Imaginea şi scăderea

Faptul că Steaua şi Dinamo cad în sondajele de popularitate ţine de tot ce se întîmplă în jurul acestor cluburi. Singurii care nu înţeleg asta sînt chiar conducătorii lor.

Ultimul sondaj realizat de IRES, prezentat în Gazeta de vineri, a confirmat ceea ce, de fapt, se ştia de mult. Steaua e echipa numărul unu în preferinţa românilor. 39 la sută dintre ei se declară susţinători ai Stelei, o cifră într-adevăr semnificativă, dacă ţinem cont că următoarele clasate, Dinamo, cu 12 la sută, Rapid, cu 6 la sută, Craiova, cu 4 la sută, şi Timişoara, cu 3 la sută, sînt la o distanţă considerabilă. Practic, un simplu exerciţiu matematic ne spune că în acest moment Steaua are în România fani cît toate celelalte echipe la un loc.

Astfel de sondaje au marja lor de eroare. În plus, un sondaj care are ca temă fotbalul are o şi mai mare doză de relativitate. Pentru că e realizat pe un eşantion reprezentativ al întregii populaţii, şi nu al populaţiei amatoare de fotbal, al microbiştilor carevasăzică. Relativitatea se observă şi mai bine la celelalte capitole ale sondajului, unde, spre exemplu, Barcelona are un procentaj chiar mai bun decît Steaua, 42 la sută (pe doi e Real Madrid cu 19 la sută), iar Messi, cu 50 la sută din preferinţe (pe doi e Cristiano Ronaldo cu 17 la sută), adună procente de două ori mai mult decît Hagi, lider în ierarhia fotbaliştilor români preferaţi. În aceste cazuri celebritatea este decisivă, notorietatea influenţează clar răspunsurile.

Ce e de remarcat însă este faptul că Steaua scade în acest sondaj faţă de cel realizat tot de IRES în 2009. Scade cu 5 procente, de la 44% la 39%. Explicaţia vine din multiplele scandaluri în care a fost implicată echipa prin intermediul finanţatorului său, dincolo de lipsa performanţelor. Cele 44 la sută aveau acoperire în rezultate, în meciurile de Liga Campionilor disputate, chiar şi în acea eliminare de la Middlesbrough, căci şi astfel de momente de tristeţe ajută la atragerea de fani.

Dar nu doar Steaua a scăzut în aceşti doi ani. Dinamo e în aceeaşi situaţie, poate chiar mai dramatic, căci de la 16% a ajuns la 12%. 5 procente din 44 înseamnă cu mult mai puţin decît 4 procente din 16. Dinamo a dispărut complet din paragrafele performanţelor în această perioadă, în schimb, a apărut din abundenţă în zona scandalurilor, a mondenităţilor, a neregulilor financiare şi a corupţiei. Şi aici vina e a celor, sau a celui, din frunte.

Şi Rapid a scăzut faţă de acum doi ani, dar un singur procent, aflîndu-se pe undeva în marja de eroare, ceea ce înseamnă că rapidiştii rămîn cea mai omogenă comunitate de fani, cea mai fidelă, căci nici la Rapid nu putem vorbi în această perioadă de performanţe.

Componenta estetică e foarte importantă în acest tip de sondaje. În jurul nucleului constant de suporteri, fideli indiferent de rezultate, navighează cei care se ghidează după ceea ce văd la televizor sau în presă. Cel mai bun exemplu este FC Barcelona, care în 2009 strîngea 22 de procente, iar în 2011 sare la 42%, în toată această perioadă Real Madrid stagnînd la 19%. Rezultatele obţinute, fotbalul estetic oferit, dar şi strategia excelentă de imagine gîndită de oameni specializaţi şi, probabil, plătiţi cu mulţi bani, toate acestea ajută.
Imaginea contează, aşadar, şi în fotbal. Dacă ar înţelege asta şi cei din fotbalul românesc ar fi excelent.

69 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 69 cla on 08.11.11 at 10:50 pm

SUNT UN ADMIRATOR AL TAU SI URMARESC EMISIUNEA TA DE PE DIGI, PLUS CA SUNTEM DINAMOVISTI AMANDOI….DAR SA FACI STATISTICI CE ECHIPA ARE CEI MAI MULTI SUPORTERI CHIAR NU CONTEAZA. REZUMA-TE LA CE STII TU SA FACI ANDREI, CE IUBESTI NU SE NEGOCIAZA, NICI NU SE SCHIMBA PESTE NOAPTE, ASA CA PUTEM RAMANE DOAR DOI DINAMOVISTI, CARE-I PROBLEMA ? CE CONTEAZA ?

# 68 cristi13 on 08.11.11 at 3:16 pm

@ucluj2011 - si chiar daca la dinamo-rapid fanii au ’sabotat’ meciul, chiar daca erau inca 5.000 in plus si tot era ridicola cifra la un derby comparata cu un meci cu chiajna!! (chiar nu sesizezi diferenta?!); un derby in care Steaua a fost implicata a adus 40.000 oameni (vezi Steaua - Rapid), chiar iti scap nuanta asta?:)

# 67 cristi13 on 08.11.11 at 3:12 pm

@LegioneSibiu, fraza ti-a depasit puterea de intelegere:) autorul nu vorbea “matematic”, ci se referea ‘metaforic’ ca nu e mare lucru cand ai multe procente sa scazi catvea, dar cand ai cateva procente 5% e o scadere semnificativa…

@ucluj2011, vorbesti din invidie (meteahna specifica din pacate romanilor) si te inseli: suntem foate multi care NU suntem suporteri de conjunctura, de “trofee”, media ridicata a celor care mergem la meciurile echipei Steaua este ridicata desi Steaua nu mai castiga trofee de multi ani, nu prea mai face performante deosebite nici in Europa si mai are si un patron ale carui excese si temperament ar rebui sa indeparteze fanii…si totusi nu se intampla asa; dar e greu sa intelegi asta daca nu esti din Bucuresti:)

# 66 Adi on 07.11.11 at 10:55 pm

Rivalitatea Steaua-Dinamo e antica si depasita.
Azi nu mai conteaza rivalitatea asta, ci sportivitatea si onestitatea fotbalului.

Pentru sportivitate si onestitate, as vrea ca in fotbal sa fie o competitie egala, sportiva. Dar in Romania nu mai sunt competitii egale, sportive, ci doar spectacole aranjate prin regulament. De ce?!

1. Campionatul: etapa dureaza 3-4 zile, aparent din motive de televiziune, dar asta da loc la aranjamente de culise, fiindca fiecare club poate face aranjamente in functie de rezultatele zilei precedente. Normal si echitabil si sportiv ar fi ca etapa sa insemne ca toate meciurile sa se joace in aceeasi zi si la aceeasi ora, daca e o competitie corecta.
2. Cupa: echipa de liga mica trebuie sa joace pe terenul echipei de liga mare si uneori in nocturna, deci un meci unic, adica in deplasare si in conditii cu care ea nu e obisnuita. Evident ca echipa de liga mare e favorizata, si Cupa e o competitie de decimare deliberata a echipelor mici si de favorizare a echipelor mari.

Degeaba i se zice sport, daca nu mai e sportivitate.
Cine raspunde de asta? FRF si Liga.

# 65 starchild on 07.11.11 at 10:19 pm

‘Explicaţia vine din multiplele scandaluri în care a fost implicată echipa prin intermediul finanţatorului său.’ … Aberezi.

Atat ‘lipsa de performate’, cat si scandalurile din fotbalul romanesc sunt manopera unor indivizi precum Mircea Sandu si Mitica Dragomir, si a mentalitati cu care conduc fotbalul romanesc.

Dupa sezonul 2007/2008, in care TITLUL 24 i-a fost furat Stelei, de CFR, cu compliciatea presei (dezinformari si diversiuni) si ale organelor infractionale aminite mai sus, conceptul de ‘performanta’ a disparut in fotbalul romanesc, fiind inlocuite de conceptele de ‘biding’ si ‘auction’.

Nimic nu mai e la fel, in afara de presa, idioata sau mincinoasa ca intodeauna.

# 64 ucluj2011 on 07.11.11 at 5:05 pm

Usere stel-bz , la meciul cu Chiajna au fost APROAPE 12.500 de spectatori , cifra oficiala. La Steaua-Maccabi au fost 31.000 cifra oficiala , la Rapid-PSV au fost 27.000 cifra oficiala , la Rapid-Legia au fost 18.000 cifra oficiala , la Steaua -Rapid au fost 41.000 cifra oficiala ( bine la meciul asta precupun ca au fost si vreo 15.000 de rapidisti cel putin , chiar daca a fost “in deplasare”). Repet: sa crea o CIRCUMSTANTA dupa ce Galamaz a fost atacat… PLUS media de la noi care IMPINGE SI INCURAJEAZA “suporterii” Stelei sa se duca la meciuri si omul de rind nu aude decit de Steaua , DAR VOI NU AVETI SUPORTERI. Dupa cum mai spuneam , voi NU aveti suporteri mai mult decit Dinamo. iar daca vrei sa vorbesti de SUPORTERI LA BINE SI LA RAU SI FANATISM SI DRAGOSTE NECONDITIONATA , atunci vorbim de Rapid , “U” Cluj , Ploiesti , Craiova si intr-o masura mai mica Timisoara sau UTA. Voi nu aveati suporteri nici in anii ‘70 cind am inceput eu sa ma duc pe stadioane si nici acuma.
Voi aveti o multime neomogena IN FUNCTIE DE REZULTATELE DE MOMENT si de INTENSITATEA PROPAGANDEI de prin ziarele ASERVITE lui Gici Becali. ORICINE ar putea avea “suporterii” vostri CU si PE astfel de criterii.

# 63 noi on 07.11.11 at 1:43 pm

Numarul mare de spectatori se datoreaza stadionului si probabil ca va fi mai scadea pe masura ce “curiosii” vor asista la cateva meciuri.
Pentru ca aici nu este vorba de suporterii care merg meci de meci, ‘acasa’ sau pe stadioanele adversarilor.
Problema este ca nu mai exista decat putini suporteri de fotbal si nu doar la steaua ci si la dinamo sau rapid, si asta se datoreaza in mare masura presei slabe in cautare de senzational.

# 62 puiu mordasan on 07.11.11 at 1:35 pm

D-le Niculescu,
Sunt un fan al dvs.chiar daca sunteti dinamovist,iar emisiunea dvs.de pe Digi face toti banii din lume….
Eu am inceput a ma uita la emisiune ptr Ilie Dumitrescu si am ajuns un fan fidel al dvs cand am vazut ca mancati fotbal european pe paine…..Cat despre faptul ca STEAUA si-ar pierde din suporteri este un fapt firesc rezultat din desele scandaluri si comportamentul balcanic al patronului ei…..Totusi daca se reuseste un pod peste timp si gloriile ros-albastre vor reveni langa echipa, suporterii Stelei vor depasi usor 50%…..
Cu respect un fan stelist…

# 61 stel-bz on 07.11.11 at 10:32 am

Steaua nu va cadea cand vor unii…..
18000 de spectatori a adus Steaua la meciul cu echipa Concordia Chiajna. Cati spectatori ar fi venit daca ar fi jucat Dinamo cu Chiajna ? Dar Rapid ? Cea mai indragita echipa din Romania atrage la stadion zeci de mii de iubitori ai fotbalului si chiar daca jurnalisti sportivi antiSteaua incearca prin articole diversioniste sa-i indeparteze….
“Chinul” din unele partide Stelei se va repeta si cu alte echipe de genul Concordiei. De ce ? Din cel putin doua motive: 1) astfel de echipe se concentreaza total in jocurile cu Steaua, fara momente de relaxare precum atunci cand joaca cu Dinamo sau Rapid; 2) antrenorii lor aplica o tactica de aglomerare maxima in aparare, ceea ce nu am vazut atunci cand Dinamo inscrie 4, 5 goluri intr-o partida. De fapt, eu am observat ca Dinamo si Rapid sunt cele mai speculante echipe de momentele de neconcentrare ale adversarelor din tara(ceea ce nu le prea merge si in EL, exemplele iesirii lor recente din Europa fiind evidente). Chiar daca G. Copos spunea ca Rapidul a jucat EXCEPTIONAL cu Legia Varsovia….Ce folos !? Desigur ca “chinul” Stelei are si cauze interne, dar…adevaratii suporteri stelisti vor reveni mereu langa echipa……

# 60 xxx on 06.11.11 at 10:49 pm

apropo. imi place cand folositi cuvantul @fortuit@ cred ca va considerati foarte iteligent. acum a dat gol messi. ce rau va pare @ce gol stupid@ la golul lui bilbao ati ras, acum plangeti. hahahahahaha

# 59 xxx on 06.11.11 at 10:47 pm

domnu ziarist niculescu. am intrat in timp ce urmaresc bilbao-barcelona pentru ca vreau sa va spun ca impreuna cu colegul dvs de comentariu sunteti penibili. cred ca sunteti cei mai mari suporteri ai realului. se vede atat de clar din comentariu. sunteti penibili si va spun ca nu sunt un suporter al barcelonei. daca ati revedea comentariul cred ca v-ar fi rusine. inca o data sunteti penibili

# 58 bazileon on 06.11.11 at 8:24 pm

Un sondaj facut probabil de Lazaroiu! Sunt dinamovist, dar greu imi vine sa cred ca Rapid ori Craiova au mai putini suporteri ca noi.
Oricum, chiar daca sondajul ar fi corect, ma lasa rece. Nu in numar sta puterea. Mai ganditi-va si la calitate. Clubul aristocatic Rapid va spune ceva?

# 57 ucluj2011 on 06.11.11 at 8:00 pm

Si inca ceva: Cum INDRAZNESTE autorul articolului “14.000 de bilete vîndute pînă acum pe National Arena la Steaua - Chiajna” sa comenteze si sa puna intr-o asemenea lumina anumite lucruri , cind SE STIE ca la Dinamo-Rapid , dinamovistii AU SABOTAT meciul, iar rapidistii NU AU FOST LASATI mai mult de 500 de fani in tribuna??? Adsta inseamna MANIPULARE SI DEZINFORMARE. Ce inseamna ASTA??? Repet. Duceti-va la respectivul articol si “analizati” VOTURILE care sunt FALSE si “voatate” de catre cineva (vreun ziarist sau Admin-ul) care are ACCES LA ASA CEVA… cineva din “reteaua” G.Sp.

# 56 ucluj2011 on 06.11.11 at 7:54 pm

Dle. Niculescu , acei “fani” ai Stelei NU sunt fani , sunt oameni care aud TOATA ZIUA de Steaua la TV si prin Ziare
si spun si ei ca “tin cu Steaua” cind sunt intrebati , dar MAREA majoritate nu stiu nici 5 fotbalisti de la Steaua si nici nu au fost sau se vor duce pe stadion vreodata. Acel “procentaj” este dat de propaganda SCIRBOASA pro Steaua facuta de media de la noi. Fani are Rapidul , “U” Cluj , Petrolul Ploiesti , Craiova , Timisoara. Steaua NU a avut si NU va avea vreo data fani decit EVENTUAL DE CIRCUMSTANTA… pentru “cupe si flori” cum ar spune aia din Giulesti. La Gazeta si la ziarul celalalt de sport , sunt
ziaristi si ADMINI stelisti , sau PLATITI de Becali. La Gazeta cel putin , ati facut DINADINS acel format cu “comentarii votate” unde ADMINUL Stelist poate sa voteze CE VREA DE CITE ORI VREA , iar celelalte comentarii sunt “pe la urma”, si asta NU este dat de numarul de suporteri , GARANTAT. UITATI-VA VA ROG LA ARTICOLUL “s-au vindut deja 14.000 de bilete si veti intelege ce vreau sa spun. NU stiu daca Dl. Ioanitoaia sau Tolontan sunt constienti de ABUZUL CARE ARE LOC impotriva celorlalti fani , abuz creat si intretinut de citiva ziaristi care au acces la “voturi” (ca sa nu mai vorbesc de “articolele” scrise) si de catre Admininstratorul site-ului.
RENUNTATI LA VOTURI PENTRU COMENTARII ca sa avem o “viziune” CLARA , LA OBIECT SI FairPlay a ceea CE si CINE comenteaza.

# 55 flo on 06.11.11 at 6:44 pm

dl niculescu am si eu o intrebare:esti blanco sau nu?

# 54 gusty on 06.11.11 at 6:23 pm

Un articol de tip comunist. Ca pe timpul stelistului Ceausecu! Si atunci ziaristii ” impartiali” scriau de productia record la hectar , de marile realizari comuniste ,iar la meciurile stelei si ale lui dinamo erau adusi soldati si militieni si erau numiti suporteri. La RAPID , TIMISOARA, PITESTI, CRAIOVA, ARAD, BAIA MARE,TG MURES,,la meciuri, veneau din placere si pasiune suporterii. Si nu erau nici militieni si nici comunisti .Asa ca, ” mai rasfirati tovarasi, mai rasfirati”

# 53 gaie on 06.11.11 at 5:43 pm

numai rusii faceau din cantitate o calitate! dar nu uitati, esentele bune se tin in sticlute mici :))))

# 52 sebi on 06.11.11 at 5:38 pm

sunt niste bazaconii… nimeni n-a facut niciun sondaj… dar daca este real, e foarte trist sa constat cata pr0stie e-n tara asta… cum poti sa sustii un club marsav precum steaua ?? cat de tamp!t sa fi sa ti cu steaua… suntem un popor de tamp1ti…

# 51 geo on 06.11.11 at 5:32 pm

Cam asa e cu sondajul asta,unul mincinos fi intradevar majoritatea sunt stelisti copii femei si multi alti afoni care nu stiu saraci o boaba pe ce lume se afla ,steaua e o echipa pt cocalari si nimic mai mult,daca echipa ar fi in div B procentul lor ar fi sub 10% asta e tot….

# 50 mihai on 06.11.11 at 4:36 pm

Da dar suporterii dinamovisti sunt cei mai exigenti si constienti de ce se intampla in clubul lor si in fotbal. In plus sunt cei mai multi cu o tinuta intelectuala.suporterii stelisti se comporta precum oile.

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.