Tinerii lor şi tinerii noştri

La 19 ani, Iker Muniain are deja 100 de meciuri oficiale pentru Bilbao. La 23 de ani, Gardoş şi Mihai Costea sînt încă tineri de perspectivă. La 24 de ani, Messi s-a săturat de trofee.

Valoarea nu ţine cont de numărul anilor. E o teorie pe care am auzit-o de foarte multe ori în fotbal. Am auzit-o, însă de aplicat, cel puţin pe la noi, nu prea. Încă sîntem prizonierii acelor concepţii conform cărora tinerii şi foarte tinerii noştri jucători trebuie să se mai “coacă”, o expresie la fel de idioată precum cea cu cei formaţi “în propria pepinieră”, rămasă din limbajul de lemn al vremurilor trecute. Ce legătură o exista între o pepinieră şi un centru de copii şi juniori şi cam care e procesul de “coacere” al unui fotbalist? Iată nişte mistere ce se perpetuează în timp.

Aseară, Messi a cîştigat al treilea Balon de Aur consecutiv. La 24 de ani. În afara unui titlu mondial cu Argentina, pe care, din păcate, mă tem că nu-l va lua prea curînd, Messi s-a plictisit deja de cîte trofee are în palmares. La 24 de ani, Messi este tînăr sau nu prea mai este? În termeni strict fotbalistici, evident.

Alt exemplu. Mai clar. Se numeşte Iker Muniain. În decembrie a împlinit 19 ani. Deja a atins borna celor 100 de meciuri oficiale pentru Bilbao. A debutat în Primera la 16 ani şi 8 luni. În Primera Division, atenţie!, adică în campionatul campioanei mondiale, care dă campioana mondială a cluburilor şi deţinătoarea Ligii şi în care se regăsesc primii doi fotbalişti din lume.

În toamnă, cînd Gardoş i-a rupt piciorul lui Băcilă, de la Pandurii, în favoarea stelistului, ca o circumstanţă atenuantă, s-a adus în discuţie vîrsta. Este un tînăr de viitor, o speranţă a fotbalului românesc. Ştiţi cîţi ani are Gardoş? 23 de ani. Aproape vîrsta lui Gerard Pique, care a cîştigat chiar mai mult ca Messi, de vreme ce e şi campion mondial cu Spania. De vîrsta lui Pique e Tănase, de la care tot aşteptăm să se maturizeze odată, pe acolo e şi Mihai Costea, despre care încă nu ştim dacă încă e crud pentru fotbal sau mai dornic de a sta lîngă Crudu.

Gardoş n-are nici o vină. Noi toţi o avem. E felul nostru de a privi tinereţea. Cîte dintre echipele noastre din partea de sus a clasamentului au între titulari tineri nu de 16, nu de 17, nici măcar de 18, hai să fim generoşi, de 19 sau 20 de ani? La 23 de ani, Gardoş e pentru noi de perspectivă. La 24 de ani, Pique e mai mult decît o certitudine, e o garanţie. Pînă şi Muniain, la 19 ani, a depăşit stadiul de promisiune. Încrederea noastră în tineri e limitată, mergem în continuare pe ideea că experienţa e mai importantă decît talentul, ambiţia şi dorinţa de a reuşi a tinerilor din ziua de azi. Uităm că vremurile s-au schimbat, timpul n-are răbdare, copii de cîţiva ani deschid acum mult mai uşor un i-Pad decît noi, la vîrsta lor, o cutie de bomboane. A şti să-i responsabilizezi pe aceşti tineri, iată un demers pe care noi îl cam ocolim, pe undeva şi din teama asumării răspunderilor. A-i face să înţeleagă care le sînt priorităţile, a-i determina să înţeleagă că profesionismul şi profesionalismul pot conlucra foarte bine cu cheful de viaţă specific vîrstei. Are cineva senzaţia că Pique stă lîngă Shakira şi doar o ascultă cum cîntă, are cineva senzaţia că Shakira stă lîngă Pique şi doar îi admiră culoarea ochilor? Fals. Dacă ai cap, le poţi face pe amîndouă la fel de bine. Dar pentru asta, trebuie cineva să se preocupe şi să-ţi explice anumite lucruri, pentru că nimeni nu s-a născut totuşi învăţat.

Cînd vom învăţa să ne învăţăm tinerii vom progresa, în fotbal şi nu numai. Cît timp vom aştepta ca ei să “se coacă”, dar o vom face doar privind la acest proces, vom rămîne la stadiul de azi, o pepinieră bătrînă.

62 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 62 gelu on 17.01.12 at 3:59 pm

Domnule Andrei va urmaresc aproape in fiecare zi dar am o nedumerire de ce Socol cind com R-M o face cu mult fler si cind e FCB. e mic copil.faceti emisiuni FFFF.BUNE.BRAVO DIGI si in final.ar trebui promovati mai tineri si dat sanse sa joace si readus sau redeschis cam tinere sperante ca acolo a aparut.HAGI POPESCU DUMITRESCU SI ASA TOTI CEILALTI LA MULTI ANI SI MULTE EMISIUNI BUNE

# 61 Uzu on 13.01.12 at 6:05 am

Auzi ce zice o domnisoara aci: ca tinerii lor sunt promovati pe baza de talent nu pe baza de banii oarintilor. Evident, dragutza de ea, nu are habar cat costa sa iti tii copilul intr-o academie de fotbal pana cand cluburile se decid ca merita sa bage banii in el…
Si cat de dura e concurenta si competitia…
Raspunsul la problemele noastre este: educatie si civilizatie. Si nu se intampla intr-un an sau doi … Ci intt-o generatie sau doua… Dar din pacate la noi se merge din rau in mai rau din acest punct de vedere.

# 60 telly on 12.01.12 at 9:31 pm

am vazut un comentariu mai sus despre copii care vor sa fie ca xavi sau iniesta. la noi e mai simplu : de ce tre’ sa ma chinui eu sa ajung xavi sau iniesta, sa ocolesc bamboo’ul, cand ma duc la nea gigi si imi da 10mii pe luna :))

# 59 Dragoş-Andrei on 12.01.12 at 6:41 pm

Nu este nimeni vinovat inafara de CIVILIZATIE,faptul ca fiecare face doar ce stie si ceea ce trebuie sa faca! Acolo totul este altfel, noi ne plangem de patroni si zicem ca daca ar fi ca in Spania…dar oare suporterii sunt ca in Spania? Noi toti ar trebui sa fim altfel! Este usor sa il arati cu degetul pe Becali,Borcea,Mititelu, etc dar suporterii de ce nu fac ceea ce trebuie sa faca ei adica sa umple stadionul, sa incurajeze echipa, sa fie civilizati(ca doar ii aratam pe patroni cu degetul pt asa ceva)!

# 58 Dodo on 12.01.12 at 1:34 pm

Exista o diferenta majora inter tinerii lor si tinerii nostri.Scoala de fotbal.La noi echipele de tineret exista din inertie pentru ca tot de afara luam fotbalisti,alor nostri nu le dam nici o sansa

# 57 Cristina on 12.01.12 at 9:35 am

Tinerii lor vor sa fie ca XAVI, RAUL, van Persie,etc. au profesori FOARTE buni, pe care nu-i intereseaza daca parintii au bani sau nu! Ii PROMOVEAZA DOAR PE CEI BUNI SI CU TALENT, nu ca sunt copii de “smecheri”….
Tinerii nostri au in cap NUMAI manele si fetite…deci asta este diferenta…

# 56 dani on 11.01.12 at 9:10 pm

problema noastra astazi este cea a antrenorilor care nu au curaj si nici ochi sa vada fotbalisti tineri.cornel dinu il promova pe marius niculae care cand pleca la sporting lisabona in 2001 avea 19 ani ,100 meciuri si 44 goluri in divizia a,debutase la 16 ani.mitea la 19 ani ajunsese tituluar la ajax(ca n-a avut minte asta e partea a 2-a),marica a plecat tot la 18-19 ani de la dinamo.mutu a debutat la 16 ani la arges,la 20 pleca la inter.ca sa ajungem la marii fotbalisti ai romaniei stie toata lumea ca hagi,dobrin si balaci au fost cele mai tinere debuturi in prima liga.

# 55 No9 on 11.01.12 at 1:33 pm

Stimate domn,

Tinerii de ieri si de azi, adultii de maine, fie ca vorbim de simplii elevi ori de elevi/studenti-sportivi, nu reprezinta decat produsul societatii in care traiesc si sunt formati. Ori societatea romaneasca este una bolnava si denaturata. Cat despre sport, acesta reflecta, in general, nivelul de trai si civilizatie al unei natiuni. Ca sa formam tineri de valoare, in orice domeniu, mai intai iti trebuie dascali, pedagogi, antrenori competenti. Modele de la care noi, tinerii, sa avem posibilitatea sa invatam prin puterea exemplului, convinsi fiind ca ceea ce ne este transmis ne va folosi in meserie si viata.

In fotbalul nostru, in majoritatea cazurilor, se lucreaza dupa ureche. Cadrele de specialitate nu sunt suficient de bine pregatite si nici nu sunt ajutate sa aiba acces la traininguri, cursuri si alte programze de specializare. Salariile sunt mizere, ceea ce impinge multa lume la compromis. Infrastructura, cu foarte putine exceptii, lasa de dorit. Un program care sa faciliteze un proiect scoala (studii)-sport de perfromanta e inexistent. Toate celelalte cadre de specialitate care acompaniaza parcursul unui tanar sportiv, psihologi, fizioterapeuti, medici, etc, sunt cvasi-inexistente la cluburile din tara. Cred, deci, ca ceea ce avem la ora actuala e consecinta precaritatii materiale si spirituale care predomina actuala societate romaneasca. Astfel, tinerii care razbesc in diferite domenii, sunt exceptii. Meritele le apartin fie talentului cu care i-a inzestrat natura, fie parintilor fie unei suite de conjuncturi favorabile.

Tin sa precize ca astfel de probleme exista si prin alte parti. Totusi, luand exemplul concret al Spaniei, pai numai in qona basca, Bilbao, San Sebastian, Pamplona, gasim mai multe scoli de fotbal decat in toata Romania.

# 54 utaaradan on 11.01.12 at 1:23 pm

lasa bade nicu, nu mai fi asa de critic, conteaza doar ce ,,vopsituri” vind ,,specialistii”, in folosul propriu. tusa facuta de ultima petarda transferata la Udinese e elocventa, a, si de ,,briliant’ fara nici un trofeu in palmares .

# 53 gaby on 11.01.12 at 1:06 pm

pe lukaku sau platit aproape 22 mil la 17 ani si la noi torje abia a plecat pe 5-6 la 21 de ani , si torje este un caz fericit pentru ca a fost promovat la timisoara pe la 17-18 , cristiano ronaldo la 18-19 ani deja era la narionala mare si pierde finala euro 2004

# 52 Craciunel on 11.01.12 at 11:01 am

Foarte bun articolul.Vina apartine exclusiv patronilor decluburi din Ramania care prefera sa aduca babaciuni expirate din afara decat sa dea credit jucatorilor tineri si sa ii formeze.

# 51 Cristi on 11.01.12 at 10:23 am

Daca Messi ar fi fost roman pe la ce echipa ar fi jucat? Ma gandesc la Florentin Matei(care era la Steaua), il vedeam in cupa liceelor si era clar la alt nivel fata de ceilalti. La Steaua tin minte ca l-am vazut intr-un meci cand intrase pe final, iar Stoichita tipa tot timpul la el. Mai e pustiul de la Dinamo, Stanescu caruia tot i se amana debutul deoarece joaca pe acelasi post cu Kone.

Antrenorii de la echipele de seniori nu vor sa riste deloc ca la primul esec ar putea fi dati afara si mizeaza pe “experienta” stranierilor (jucatori refuzati de prin ligile inferioare din afara), iar astia micii unde sa joace. Ma uit si la nou-promovate, care mizeaza pe experienta veteranilor gen Dica, Neaga care tot pe ultimul loc te lasa.

# 50 gery76 on 11.01.12 at 2:49 am

Intr-o perioada critica pentru societatea romaneasca,fotbalul romanesc lansa jucatori de exceptie la varste precoce si ma refer la Dobrin ce debuta in Divizia A la 15-16 ani,Balaci debuta in nationala in 1974 la 18 ani neampliniti intr-un joc impotriva Frantei,Hagi la 18 ani debuta la nationala in ‘83,Gica Popescu debuta la 18 ani in cupele Europene impotriva lui Dinamo Kiev,iar la 22 de ani era ales cel mai valoros libero al worldcup1990 si exemplele pot continua cu inegalabilii Dan Petrescu si Ilie Dumitrescu,ce faceau meciuri magnifice la Steaua la 20-21de ani in semifinala C.C.E1989 ,impotriva lui Galatasaray Istanbul!

# 49 Ionut on 11.01.12 at 12:07 am

un jurnalist extraordinar, felicitari tot de la un tanar

# 48 motanul incaltat on 10.01.12 at 10:41 pm

Sunt suporter U Craiova si m-am saturat de aberatia asta-avem echipa tinara…..Dau vina pe ani pt.ca stiu ca nu exista valoare.Balaci avea 16 ani cind debuta la U si 17 la nationala.Aia era valoare .Restul era doar apa de ploaie…Ai vorbit de Mihai Costea si Pique…. Diferenta e la fel ca intre Daniela Crudu si Shakira….Iar Tanase si Gardos vor ramine niste promisiuni pina cind or ajunge la virful carierei lor si vor fi transferati pe 3-400.000 euro la vreo echipa de locurile 10-15 din Ucraina sau Rusia.Hai,sa nu mai facem ,te rog nici o comparatie intre jucatori din campionatele Spaniei,italiei,Germaniei,Angliei sau Olandei cu cei de la noi,pt.ca ,chiar n-are nici un rost…Asta daca nu vrei sa fii penibil ca Mitica Dragomir.Dar el are o anumita virsta si trebuie inteles……

# 47 Ileana Trandafirescu on 10.01.12 at 10:22 pm

Cine vrea sa vada un copil ce are toate ingredientele unui sportiv mare sa-l caute si va avea o surpriza!

# 46 Ileana Trandafirescu on 10.01.12 at 10:19 pm

De la varsta de 6ani pana la 13 ani,fiul meu Cezar Andrei Trandafirescu a jucat la grupa 1998 in cadrul clubului Steaua. Datorita nepasarii celor de la Steaua si plecarii lor din Ghencea ,Cezar este acum la Dinamo unde este golgeter ( 18 goluri in tur). Cereti referinte despre el sa vedeti daca are valoare. De ce FRF un realizeaza loturi pentru acesti copii buni ,care pot asigura cu certitudine viitorul Nationalei. Raspuns simplu, INCOMPETENTA si nu va mai uitati la jucatorii de afara . Avem copii foarte buni dar conducatori de cluburi si federatie foarte slabi.

# 45 corectorul on 10.01.12 at 9:57 pm

explicatii se tot cauta pentru aceste diferente.una ar fi egalitatea economica.intr-o economie mai puternica tinerii pornesc cu sanse egale, ajungand sa depinda de ei insisi.in Romania exista copii talentati care nu au posibilitatea sa ajunga macar la o preselectie din lipsa de bani.si ajung in schimb odrasle rasfatate care nu au nici o treaba cu acel sport.cineva insa spunea ca a descoperit adevaratul motiv:manelele.se zice ca te tampesc.un tanar de perspectiva poate ajunge un idiot fara viitor.si cum in toate vestiarele se asculta aceeasi muzica…

# 44 corectorul on 10.01.12 at 9:48 pm

diferenta e ca tinerilor lor le place sportul si incearca sa ajunga cat mai sus,se lupta cu propriile lor limite pentru a “triumfa”.tinerii nostrii vad sportul ca pe un mijloc de a atinge un scop:sa-si “traga masina beton” si sa agate fatuci cu figuri si pretentii (acolo s-a oprit Mitea,o mare promisiune).pentru cei din provincie apogeul e sa ajunga la Steaua sau Dinamo.iar progresul se opreste acolo.peste tot in lume tinerii umbla dupa gagici,unii mai si beau iar altii chiar se drogheaza.dar fac si performanta.ai nostrii probabil nu “duc” la vicii.

# 43 Daniel on 10.01.12 at 9:05 pm

Fotbalul, dar si societatea nu mai are antrenori, indrumatori, mentori etc.. care sa dezvolte in copii si tineri stima de sine, incredere, un sistem de convingeri constructiv. Profesorii si antrenorii au o relatie de putere si dominatie cu copii, nu o relatie de maestru discipol. La scoala fiului meu am avut cateva actiuni sportive, care sa creeze promoveze sportul ca baza a caracterului. In aceste actiuni copiii au fost foarte impresionati de un profesor si un antrenor, ambii pensionari. Acesti oameni, fara sa apeleze la decibeli, dar aratand ca le pasa de dezvoltarea sportiva, dar si ca oameni, sunt sigur ca vor lasa urme pozitive in dezvoltarea persoanala a acestor copii.

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.