Metoda calendarului

În lipsă de alte mijloace, e bine să negociem tot ce putem pentru a preveni încă o situaţie neplăcută

N-aţi ştiut că şi fotbalul e supus negocierilor? Ei bine, iată că da! Şi nu, nu e vorba de transferuri. Acolo e limpede şi explicabil, e vorba de tranzacţii, de bani, de taxe şi impozite, e pe undeva logic ca discuţiile să fie cît mai dure. Mai nou, aflăm că se tratează pentru datele de disputare a meciurilor, că se fac înţelegri în prealabil, care înţelegeri se pot distruge dacă doar una dintre părţi îşi arată inflexibilitatea.

La discuţiile privind calendarul meciurilor din preliminariile Mondialului din 2014, fiecare se înţelesese cu fiecare. Mai puţin România cu Olanda. Ceea ce a cam dinamitat orice alte posibile tratative, aşa că e de aşteptat ca FIFA să decidă ce şi cum. Iar FIFA va decide cum crede de cuviinţă, fără să ţină seamă de prea multe dintre doleanţele celor implicaţi. Probabil că Olanda va fi uşor avantajată, căci marile puteri, nu doar în fotbalul de club, ci şi în cel al “naţionalelor”, au partea lor de protecţie. De unde şi iritarea turcilor şi a maghiarilor, care-şi văd şi ei periclitate interesele. Iritare la adresa României, să ne înţelegem, căci noi, prin refuzul nostru de a accepta ce ne ofereau olandezii, am făcut ca discuţiile să rămînă fără rezultat.

Dar oare au greşit românii? Nu cumva olandezii au acţionat de pe poziţii de forţă? De acord, chiar sînt o forţă, dar asta nu înseamnă că tot ce vor ei trebuie acceptat ca atare. Conform FRF, ei ar fi vrut să jucăm cele două meciuri directe în luna martie, la interval de 4 zile carevasăzică. Extraordinar! Mai rămînea să ne solicite să jucăm ambele partide la Amsterdam. Ideea unei “duble” cu Olanda în martie e proastă de-a dreptul, căci în martie Liga 1 abia s-ar relua după o pauză suficient de lungă. Oricum perspectiva duelurilor cu Olanda nu-i încurajatoare, măcar să ştim că şansele noastre, mici cum sînt, nu-s diminuate de alte cauze.

“România a venit din urna a patra, dar a ridicat numai pretenţii”, se plîng olandezii. Spre exemplu, am dorit să jucăm primul meci al grupei cu ei, la Bucureşti. N-au vrut. Normal, căci septembrie pentru fotbaliştii olandezi e ca martie pentru cei de la noi. În plus, partida ar fi venit imediat după Euro, cînd nu se ştie ce se poate întîmpla. Olanda e printre favorite, probabil imediat după Spania, dar un turneu final e altceva, poate ieşi orice totuşi. Inclusiv un parcurs prost, cu urmările negative, certuri, retrageri, schimbare de antrenor, ce ar putea rezulta. Luaţi exemplul Franţei, că ne e la îndemînă, care imediat după Mondial pierde acasă cu Belarus.

Olandezii ştiu şi ei asta, de unde şi refuzul de a juca împotriva noastră şi dorinţa de a începe cu Andorra. Dar dacă tot sîntem în urna a patra, de ce oare se tem să jucăm în septembrie la noi?! Dacă ei au voie să-şi calculeze paşii, noi de ce n-am avea?

Mulţi se pot întreba de ce e aşa de important acest calendar? Într-un fotbal comprimat la maximum, devenit de mult industrie, detaliile, fie ele şi aparent minore, pot fi decisive, mai ales într-o competiţie de durată. Dacă Olanda ţine seam de ele, de ce ar fi trebuit noi să fim respectuoşi?

Dar dincolo de negocieri, olandezii ne-au transmis, cu toată aroganţa lor, şi un adevăr: sîntem în urna a patra.

19 comments ↓

# 19 FC1923 on 01.11.11 at 9:46 am

ENACHE LIBER !

# 18 Nea Vanea on 30.10.11 at 2:15 pm

Cat de “mititel” esti, Niculescule!

# 17 cristi u. on 30.10.11 at 8:32 am

Foarte bun articolul. Ce daca nu avem antrenor, nu avem echipa … nu avem nimic… Trebuie speculata orice sansa cat de mica o fi ea, pentru ca daca se intampla cumva o calificare, dintr-o data vom avea de toate. Si echipa (cu zvonuri ca majoritatea ar fi “curtati de Barcelona”) si antrenor, etc.

# 16 taio on 29.10.11 at 7:42 pm

apropo de calendar,cine va face voua calendarul ?U CLUJ- DINAMO la concurenta cu BARCELONA-MALLORCA,as fi curios sa stiu, citi dintre cei ce vor sa vada fotbal ,renunta la BARCELONA ptr. a vedea pe DINAMO.

# 15 Nicolae Petre on 28.10.11 at 9:33 am

Hai ca e comica treaba. Noi nu avem echipa, nu avem antrenor, dar ne plangem ca nu pun meciurile cu Olanda cand vrem noi. De parca asta ar fi cel mai important amanunt, vital pentru calificarea noastra. Mai intai sa ne facem echipa cu un antrenor, preferabil strain de toate magarille din fotbalul romanesc, sa ne vedem de treaba, sa castigam toate meciurile din preliminarii cu celelalte echipe si abia apoi sa vedem care e treaba cu Olanda. Nu meciurile cu Olanda sunt cheia calificarii. Ne vaitam de acest amanunt de parca daca s-ar pune meciurile cand vrem noi am avea vreo sansa cu Olanda. Asta e imbatare cu apa rece. La halul in care aratam, ne bat olandezii oricand, oriunde, cu echipa a doua, fara sa se forteze prea mult. Noi nu am fost in stare sa ii batem cand ne invitau cu surle si trambite sa le dam gol si se dadeau la o parte numai ca sa le dam gol.

# 14 rusinee.. on 28.10.11 at 9:31 am

nationala e reprezentata de un barbugiu puscarias trisor …si mai si scrieti…rusinee..

# 13 rusinee nationala.. on 28.10.11 at 9:23 am

UN BARBUGIU PUSCARIAS PRINS LA TRISAT REPREZINTA NATIONALA…NU VA E RUSINE SA SCRIETI DE UN ANALFABET..??

# 12 provincial on 27.10.11 at 8:57 pm

@Giuran
Da, dupa teoriile preparatorilor romani, in martie suntem la apogeu. Dar cum crezi ca sunt setati olandezii, care atunci chiar au niste meciuri serioase in calendar? :)
Singurele momente mai prielnice pentru noi sunt la inceputul campaniei, cand ei inca mai au nisip de pe plaja in ghete, sau in iunie 2013, cand doar meciurile cu noi le stau in calea vacantei

# 11 Bogdan on 27.10.11 at 5:11 pm

“. Mai nou, aflăm că se tratează pentru datele de disputare a meciurilor, că se fac înţelegri în prealabil, ”
Asta se intimpla din totdeauna.Dar ce sa ceri de la un ziarist…

# 10 bogdan on 27.10.11 at 3:51 pm

probabil faptul ca nu am acceptat calendarul va ramane singura victorie din viitoarele preliminarii.

# 9 cris on 27.10.11 at 2:27 pm

corect. sa terminam cu ploconeala penibila in fata asa-ziselor superputeri. daca ii respectam si atat, nu o sa ii batem niciodata. hai sa le transmitem respectele noastre dupa ce le dam bataie, cum a facut steaua cu anderlecht, pe vremuri.

# 8 Cipri on 27.10.11 at 2:19 pm

Din moment ce la echipa nationala e haos din 2000 incoace , calendarul meciurilor e insignifiant pentru urmatoarele preliminarii .

# 7 Giuran on 27.10.11 at 2:15 pm

Eu unul nu sunt de acord ca ne dezavantajeaza sa jucam cu Olanda in deplasare in luna martie.Eu zic ca acela este unul dintre cele mai bune momente sa intalnim Olanda.Jucatorii romani ar trebui sa fie atunci la maximul parametrilor fizici si nici nu ar trebui sa fie implicati in foarte multe meciuri la echipele de club.De partea cealalta jucatorii “portocalei mecanice” au poate cea mai obositoare luna din sezon.Vor fi meciuri in cupele europene(fazele superioare),meciuri importante in campionat(este perioada in care orice pas gresit poate costa sezonul) si meciuri in cupele nationale.Eu zic ca noi am putea profita de asta dar si de o oarecare relaxare si lipsa de concentrare a olandezilor in meciurile echipei nationale,mai ales daca Olanda va incepe tare campania si va lua deja cateva puncte avans.

# 6 Asm on 27.10.11 at 2:08 pm

Bravo. Bun ca intotdeauna.

# 5 Che Guevara on 27.10.11 at 1:57 pm

Piturca negociaza acum, dar cel care se va bucura de rezultatele negocierilor va fi altcineva. Fiindca Piti va trebui sa vada meciurile la TV, daca va fi program de vizionare la ora respectiva.

# 4 ViseDinPiele.ro on 27.10.11 at 1:50 pm

Foarte bun articolul. bravo Andrei. Ramai cel mai bun jurnalist sportiv de la noi !

# 3 Adi on 27.10.11 at 1:31 pm

foarte corect. Insa presa din Romania prefera sa il critice pe Piturca.
“presa” = 4-5 spagari care isi fac emisiuni dupa interese.

Un joc cu Olanda in luna septembrie ne creste foarte mult sansele de a obtine un rezultat bun.
In mod normal Olanda ne bate de 2 ori daca jucam in alta luna a anului.

# 2 Cristian on 27.10.11 at 1:31 pm

Corect! E meritul managerului Piturca asta. Nu vreau sa ii tin partea dar acum chiar a procedat corect. Acum ramane de vazut cum o sa fie calendarul. Oricum in comparatie cu campania trecuta cand au fost 3 meciuri consecutive in deplasare se pare ca s-a invatat ceva.

# 1 bau bau on 27.10.11 at 1:26 pm

nu-mi placi “spaniolule”, dar e bun editorialul asta. cere-i si colegei tale andries sa il citeasca, poate se vindeca de ceva complexe

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.