Grupul, nu individul

Arrigo Sacchi face legătura între Ajax, Milan şi Barcelona,  modelele de succes din fotbalul ultimilor 50 de ani şi explică de unde se naşte succesul

Ştiinţă pentru unii, religie pentru alţii. Mod de viaţă, mai degrabă. Mii de rînduri închinate zilnic pînă la punctul de a-l transforma într-o isterie colectivă. Drog deja, pentru că generează dependenţă, căci pasiunea a fost demult trecută în plan secund. Acesta e fotbalul, sportul ultimei sute de ani, care, avînd o minge drept scuză, generează milioane de interpretări pentru o singură secundă, de foarte multe ori o secundă de neatenţie. Toţi au senzaţia că se pricep la el, de fapt foarte puţini îi ştiu secretele. Toţi ne credem antrenori, dar, de fapt, antrenori adevăraţi sînt foarte puţini şi, cîteodată, avem tendinţa să le luăm în rîs opiniile, pe considerentul că ale noastre sînt cele corecte.

Unul dintre antrenorii adevăraţi ai ultimilor 100 de ani se numeşte Arrigo Sacchi. Cei care n-au auzit de el, nu-i ştiu performanţele şi nu-i descoperă locul în istoria fotbalului e bine să se oprească din citit. Şi să se întoarcă la prostiile cu iz de păreri ale celor pe care-i vad şi îi aud zilnic la televizor. Cu prilejul returului dintre Barcelona şi Milan, Sacchi a vorbit pentru presa spaniolă. Mai mult o discuţie liberă decît un interviu, în care creatorul marelui Milan de la finalul anilor ‘80 a explicat succesele Barcelonei de azi.

“În 2008, s-a luat o decizie fenomenală. Aceea de a pune echipa înaintea vedetelor. Cînd cei mai importanţi jucători din lot, Ronaldinho şi Deco, au dat semne că şi-au pierdut interesul sau bucuria de a juca, n-au mai fost păstraţi, iar asta le-a arătat celorlalţi că grupul e cu adevărat important, nu personajul. Cînd un antrenor tînăr şi la început de drum primeşte sprijin la primele rezultate proaste e o altă dovadă că vestiarul nu-şi pierde direcţia. Asta e singura cale spre reuşită”.

O spune Sacchi. Şi tot el face o legătură între Barcelona de azi şi Ajaxul din anii ‘70, la care o contribuţie, mică, a avut şi Ştefan Covaci, cel care a ştiut să continue ideile lui Rinus Michels. E şi asta o performanţă totuşi. Milanul său e undeva la mijloc. “Ajax, Milan, Barcelona, la fiecare 20 de ani apare o echipă care ajută fotbalul să devină mai atractiv, mai modern, să caute permanent căi de evoluţie. Aceste echipe au adus bucurie, au adus estetica la rang de religie într-o lume preocupată doar de cifre.

Trofeele vin la unii şi apoi pleacă spre alţii, dar fotbalul impus de ele va fi întotdeauna un model de urmat. Şi toate trei au avut un fir comun, care le uneşte printre ani. Au fost grupuri serioase şi unite, nu o sumă de vedete cu caractere îndoielnice. Nici Cruyff la Ajax, nici Van Basten la Milan, nici Messi la Barcelona n-au spus niciodată ««eu»», au spus mereu ««noi»». N-au spus niciodată ««Eu nu fac cutare fază, pentru că eu sînt cine sînt»», au spus mereu ««Eu sînt doar unul dintre ei, ce fac ei trebuie să fac şi eu»»”.

Prea multe comentarii nu se pot face. Legături spre ceea ce se întîmplă în alte locuri, nici atît. Iar să aducem discuţia spre fotbalul nostru ar fi deja prea mult!

Concluzia ar fi una singură: talentul e bun, dar dacă posesorul nu deţine şi o seriozitate pe măsură, talentul se transformă în figuri şi, mai departe, în eşec. Cine vrea, mai departe, să facă legăturile de care aminteam mai sus e liber să încerce. Mi-e teamă c-o face degeaba.

37 comments ↓

Pagini: « 2 [1] Afiseaza toate comentariile

# 17 misunavetistu on 05.04.12 at 5:43 pm

am facut ieri un comentariu si am fost catalogat urat de un fan pro barca…nu-i nimic eu vreau sa spun doar atat…ca fotbalul il joaca doua echipe si asa cum spunea candva Pele atunci este frumos cand nu te intereseaza de face adversarul daca dai mai mult cu un gol decat el…atat vreau doar sa spun, dupa umila mea parere decand ma uit la meciurile lui barca si nu vad nimic deoarece nu-i lasa si pe ceilalti sa joace…daca si achipa adversa ar tine cont de ei si ar juca om la om sa nu mai ajunga migeea asa de usor la jucatorii barcei cum junge acuma in sistemul de apararea si presing in zona atunci fotbalul ar fi anost si plictisitor…daca asta va doriti atunci sa traiasca jocul barcei 1.000 de ani…ADIO FOTBAL

# 16 B0gdan_88 on 05.04.12 at 5:11 pm

Pt. Alex…..BRAVO, bine spus ;)

# 15 B0gdan_88 on 05.04.12 at 5:10 pm

Pt. Ratzy…..Voi sunteti impotriva tuturor copile.Toata lumea ii proasta numai voi destepti . Dupa infrangeri gen, 5-0,6-2,3-1,2-0 …….TACERE.

# 14 RatzY on 05.04.12 at 4:52 pm

pt Andrei: baiete, mai uita-te inca o data la meciuri sa vezi cine a fost defavorizata in Spania, si cine avantajata, clar varzelona a fost avantajata de arbitrii, si inca pe fatza, ca in ultimii 4 ani defapt…

# 13 Andrei on 05.04.12 at 4:25 pm

Pt. Cetateanul
Dupa cate am vazut campionatul asta, unde Realul e lider detasat, echipa care a fost defavorizata de arbitrii a fost tocmai Barca.
Si in mansa tur a meciului cu AC Milan a avut 2 lovituri de la 11 m neacordate. Daca se dadeau era posibilitatea sa se marcheze sau sa fie ratate. Dar trebuiau date.
Daca nu ar fi fost defavorizata diferenta fata de Real ar fi fost mai mica iar finalul mai palpitant.

# 12 Barca on 05.04.12 at 4:20 pm

Bravo! Echipe formidabile cu jucatori si caractere incredibile. Intr-o lume in care doar banul si faima conteaza cand ii vezi pe cei de la Barcelona te faci sa te intrebi daca primesc salar. Fotbalul este pentru ei o placere si lucrul acesta se vede. VISCA BARCA!

# 11 Alex on 05.04.12 at 4:17 pm

Inca un articol excelent, felicitari Andrei.

# 10 Alex on 05.04.12 at 3:44 pm

Imediat o sa sara copilasii dati cu gel care o sa calce in picioare tot ce ai citat tu aici. Alaturi de “anonimul” Sacchi pentru unii, Ferguson sau Wanger au spus acelasi lucru. De aia Barcelona este unde este azi. Pustii o vad plictisitoare, groteasca. Strugurii sunt acrii cand nu ajungi la ei, de aia si invidia asta bolnava pentru Barcelona. Cum au fost toti si cu Federer de altfel, cand era in perioada lui de glorie, toti il blamau.

# 9 Tudor on 05.04.12 at 3:04 pm

D-le Niculescu, exceptional articol pacat ca in limba romana nu are traducere…
ia vedeti care a fost reactia genarala dupa excluderea lui Mutu, si ploaia de opinii de genul: “trebuie doar sa stii sa il motivezi”…
Noi, ca popor nu avem notiunea de constiinta colectiva, si asta se vede mai mult ca oriunde in sport; in rest, toate bune…

# 8 Freddy RE on 05.04.12 at 2:51 pm

Un articol bun, ca de obicei.
Parerea mea e ca e pe undeva neterminat, si pare doar o introducere a ce urma sa spui.
Sau poate e doar efectul Andrei Niculescu, cand citesti si nu ai vrea aa se termine.

# 7 GRadu on 05.04.12 at 12:57 pm

Corect zis. Oare Mutu ar intelege despre ce-i vorba in articol?

# 6 cetateanul on 05.04.12 at 12:49 pm

Diferenta intre Real si Barca este bine descrisa de tine insa ca orice echipa si Barca are defectele ei,defecte care sunt astupate de arbitrii si care nu mai conteaza la impresia generala si care se regaseste in expresia “oricum ii batea Barca, X a aratat prea putin”.La acest nivel orice detaliu conteaza iar cand descoperi detaliu care poate destabiliza Barcelona,hop ! vine dl arbitru si astupa acea crapatura astfel incat zidul sa ramana impenetrabil.

# 5 Adrian danciu on 05.04.12 at 11:34 am

Amin!

# 4 Nicolae on 05.04.12 at 10:20 am

Felicitari pentru articol!
Avem multe talente dar si mai multe fite, prin urmare fotbalisti nu avem cum sa avem, doar figuranti, de grupuri nici nu are sens sa vorbim, au fost ceva in anii 80-90 la Steaua, Dinamo, Craiova. In rest doar ceva fitosi care au lasat impresia ca pot fi fotbalisti.
Sunt convins ca si Messi daca se nastea in Romania nu ar fi stiut nimeni de el, ar fi fost un fitos ca si multi altii dar cum spuneai in articol sa mergem cu comparatiile spre fotbalul nostru … trebuie trecuta o prapastie, chinezii au construit recent un pod peste o prapastie ceva mai mica ca si aceasta, mie teama ca la noi nici proiect nu se poate face pentru a trece prapastia asta.

# 3 Paul on 05.04.12 at 10:11 am

Sacchi nu a jucat fotbal la nivel profesionist niciodată, iar înainte de a fi antrenor a fost vânzător de pantofi. Aceast lucru a condus la citatul său faimos pentru cei care se îndoiau de calitățile sale: „Nu mi-am dat seama că pentru de a deveni jocheu trebuie să fi fost cal înainte” :) Covaci a folosit munca lui Michels, Capello a folosit munca lui Sacchi, Mourinho a crescut langa Sir Robson, Boas langa Mourinho…. Guardiola pare ca e above somewhere

# 2 katalind on 05.04.12 at 10:04 am

bravos!

# 1 sorin on 05.04.12 at 9:31 am

No coment !

Pagini: « 2 [1] Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.