Curajosul şi căcăcioşii

Mircea Sandu e supărat că UEFA nu-i ţine partea. Pînă la urmă, nici umbrela atît de largă a forului de la Nyon nu te poate apăra atunci cînd plouă cu ilegalităţi.

“Hai noroc, băi căcăcioşilor”! Aşa îmi imaginez că va începe o posibilă viitoare întîlnire a lui Mircea Sandu cu colegii săi din Comitetul Executiv al UEFA, într-o dimineaţă răcoroasă, căci în Elveţia toate dimineţile sînt răcoroase, înaintea unei şedinţe  furtunoase, căci la Comitetul Executiv toate şedinţele sînt furtunoase. “Care mai e viaţa voastră de rahat?”, ar urma, logic şi natural după o asemenea introducere, să rostească Mircea Sandu, la intrarea într-o sală luxoasă, căci la UEFA toate sălile sînt luxoase.

“Să ne trăieşti, curajosule”! Aşa îmi imaginez că va fi primit salutul lui Mircea Sandu cînd vor putea şi colegii săi de şedinţă să deschidă gura, căci la Comitetul Executiv, în particular, şi la UEFA, în general, nimic nu rămîne fără răspuns.

“Viaţa noastră e deocamdată bună, a ta se pare că e din ce în ce mai căcăcioasă”! Aşa îmi imaginez că se va termina scurta discuţie, înainte să se treacă la treabă, căci în Elveţia se trece la  treabă destul de repede, spre deosebire de România, unde se trece la treabă doar cînd e foarte aproape ora de terminare a  ei, astfel încît să mai fie de treabă şi a doua zi.

Să depăşim acest dialog, imaginar repet, cu scuzele de rigoare pentru limbaj, dar cu amendamentul că este inspirat din discursul unui distins preşedinte de federaţie, membru într-un distins Comitet Executiv de la distinsa UEFA. Şi să intrăm în fondul problemei. De ce e supărat Mircea Sandu pe amicii săi de la UEFA? E simplu, pentru că n-au sărit să-i ia partea, aşa cum s-a mai întîmplat în destule situaţii, cu reprezentanţi ai altor ţari. Atitudinea sa, de om umblat pe toate meridianele globului, e tipic românească. El se supără în loc să se întrebe de ce s-a ajuns aici, dacă nu cumva el a greşit şi ce  ar trebui să facă spre repararea erorii.

Mircea Sandu ar fi vrut ca UEFA să-l apere necondiţionat, indiferent de situaţie. Iată un scenariu în care UEFA l-ar fi apărat cu siguranţă. Să presupunem că preşedintele Băsescu sau premierul Boc l-ar fi înlăturat pe Mircea Sandu, cu ce mijloace nu contează, spre a numi, politic, la conducerea FRF un apropiat al coaliţiei de guvernămînt. Atunci, da, s-ar fi încălcat statutele FIFA şi UEFA, amestecul politic nefiind tolerat, corect pînă la urmă. Niciodată însă UEFA nu va cauţiona un membru al său, cît ar fi el de curajos, pentru acte ce ţin de latura penală, corupţie, abuz în serviciu etc. Imaginea UEFA e suficient de proastă pentru ca forul de la Nyon să intre într-un alt demers plin de dezavantaje. Pînă una-alta, serviciile pe care Mircea Sandu, nu ca persoană, ci ca preşedinte al FRF, le-a făcut UEFA s-au întors sub diverse forme, vezi finala Europa League de la Bucureşti ori Europeanul U’ 19.

Mircea Sandu are o problemă. De fapt, mai multe, căci nu doar Craiova îi dă acum bătăi de cap, mai e şi Vasile Avram, care sigur ştie multe şi care e posibil să se apuce să le spună, căci detenţia nu e cea mai luxoasă dintre şederi, mai e şi Ionuţ Lupescu, care, se zice, l-ar cam “lucra” prin Elveţia, într-un demers din nou specific românesc. Mircea Sandu ştie că are probleme, de unde şi reacţia uşor iritată, mai degrabă frustrată, la adresa celor de la UEFA.

Cum ar putea Mircea Sandu să rezolve toate aceste probleme? Asta da un demers pentru
oameni curajoşi!

P.S.
Miercuri, într-un ziar din Belgia, Alin Stoica (pentru cei care au deschis mai tîrziu televizoarele, este fiul lui Tudorel Stoica) mărturisea că regretă că a optat pentru “naţionala” României şi nu pentru cea a Belgiei. Punînd pe seama acestei alegeri continuarea absolut dezastruoasă a carierei şi mutarea în derizoriu a unui nume mare. Alin Stoica se face că uită care au fost problemele sale cu adevărat şi că în nici un caz cele 13 selecţii (curat ghinion) sub tricolor nu-s vinovate că s-a ales praful de talentul său uriaş. Apropo de praf. Fiind liber de contract, ar putea încerca să-şi încheie cariera în clubul care l-a consacrat: Bamboo

48 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 48 dansy on 17.11.11 at 1:44 pm

Sa inteleg ca atunci erati” cacaciosi” si acum v-ati constipat?Oricum va felicit ca ,in sfarsit,v-ati apucat de treaba si va urez succes in debarcarea derbedeilor din fotbal (Sandu,Dragomir,golanii Becali,Vali Alexandru,Kassai,etc)

# 47 nic on 17.11.11 at 1:42 pm

Nu stiu cat de cacaciosi sunt astia de la u.e.f.a,dar stiu ca tot ce a facut mircica “PUTE RAU”
Asa cum scria mai jos un cititor ,mircica acum sta bine cu colonul dar sta groasnic cu…..coloana.Eu ii doresc sa nu-l mai supere colonul si D.N.A sa-l opereze la coloana si eventual sa-l….interneze pentru a urma un tratament adecvat.

# 46 dansy on 17.11.11 at 1:39 pm

D-le ziarist iti dau dreptate in tot ceea ce ai scris. DAR explica-mi si mie de ce o reactie atat de rapida ?Aaaa….
ati fost atacati voi ziaristii! Asaaaa,,,deci!Daca v-ati fi miscat atat de repede si cand va zicea Mititelu despre Sandu ,Mitica si acolitii lor acum ati fi fost departe.Dar atunci preferati sa ve bateti joc de el,sa-l ironizati,sa-l persiflati.Deci atunci dormeati?Ce sa inteleg?

# 45 omar on 16.11.11 at 9:32 pm

este clar ca e sfarsit de epoca ,,molto triste,, cum zic italieni indivizii astia doi au produs daune fotbalului romanesc mai mult ca grindina ,acum daca ei ar fi destepti ar spune ,,sapo,, cum zic evreii ,si-ar lua palaria si ne,-ar lasa in pace cu smecheriile lor.Dar ei nu sug ciolanul pana nu mai ramane nici maduva in el dupa aceea vor pleca,dar coada lunga a justitiei ai va ajunge, si militeanul de mitica in loc sa-si plimbe nepotii prin cismigiu va face parnaie impreuna cu amicul lui Sandu da DOAMNE SA AM DREPTATE ,ca tare mult rau au facut,.

# 44 Shoric on 16.11.11 at 1:05 pm

FRF si M. Sandu a facut lobby la UEFA pt. finala Europa League pe noul stadion din Bucuresti , probail a spaguit si el pe acolo pe cine trebuia , ca asa se cade , sa mergi cu papornitza plina la boier . Ce nu a inteles M. Sandu este ca spaga a fost doar pt. evenimentul din 2012 nu si pt. acoperirea de catre UEFA a “jmecheriilor” lui , trebuie alta papornitza pt. asta .

# 43 petru on 15.11.11 at 9:30 pm

Scuipatorul GIOVANNY , atat de mediatizat de douazeci de ani incoace , a uns pe multi … pe unii i-a ,, uns ,, si
,, mentinut ,, ca sefi…SANDU , CORLEONE , UNII ANTRENORI …pe altii i-a ,, uns ,, cu injuraturi si scuipati , vezi Terzian, Cartianu…Aceiasi nu miroseau ,,frumos,, a parfum scump sau nu aveau ceasurile si masinile lui…Dar nimeni nu a incercat sa il ignore …VAR, SU GIGI A INCEPUT SA SE CREADA IUBITOR DE ARTA SI POEZIE…Dar nu orice poezii ,DOAR POEZIILE BARDULUI CORLEONE , ORACOLUL CAZUT IN DESERTACIUNE SI SUPARAT PE OLTENI..SARACII ,, IUBITORI DE ARTA -FOSTI IMPRESARI,,AU DEVENIT PIEDICA IN CALEA CELOR CARE DORESC UN FOTBAL CURAT, CU SUPORTERI SI ECHIPE ADEVARATE…

# 42 dimi on 14.11.11 at 10:47 am

FRF ar trebui sa se numeasca FCR (Federatia Cacaciosilor Romani) daca are un asemenea “cacacios’ in fruntea sa.Ca de rezultatele sale in acesti 20 de ani ce ar fi de spus,tot “cacacios” nu-i asa?

# 41 Tagheuer on 13.11.11 at 5:41 pm

In rest e ok!Ai … sa zicem asa si speram sa vedem ceva schimbari desi e fff greu!Insa …speranta moare ultima!

# 40 Tagheuer on 13.11.11 at 5:37 pm

Sublim!As vrea sa pot sa recitesc acest articol al tau dar sincer nu pot!O sa te intrebi de ce?Caci te tot repeti cu acest caci la nesfarsit si ma deranjeaza subtirimea vocabularului tau si mai ales caci care se repeta obsesiv!!!Asta e !E un tic sudist sau ce???Ceva de genul numai decit un gol///

# 39 Chalex on 12.11.11 at 4:58 pm

28 @ION - Daca iti spun “lasane” ma crezi? Evident, nu! De ce? Pentru ca trebuia sa scriu lasa-ne(adica ne-lasa)! Asa si m’neata: “lasate” trebuia scris lasa-te, pentru ca asa cum l-ai scris se intelege… sezute pe vine sau abandonate. Oricum, constat ca ai tupeul de a-ti da cu presupusul, desi nu ai citit articolul. Cat despre comentariile Tv, probabil ca ai constata ca are vreo plomba in plus in gura sau, mai grav, esti critic si nu stim noi. In final, te lasam, pentru ca… “Sa vorbeasca si Ion, ca si el e om”.

# 38 dyers_eve on 12.11.11 at 1:27 pm

Foarte bun articolul dar…gluma din ultima fraza ai preluat-o de pe TimesNewRoman, aproape cuvant cu cuvant, cu exceptia faptului ca acolo era despre Dodel; corect ar fi fost sa indici sursa.

# 37 lucian on 12.11.11 at 8:17 am

ai dreptate andrei

# 36 lucian on 12.11.11 at 8:17 am

asa e

# 35 uzu on 12.11.11 at 1:42 am

slabutz …

# 34 popa daniel on 12.11.11 at 1:07 am

eu sunt plecat si nu am mai fost demult prin bucuresti,dar mi a zis un prieten ca fata lui m.sandu si a deshis o clinica de cateva milioane de euro…..ce usor fac unii milioane si altii muncesc o viata sa puna cateva mii de o parte
si hai sa fim seriosi totul se invarte in jurul banilor….si in romania unii se cred deasupra tuturor
oricum oameni ca mircea sandu si dumitru dragomir m au facut sa nu ma mai uit la fotbal….au ajuns stadioanele goale
ne meritam soarta suntem jecmaniti de 20 de ani si nu facem nimic…am ajuns sa fugim prin alte tari

# 33 Gino on 12.11.11 at 12:28 am

Ca de obicei, un articol foarte bun. Scrie mai des!

# 32 Aristotel on 11.11.11 at 9:16 pm

@ Danut . Omule, autorul articolului a fost chiar prea bland ! Cuvantul acela rusinos din titlul articolului, a fost folosit chiar de M.S. ( Mircea Sandu, nu Majestatea Sa ! ) Presedintele FRF, a facut acte incalificabile si merita oprobiul public ! Cine este el, sa dea dispozitie verbala la membrii comisiei sa voteze desfiintarea unei echipe cu asemenea traditie, ca Universitatea Craiova ? Cine sunt acei membrii ai comisiei care au votat aceasta marsavie ? Propunerea de dezafiliere, trebuia discutata in Adunarea generala , acest for decidea daca sa fie dezafiliata sau nu ! Nu Mircea Sandu ! Mircea Sandu, este un NIMIC, un ZERO Barat ! N-a facut absolut nimic pentru dezvoltarea fotbalului romanesc timp de 22 ani ! a adus Romania pe locul 55 in lume ! Numai pentru asta, si trebuie sa-si dea imediat demisia, ca incompetent ! El n-a investit din buzunarul propriu, nimic in fotbal, in schimb, a profitat din plin de fotbal ! Si el si D.D ( alt mafiot ! ) ! Daca avea ce avea cu Mititelu, M.S. trebuia sa-l dea in judecata pe Mititelu, nu sa desfiinteze echipa ! Ce a avut cu sutele de mii de suporteri ai acestei echipe ? Cine se crede martzafoiul asta ? Un cabotin, a facut legi proprii in paralel cu legile europene, a speriat conducatorii fotbalului de la noi, ca daca acestia se iau intr-un fel sau altul de federali, FIFA ne dezafiliaza ! Ori, atat FIFA, cat si UEFA, nu se baga in bucataria noastra, atata timp cat respectam regulile ! Dar MS. a facut regulile lui ! In ziua cand fotbalul romanesc scapa de mafiotii astia doi, va fi sarbatoare nationala in Romania ! Afara, incompetentilor !…

# 31 george on 11.11.11 at 9:12 pm

Cat vom avea pe sandu si dragomir..putem uita de fotbal in Romania! Dar nu uitati si presedinti de cluburi care danseaza manele si desfac sampanii in tribuna oficiala.Daca mai vedeti in vreo tara asa ceva va rog sa ma anuntati.

# 30 Ivan Zamorano on 11.11.11 at 9:07 pm

@Andrei Niculescu.
Andrei, lasand la o parte multitudinea de aspecte in care ideile noastre nu sunt convergente (in principiu, referitoare la realitatile fotbalului italian si BarcelonaPhobia presei) recunosc in acest caz, cu fair-play si deplin respect: un articol admirabil pe care il aplaud in picioare! Felicitari! Auguri e Forza Inter!

# 29 Bwana on 11.11.11 at 8:15 pm

Saracu Mircica…stie el ce inseamna sa fii operat la colon si nu la coloana!!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.