Fotbalist sau gentleman?

Se spune că atunci cînd te alături cuiva care îţi promite un viitor mai bun, e posibil ca, mai devreme sau mai tîrziu, să-ţi doreşti să te întorci la trecut.

Relaţia lui Cristi Chivu cu Inter Milano alunecă între trecut, prezent şi viitor. Discutînd din punct de vedere strict fotbalistic, Chivu este un jucător aflat în ultimele 6 luni de contract. Un jucător care poate semna cu orice club de pe această planetă, dacă nu cumva a şi făcut-o, să lăsăm acest mister să plutească. Inter e un club mare, serios. Orice club serios, atunci cînd are de rezolvat situaţia unui jucător cu contract scadent la o anumită dată, acţionează din timp. În general, discuţia se face cam cu un an şi jumătate înainte de respectiva dată, cel tîrziu un an înainte. Atunci clubul dă semnalul de începere a tratativelor, funcţie şi de interesele sale, financiare, de lot, funcţie de opţiunile antrenorului, de posibilitatea aducerii unor nume noi etc.
Un jucător aflat în această situaţie are două opţiuni. Primul club pe care-l ascultă e cel la care joacă. E normal. Dar, la fel de normal e să aibă variante de rezervă. Mai ales un jucător aflat înainte de semnarea ultimului contract important al carierei sale.

Chivu are 31 de ani. Nu este încă la final de drum, 3 sau 4 ani mai poate juca la un anumit nivel. Nu e, spre exemplu, Seedorf, care avea 35 de ani în momentul în care Milan tergiversa oarecum semnarea unei noi înţelegeri, neavînd siguranţa că o continuare ar fi benefică. Să ne înţelegem, ambele părţi, club şi jucător, acţionează în folosul propriilor interese. Dar, dacă Inter şi le apără pe ale sale, de ce să nu facă şi Chivu acelaşi lucru?

Paranteză. Legată de subiect, dar cu alt personaj. Robin van Persie îşi termină contractul cu Arsenal în vara viitoare. Discuţiile au început, evident, dar olandezul e cel cu cărţi mai bune. Şi declară că ar vrea să cîştige totuşi nişte trofee, că i-ar plăcea să joace din nou alături de prietenul Fabregas. Măreşte potul, obligînd partenerul de joc să facă acelaşi lucru. Adică o ofertă mai generoasă. Sau să se arunce, dacă-l ţine.

Paranteză închisă. Chivu n-a făcut aşa ceva. Iar cărţile sale nu-s aşa de rele cum pesemne a gîndit Inter. În acest moment, dinspre Moratti se trimit mesaje. Subliminale sau evidente. Se merge inclusiv pe latura setimentală. Sau mai ales pe latura sentimentală, cunoscînd cei de la Inter calitatea umană a celui în cauză. De aici, poate, cerinţa, absurdă totuşi, de a se prezenta la discuţii fără reprezentant.

De ce absurdă? Pentru că în fotbal nu există cuvîntul “eu”, există cuvîntul “noi”. Jucător plus reprezentant. Aşa cum, la orice proces există un avocat, la orice negociere fotbalistică există un agent. Două percepţii sînt greşite din start. Cine crede că agenţii lui Chivu ar acţiona împotriva intereselor jucătorului. Şi cine crede că Moratti nu ştie asta. Întrebarea care se pune e: mai e loc în fotbal pentru gentlemani?

Se spune că atunci cînd grăbeşti sau forţezi lucrurile să se petreacă asta va determina ca, în final, ele să nu mai fie aşa cum sperai. Chivu nu e în situaţia asta. Din fericire pentru el nu se grăbeşte, căci orice va alege va fi bine. Inclusiv dacă va alege să continue la Inter.

9 comments ↓

# 9 calinescu_ on 04.02.12 at 9:52 am

CHIVU E DEJA ISTORIE ….!!!!
DUPA ACCIDENTARE PARCA E BEZMETIC , JOACA FARA NICI UN ORIZONT SI UNEORI CHIAR DEVINE PENIBIL ….!!!!

# 8 rufbarca on 03.02.12 at 7:14 pm

chivu merita sa joace in italia dar ar trebui sa treaca la o eccipa de categoria a doua ….gen genova sau parma ….loc la inter nu ar mai fi pentru el …ultimele meciuri il recomanda …

# 7 stiintza4ever on 02.02.12 at 9:16 pm

Observatii pertinente.
IMO Chivu ar trebui sa nu ramana la Inter.
Inter are nevoie de reconstructie si Chivu nu pare a fi sigur ca va ramane in primul 11. El are nevoie sa joace, iar ca fundas central numai din pozitionare poate juca mult si bine. Dar numai pe teren si nu pe banca asa cum se pare ca il vrea Inter.
Lui Moratti normal ca i-ar conveni sa aiba pe banca un om cu profesionalismul si experienta lui Cristi.
Eu in locul lui Chivu as pleca undeva unde in primul rand sa fiu considerat om de baza inca cel putin 3 ani si in al doilea rand sa joc in Champion League.
Banii nu conteaza.

# 6 kanite on 02.02.12 at 6:46 pm

domnule,, specialist in fotbal european,,te crezi mult mai grozav decat esti.printre multele tampenii pe care le spui,iti soun una care imi vine acum in minte.echipei de fotbal valencia,mereu le spui liliecii ptr ca are nu stiu ce lilieci pe emblema.in spania nimeni nu spune asa ceva autostiutorule.echipa de fotbal levante,care este tot din valencia,are tot niste lilieci pe emblema.lor de ce nu le spui tot lilieci?hai sa numim echipele asa cum se numesc si sa nu ne mai dam asa de grozavi ca noi le stim pe toate,ptr ca tu nu te-ai ascultat niciodata ca sa auzi ce poti sa debitezi

# 5 Obiectiv on 02.02.12 at 5:56 pm

Chivu si intermediarii sunt supraevaluati! La peste 31 ani, Chivu poate sa se descurce singur; la fel de adevarat este si ca el a jucat la echipe mai bune decat ar fi meritat!

# 4 kivuvu on 02.02.12 at 3:02 pm

Chivu este un jucator bun,niciodata nu a fost foarte bun.Sa ne aducem aminte de momentele cand acesta isi ducea mana la ficat ca nu mai putea alerga dupa Robben.Repet este un jucator bun dar acum in momentu asta nu mai e de Inter.Daca ajunge la Malaga sau Psg sa fie multumit.

# 3 Conrad on 02.02.12 at 1:21 pm

Prostii! E normal sa ii ceara sa scape de asa zisi agenti, cand astia actioneaza in primul rand in interesul personal si cer sume mult prea mari pentru comisioane. Nu de aceea a ajuns Chivu la Inter si nu la Real Madrid?

# 2 nicky on 02.02.12 at 1:01 pm

Hm…mi se pare mie, sau il cam supraevaluezi pe Chivu? eu l-am vazut ultima data acum o saptamana cu Napoli si, sincer, cred ca este o onoare pentru Chivu ca inter se mai gandeste sa ii propuna o oferta. Altfel, in ciuda faptului ca nu ii suport pe fratii Becali, in cazul de fata e mai bine pentru Chivu sa mearga alaturi de famiglie. Si asta pentru ca, de peste 10 ani, impresarii i-au obtinut contracte foarte banoase, peste valoarea fundasului roman. A nu se intelege ca nu il consider jucator bun, dar exista fundasi de aceeasi valoare care nu au avut norocul sa prinda un contract de peste 5 milioane de euro pe sezon. Oricum, la ce cota are si tinand cont ca la vara vine liber, nu il plang pe Cristi, oricand isi gaseste un contract de cateva milioane de euro, cu prima de instalare. In concluzie, cred ca despartirea de Inter este iminenta si poate si binevenita!

# 1 fla on 02.02.12 at 11:31 am

chivu e un nesimtit,un sarlatan,nu merita nici 2 bani!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.