Filmul pe care l-am mai văzut

A plecat Levi, a venit Ilie Stan. Nu e însă nimic inedit. E doar o altă scenă dintr-un reality show pe care-l vedem de ani buni.

Se mai miră cineva de situaţia de la Steaua? Greu de crezut. Pentru că e una anticipată. De cînd a fost numit, lui Ronny Levy i se aştepta plecarea, i se urmăreau greşelile, i se căutau nodurile din papură, chiar şi atunci cînd nu era cazul. E un deja-vu, e un film pe care cu toţii l-am mai văzut, un fel de “Ziua Cîrtiţei” în varianta Ghencea. Sau cum s-o numi ea, căci legătura dintre Steaua, ca şi club, şi zona Bucureştiului cu care se identifica a încetat să mai existe.

Aici Levy are dreptate. O echipă fără stadion propriu e una fără identitate. Fără suporterii fideli, care vin la fiecare meci, indiferent de vreme, care stau pe acelaşi scaun de atîta timp, care au obiceiurile lor înaintea partidelor, grupul lor de prieteni, fără galeria din spatele porţii, pe care o apreciezi sau, după caz, de care te temi, o echipă nu mai e aceeaşi. Asta e esenţa fotbalului, grupul format de echipă şi suporterii săi, de aceea a supravieţuit acest joc, de aceea s-a transformat într-un fenomen social.

În fond, noi oamenii căutăm dintotdeauna grupul, ăsta e spiritul vieţii, singurătatea nu e o soluţie, pentru că toţi ne temem de marele final, care, pînă la urmă, e cel al singurătăţii absolute.  În toată această perioadă, Steaua a părut în turneu, a fost ca o formaţie în căutare de noi adepţi. A juca mereu în altă parte, a te antrena mereu în altă parte, a dormi mereu în altă parte, a mînca mereu în altă parte, a fi, la o adică, mereu cu gîndul în altă parte nu reprezintă defel o garanţie a succesului.
La fel cum o campanie brutală de transferări nu reprezintă, iată, o garanţie a succesului. Iar aici Levy nu are dreptate, cînd critică anumite aspecte. Ştia ce îşi asumă, ştia că va fi greu să facă să joace o echipă care a adus atîtea nume noi, ştia că omogenitatea şi relaţiile de joc de care se tot vorbeşte vor fi greu de obţinut în aceste condiţii. Ştia şi ce  patron are, ştia care îi e stilul. Nu era paraşutat în România totuşi. Ştia, a acceptat, n-a putut să facă echipa să joace, a plecat. Împreună cu el a plecat şi MM Stoica, într-un gest de demnitate oarecum normală, căci el fusese cel care a propus şi, în cele din urmă, a adus antrenorul.

Apropo de MM. Disputele din interiorul clubului nu l-au ajutat nici pe el, nici pe Levy, n-au ajutat nici echipa. Cînd gîlceava începe de la vîrf, cînd managerul general e “aranjat” aproape zilnic în presă cu informaţii discret, dar pragmatic, furnizate ziariştilor, între două pase pe terenul de fotbal al unei vile din Pipera, alta decît a patronului, cînd senzaţia de canibalizare este prezentă în straturile de sus, cum naiba să nu coboare şi în vestiar şi să ia aspect de harababură?!

Acum MM a  plecat, Levy a plecat. A venit Ilie Stan. Şi e foarte optimist. Ca toţi cei dinaintea lui, de altfel. Crede cineva că nu e în aceeaşi situaţie? Că nu i se aşteaptă deja plecarea? Că nu e o altă scenă a filmului pe care-l vedem de ceva vreme încoace, cu Steaua în rol principal. Am spus Steaua? Am greşit. Rolul principal e al altcuiva.

33 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 33 viorel on 05.10.11 at 10:00 am

nu mai avem ce sa asteptam de la steaua pana va pleca ciobanul si cu staful lui tehnic (unchi,veri, matusi, nepoti, poate in curand si fini dinamovisti).

# 32 IO on 04.10.11 at 5:03 am

Cum plecarea lui Becali nu se va produce prea curand (ajuta-ne DNA-ule), astept plecarea lui Tatu. desi are miscari de Romario, baiatul asta nu e in stare sa dea o pasa de doi metri.

# 31 In spiritul fotbalului on 03.10.11 at 2:58 pm

”nu reprezintă defel” - suna si arata urat

# 30 kELOO on 03.10.11 at 2:51 pm

Anul asta se fac 6 ani fara ca Steaua ca castige titlul. Mult prea mult pt. un club cu traditie! Problema e cu actorul principal. Pentru binele filmului, el trebuie sedat sau, si mai si, eliminat?! :)

# 29 Neluvienezu on 03.10.11 at 2:41 pm

“Gimnastica” schimbarii antrenorilor la Steaua, tinde sa sparga bariera perfectiunii, stabilite in vremuri memorabile, de geniul Nadiei Comaneci! Din pacate, spagatul facut de Jiji intre mediocritate si ridicol, scufunda Steaua, cu toate milioanele aruncate in sus, tot mai adinc, in anonomat. Greu de crezut ca, Ilie Stan va fi un “succes” pentru Steaua, precum Ciubotariu la Dinamo. Sa-i uram succes antrenorului si “ciocul mic” lui Jiji!

# 28 gogutzultras on 03.10.11 at 2:33 pm

pai mai mister caine rosu 18, dupe perioada cu marinii, in care se vehicula si numele Andeei Marin :), trebuia sa vina si la noi un ciclu din asta. 1-1

# 27 caine rosu 18 on 03.10.11 at 10:19 am

A fost ILIE Dumitrescu. Este ILIE Stan. Vor veni ILIE Adrian, ILIE Sabin, ILIE Pintilie şi Sfântu’ ILIE! Amin!

# 26 iancu jianu on 03.10.11 at 9:59 am

Pacat de Levy, pt ca era antrenor bun si disciplinat. Cu un patron pac-pac si rezultatele or sa fie poc-poc.
De ce nu l-a lasat pe Rony sa lucreze macar un an ?
Zece jucatori noi, nu stadion, nu suporteri, galceava si fitile la conducerea echipei, patron care se baga si strica atmosfera la echipa … De unde sa iasa performanta ?

# 25 unucarezice on 03.10.11 at 9:59 am

Suporterii adevarati merg oriunde la meciuri, dar mai are Steaua suporteri adevarati? Astept sa o vad pe Steaua la matineu si cati au sa fie la meci. Ca si exemplu paralel, vedeti ce fac suporterii Craiovei… intre noi fi vorba, cam nimic si e pacat.

# 24 gs(p) on 03.10.11 at 8:25 am

si acum mai citesc si iteratiile dlui patron, cum ca noul antrenor vine cu duhurile bune… nimic nu se va schimba, chinul stelistilor continua
ce ma omoara pe mine este ca de fiecare data cand mai crapa un antrenor, dar DE FIECARE DATA, se gaseste un altul care sa zica “Steaua nu se refuza, eu pot sa lucrez cu nea Gigi, este un om care vrea binele, trebuie sa il intelegi” si etc
imi doresc sa ramana FAR ANTRENOR macar o data

# 23 gs(p) on 03.10.11 at 8:16 am

@Andrei
Salut!
Gandesc ca si tine - filmul se tot repeta, dar este deja expirat. In cateva zile vom citi in presa cum jucatorii apreciaza stilul noului antrenor, cum acesta se face inteles, cum acum este mai bine decat a fost … si tot asa.
Altceva vreau unsa sa spun. Inteleg finalul articolului ca pe un sprijin pe care il expui fata de MM. Cum ii esti coleg de platou, cum ai acces la infinit mai multe informatii, tind sa te cred: MM a fost lucrat.
Dar… la varsta noastra, ne mai mira asa ceva? la experienta lui, MM nu putea anticipa asa ceva? El nu are nicio vina? De fapt, mie, un simplu privitor al fenomenului, mi se pare ca MM pur si simplu a luat-o razna; sa-mi fie cu iertare, dar si-a pierdut simtul masurii: este din cale-afara de ingamfat, arogant, aproape rupt de realitate. Calitati, incontestabil, are, dar si le submineaza singur.

# 22 starchild on 03.10.11 at 2:12 am

1. Imi bine ca l-ai mai vazut. Si o sa-l mai vezi de multe ori pana cand Steaua va ajunge in top. Steaua nu creste generatii de jucatori pentru ‘export’ si pentru impresari, si nici generatii de arbitrii pentru cooperativa. Nici plantatii de suporteri trup si bani. Ia pixul si scrie ca ASTA este de fapt identitatea si unicitatea Stelei.

2. Vom juca in Ghencea daca vom fi respectati, nu in orice conditii, precum curvele voastre cooperatiste cu ‘identitate bolsevica’. Nu vrem sa jucam intr-o cocina MApN-ista, in care nu se poate investi nimic, si in care putem fi scosi in suturi dupa narvurile fiecare adminstratioi politice. Probabil ne confundati cu alte cluburi din Romania cele cu ‘identitate de cacareaza micro-inteligenta’. Vream sa obtinem un acord de concesionare demn de mileniul 3, de lumea civilizata si de clubul Steaua, iar ’sacrificiul’ jucatorilor pentru 1-2 sezoane este minor. Chiar nu iti trebuie nici o ideologie ca sa fii ziarist, nu-i asa?

3. O sa schimbat atat de multi antrenori pana cand vom gasi unul capabil si competent sa nu piarda puncte cu Vointa, Sportul si Larnaca, indiferent cat de omogene ar fi aceste echipe sub-divizionare. Antrenorul STELEI nu trebuie sa aiba realizari inferioare tripletei: Ciobotariu - Lucescu - Costa (toti veniti in vara si cu echipe in butuci), ci dimpotriva, deoarece reprezinta un brand de cp 3 ori mai important. De filmul asta ai auzit?

4. Pe MeMeleu l-a lucrat genetica si cam atat. Adevarata lui aptitudine e cea de mancator de carbune, sau ziarist in argou mioritic.

# 21 razvanel cel slab on 03.10.11 at 1:34 am

andrei niculescu parca il vad cam des coleg de emisiune cu mm la digi. mm isi merita soarta, la fel cum a zis si becali nu mai avea “rautate” nu mai managerul care a fost la steaua nu-si mai strangea langa el echipa ci doar se ocupa sa se contrazica cu levi sau ceilalti. oricum steaua de acum nu mai inseamna nimic pentru multi suporteri stelisti care au vazut-o in vremurile ei bune (chiar si dupa revolutie cand nu mai era ceausescu steaua “rula” deci asta cu furaciunile nu este decat in capul oamenilor bolnavi de invidie). steaua de acum nu e decat o echipa care are culori un nume si culori frumoase si cam atat daca ar retrograda nu ar mira pe nimeni oricum asta nu mai este echipa noastra si-a pierdut identitea cum zicea “raposatul”

# 20 indiferrent on 03.10.11 at 1:19 am

Un fel de “Ziua Cartitei”, insa unul mult mai plictisitor, in care scenariul se repeta, dar ciobanul principal, scuze, actorul principal, nu schimba nimic, nu invata nimic din greseli, iar audienta, una de aceeasi proasta calitate(in mare masura) ii urmareste spectacolul, aplaudand incantata de “calitatile” lui artistice, astfel alinetandu-i incredearea in “fortele sale supreme” si alimentand si increderea regizorilor, de aceeasi proasta calitate, care il distribuie mereu ca actor principal. Oare ce vina are un cioban care considera ca a conduce o echipa de fotbal e ca si cum ai mulge o oaie? Niciuna, doar asta a fost invatat sa faca.

# 19 harry porker on 02.10.11 at 11:11 pm

steaua a incetat sa existe o data cu venirea lui becali,, restul sunt povesti.

# 18 Kosta on 02.10.11 at 11:03 pm

Andrei,nu ma (mai) intereseaza Steaua si nici campionatul nostru…
Durerea mea e alta si te rog,ca intrun fel sau altul,sa intervii ca transmisiile de fotbal sa fie “intregi”nu asa cum s-a intamplat in seara asta la meciul Sporting Gijon-Barcelon,meci pe care l-ati transmis abia din minutul 18,timp in care am fost obligat sa vad altceva.
Stiu,aveti contracte..etc..dar va trebui sa reganditi chestiune pentru ca nu este pentru intaia oara cand meciurile Barcelonei sunt “ciuntite”…
Admiratia si respectul pentru tot ce faceti acolo raman aceleasi!

# 17 strex on 02.10.11 at 11:02 pm

De fiecare data cand se schimba antrenorul la Steaua, citesc aceleasi randuri… “a plecat X, se mai mira cineva? .. gigi a facut, a dres, a zis … ” Se pare ca voi va mai mirati, daca scrieti de fiecare data aceleasi lucruri, intr-o alta ordine. A devenit rutina de acum, un subiect neinteresant. Soarele rasare zilnic. Si totusi nu umple nimeni pagini despre asta in fiecare dimineata.

# 16 Razvan on 02.10.11 at 9:46 pm

Cred ca multi merg acum la meciurile Stelei sa o vada cum pierde,cum se face de ras.Din pacate a devenit un fel de circ ambulant care va continua atata timp cat Becali va fi la echipa.
Radacinile lui sunt atat de adanci incat va fi foarte greu de indepartat.

# 15 motanul incaltat on 02.10.11 at 9:28 pm

Ilie Stan? N-am auzit de el… Are vreo performanta-a promovat macar pe cineva???Si a fost secundul cui???Lui Alex Ferguson???Decit sa aduca tot felul de nulitati mai bine s-ar orienta spre unul din secunzii unor mari echipe.Dar asta inseamna bani…Ii dau maxim 5 etape.

# 14 mm un gunoi... on 02.10.11 at 8:21 pm

steaua are multe de platit pentru “istoria” ei… o fi sosit timpul …

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.