Erou din întîmplare

Martinovici nu este un erou. Este doar un coleg admirabil şi un demn reprezentant al unui popor războinic

“Eroi au fost, eroi sînt încă, şi-or fi în neamul românesc”. Era un imn patriotic de pe vremuri, pe care cei ce au trecut de borna celor 30 de ani poate şi-l mai amintesc. Novak Martinovici nu e român. E sîrb, iar asta s-a văzut cum nu se poate mai bine duminică seară. Mai nou, se tinde spre transformarea lui în erou, se cere să i se dea banderola de căpitan, să i se facă un contract pe viaţă. Exagerat.

Novak Martinovici nu e un erou. De altfel, nici nu cred că şi-a propus să fie. Este un fotbalist, bun sau rău nu contează, pentru asta există alte analize. Este însă un fotbalist a cărui reacţie de moment trebuie apreciată şi analizată doar din acest punct de vedere, strict fotbalistic. Martinovici a fost primul care a sărit să-şi apere colegul, atitudinea sa războinică vînd în mod clar legătură cu originea sîrbească. De altfel, dacă priviţi imaginile, veţi vedea printre jucătorii Stelei atitudinile tipice fiecărei naţiuni: sîrbul sare imediat la luptă, faţă în faţă cu dementul, sud-americanii se ceartă, unul cu arbitrul, celălalt cu adversarii din teren, unii români privesc liniştiţi, alţii nedumeriţi, pentru ca, la final, cînd totul era oarecum rezolvat, un alt român să vină pentru a-i aplica lovitura de graţie agresorului deja căzut.

Reacţiile în astfel de cazuri nu pot fi nici lăudate, nici condamnate. Pentru că ele sînt dictate de spaimă. Iar în momente de spaimă, de stres maxim, apare lipsa controlului, fiecare acţionează instinctiv. Faptul că Martinovici a avut acest instinct şi Bourceanu, de exemplu, nu, nu-l transformă pe Bourceanu într-un papă-lapte. Iar cei care-şi propun să analizeze unitatea de grup din vestiarul Stelei ar trebui mai degrabă să analizeze ce s-a întîmplat la acel incident din derbyul cu Rapid, incident pur fotbalistic, cînd Prepeliţă a fost lăsat singur în faţa furiei rapidiştilor, evident mai uniţi. Acolo s-a simţit într-adevăr lipsa “gladiatorului” cu banderolă.

Faptul că Martinovici a fost eliminat ţine de un regulament simplist, care nu ia în calcul astfel de situaţii. TEORETIC, fotbalistul nu are de ce să-şi facă, în teren, dreptate singur, chiar dacă asta înseamnă că ţintele sale provin din public sau, să zicem, dintre copii de mingi. Amintiţi-vă de Cantona! Acest regulament e făcut, poate, şi pentru a-l proteja pe fotbalist. Ce se întîmpla dacă lui Martinovici îi ieşea ultima lovitură de picior, pe care a încercat-o în direcţia capului agresorului? Ce se întîmpla dacă, să presupunem, Martinovici îl omora cu acel “voleu” pe respectiv? Nu cumva devenea el însuşi un agresor? Am folosit cuvîntul TEORETIC tocmai pentru că în teorie multe lucruri stau într-un fel, dar în viaţa reală ele se  petrec cu totul altfel.

Fotbalistul Martinovici nu e azi cu nimic mai bun decît cel de săptămîna trecută. Sîrbul Martinovici rămîne acelaşi exponent al unui popor aprig, care a suferit de-a lungul timpului şi a ştiut să facă faţă, cu demnitate, oricăror situaţii. Colegul Martinovici e, probabil, privit cu alţi ochi acum în vestiar de către ceilalţi coechipieri. El nu este un erou, dar poate deveni un lider.

Aici însă are o problemă. Căci “el lider maximo” acceptă greu oameni mai populari ca el.

P.S.1. Atitudinea lui Robert Dumitru este tipică pentru un arbitru român. Priviţi maniera în care le dă cartonaşele roşii steliştilor şi gesturile arogante cu care îi trimite afară! Nu era totuşi un fault, era o situaţie ce trebuia gestionată altfel.

P.S. 2. Cum naiba să se numească o firmă de pază şi protecţie “Galant”?! Bine că nu se cheamă “Blajin”! :)

65 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 65 marius on 03.11.11 at 7:00 pm

Incep a scrie prin a spune IMI PARE RAU!!!!! Nu exista eroul Novak sau altii, ideea este ca se uita ca ne vorbesc despre huliganism unul ca MM STOICA CEL MAI MARE HULIGAN DIN ISTORIA PRESEDINTILOR DE CLUB SAU CUM ISI SPUNE EL CARNATUL MANAGER ADICA PUPINCURIST CA ASTA SI ESTE OBRAZNICUL SI CIOBANUL ALA DE BECALI CARE A RAPIT RETINETI RAPIT OAMENII SI BINEINTELES SECHESTRAT SI IMPUSCAT IN PICIOARE SI SPRE SURPRIZA TUTUROR AU SCAPAT AMANDOI
. NDe ce domnule Niculescu nu vorbiti sau scrieti despre acesti doi nenorociti care ar trebui sa fie colegi de arest cu asa huliganul din Ploiesti, de ce oare ca este coleg de emisiune cu dumneavoastra sau ca va este teama? Sa stiti ca va respect si stiam ca sunteti un om integru care inainte de tot aveti curajul sa spuneti TOTUL!!!!!!!!!!!! Asta este bunul simt nu mai primeaza ci doar interesele atat

# 64 neoz on 03.11.11 at 3:50 pm

asa cum zici tu ca unii sunt eroi din intamplare, eu zic ca unii sunt jurnalisti din intamplare..

# 63 Blue8607 on 03.11.11 at 11:23 am

Andrei - un articol despre ceea ce trebuie sa vedem si sa constientizam. Felicitari!

# 62 Adi on 03.11.11 at 12:43 am

E rost de o mare pacaleala.
Galamaz a fost ranit, dar el nu da pe nimeni in judecata, desi e pus pe tusa multe etape si cariera sa e afectata clar.
Steaua a pierdut un jucator valoros si e pagubita, dar nu da pe nimeni in judecata.
Petrolul risca sanctiuni, ca organizator, dar nu da pe nimeni in judecata.
Doar FRF pare ca sufera pentru perturbarea Campionatului.
O multime de interese au fost atinse, si toate stau la mila FRF, ce va face ea…
FRF nu poate despagubi victimele, iar victimele sunt paralizate de dependenta fata de FRF, si FRF cel mult va da sanctiuni sportive, care nu vor acoperi pagubele tuturor victimelor, ci doar vor da impresia ca FRF foloseste la ceva…

De legile umane fata de violenta de la om la om, nimeni nu se ocupa. Fiindca era la meci, nu la colt de strada. Nu e stupid sportul acesta, daca se permite asa ceva?!

Despre Martinovici, nu e deloc erou, ci saltimbanc.
Nu era in legitima aparare (nefiind atacat direct) ci doar se dadea mare atacand un om in ochii a mii de oameni, ca sa para erou. Eu inteleg legitima aparare atunci cand aperi pe cineva de o lovitura directa. Martinovici nu a aparat pe nimeni de o lovitura directa, el doar a atacat nebuneste un tampit care deja lovise pe cineva si fugea bezmetic pe teren. Nu esti erou cand lovesti nebuneste (ca la K1) un bezmetic. Daca voia sa il imobilizeze, era suficient sa il placheze cu bratele ca la rugby, nu sa sara pe el cu picioarele ca la K1.

# 61 Erou roman- Alexa on 02.11.11 at 8:55 pm

Alexa a facut la fel, a sarit sa-l apere pe Coman si nu mai e erou???????

Ce discriminare grosolana intre cele doua cluburi!!!!!

Stanca a venit din fundul gradinii si i-a dat golanului un sut in coaste care nu ar fi facut rau nici unei gaini… cu asa gesturi devine el un erou???

# 60 bazileon on 02.11.11 at 6:49 pm

Lasa ca-si arata Martinovici curajul cu Maccabi!
Cat despre aplicatiile dlui Niculescu la psihologia popoarelor, dansul ne vorbeste din indepartatul secol XIX. Dar ar fi gresit sa-l socotiti antiroman, il tin minte de pe cand “facea” pagina externa: d-lui este un curat si cinstit sovin neaos, socotind ca asiaticii sunt “galbejiti” (si vorbesc limbi pe care nu le intelege nimeni (adica dumnealui), iar africanii de-abia au coborat din copac - trebuie sa-i fac aceasta dreptate.
Nici romanii si nici sarbii nu sunt nici lasi, nici curajosi. Astea sunt locuri comune pentru oameni comuni.

# 59 godzila on 02.11.11 at 5:43 pm

EROU? DE UNDE PANA UNDE? CE ACUCERIT REDUTA DE LA PLEVNA ORI S-A COMPORTAT SI EL CA SI HULIGANUL. ACELA . IN SPORT VIOLENTA NU ARE CE CAUT , NU ARE NICI O JUSTIFICARE. DAR ATAT TIMP CAT STADIOANELE SE TRANSFORMA IN MAIDANE ( LAUDATE DE PRESA} NU MAI AVEM CE COMENTA

# 58 godzila on 02.11.11 at 5:40 pm

mai 11 hai za zicem 9 hai 5 erau cred, in stare sa-l imobilizeze pe huligan dar daca l-au calcat in picioare “de frica” atunci sunt toti niste lasi pri niste muieri fara caracter.

# 57 pietricica on 02.11.11 at 4:21 pm

Lucrurile sunt foarte simple :
Cit adat in ala sa-l impidice a fost un lucru pozitiv.
Cit adat dupa ce ala erea cazut, afost un lucru golanesc

# 56 aham on 02.11.11 at 1:08 pm

pentru toti inaptii mintali cu aere de intelectuali care il acuzati pe martinovici va doresc doar atat: sa fiti in situatia lui galamaz fara un martinovici langa voi. poate atunci o sa realizati cat sunteti de batuti in cap

# 55 cristiano8545 on 02.11.11 at 12:48 pm

Eu cred ca cei doi au fost suspendati regulamentar , cei doi trebuiau sa se opreasca o data ce acel om a cazut jos.

# 54 caine rosu 18 on 02.11.11 at 10:06 am

Felicitări, Andrei! Una dintre puţinele abordări ale subiectului care analizează realist cele întâmplate. PS 2 este de milioane!!!

# 53 Kun Aguerro on 01.11.11 at 10:59 pm

Nu ştiu cum îl privesc coechipierii pe Martinocvici acum, dar ştiu sigur cum îi priveşte Martinovici pe colegii lui: ca pe nişte rahaţi mioritico-latinoamericani, lipsiţi de coloană vertebrală.

Şi are perfectă dreptate.

Dacă o să i se propună banderola, mai mult ca sigur c-o s-o refuze cu dispreţ “băgaţi-vi-o în kur, laşilor, s-o credeţi voi că mai pun vreodată botul pentru nişte amoebe ca voi”.

Correct, again.

# 52 Dani on 01.11.11 at 10:05 pm

Faza cu “Sîrbul Martinovici rămîne acelaşi exponent al unui popor aprig…bla-bla-bla” e penibila. Istoria adevarata poate fi citita ori invatata de multi, de inteles insa inteleg doar cei din elita intelectuala…si, rareori, cei ca mine, oameni de rind. Un lucru este insa cert: Serbia a fost pasalic turcesc, apoi parte componenta a imperiului austro-ungar, iar acum tara vecina e sluga Rusiei. Romanii si-au pierdut demnitatea doar dupa ce ultimul mare luptator valah, maresalul Ion Antonescu, s-a stins…Asadar, userul Weah are dreptate, aceasta extrapolare nu-si are rostul daca ne intoarcem privirea doar asupra ultimei jumatati de mileniu. In rest insa, e de laudat echilibrul acestui articol.

P.S. 1: Imaginile din seara meciului au fost inlocuite cu altele, asa numite “imagini amator”. In realitate insa, cel care a avut aceasta idee este un adevarat profesionist al manipularii maselor de saraci cu duhul. In primele imagini se vedea clar ca acel cretin a lovit doar cu pumnul, ba mai mult…el nu a avut treaba decit cu Galamaz! In momentul in care el a intrat pe teren erau inca doi jucatori stelisti cam la fel de apropiati, dar el s-a dus glont la Galamaz. Si apropos de atitudinea arbitrului, inca o surpriza: in primele imagini , cele ale transmisiei in direct a meciului, se vede cum si Robert Dumitru ii “scapa” un sut acelui individ…e adevarat, ceva intre inertie si lehamite, dar tot lovitura se numeste.
P.S. 2 : In nici o filmare nu am vazut cum Tatarusanu a fost lovit de acea petarda, ci doar cum portarul stelist sta intins PE SPATE la distanta de 6-7 metri de obiectul cu pricina. De aceea, se naste o intrebare…daca Tatarusanu a fost lovit si ars pe spate de acea petarda, dupa cum s-a scris, cum s-a mai putut “zvircoli ” cu spatele pe iarba, cind normal ar fi fost sa-si apare spinarea de orice atingere?
Stiu ca si comentariul meu, asemeni altora, va fi privit cu simpatie ori vrasmasie de cititori, in functie de tabara din care acestia fac parte. Sincer, ma dezgusta apologia violentei, dar tot sincer trebuie sa recunosc ca, instinctiv, si eu as fi avut aceeasi reactie cu a sirbului. Judecind fara partizanat, cartonasul rosu este merirat “de jure”, dar suspendarea trebuie sa fie minima luind in calcul si factorul emotional. In rest, sa ne auzim cu bine!

# 51 vioreel on 01.11.11 at 9:22 pm

HALAL “jurnalist” sportiv ,daca ai si facut Facultatea de Jurnalism e si mai bine.Esti zice-se un om educat,un intelectual care admira legea Talionului “dinte pentru dinte”.Hai frati romani sa iesim toti in strada si sa ne eliberam cu totii de frustrari si sa sarim la bataie unul la altul,sigur se face o hora de bataie.Ca daca unu da in tovarasu’ meu eu tre sa dau in ala,si ala sigur are si el un tovaras care sa dea in mine si mai aduc eu un tovaras sa dea in celalalt si …tot asa sa ne facem unul altuia dreptate cu spitzu.Oricum Justitia e oarba ,nu vede loviturile joase.

# 50 Pohfala on 01.11.11 at 8:39 pm

este incredibil cum jurnalistii perpetueaza mitologia nationala a popoarelor din jurul Romaniei dar sint primii sa ia in deridere mitologia nationala a romanilor. Daca cineva ar spune ca romanii au fost luptatori lumea - cu jurnalistii in frunte - l-ar bombarda cu observatii sarcastice. Daca sirbii vin si spun acelasi lucru (sau ungurii) imediat presa si audienta romaneasca le da crezare.
Desi respect poporul sirb, ca si pe celelalte popoare (fiind absurd sa desconsideri un popor in masa) stau si ma gindesc, cum se conciliaza spiritul de luptator al sirbilor cu cei 400 de ani de pasalic Otoman? Dar istoria de dupa inlaturarea dominatiei otomane, cind Serbia a fost un stat mic din sud-estul europei?
Hai sa lasam cliseele de o parte si sa analizam faptele asa cum ne sint date in prezent !

# 49 costache on 01.11.11 at 8:37 pm

voi de ce comentati, analizati si condamnati doar efectele? cauzele nu vreti sa le vedeti, pentru ca, nu-i asa cauzele sunt: steaua si becali. atata publicitate faceti voi, “jurnalistii”, acestei echipe si acelui infractor, incat poporul roman S-A SATURAT. acest incident s-ar putea sa fie doar inceputul. atat de acerb o impingeti de la spate, voi, presa romaneasca, pe aceasta echipa, incat numai conteaza prin ce mijloace isi castiga punctele. din cate se stie, in liga 1 participa 18 echipe, nu doar echipa voastra de suflet si de aici si indiferenta jucatorilor de la Petrolul care, fiind si ei oameni si fotbalisti, in liga 1, s-au saturat sa fie marginalizati in favoarea stelei voastre. apropo, cum naiba sa se respecte legea in romanica, atata timp cat voi incurajati violenta? ridicarea acestui martinovic la rangul de erou, depaseste orice limita a bunului simt, acest, sa-i zic jucator, nu reprezinta legea, cel putin nu in romanica. eram sa uit de teatrul jucat de tataruseanu care si-a facut temele trimise de la cioban, caci nu-i asa, cu doi jucatori eliminati, chiar si cu 2-0 pe tabela, erati in imposibilitatea de a mentine acel avantaj si cu siguranta urma o alta umilinta pentru voi. PS: daca in locul oilor, s-ar fi aflat orice alta echipa de prin liga 2 sau 3, tot asa scriati articolele cu asemenea ardoare?

# 48 adi on 01.11.11 at 8:13 pm

si inca ceva, armenteros a dat un exemplu perfect , si apropo de asta la daca un sarb te considera prietenul lui formula lui de adresare va fi intotdeauna :BRATE , adica frate, si cine-i cunoaste pe sarbi stiu foarte bine asta …

# 47 adi on 01.11.11 at 8:08 pm

@weah , habar nu ai de o multime de lucruri cand iti pui asemenea intrebari … gestul lui martinovic era facut de orice sarb de aceea gestul de a-ti apara camaradul sau colegul este caracteristic poporului sarb , un popor care primul lucru care-l invata este respectul si unitatea si mai ales demnitatea , si iti mai dau un exemplu , marian cozma, nici un coleg ungur nu a sarit in apararea lui doar doi sarbi si un croat , de ce ????? iti spun eu , de frica de lasitate, dar un sarb si un croat si-au riscat viata pentru un roman, pt ei nu conta ca e roman , era colegul lor , prietenul lor , omul cu care imparteau acelasi vestiar ….
de aceea , gestul lui martinovic e gestul unui popor , si eu cunosc multi sarbi , si iti spun un prieten sarb face cat 1 000 de prieteni romani , si ca sa ai un prieten sarb trebuie doar sa-l respecti si sa fii corect , altceva nimic ….

# 46 motanul incaltat on 01.11.11 at 7:39 pm

Ai inteles la fix si ai perfecta dreptate dupa mine.Martinovici nu a vrut sa devina erou,dar este cineva care se naste pt.a deveni erou??? In alta ordine de idei unul din eroii neamului a fost si Iancu de Hunedoara care era ungur 100%.As propune sa-l intitulam Martin de Ghencea…A dovedit-o cu prisosinta-amintiti-va de meciul cu Napoli cum juca cu fata plina de singe pt. Steaua….

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.