanele pe unul (Tevez) care a fluierat în Biserica Lui, si rezultatele se știu. Sunt curios ce a obținut Mancini, in afara de un loc in analele fotbalului, cum ca Tevez a luat cea mai mare amenda din istorie. Cred ca Mancini uita ca lucreaza cu maturi cu creiere de copii de 8 ani, si cu £200,000- pe săptămână. Asta nu e o intâlnire de business, cu avocați care explică in clar ce va face fiecare parte. Și de-aia e fotbalul iubit si prezent in toate, pentru ca altfel s-ar juca numai pe Wall Street. Tu de câte ori ai cumparat un ziar ca sa vezi cu cât au scăzut acțiunile Nokia?

# 8 Freddy RE on 14.04.12 at 6:42 pm

Cat am vrea sa zicem ca avem 11 soldați egali, niciodata nu va fi asa. Și nici nu e de dorit. Tocmai din cauza asta, recent, Barca a prelungit contractul unui portar de mana a IIIa, pentru ca il binedispune pe Messi. Ceea ce spui (Tudor) este in principiu (si in mod ideal) corect. Problema sau rezolvarea sta in mana antrenorului, in acest sport, si nu pot sa cred ca Maradona nu a avut multiple derapaje si la Napoli si la Natională. Totuși, s-au gasit oameni suficient de inteligenti incat sa ii puna in valoare capacitățile imense, fara a aliena grupul. La fel ca si cu Mutu al nostru, atunci cand a fost antrenat la Parma si apoi la Fiorentina de (numele imi scapă, e acum la Nationala Italiei) un antrenor inteligent. Acelasi Mutu, a venit supra-turat la Chelsea, ca apoi să crașeze cum știm cu toții. Nu îi scade valoarea lui Mou, doar il face antrenorul cu un singur (primitiv) stil.
Parerea mea este ca Balotelli poate mult mai mult decat a arătat pe teren, si asta e numai 15% vina lui.
Ca suporterii il adoră, nu cred ca este vreun dubiu.
Ca Mancini nu a pus pâinea ce a plecat sa o cumpere cu MULȚI bani in buzunar pe masă - nu cred ca, iar, e vreun dubiu.
Și acum, te intreb eu, cam cât crezi ca vor sta șeicii ăștia nemâncați și flămânzi, în ploaia de la Manchester.

# 7 Tudor on 14.04.12 at 6:11 pm

@ Freddy
recent, a fost publicat un editorial a carui tema a fost: grupul, nu individul… e o teorie general valabila, iar cine considera altfel, nu are decat de pierdut…
poate reusesti sa imi dai un contra exemplu, insa niciodata fotbalul nu s-a jucat 1 vs 11…

# 6 CATALIN on 14.04.12 at 4:35 pm

deh…la 21 de ani tot ce zboara se mananaca …daca -i rupe vreunul vreun picior si l lasa 1 an pe tusa va fi alt om

# 5 Freddy RE on 14.04.12 at 3:39 pm

Prea mult se pedalează pe slăbiciunile lui Balotelli. Cand a fost cumparat, se stia super-clar ce varsta are si mai ales de ce il vinde Inter. Iar in Anglia, a scrie despre un jucator de Premier League ca bea la 5 dimineata in nu stiu ce pub, este ca si cum ai citi in GSP ca Gigi a fost la Muntele Athos: foarte de așteptat.
Pana una-alta, a dat goluri a dat pase, si cu felul Peter Pănesc de a fi, fac pariu ca vinde tricouri la City cât tot restul la un loc. Din păcate, din afară, City arată ca o pălărie mult prea mare pentru Mancini, si acolo este problema. Nu imi pot imagina situații de genul Tevez sau acum Balotelli rezolvate in acest mod ( sau explodând în acest mod) la United. Mancini este un antrenor constipat (gen Boloni) fara bucuria jocului, care nu are mari emoții de transmis copiilor din vestiar. Mai mult nu poate, iar acest mod de a-și spăla/murdări jucătorii în public e mai mult decât detestabil.
Părerea mea este ca City făra Mancini poate, dar fără Balotelli iese revoluție. Sigur, după ceaiul de la ora cinci.

# 4 stalker_rapid on 14.04.12 at 1:15 pm

59 de meciuri -27 de goluri de la venirea la City. Totusi are 21 de ani. E usor sa critici cand te uiti la TV si comentezi cu mimi stoica

# 3 villy on 14.04.12 at 1:12 pm

Cred ca mai degraba trebuia sa ti intitulezi articolul, “De la Super Mario la “Stupid Mario!”

# 2 unu on 14.04.12 at 12:51 pm

e grav daca a intrat in colimatorul tau e grav….iti dai seama ce il doare pe ala la bascheti de articolul tau?…..mai bine te concentrezi pe liga lu militica blatomir trageti frate in el poate toti la un loc o sa reusim sa insanatosim campionatul asta de 2 lei !!!! in rest multa bafta andrei

# 1 niko on 14.04.12 at 12:27 pm

pe cand un articol despre OVEBRO?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.