Chelski revolution

Englezii sînt “indignaţi” de stilul lui Abramovici, care a schimbat 8 antrenori în 9 ani. În România recordul e de doar 6. Într-un singur sezon.

Un vestiar straniu, multe nume, puţine resurse în realitate. Un amalgam de personalitaţi şi caractere. Un patron care gîndeşte departe de tradiţia engleză, care visează la un schimb de linii, dar pe cît posibil cu performanţă, lucru extrem de greu de obţinut într-un campionat ca Premier League. Cam asta a găsit Andre Villas Boas la Chelsea, astă-vară. Mai văzuse filmul, într-o altă vară, cea a lui 2004, deşi atunci n-avea rol principal, ci doar unul secundar. Părea soluţia cea mai la îndemînă. În fond, cine ar fi putut curăţa locul de umbrele trecutului decît unul care ştie perfect cine sînt acele umbre? Şi care vrea să arate că poate fi şi el “Special”.

Ceva n-a mers conform planului. Vechea gardă, Cech, Terry, Cole, Lampard, Essien, Drogba, Anelka, Malouda, şi-a văzut ameninţată poziţia. Iar investiţiile n-au venit, poate şi pentru că după nebunia cu Torres patronul nu mai avea chef de altele. Astfel că Villa Boas s-a văzut nevoit să lucreze tot cu posesorii de tricouri celebre, dar cu din ce în ce mai multe scuze generatoare de randament scăzut. Luaţi fiecare din numele de mai sus, analizaţi-le prestaţiile şi veţi găsi cîteva explicaţii! Cînd conflictul a ajuns în vestiar, nimic nu mai era de făcut, atunci cînd o armată e bîntuită de conflicte interne, luptele sînt simplificate pentru orice inamic.

Abramovici a avut de luat o decizie. Şi a luat-o. În acest moment al sezonului nici nu prea avea alternative. Echipa juca oribil, fără chef, ca o obligaţie de serviciu. Pericolul iminent era repetarea contraperformanţei lui Liverpool din sezonul trecut, adică afară din Europa. Pe undeva poate că era mai bine, ar fi fost un an mai plat, iar cel ce va veni pe bancă ar fi avut mai multă linişte. Abramovici face parte dintr-o altă categorie de investitori, avem şi noi pe aici destule exemple, dar chiar n-are rost să dezbatem problema.

Interesant e cum au reacţionat englezii. Asociaţia managerilor din Anglia s-a arătat “indignată” de stilul lui Abramovici. 8 antrenori în 9 ani, cu amendamentul că unul dintre cei 8, Hiddink, a plecat de bunăvoie, iată ceea ce în Anglia e considerat inacceptabil. Şi cînd te gîndeşti că în România există finanţatori care pot schimba 6 antrenori într-un sezon! Altă educaţie, altă cultură, altă tradiţie, orice alăturare, fotbalistic vorbind, între cele două ţări ar ofensa noţiunea de fotbal în general. 100 de milioane de lire, cît a cheltuit Abramovici doar ca să dea afară antrenorii, iată ceea ce în Regat e considerat acum drept o pată pe imaginea sportului inventat chiar acolo. Iar ideea ca un tehnician să fie dat afară după “doar” 40 de meciuri e şi ea văzută drept o mare porcărie.

Acum e timpul discuţiilor despre viitor. Se vorbeşte de nume. Pe la noi se scoate în faţă cel al lui Dan Petrescu. Hai să fim serioşi! Totuşi! Ne vom lămuri repede. Că va fi Benitez, că va fi Mourinho, că va fi altul, un lucru e limpede: noul proiect va fi, poate, mai scump decît cel al lui Villas Boas.

11 comments ↓

# 11 odo on 08.03.12 at 10:14 am

de ce nu spui ca nu mai poate fi ca pe vreme lu idolu tau “mou”…caci oricum la tv ne omori toate meciurile cu comparatiile tale cu zeul mou..the special five cum zic altii…fara de care tu nu mai poti comenta un meci de fotbal..chiar nu iti dai seama ca ne plictisesti?

# 10 decebal 89 on 07.03.12 at 9:37 pm

malouda praf rau de tot.

# 9 akkiller on 07.03.12 at 9:31 pm

pai problima cu giginhio nu e ca schimba antrenori si steaua si chelsea i-si propun maximum de aia sunt schimbati antrenorii des dar una e sa schimbi antrenoru cind nu sunt performante desi plecarea lui mou si a lui anceloti au fost grabite totusi abramovici nu isi strica propriul bibelou cum face ciobanul steaua nu va lua titlul pina nu va fi liniste in europa steaua cistiga meciuri pentruca o impinge istoria palmaresul si nu in ultimul rind suporterii si jucatorii au calitate de aia cistiga steaua in campionat drumui lung si linistea e mult mai importanta dinamo sau cfr vor lua titlu steaua sigur nu si imi pare foarte rau

# 8 Freddy Rekla on 07.03.12 at 8:26 pm

Chapeau, Andrei!
Ca de obicei… #1.
Nea Ovi, ia creionul de dupa ureche si noteaza.
Fura ce se poate fura de la Maestru…

# 7 emg on 07.03.12 at 6:28 pm

bine scris

# 6 murgu on 07.03.12 at 6:21 pm

Pentru completarea informatiilor: http://www.guardian.co.uk/football/2012/mar/07/andre-villas-boas-disrespected-lampard
Iata ce spune Alex (dat afara de VB) sepre ce se intimpla in club.

# 5 Sandhu on 07.03.12 at 2:29 pm

Beleaua cu antrenori slabi nu e doar la Chelsea, ci la 4 din cele 5 echipe mari din Anglia. Al 5-lea, Ferguson, are aproape 70 de ani si va fi si el inlocuit de la cea mai bogata echipa de club din lume cu cine stie ce neavenit. Macar sa bage rusu bani sa aduca un antrenor ca lumea, fie el si Mou. Ambii fara caracter, se potrivesc.

# 4 Blaustein on 07.03.12 at 1:02 pm

Intradevar jucatorii din vechea garda, practic scheletul construit de Mourinho, cu amendamentul ca Terry si Lampard erau, nu mai dau randamentul dorit. Poate ca ar trebui ‘curatati’ dar unul de 33 de ani si CV subtirel , categoric nu poate face asta. S-au transferat numai jucatori de umplutura, doar Mata si David Luiz au confirmat, iar cu Torres stim povestea. Doar un nume greu ca Mourinho sau Capello poate redresa situatia, dar cum bine ai precizat, e nevoie intradevar de o revolutie, nu poti merge cu plombe gen Ramires, Meirelles, Malouda, Ivanovic…si cum ai spus acest nou proiect va fi cam scump, caci alta solutie nu vad. Au cumparat niste tineri promitatori: Courtois, Lukaku,Tomas Kalas poate ar trebui promovati, din propria pepiniera chiar nu vad sa rasara vreo stea, nu am vazut sa descopere vreun ilustru necunoscut, deci vor trebui sa bage mana adanc in buzunar daca vor sa se mentina in top. Plus ca de la anu si Liverpool am auzit ca s-a hotarat sa-si faca echipa strong deci le va fi mult mai greu. Deci antrenor cu nume si bani multi in transferuri de jucatori de top, nu plombe.

# 3 gs(p) on 07.03.12 at 1:00 pm

“limpede” cu “poate” in aceeasi fraza?
sunt in acord cu paralela ce nu se poate face intre noi si ei

# 2 kop on 07.03.12 at 12:49 pm

Salut Andrei,
Mi se pare o greseala concedierea lui Villas Boas, dar putin conteaza, eu sunt suporter al lui Liverpool.
Deci :
F*** OFF CHELSEA FC / YOU AIN’T GOT NO HISTORY
5 EUROPEAN CUPS AND 18 LEAGUES/ THAT’S WHAT WE CALL HISTORY.

Numai bine

# 1 salaaurel on 07.03.12 at 12:39 pm

Schimba si rusul ,probabil ca a vorbit cu ciobanul nostru.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.