Messi şi dezbaterea tuturor dezbaterilor

Cine e cel mai bun fotbalist din istorie? E o întrebare pe care am auzit-o, o auzim şi o vom mai auzi. Niciodată nu vom putea da răspunsul corect.

De fiecare dată cînd Messi marchează un gol cosmic, un adjectiv se sinucide. Atunci cînd Messi reuşeşte o prestaţie precum cea de miercuri seară, sinuciderea devine în masă. Adjectivele sînt brusc puţine, parcă toate au fost folosite, e greu să găseşti ceva inedit pentru a descrie o parabolă, o acţiune, un şut sau o pasă. Şi atunci nu-ţi rămîne altceva de făcut decît să-ţi pui o întrebare. E Messi cel mai bun fotbalist din toate timpurile?

De cîte ori aţi auzit această dezbatere în ultima vreme? De cîte ori v-aţi contrazis cu cineva, cu argumente, pe această temă? De cîte ori aţi spus că da, Messi e cel mai bun din istorie sau, după caz, că nu, nu e cel mai bun. Iar acest “după caz” devine deja chestie de preferinţă personală, plecînd evident şi de la vîrsta fiecăruia. După unii ar fi Maradona. După alţii Pele. Nu puţini cred că e Zidane. Destui îl văd pe Johan Cruyff. Există şi păreri pro Eusebio, Di Stefano, Ronaldinho. Ah, da, am uitat de Cristiano Ronaldo!

Cît de corecte sînt oare aceste aprecieri? Trăim într-o lume în care oamenii sînt tot mai mult guvernaţi de certitudini, cei care mai au şi dubii sînt din ce în ce mai puţini. “Cutare e cel mai bun pentru că aşa cred eu!”. De cîte ori aţi auzit această exprimare?!

Să ne întoarcem o clipă la Cristiano Ronaldo şi la duelul său actual pentru supremaţie cu Messi. Care Messi e, iată, implicat în două războaie, cel al momentului şi cel al istoriei. Grea treabă, să recunoaştem! Vă sugerez o paralelă cu industria auto! Ce maşină e mai bună? Mercedes sau BMW? Sau, ca sa urcăm o treapta şi să ne apropiem de stele, aşa cum sînt cei doi protagonişti, Ferrari sau Lamborghini? Gîndiţi-vă cîteva secunde!

Cred că şi una, şi alta sînt excepţionale. Dacă aţi avea ocazia să alegeţi, aţi face-o bazîndu-vă pe detalii particulare. Dar dacă, spre exemplu, vi se va spune că stocul de Mercedes s-a terminat, dar că puteţi opta pentru BMW, n-aţi accepta-o? Aţi avea vreun regret dacă în loc de Ferrari vi s-ar oferi un Lamborghini? Eu cred că nu.

Aşa şi cu cei doi. Dezbaterea în jurul lor vinde, şi încă bine, dar realitatea e că amîndoi sînt la fel de buni. Mai departe. Cumva un Mercedes din 2012 are aceleaşi caracteristici ca unul din 1986? Sau ca unul din 1970? Sigur un BMW de azi e mai bun decît unul de acum 40 de ani. Timpul nu stă pe loc, ştiinţa nici atît, iar fotbalul e şi el o ştiinţă.
Messi beneficiază de avantajul mass-media. De fiecare dată cînd Messi marchează un gol cosmic, lumea începe să scrie. O ştire, un editorial, o opinie, un sms, o postare pe reţele de socializare. Maradona n-a avut şansa asta. Pele nici atît. Presa era alta, fotbalul era altul, lumea era alta. Nimic nu era comparabil cu ce e azi. Pînă şi faulturile parcă sînt altfel acum.
Şi atunci de ce  l-am compara pe Messi cu Maradona? Sau cu Pele? În afara ideii de a avea o dezbatere, la o bere, cu prietenii?

Peste 20 de ani, dacă ne vom mai regăsi pe planeta asta, ne vom aminti cum un băiat timid, nu foarte înalt, Lionel pe numele lui, bătea record după record şi cîştiga trofeu după trofeu, fiind bănuit a fi cel mai bun din istoria fotbalului. Dar o vom face privind, în 3D pesemne, cum un alt băiat, poate mai înalt, poate mai timid, sau poate o fată, de ce nu?, va face ca Messi să fie doar o amintire frumoasă a unor ani grei.

Messi, poate, ne va lipsi atunci. Aşa cum azi, poate, ne lipseşte acel Maradona stelar. Se spune că oricît de fericit ai fi cu cei de care eşti înconjurat, îţi lipsesc teribil cei care nu mai sînt în viaţa ta.

51 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 51 eva888 on 22.09.12 at 2:46 pm

Messi Ronaldo sunt acum cei mai buni jucatori ai lumii si ar fi extraordinar sa joace in aceasi echipa cum ar dori seicul de lac PSG.

# 50 eu on 04.04.12 at 9:55 am

messi mai are de demonstrat fotbal cu echipa nationala
echipa argentinei este praf cu el in teren si se taraie nu are nici un trofeu cu el in teren
daca esti genial asa ceva nu e posibil
sa fi cel mai bun din lume doar la echipa de club e cam penibil
acelasi lucru si despre CR7 ronaldo
in schimb spania cu jumate de echipa de la barcelona domina lumea actuala

# 49 GOGU on 12.03.12 at 11:58 am

Prietene Andrei, insistenţa cu care tu şi alţii îl băgaţi mereu în faţă pe CR7 este demnă de o cauză mai bună. Trec peste simpatia ta notorie pentru Real, care răzbate din fiecare comentariu al tău, indiferent de meciul pe care îl comentezi.
Articolul ăsta ar fi fost corect şi chiar frumos dacă nu-ţi dădeai în petec cu Ronaldo. Ce rost are menţionarea lui în dezbaterea dacă Messi e mai bun ca Pele sau Maradona?
Şi de unde până unde concluzia categorică pe care tu o tragi din nişte argumente pe care nu le spui nimănui “amândoi sînt la fel de buni” (CR7 şi Messi adică)? Răspunsul la întrebarea dacă Messi e mai bun decât CR răzbate chiar din “pozna” asta… Ştii de ce?? Pentru că niciunui iubitor de fotbal nu-i va trece vreodată prin minte să îl compare pe CR cu Maradona şi Pele!!! pe câtă vreme toată lumea se întrebă deja dacă Messi este cel mai bun jucător de fotbal din toate timpurile. Să pui semnul egal între cei doi mi se pare o măgărie chiar şi pentru un specialist “imparţial” ca tine!!

# 48 odo on 11.03.12 at 8:32 am

daca e asa bun ca si messi dupa cum zici tu,zi-ne si noua un meci cu miza in care CR0(ronaldo a fost doar unul si ala e luis nazario da lima)a jucat ceva…in meciurile cu miza e penibil,si asta e observatie facuta de multi analisti de fotbal,si tocmai e aici pleaca deiferenta dintre cei 2..uita-te cate goluri are CR0 din penalty,cate pase decisive are??…si dupa aceea apuca-te de facut comparatii de genul,esti foarte departe de adevar.

# 47 gheorghe_aghirece on 11.03.12 at 3:55 am

@dani: Nu eu am facut afirmatia cu pedala la podea, ci Valdano, care a jucat cu Diego si il vede acum pe Messi, deci poate compara bine. Si poate s-a referit si la frecventa meciurilor extraordinare ale lui Messi (cam de fiecare data cind joaca) fata de Maradona.

# 46 dani on 10.03.12 at 6:06 pm

@Alex
Eu am fost putin ironic la comentariul lui @gheorghe_aghirece care a spus ca Messi joaca tot timpul cu acceleratia la podea spre deosebire de Maradona, dar la ultimul meci chiar a jucat f lejer

# 45 dbc on 10.03.12 at 4:23 pm

Cine-i cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor? Pai, as zice ca este optiunea personala a fiecaruia dintre noi, dincolo de statistica nemuritoare. Pentru mine, Messi este cel mai bun. Pe de alta parte, am prins doar apusul carierei lui Maradona si ulterior pe marii Zidane, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Xavi. Despre Pele, Cruyff sau Platini nu ma pot pronunta. Cert este ca talentul nu ti-l poate lua nimeni, asa ca, desi unii au prins vremuri romantice, cred ca s-ar fi descurcat excelent si intr-un fotbal modern, mult tacticizat si evident mai in viteza.

@gery76: cred ca afirmatia ta despre protejarea lui Messi de catre arbitri este una eronata. Nu vad intampladu-se acest lucru, mai ales in campionatul Spaniei. Plus ca si-a dovedit rezistenta fizica si psihica la atacuri foarte dure, marlanesti, concertate de stim noi cine - al’ mai special. :)

# 44 Alex on 10.03.12 at 3:29 pm

Pt. dani: Pai ia gandestete daca in 30 de minute a dat 5 goluri, ce putea face daca juca asa tot meciu? Daca ai fi urmarit jocu ai fi vazut ca nu au mai fortat dupa 7 - 0, deja pasau mai mult in spate.

# 43 dani on 10.03.12 at 12:26 pm

@gheorghe_aghirece
S-a vazut in ultimul meci cum a jucat tot timpul cu pedala la podea, asta insemnand 30 de minute maxim, in rest a mers pe teren

# 42 ion c on 10.03.12 at 8:51 am

Messi este cel mai bun, fara indoiala. Faze uimitoare, explozie, tehnica… Si am vazui destui magicieni ai balonului (incepand cu Pele, Dobrin si Eusebio), dar nimeni nu se poate compara cu Messi. El este motivul pentru care am revenit la a urmari fotbal in mod regulat, dupa o pauza de cativa ani datorita jocului plicticos si bazat doar pe forta adus de Murinho si altii ca el.

# 41 Flaviu on 10.03.12 at 6:34 am

Pt. marius_t….am dat copy paste doar la titlurile individuale ale lui Maradona, in rest absolut tot ceea ce am scris, am scris din ce stiam si crede-ma am vazut destule meciuri cu acest fotbalist si am foarte multe informatii despre el, ….cunosc extrem de multe lucruri despre Diego, pentru ca l-am admirat de cand l-am vazut peima data intr-un meci, nu am citit ca tine despre el ca sa aflu ca a castigat 2 titluri, nu unul de Campion al Italiei (asa cum ai afirmat intr-un comentariu anterior) sau Cupa UEFA, sau ca a ajuns si in 1990 in Finala Campionatului Mondial, spre deosebire de tine care crezi ca fotbalul incepe si se termina cu Messi, eu cunosc spun eu cat de cat istoria fotbalului, pentru ca dca nu am vazut cum se spune, cu ochii mei, asa cum e cazul cu Maradona, atunci ma informez permanent (tu nu cred ca l-ai vazut jucand pe Maradona asa cum afirmi, pentru ca altfel nu ai fi gresit in legatura cu performantele lui -si in plus orice impatitimit al fotbalului, banuiesc ca asa esti, devreme ce il indragesti atat de mult pe Messi - ar fi trebuit sa aiba un minim de cunostinte despre un mare jucator asa cum a fost Diego, cel putin daca l-a si vazut jucand asa cum afirmi tu)…si da, in finala Campionatului Mondial din 1990, Argentina s-a calificat tot datorita lui, sau tu dupa meciurile din grupe nu te-ai mai uitat la CM din 1990…in meciul cu Rusia din grupe el a facut tot jocul Argentinei, apoi cu Romania a facut foarte multe faze spectaculoase ca si Hagi dealtfel…in meciul cu Romania el a executat magistral cornerul din care a inscris Argentina, in optimi cu Brazilia, a driblat tot meciul brazilienii nacindu-i neputand fi oprit decat prin faulturi dure…el a oferit pasa de gol lui Caniggia cu Brazilia, dupa ce a driblat 3 jucatori in viteza si a pasat printre alti 2…cu Italia in semifinale tot el a reprezentat pericolul principal alaturi de Cannigia si Buruchaga, dar el era mereu creatorul…cu Germania in finala, nemtii il faultau aproape la fiecare atingere a balonului….cum poti sa afirmi ca nu a fost meritul lui in principal… spre cunostiinta ta, Valdano in 86 era la finalul carierei, fiind mai mult rezerva la acel Mondial, iar in 90 nu a jucat….in 1982 Maradona, avand doar 20 de ani a ajuns cu Argentina in faza a doua a grupelor (in primele 12 echipe din lume) fiind eliminata de castigatoarea acelei grupe de 3 echipe Italia, care avea sa castige Campionatul mondioal in acel an….in 1994 a jucat 2 meciuri castigate ambele de Argentina 4-0 cu Grecia, in care a si inscris un gol superb si 2-1 cu Generatia de Aur a fotbalului nigerian, apoi a fost suspendat si a urmat caderea Argentinei la acel Mondial 0-2 cu Bulgaria si apoi infrangerea cu Romania in faza eliminatorie 2-3…dar oare ce se intampla, cum era jocul cu Romania (care a facut un meci mare totusi) daca pentru Argentina evoluau Maradona si Cannigia (care a fost suspendat pentru acel meci)….tot ce acstigat a castigat cu o echipa mica din Italia, iar nu, cu o echipa de talia barcelonei intesata cu campioni Mondiali si Europeni….
Oare Messi nu are la nationala Argentinei coechipieri precum Kun Aguero, Di Maria, Lavezzi, Higuain, Pastore, Tevez, Mascherano (am enumerat numai cativa dintre jucatorii argentinieni si de la mijloc in sus)si totusi avand acesti coechipieri nu a ajuns decat in Sferturile Mondialului trecut, Argentina fiind umilita in accea faza de Germania 0-4 si in pana in sferturile Mondialului din 2006, cand nu a fost folosit in meciul cu Germania din sferturi (Germania a invins la penalty-uri cu 3-2)…la ultima Copa America, Argentina a fost eliminata, daca nu ma inse tot in sferturi, desi in momentul de fata in America de Sud in afara de Uruguay, Brazilia si eventual Columbia si putin Paraguay, restul ar fi niste echipe de pluton in Europa….eu chiar as vrea sa il vad daca mai joaca la fel pe Messi intr-o echipa fara mari vedete, sa sunem doar cu vreo 2-3 jucatori buni asa cum erau la Napoli si intr-un Campionat al Italiei super tacticizat…dar cu toate ca am scris aceste lucruri, consider ca Messi este un mare jucator, cel mai mare din timpurile noastre si unul dintre cei mai mari din istorie, dar pentru a deveni cel mai mare are nevoie de cel putin un Titlu Mondial, cu el in rol principal…in definitiv ambii jucatori argentinieni sunt exceptionali, dar fiind timpurile in care au jucat diferite nu vom putea stii niciodata cu precizie cine e cel mai bun…comparatia precisa se poate face doar cu jucatori care au jucat in acceasi perioada….numai bine iti doresc si va doresc

# 40 gheorghe_aghirece on 10.03.12 at 6:20 am

Valdano: “Maradona apasa din cind in cind acceleratia la maxim. Messi joaca cu pedala la podea tot timpul.”

# 39 BID on 10.03.12 at 4:14 am

,,Cine e cel mai bun fotbalist din istorie?”.O intrebare retorica si nimic mai mult.Niciodata,nimeni, nu va putea face un clasament obiectiv.Dea lungul istoriei,in perioade ,stiluri,contexte diferite a existat cate un ,,rege”.Ca sa poti sa-i diferentiezi,sa-i clasifici in mod obiectiv,ar fi trebuit sa joace toti in aceeasi perioada.Acum,Messi este de departe cel mai bun fotbalist.Maine….?Nu exista un rege al regilor,ci doar regi,mai multi regi.

# 38 dani on 10.03.12 at 1:26 am

F bine punctat marius_t, dar eu cred ca aceste dezbateri sunt atat de aprinse pt ca este devreme sa se spuna ca Messi este cel mai bun din toate timpurile pt simplu fapt ca nu are nici 25 de ani si multa lume inca nu este pregatita sa accepte ca poate fi totusi numarul unu mondial chiar pana la sf carierei.

# 37 gery76 on 10.03.12 at 12:33 am

@marius_t
-Chiar admir pasiunea ta fata de Messi,dar aceeasi pasiune o am si eu pentru fotbalul de vis practicat de Maradona,repet in conditii mult mai vitrege decat cel in care-si desfasoara activitatea azi Messidesi paradoxal eu sunt un mare fan al fotbalului GERMAN [ repet Messi joaca pe gazoane in 95%din cazuri impecabile si cu arbitraje ce protejeaza enorm jucatorii tehnici in raport cu era DIEGO,in care geniile erau pur si simplu vanate de fundasi adversi].
-Afirmatia ca Maradona n-a jucat decat un mondial sclipitor,ma face insa sa ma indoiesc de obiectivitatea ta.In afara de ‘86 ,mondial in care a fost genial,Diego chiar daca n-a fost la fel de genial ,a avut prestatii deosebite si in ‘90 si chiar in ‘82.In 1982 -era considerat marea vedeta a fotbalului mondial,ghinionul sau a fost acela ca Menotti selectionerul Argentinei n-a vrut sa schimbe aproape nimic din jucatorii ce castigasera controversat worldcup’78,acasa la ei in Argentina si a aliniat o echipa imbatranita care n-a reusit sa tina ritmul cu avantul si explozia lui Diego,insa cu toate acestea Maradona a facut un meci senzational impotriva puternicei nationale maghiare ,meci in care a facut ce-a vrut si a inscris 2 goluri splendide.
-In grupele semifinale Maradona a fost efectiv tocat in meciul cu Italia de celebrul Gentile ,ti-am spus si in interventia anterioara ,abia la al 26-lea fault italianul a primit galben,iar in meciul cu Brazilia 1-3, s-a batut singur cu cea mai frumoasa echipa din istorie-Brazilia lui Socrates,Zico,Falcao,Eder si Junior!
-In ‘90-afirmatia ta este efectiv halucinanta in legatura cu Diego,Maradona a jucat intreg turneul cu unghia degetului mare de la picior infectata infasurata intr-un pansament din fibra de carbon si cum n-ar fi fost de ajuns in primul meci cu Camerun a fost luat in primire de Kana Byik si Masing cu talpi puse non-stop si faulturi in nestire,intr-o atmosfera extrem de ostila la Milano [ le suflase titlul cu o luna mai devreme] si arbitrul Vatrout daca nu ma insel ,le-a permis africanilor macelul. Cu toate acestea in meciul cu Ur.s.s,Maradona a jucat bine,a mai facut un hent,ca sa te amarasc putin in propriul 6m nevazut de arbitru salvandu-si echipa de la gol,apoi cu Romania a jucat peste medie,tinut foarte bine adevarat de Rotariu [ dar comparatia cu Bourceanu este cel putin deplasata,Roti a fost un fotbalist exceptional] si cu toate acestea a centrat decisiv la golul lui Monzon cu capul.
-Punctul culminant a venit cu Brazilia in optimi cand Brazila era mare favorita,a avut 3 bare ,ocazii multe,dar in final GENIUL lui Maradona a iesit iarasi in evidenta,dribland 5 brazilieni in 20 de metri,pasa inegalabila pentru Caniggia si Brazilia out.Cu talia in semfinale a facut o risipa de efort incredibila a hartuit permanent apararea Italiei si a contribuit decisiv la calificarea in finala,unde intr-adevar R.F.Germania [echipa mea preferata de cand ma stiu] a fost net superioara si unde Guido Buchwald ,a facut meciul vietii anihilandu-l pe Diego,dar atunci Germania era prea puternca pentru orice adversar!

# 36 emg on 09.03.12 at 10:24 pm

bine punctat

# 35 Aristotel on 09.03.12 at 9:26 pm

Sa urmariti atent cnd iese Messi dupa meci de pe teren ! Nici o urma de transpiratie ! Urmariti atent pe Marius Nicolae, fotbalistul de la Dinamo: dupa circa 25 secunde jucate, este fleasca de sudoare ! Si marele CR7 este transpirat ! Messi, nu ! Eu cred ca Messi ar putea juca doua meciuri de voie, si fara sa oboseasca fara sa transpire ! Eu zic ca Mesii este cel mai bun ! Si tineti cont, mai are foarte multe de demonstrat ! Pentru ca, e foarte tinar !

# 34 marius_t on 09.03.12 at 8:48 pm

Pt Flaviu si gery76 - fani Maradona
Flaviu, nu e nici un titlu de glorie sa intri pe wikipedia si sa dai copy-paste.. apropo de asta, fara sa fiu un fan absolut al lui Messi, cred ca la 24 de ani, la nivel individual si echipa de club, are deja mai multe titluri decat Diego. Si tot la 24 de ani are deja 67 de selectii in nationala, Maradona avand in total 91. Matematic il cam bate la orice, fiind inca in prima parte a carierei..
Si e corect, a castigat doua titluri cu Napoli plus o Cupa Uefa (nu CCE) ceea ce nu e putin dar nici mult.. Fiind insa primul titlu obtinut de o echipa din sudul Italiei aceasta isprava a fost ridicata la rangul de minune dumnezeiasca, ceea ce nu e chiar cazul..Plus ca, nu e chiar adevarata si axioma asta ca a castigat de unul singur cu o echipa slaba in spate..Sunt convins ca stii ca-i avea alaturi pe Careca, Alemao, Ferrara la Napoli, Burruchaga, Cannigia sau Valdano la nationala.. Astia cumva au fost jucatori slabi?
Gery97, meciul cu Anglia si cele doua goluri cu adevarat memorabile stau de multe ori la baza aprecierilor subiective asupra valorii sale..Toata lumea stie golul cu mana sau cursa incredibila de la al doilea..Cati crezi ca stiu despre semifinala cu Belgia? intreaba-i pe pustii de azi..
Si inca o chestie f. importanta.. in afara mondialului mexican unde intr-adevar a sclipit, spune-mi ce-a facut la celelalte 3 mondiale la care a participat? in 82′ a fost invizibil, in 90′ il tin minte pe Rotariu ca l-a anihilat complet (as face o comparatie cu zilele de azi, si ma gandesc cum l-ar anihila Bourceanu pe Messi - hilar, nu-i asa?), iar in 94′ cocaina sa traiasca, si pumnii stransi pe banca cand alergau ai lui ca disperatii sa ne egaleze..
Nu neg ca nu a fost un mare jucator, dar analiza ar trebui sa se faca per total, nu pe momente si sclipiri..iar Messi pana acum, ca sa nu mai zic de Zidane sunt cu mult peste in ce priveste constanta valorii de-a lungul intregii cariere..

# 33 gery76 on 09.03.12 at 7:57 pm

Este incredibil cum se arunca unii in afirmatii certe cum ca Messi [ un fotbalist excelent,clar cel mai bun de la Zidane incoace] este cel mai bun all-time.
-Niciodata in istoria fotbalului modern de club[poate cu exceptia real-ului’55-’60] ,n-a existat o discrepanta atat de evidenta intre 1 echipa de club ,Barca si restul competitoarelor ,mai ales in CH.League,nici macar Milan-ul din ‘89-’90 nu facea scoruri de 7-1 in fazele superioare ale C.C.E,milanezii bateau pe Real cu 5-0 dar abia eliminau la penalty-uri Steaua Rosie in primele tururi si slava Domnului aveau o trupa de exceptie cu Gullit,Rijkaard,van Basten,Baresi,Maldini sau Donadoni.
-Messi beneficiaza de multe atuuri pe care Maradona nici nu le putea visa in anii ‘80-’90,in primul rand gazoanele senzationale de azi,cu incalzire subterana si astfel tehnica poate fi pusa in valoare in orice perioada a anului,pe cand Maradona juca 4-5 luni pe an pe terenuri desfundate si in Italia dar si in Cupele Europene.
-Al doilea mare atuu al lui Messui este PROTECTIA URIASA pe care o au acum fotbalistii de geniu din partea arbitrajului,la primul fault cat de cat mai serios se ia galben ,iar la maxim 3 faulturi mai dure fundasul advers este eliminat urgent. Pai pe vremea lui Maradona,un fundas ca Gentile,Collovati,Briegel sau Wierchowood ,l-ar fi scos din fotbal pe Messi pana ar fi primit un galben,deci cei care vorbesc de fotbalul anilor ‘80-’90 ar trebui s-o lase mai moale caci atunci jucau BARBATI adevarati acum se fluiera ca la baschet.
-Maradona a fost faultat de Gentile la worldcup’82 de 26 de ori de Gentile si abia dupa aceea a primit un cartonas galben,pai dupa un turneu final ca acela Messi [repet pe care -l admir sincer pentru talentul sau] ar fi stat 6-8 luni pe bara.
-Spunea cineva ,marius_t,daca nu ma insel ca daca lui Maradona i se taie sfertul cu Anglia din ‘86 si titlul cu Napoli ,nu mai ramane nimic.Acest user ori l-a urat cu toata fiinta sa pe DIEGO ,butoiasul ori cu scuzele de rigoare nu cunoaste fotbal. Maradona in ‘86 a facut 50%+1 cel putin din meritul Argentinei,in semifinala cu Belgia cred ca Maradona a reusit cel mai bun meci al unui fotbalist la un turneu final din intreaga istorie a competitiei,reusind 2 goluri incredibile in poarta celui mai bun portar de la acel mondial Jean Marie Pfaff,dupa faze in care a driblat 3-4 jucatori belgieni si apoi a marcat din unghiuri imposibile+alte 5-6 curse de 30-40 de metri ,urmate de centrari irosite cu usurinta de Valdano,deci numai in semifinala cu Belgia din ‘86, Maradona a reusit mai multe faze ofensive de geniu ,decat Messi la mondialele din 2006 si 2010 la un loc!!!!!! In finala a fost din nou decisiv cu o pasa de geniu la Buruchaga,iar in 1990 la mondialul din Italia,Maradona a invins de unul singur Brazilia in optimi,dribland 5 brazilieni si pasand pe tava lui Caniggia si a reusit sa duca in finala mondialului o echipa argentiniana sub-mediocra.A dus Napoli in postura de castigatoare a Cupei U.e.f.a,a mai castigat un titlu incredibil in ‘90 cu Napoli,al doilea desi Inter avea pe Matthaus,Brehme , Klinsmann,Zenga,Bergomi,Berti si Serena - Milan pe Gullit ,Rijkaard , van Basten,Donadoni,Tassotti,Baresi sau Ancelotti-Roma pe Voller,Aldair,Giannini,Berthold sau Rizziteli si nu in ultimul rand Sampdoria i-avea pe ”gemenii golului ”Vialli si Mancini+Cerezo,Lombardo,Pagliuca si Wierchowood cel dur fundas al Italiei ,fata de Messi care in Spania n-are decat pe Real in lupta pentru suprematie,celelalte echipe termina la 25 de puncte in spatele celor 2.
-De aceea din punctul meu de vedere[ deci e parerea mea argumentata,eu n-am certitudini ca fanii lui Messi]Maradona nu va putea fi comparat niciodata cu nimeni ,fiindca el chiar a facut din echipe mediocre[ nationala si Napoli] mari campioane!

# 32 Flaviu on 09.03.12 at 7:51 pm

cand am scris de Maradona, la aceste calitati am facut referire http://www.youtube.com/watch?v=QtMgJAunt9U&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=7qMcShj1FSQ&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=2WvFl6HHy1E&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=_ipl1mInKbY sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=YepwytsvU9s&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=kMZpn_D1nHk&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=foyHuO4Tph8&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=7P8S-BuHD9A&feature=related sau acestea http://www.youtube.com/watch?v=aeBm8X5_YEI&feature=related si multe altele

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.