Logodnicul Diego

Atletico Madrid pare să-şi fi regăsit spiritul după instalarea pe banca tehnică a argentinianului Diego Simeone.

A nins cu “El Clasico” în ultima vreme peste fotbalul spaniol, asta ca să asortăm un articol cu vremea de la noi, plus evenimentele colaterale apărute în urma acestor confruntări, aşa că revenirea lui Diego Simeone în Primera a trecut oarecum neobservată.

Oarecum în plan secund, pe undeva nemeritat, pentru ca vorbim totuşi de un nume mare, Simeone, şi un brand important cu care s-a asociat, Atletico Madrid. Să facem o scurtă recapitulare. Cînd a aterizat Simeone lîngă “Manzanares”, Atletico avea 3 victorii în 12 meciuri, nu cîştigase nici măcar o partidă în deplasare, tocmai ce fusese eliminată din Cupă de o echipă de liga a treia, iar aerul pe “Vicente Calderon” devenise irespirabil, într-o senzaţie de “deja vu” de care parcă nu se poate scăpa.
Aducerea lui Simeone a semănat cu gestul populist al guvernelor de a închide gura protestatarilor cu “cadouri” financiare derizorii. În limbaj fotbalistic, aducem un idol şi calmăm spiritele.

Ce înseamnă Diego Simeone pentru fanii lui Atletico e inutil să reamintim. Ce înseamnă antrenorul Diego Simeone în fotbalul de azi poate merită o scurtă trecere în revistă. La 36 de ani, cîştiga titlul în Argentina, cu Estudiantes La Plata, în 2006. În 2008, repeta performanţa cu River Plate. De logodna sa cu River, prima, se leagă explozia unui anume Alexis Sanchez, apariţia unui anume Radamel Falcao, renaşterea, din păcate prea scurtă, a unui Ariel Ortega, plus un alt nume propus marilor cluburi, Diego Buonanotte, acum la Malaga. Dar se leagă şi marile turbulenţe pe care clubul de pe “Monumental” avea să le survoleze şi care aveau să ducă, 3 ani mai tîrziu, la retrogradarea în a doua divizie a Argentinei. Ar mai fi de menţionat episodul Catania, nereuşit şi el, dar pare a fi un eşec necesar, la prima aventură pe o bancă tehnică europeană.

Să ne întoarcem la Diego Simeone şi la revenirea sa la “Atleti”. Una surprinzător de reuşită, cel puţin pînă la momentul de faţă. 10 puncte din 12, un egal la Malaga, două victorii afară, din care una la Pamplona, teren în general minat pentru oaspeţi, cu consecinţe logice în percepţia generală, schimbarea la faţă fiind evidentă.

Nu vorbim de un vrăjitor, pentru că în fotbal miracolele sînt puţine. Într-un timp atît de scurt, Simeone n-a putut face altceva decît să transmită ceva ce el avea din plin ca jucător: personalitate, agresivitate, curaj şi devotament. A recuperat conexiunile din vestiar, pierdute în timpul mandatului lui Gregorio Manzano, mult prea preocupat să caute vinovaţi într-un vestiar divizat de el însuşi. A impus, din punct de vedere tactic, un modul 4-2-3-1, cu Radamel Falcao regăsit în atac, referinţă finală a unui joc cu o strategie clară: nu există fotbalist care să nu alerge. Bazîndu-se pe un lot căruia nu-i lipseşte nici calitatea, dar nici cantitatea.

Evident, se poate spune foarte uşor că relaţia dintre Simeone şi Atletico e abia la început, că ambele părţi au o doză suficient de mare de nebunie, că excitaţia prematură poate duce la un final dezamăgitor. Dar un lucru e cert. Azi, Atletico Madrid poate fi denumită din nou o echipă. O echipă de fotbal. Ceea ce, în contextul ultimilor ani, nu-i chiar aşa puţin.

8 comments ↓

# 8 Ioan on 07.02.12 at 7:45 pm

Super articol! Spiritul lui Atletico readus de Simeone seamana cu spiritul Stelei readus de Ilie Stan. Insa rezultatele sunt cele care vorbesc, deasupra banilor, a traditiei si a istoriei.

# 7 SmileBam on 06.02.12 at 6:20 pm

Sunt fan Barca…dar Atletico reprezinta un nume pe care-l respect.Sunt ani buni de cand nu mai sunt ce-au fost…dar candva isi vor reveni.Financiar,e singura echipa care poate cat de cat sa tina pasul cu cei doi granzi.Sa speram pt sanatatea fotbalului din Peninsula iberica ca o vor face si sportiv.

# 6 Style on 06.02.12 at 5:49 pm

Cu acest nou antrenor.. e sansa macar de un loc 4 (de UCL evident)

Le urez bafta, caci simpatizez aceasta echipa.. fiind si oleaca satul de cei doi granzi.

# 5 victor on 05.02.12 at 7:23 pm

era nevoie de el la atletico….vedem in seara asta daca poate fi o echipa de top anul acesta…dupa lot eu vedeam Atletico pe locul trei anul acesta..:)

# 4 autholycus on 05.02.12 at 1:15 pm

diego simeone are personalitate , are nerv , are calitate in a recunoaste capacitatile unor jucatori . cu toate astea cred ca nu va reusi mai mult de locul 2-3 la atletico . oricum va face primera un campionat mai interesant .

# 3 eu on 05.02.12 at 12:44 pm

…chiar daca nu are legatura cu subiectul, v-as atrage atentia sa renuntati la subiectivismul Real Madrid din comentarii, deoarece aseara ati fost patetic la faza cu hentul facut de Pepe, cand ati afirmat ceva de genul - “in transmisiune directa se vede altfel decit la reluari”, acesta fiind doar un mic exemplu, si spun asta pentru ca va urmaresc zilnic emisiunile si va apreciez, fiind o biblioteca vasta de cultura fotbalistica alaturi de colegul M.M.. Sanatate la toata lumea …

# 2 profu on 05.02.12 at 12:31 pm

Imi place foarte mult cum scrii. Foarte bine. Tine-o (cel putin) tot asa. Bafta in continuare.

# 1 bico on 05.02.12 at 11:57 am

cu estudiantes a luat copa libertadores si a pierdut finala cm al cluburilor in prelungiri cu barcelona … are valoare.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.