Cristiano Ronaldo şi Messi puteau juca împreună

Povestea s-a petrecut în vara lui 2003, cînd Barcelona a fost foarte aproape să-l cumpere de la Sporting pe portughez. Manchester United a avut însă mai mulţi bani. Mai mereu în ultimii ani am avut parte de aceeaşi dezbatere: Messi sau Cristiano Ronaldo? Toate discuţiile au loc fie în preajma decernării Balonului de Aur, fie în preajma unui El Clasico, fie fără nici un motiv aparent, doar pentru că rezultă din discuţii.

Cine e mai bun? Cine are mai multe calităţi? Cine are cele mai bune cifre? Cine e mai important pentru echipă? Întrebări la care răspunsurile sînt împărţite, de cele mai multe ori decise de sentimentul de simpatie.

V-aţi întrebat însă vreodată cum ar arăta o echipă cu Cristiano Ronaldo şi Messi împreună? V-aţi întrebat dacă ei ar putea oare să joace împreună? Această posibilitate a existat.

Un tînăr de viitor
“Rapido, potente, puede jugar por ambas bandas y goleador. A fichar!”. Aşa a sunat o informare aterizată pe masa directorului sportiv al lui FC Barcelona, Txiki Beguiristain. Era în ultimele zile ale lui iunie 2003. Beguiristain abia îşi preluase postul, alături de preşedintele de atunci, Joan Laporta, vicepreşedintele de atunci şi preşedintele de acum, Sandro Rosell, şi antrenorul desemnat, Frank Rijkaard. La catalani fuseseră alegeri, iar echipa de mai sus ieşise, surprinzător, cîştigătoare, în dauna celei conduse de Lluis Bassat, care-i propunea pe Pep Guardiola director sportiv, pe Ronald Koeman antrenor şi pe Cristi Chivu ca potenţial transfer.

Astfel de informări vin cu sutele în fiecare lună la un club de talia Barcelonei. De aici încolo începe treaba directorului sportiv şi a echipei sale. În cazul de faţă, lucrurile se legau oarecum, căci Barcelona abia ce se înţelesese cu Rafa Marquez, mexicanul fiind reprezentat de Jorge Mendes, cel care îl avea în agenda sa şi pe Cristiano Ronaldo. Şi care, pe lîngă Cristiano, propusese catalanilor numele lui Quaresma, pe atunci mai sonor, Tiago, cel care azi e la Atletico, şi Deco. În acele vremuri, între Jorge Mendes şi Florentino Perez nu exista relaţia strînsă de azi, iar Jose Mourinho era încă la FC Porto. Ca şi Deco, unul dintre fotbaliştii săi favoriţi, motiv pentru care a şi căzut repede de pe lista de mai sus a Barcelonei, căci Mourinho n-a vrut să-l lase să plece, pe undeva justificat, ţinînd cont de ce se va fi întîmplat ulterior.

Prima opţiune pentru Ronaldo e a Barcelonei
Să ne întoarcem la Cristiano Ronaldo. Şi la Barcelona. Beguiristain a cerut date suplimentare, inclusiv o prezentare video. Care, odată venită, i-a entuziasmat pe toţi.

Sandro Rosell, un specialist al negocierilor şi care, mai tîrziu, avea să-l convingă pe Ronaldinho să semneze cu Barcelona, a plecat la Lisabona. A reuşit mai întîi să-l transfere pe Quaresma, dar şi să obţină un precontract, prin care Cristiano, cu încă 4 ani la dispoziţia lui Sporting, urma să treacă la Barcelona în vara următoare, a lui 2004 adică. Plus un drept de preemţiune, ceea ce însemna că dacă ar apărea o ofertă fermă de transfer, Barcelona putea avea jucătorul dacă punea pe masă fix aceeaşi sumă de bani.

Deloc întîmplător, Cristiano, care abia împlinise 18 ani, a semnat în acele zile un contract de reprezentare cu Nike. Deloc întîmplător pentru că Rosell, în calitatea sa de fost şef al multinaţionalei americane peste Brazilia şi tot restul continentului sud-american, avea încă un cuvînt greu de spus la cartierul general al Nike. La întoarcerea acasă, a formulat o avertizare scrisă în prezentarea făcută: “Deocamdată avem prima opţiune, dar de jucător sînt interesate Milan, Arsenal, Manchester United şi Real Madrid. Dacă vrem să-l luăm trebuie să ne mişcăm repede”.

Manchester intră în luptă
La sediul clubului Sporting, în plin şantier de finalizare a construcţiei noului “Alvalade”, faxul scotea fum de cîte oferte veneau. Surprinzător, prima sosită în mod oficial a fost de la Valencia: 7 milioane de euro. De aici încolo, lucrurile decurg la fel în orice negociere. Prin intermediul presei, căreia îi sînt furnizate cu bună ştiinţă astfel de informaţii aşa-zis confidenţiale, ceilalţi doritori sînt avertizaţi şi sînt nevoiţi să crească oferta. Manchester United s-a mişcat imediat: 10 milioane de euro. De la United abia plecase Beckham, iar banii oricum nu erau o problemă.

Nu acelaşi lucru se întîmpla la Barcelona, unde noua echipă de conducere să găsea în faţa unui haos instituţional şi financiar şi unde prioritatea era prelungirea contractului lui Puyol. “Căpitanul” tocmai primise o propunere de la aceeaşi Manchester United: 20 de milioane pentru Barcelona şi un salariu de 3 ori mai mare pentru el. La Real Madrid tocmai venise Beckham, Florentino fiind pe atunci adeptul unui singur nume mare pe vară. Iar Cristiano nu era decît, cel mult, o promisiune.

Greu de luptat cu United
Luna iulie se termină, Puyol semnează noua înţelegere, astfel că şefii Barcelonei se pot întoarce spre Ronaldo. Aveau un mare aliat în persoana lui Jorge Mendes, agentul care tocmai îl adusese pe Quaresma, plus că îi ajutase pe catalani să “scape” de brazilienii Geovanni şi Rochemback, duşi la Benfica, respectiv, Sporting. Poziţia Barcelonei e însă delicată: n-are bani să se lupte cu United. Iar de la Sporting mesajul e clar: “Show me the money”!

Era momentul deciziei. Pe 6 august, Sporting îşi inaugura noul stadion “Alvalade” cu un “amical” de lux cu Manchester United. Beguiristain şi Rosell pleacă la Lisabona să vadă meciul şi să-l urmărească pe Ronaldo. Tribuna oficială mustea de emisari ai marilor cluburi europene, oficial invitaţi de Sporting, care a ştiut bine să-şi joace cărţile. Ceea ce s-a întîmplat cu Barcelona s-a întîmplat evident şi în birourile de la Londra, Milano, Madrid.

Banii decid transferul: Manchester
Partida în sine e un recital al lui Cristiano Ronaldo. S-a spus că la pauză, Scholes i-ar fi zis lui Sir Alex: “Mister, puştiul ăsta ne-a scos sufletul, nu putem să-l luăm?”. Deja nu mai conta nimic altceva. La final, Rosell i-a comunicat lui Jorge Mendes: “Cît e oferta lui Manchester? 10 milioane? Îi dăm şi noi”. Dreptul de preemţiune, vă amintiţi?!

Doar că Sir Alex nu stătea cu mîinile în sîn. N-a vrut să plece pînă nu a vorbit şi el cu Mendes. Autocarul lui Manchester a aşteptat mai bine de o oră, cu ceilalţi jucători înăuntru, în parcare, ca managerul să termine discuţia. Care s-a terminat cu o nouă ofertă: 18 milioane de euro. Între timp, delegaţia Barcelonei aştepta la hotelul “Radisson”, de vizavi de “Alvalade”.

Cu această ultimă propunere, Mendes a traversat spre amicii catalani. Un ultim telefon către preşedintele Laporta. “Frank ce zice?”, a întrebat Laporta. Alt telefon, la Barcelona. Rijkaard n-a părut prea entuziasmat de Ronaldo (îi avea oricum pe Ronaldinho şi Quaresma) şi a precizat că la suma vehiculată e un risc mult prea mare.

A doua zi, Manchester United iniţia formalităţile pentru cumpărarea lui Cristiano Ronaldo.

După 4 luni, pe 16 noiembrie 2003, într-un “amical” prilejuit de inaugurarea stadionului “Do Dragao”, contra lui FC Porto cu Mourinho antrenor, la Barcelona debuta Leo Messi. Avea 16 ani şi 145 de zile.

Întrebări fără răspuns
Astăzi, Cristiano Ronaldo e la Real, protagonistul celui mai scump transfer din istoria fotbalului. Leo Messi a cîştigat de două ori Balonul de Aur, iar Sandro Rosell e preşedintele în exerciţiu al grupării catalane. Cum ar fi arătat Barcelona cu Cristiano Ronaldo şi Messi în aceeaşi echipă, cum ar fi arătat cei doi alături de Ronaldinho, ar mai fi apărut Messi în aceste condiţii, ar fi putut ei juca în acelaşi echipament, ar fi ajuns cei doi starurile de azi, iată întrebări la care nu putem răspunde cu certitudine.

Sporting 2001-2003
Salariu anual: 18.000 de euro
Sumă transfer: 30.000 de euro
Meciuri/goluri: 31/5
Trofee: -

Manchester Utd 2003-2009
Salariu anual: de la 2,3 mil la 9 mil. euro
Sumă transfer: 15 mil. euro
Meciuri/goluri: 292/118
Trofee: 9

Real Madrid 2009-2011
Salariu anual: 12 mil. euro
Sumă transfer: 93 mil. euro
Meciuri/goluri: 111/108
Trofee: 1

CITEŞTE ŞI ARTICOLUL DIN APRILIE 2008 DESPRE TRASEUL FABULOS AL LUI CRISTIANO RONALDO: Puştiul lui Boloni s-a făcut mare. Cel mai mare

17 comments ↓

# 17 Gabriel on 12.01.12 at 3:45 pm

Hai sa lasam fotbalul mare sa mearga pe drumul lui si noi sa incercam sa ajungem acolo prin a face centre de juniori si antrenati toti pe aceasi tactica de joc a primei echipe .. si atunci o sa ajungem sa avem si noi jucatori de valoare .. si sa incetam a lauda toate trompetele .. toti zic “lot valoros” ” jucatori de valoare” in campionatul nostru nu prea sunt .. e meteahna veche la noi cu “avem valoare , prin determinare , prin ambitie — vom reusi ” numai prostii .. printr-o mentalitate de invingator si mult antrenament + talent ajungi sa fii bun . Numai Bine

# 16 Evenimente Sibiu on 29.12.11 at 8:32 am

Cand o sa existe si in Romania jucatori de asa talie?

# 15 Marturii on 29.12.11 at 8:32 am

ar fi fost interesant

# 14 calin sibiu on 19.12.11 at 7:15 pm

Ar fi fost extraordinar ca Messi si Ronaldo sa fie antrenati de Guardioala (nu cred ca ronaldo ar fi fost un alt caz Ibra.), la M.U. Ronaldo arata ca poate fi altfel…..era mai modest…in fine. Pentru inceputul anilor 2000, 18 killos nu era o suma exorbitanta. Caracterul, tehnica, rezistenta, o gramada de alte lucruri se pot cultiva. Poate ca la fel de bine ar fi fost ca Messi si Ronaldo sa fie antrenati de Mou.
In final ramanem cu rezultatele si stilul de joc propus.

# 13 Lucian on 19.12.11 at 1:43 pm

Daca barca va domina fotbalul 20 de ani de acum…nu va fi din cauza lui MEssi ci a academiei lor de fotbal…asta va insemna ca numai barca va lua balon de aur, numai barca va castiga campionate..jucatori ai anului si tot asa….bv lor…dar ca spectacol ma refer strict vizual in a urmari un meci de fotbal…barca cu ronaldinho era mai misto de urmarit…
Mesiii este jucator de baza la Barcelona ca multi altii…daca scoti pe unul si bagi rezerva tot castiga…asta e diferenta fata de multe echipe.
Ce facea Ronaldinho era magistral…..era talent…stangul dreptul cap lovitura libera dribling viziune tot…la messi lipsesc cateva caracteristici de a fi juc complet….drept nu are…fizicul il ajuta de multe ori la duel corp la corp…

# 12 Lucian on 19.12.11 at 1:38 pm

oFF…
1. Barca este exemplu de echipa creeata in timp si care domina foart clar fotbalul,
2. Nu numai Messi are trofee castigate ci toti de acolo puyol iniesta xavi valdez….
3. Individual ROnaldo e jucator mai complet ca Messi individual, il iei din echipa actuala si il pui oriunde…Ronaldo e mult mai adaptabil parerea mea.
4. TRoti va luati ca MEssi a castigat trofee…nu e ca la tenis sa depinda doar de tine…ci de toti jucatorii…atata timp cat Barca ia trofee…iau toti trofeee nu doar x sau y..\
5. Zidane, ROnaldo au fost cei mai buni din istorie…iar Ronaldinho…perioada lui de glorie a fost cel mai smecher

# 11 bico on 19.12.11 at 9:19 am

poate patea ca ricardo quaresma ,care a fost distrus de barcelona(nu barca, ca nu-i sora-mea s-o alint) fiind tinut rezerva , avand turul ala dezastruos de sezon apoi returul formidabil cu ronaldinho vioara 1….. a fost mai bine asa ……..cel mai important jucator al barcelonei in ultimii 10 ani cred ca a fost etoo , nu luai champions league cu maxi lopes varf chiar daca il aveai pe ronaldinho.

# 10 adidetracia on 17.12.11 at 11:36 pm

In 2004 am urmarit o partida de fotbal pe stadionul lui Hospitalet, in aceasta partida mesi a pierdut toate mingiile, pase proaste, mic de inaltime, nimic deosebit. Barca 2 a pierdut cu 4 la 2 ,cred. Deabia ajunsesem in catalonia si nu stiu cum au comentat socios prezenti. Ce stiu eu incepe in 2005 cind picepeam limba. Niciunuia din socio nui trecea prin minte ca micul Messi va ramine la Barca. Erau Capel si el pe acelasi calapod, mici si iuti dar ineficienti. In echipa mare erau nume grele Ronnie, Deco, July, etc. era greu sa intri printre titulari. Chiar si starurile de azi Iniesta si Xavi nu erau titulari. Plus ca echipa cistiga intruna. Am si luat liga campionilor atunci. Din urma a venit Bojan un talent fantastic ce marca la 14 ani jucind la Barca 2. Si totusi Raykard a avut ochi. A creeat 3 legende Mesi, Iniesta, Xavi. Plus Bojan si De Santos.

# 9 NicU on 17.12.11 at 8:55 pm

mereu aceeasi disputa CR. Ronaldo vs Messi.
poate e normal,sunt cei mai buni fotbalisti la ora actuala .
dar eu un jucator mai spectaculos decat Ronaldinho n-am vazut in ultimii 3-4 ani
daca luam statistica si ne uitam la cifrele celor trei constatam ca messi si ronaldo sunt mai eficienti decat ronaldinho dar la capitolul jonglerii-driblinguri-trick-uri nu cred ca-l ajung
nu mai e nici el ce-a fost,a facut multe prostii,nu s-a dedicat in totalitate carierei,dar in anii lui de varf mi-a placut enorm;pacat, ca a plecat din europa, mi-e dor de zambetul lui,de placerea cu care juca fotbal..

# 8 serghei on 17.12.11 at 1:37 pm

Messi ar fi fost vioara intai, iar Ronaldo a doua. Daca portughezul ar fi acceptat acest lucru, probabil ca daca ar fi ajuns la Barcelona si-ar fi schimbat anumite deprinderi, atunci o echipa ca Barca in sistemul 433 cu Messi varf si Ronaldo una dintr etreme ar fi cu adevarat imbatabila. Dar ma indoiesc ca cei doi ar fi putu juca impreuna, pentru ca sunt doi jucatori care au nevoie de atentie. Ar fi ca si cum ai avea doua volane la aceeasi masina, unul care vrea sa vireze dreapta si unul care vrea sa ia prima la stanga. Excelent articol d-le Niculescu.

# 7 Alin on 17.12.11 at 1:14 pm

Salutare Andrei,foarte fain articolul si real,felicitari pt tot ce faci,numai un singur repros as avea,vad k incerci sa pari si s afii un tip elegant,din toate pctele d vedere,numai k nu ti mai da fratele meu,atat gel prin par,nici nu ti sta bine si o sa si chelesti…!:))in rest zi i lu Meme,k are prea multa aroganta pt valoarea lui…

# 6 Mda on 17.12.11 at 12:04 pm

Pai Andrei, pune si statistica lui Messi, privind trofeele castigate. Poate daca ajungea la FCB nu mai era asa capricios si arogant, i se dezvolta alta latura, una mai umana. Messi chiar daca are un salar mai mic decat ronaldo, are mai multe trofee, iar in istorie ramai nu doar ca si a fi cel mai scump transfer ci ramai in principal pentru ce ai facut in fotbal. Pe Messi echipa in face mare, iar el face mare echipa…ronaldo… a facut mare manchester…atat.

# 5 corectorul on 17.12.11 at 11:49 am

Doar Scully si Mulder pot raspunde la intrebarile astea gen:ce ar fi fost daca ar fi fost?…Treaba e ca doua sabii nu intra in aceeasi teaca nici batute cu ciocanul!Fiecare vrea protagonismul,niciunul n-ar fi de acord sa fie in al doilea plan.In alta ordine de idei,Cristiano in alta echipa decat Barcelona,da un oarecare echilibru fotbalului.Cu amendamentul ca,cu sau fara Ronaldo,Manchester s-a batut mereu,cu sanse reale, pentru Liga Campionilor,Premier, etc…,in schimb Madridul poate doar sa spere ca asa se poate tine aproape in spatele Barsei! Sanatate si Sarbatori Fericite!

# 4 adrian 75 on 16.12.11 at 5:03 pm

foarte bun articolul insa cand esti la tv nu-l mai intrerupe sau privi de sus pe ilie sau pe gica …dai impresia de nesimtit…ai marea ocazie sa stai si sa vb cu mari fotbalsti ai romaniei….tu de fotbal te ocupi, nu?

# 3 cristiano on 16.12.11 at 4:43 pm

articol bun. daca real o sa-l puna pe lista de transferuri pe ronaldo o sa fie o intreaga nebunie pe piata, unele cluburi aruncandu-se cu toti banii din conturi!
Figo avea dreptate: Cine il critica pe ronaldo nu stie fotbal !

# 2 Andrei on 16.12.11 at 4:15 pm

Foarte bun articolul , cel mai bun pe care l-am citit in ultimele luni

# 1 Robert on 16.12.11 at 3:23 pm

e mai bine asa sa joace fiecare la echipe diferite..e fotbalul mai frumos asa..daca jucau amandoi la aceesi echipa nu cred ca mai era asa spectaculos fotbalul..era din punctul meu de vedere plictisitor, o echipa foarte foarte puternica cu cristiano ronaldo si messi si sa castige tot timpul..si restul..pe langa ea sa incerce macar un egal..plictisitor rau..cu toate ca sunt foarte multi jucatori valorosi si la alte echipe..nu numai ronaldo si messi..dar e mai bine asa..fiecare cu echipa lui..sa fie rivalitatea intre ei si mai mare.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.