Stadioanele şi împrumutătorii

Finanţatorii cluburilor noastre se plîng că n-au stadioane, dar aşteaptă ca statul să le construiască
Printre cătuşele zornăite pe la televizor, şi-a făcut loc în fotbalul românesc o pată de culoare. Oferită de stadionul din Ploieşti. Inaugurat duminică, a oferit o imagine excelentă. Atît la faţa locului, cît şi la televizor. În acelaşi timp cu Petrolul-Dinamo, pe celelalte două Digi se vedeau Parma-Roma şi Rennes-St. Etienne, iar arena prahoveană nu era cu nimic mai prejos decît cele din Italia ori Franţa.
Mai nou au apărut informaţii referitoare la anumite costuri suplimentare la şantierul de la “Ilie Oană”. Dar asta deja se înscrie în realitatea românească a acestor timpuri, căci noi am ajuns să spunem “Se fură, asta e, ne-am obişnuit, bine măcar că au făcut ceva”.
Într-o perioadă scurtă am inaugurat, sau urmează s-o facem, trei stadioane frumoase, la Bucureşti, Ploieşti şi Cluj. Toate au un numitor comun. Sînt construite de primării, de stat cu alte cuvinte. Din banii fiecăruia dintre noi, din impozitele fiecăruia dintre noi. Foarte bine că se fac. Discuţia e alta. Finanţatorii cluburilor noastre, ei ce naiba fac? În afară că se laudă cu titulatura de patroni şi bat cîmpii la televizor, ce mai fac? Veţi spune că-şi bagă banii în fotbal. Greşit! În majoritatea cazurilor, ei împrumută cluburile de care s-au lipit. Sînt “împrumutători”.
Teoretic, stadionul din Ploieşti a costat 17 milioane de euro. Ce i-a împiedicat pe finanţatorii lui Dinamo să facă, în atîţia ani, unul identic. Hai să zicem de 20 de milioane de euro, să fie un pic mai mare. Sau pe cel din Pipera să facă unul pentru Steaua? De 30 de milioane de euro, că Steaua are mai mulţi suporteri. I-a împiedicat mentalitatea de a dori totul gratis, de la stat, pe considerente obscure, corecte doar pentru ei.
Unde au dreptate aceşti finanţatori e la obtuzitatea statului, care nu renunţă sub nici o formă la bazele sportive construite de comunişti. În ce ţară din UE, Ministerul de Interne sau Ministerul Transporturilor au cluburi şi stadioane? În ce ţară din NATO, Ministerul Apărării are club şi stadion? În ce ţară civilizată Banca Naţională are o bază sportivă?
Bun, am admis o circumstanţă atenuantă. Dar atît. De atîţia ani, dacă vedeau că nu găsesc parteneri de dialog, de ce finanţatorii nu s-au gîndit la alte soluţii? N-au avut cînd, ar zice cineva, pentru că stau tot timpul la televizor. De ce nu au făcut precum cei de la Juventus, care au făcut un credit la bancă şi au construit SINGURUL stadion din Italia aflat în proprietatea unui club? Iar acum toate celelalte mari grupări de Serie A vor să facă la fel. Pentru că un stadion aflat în proprietatea unui club serios, condus serios, după reguli de business serioase, se poate amortiza singur.
Am zis serios, nu? Unde vedeţi însă seriozitate la noi? Finanţatorul Stelei şi-a făcut averea din terenuri. Ce l-a împiedicat să construiască pe unul dintre aceste terenuri un stadion? Cine dintre fanii Stelei n-ar fi înţeles o asemenea mutare? Putea face acolo orice dorea, şi o stînă turistică, poftim, din care să cîştige bani. La Dinamo şi Rapid, aceeaşi poveste. Ambele joacă pe două arene învechite, urîte, neconfortabile. Cei de la Universitatea Cluj au aşteptat să construiască Primăria, iar acolo unde Primăria n-a avut chef, Timişoara, Craiova, Iaşi, Galaţi, Vaslui, nu s-a mişcat nimic. Ba da, greşesc, s-a mişcat. Nivelul decibelilor din emisiunile televizate în care “împrumutătorii” îşi făceau simţită prezenţa.
Între timp, fotbalul merge mai departe. Nu e, cum a zis Vujadin Boşkov, o chestiune de viaţă şi de moarte, e chiar mai mult decît atît. La noi, mai mult are alt sens. Doar matematic.

52 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 52 GOLOMBIOSCHI ILIE on 02.10.11 at 10:50 pm

O cutie de vopsea lavabila de exterior de 25 de litri costa in jur de 1 milion lei vechi aproximativ 25 de euro.4 cutii cat ar fi necesar probabil pentru a vopsi integral tribunele unui stadion de marime medie,atat sub scaune cat si pe culoarul din fata lor si zona din spatele lor, tot ce se vede si influenteaza o imagine perfecta la televiziune ar costa deci cam 100 de euro. Punand 100 de euro si pentru manopera, cu 200 de euro s-ar putea rezolva igiena si imaginea telegenica de pe oricare stadion din tara. Imaginea de alb curat ar inviora toate celelalte culori ale stadioanelor ar potenta puterea de impresionare a reclamelor care la ora actuala sunt total inadecvate ca vizibilitate tv din punct de vedere al dimensinilor,culorilor, contrastului culorilor, dizainului inscrisului,unitatii dimensionale, amplasamentului deficitar,deseori lipsind din spatele portilor sau din alte zone libere, favorabile. Reclamele electronice scumpe nu rezolva suficient si adecvat intotdeauna problema afisajului de reclame. Cu cheltuieli relativ mici s-ar putea de asemenea realiza un minim de 4 tuneluri de acces al spectatorilor in tribuna la orice stadion. Cu cheltuieli similare cu materiale si o proiectare moderna stadioanele actuale ar putea fi acoperite in cvasitotalitate. Ce le lipseste actualilor patroni sa faca asta? Idei si competenta si cooperarea proprietarilor de stadioane.Totul se poate rezolva cu bunavointa in timp minim. Succes!

# 51 diego on 02.10.11 at 9:41 am

Nu Boskov a zis ca fotbalul nu e pe viata si moarte,ci mai mult decat atat,ci Bill Shankly de la Liverpool. Citeste si tu mai mult….

# 50 Mda on 02.10.11 at 9:39 am

Raspunsul la intrebarile puse este dat chiar de tine: pentru ca nu suntem in tara unde exista “club serios, condus serios, după reguli de business serioase”.

# 49 dan on 02.10.11 at 7:24 am

Cereti prea multe, domnule. Cine credeti ca investeste atatia bani intr-un stadion? (min.20mil E) Sunteti naviv daca spuneti ca se pot amortoza costurile. Nici macar nu-si scot din bilete si publicitate intretinerea stadionului pe o luna. Mare, mare naiv sunteti, domnule ziarist.

# 48 mitica on 01.10.11 at 11:15 pm

adu tu de acasa 20 de milioane de euro si apoi mai discutam.asa la dat din gura suntem buni cu totii.nu te pune nimeni sa te uiti la fotbal romanesc,nici pe tine nici pe altcineva.atata superioritate de parca ai fi un mare specialist cand de fapt n-ai o treaba cu fotbalul.

# 47 paul on 01.10.11 at 10:06 pm

asa zisii imprumutatori sau investitorii acestor echipe ,sunt defapt niste parveniti care defapt nu au bani, ei sunt bagati in fata iar banii pe care ei pozeaza ca-i au sunt al baietilor destepti cu ochi albastrii care stau in umbra.nu puteau ei ciobani needucati ,vanzatori de butelii ,brutari sa inmulteasca milioane de euro de capul lor .

# 46 ionutz_fii on 01.10.11 at 11:13 am

Asta de la Piatra Neamt este facut DOAR din banii pietrenilor! Guvernul nu a dat nici macar un leu, nu au contribuit cu NIMIC, nici macar cu spiritul!!! Nu stiu ce-i cu ala de la Ploiesti…. In orice caz, la Piatra Neamt se mai ridica 3000 de locuri, a.i. capacitatea va fi de 21000 de locuri! Iar cand vor fi bani, se va ,,inchide” la 30000 de locuri acoperite , va deveni ,,Elite Class”. In iarna se va baga incalzire la gazon….

# 45 Mircica on 30.09.11 at 8:39 pm

Marius are perfecta dreptate, super tare opinia cititorului si spune direct la tinta totul bravo

# 44 Marius on 30.09.11 at 7:23 pm

Domnule Niculescu sunt de acord cu parerea dumneavoastra despre imprumutatorii fotbalului romanesc, dar opinia mea este urmatoarea: In Romania nu este nici o INTRECERE, nici PETRECERE doar ca este ” INTELEGERE “. IMPRUMUTATORII sunt niste asasini tacuti, platiti de majoritatea televiziunilor sa fie ‘placuti’ unde ei ne spun ca FOTBALUL este al lor, iar pe noi ne trec fiorii cand auzim ca in fotbal este unitate si noi suntem ca simpli spectatori doar DEZERTORI, in opinia ‘domnilor’ mai sus mentionati. Cand aud : nu investim pentru bani , avem respect pentru fani,aparam culorile clubului pe care il iubim de mici copiii (desi unii dintre “ei” nu stiu nici ce jucatori au marcat in singura finala de cupa europeana castigata de o echipa romaneasca de fotbal, sau ce fotbalisti au fost in teren la acel meci, ei erau la stana cu iubitele) , suntem morti de griji, ochi pentru acelasi ochi si dinte pentru dinte, nu ma mai ajung cu grijile pentru club, sincer as dori sa sparg televizorul dar nu pot ca este luat in rate:))) . Noi toti cei care avem viziuni diferite, simtim altceva ar trebui sa ne tratam, cei care spun pe bune ceea ce spun sunt singurii care au alternative, doar noi toti de aicea credem ca nu sunt ZEI asa cum se vad ei. Marius adica eu, domnul Niculescu si toti citittorii acestui blog, problema este grava reprezentam ramura cea mai bolnava, suntem iubitori ai fotbalului diferiti totusi din aceeasi fonta. Ca multi au fost, prea multi au vrut sa fie sau macar sa para prea multi imprumutatori se baga singuri in seama sa para ,adevaratul salavator dar vei descoperi ca nu este chiar asa cum sti, sunt multi presedinti care defapt sunt lasi si cei mai multi fotbalisti care ii vezi la televizor sunt FALSI, sunt multe compromisuri pe care le fac si inghit atatea faze ca sa semneze un contract, deci parerea mea este ca sunt prea multe microfoane care ajung in guri gresit si multi au prea putine cuvinte asa ca tineti minte noi suntem “STADIOANE DIFERITE”

# 43 Lunetistu on 30.09.11 at 5:20 pm

De acord in totalitate cu articolul . Adevaruri stiute de toata lumea , dar foarte rar spuse de presa ` sportiva`(angajata) de la noi . Fotbalul are multi iubitori , iar oportunistii s-au orientat >Cine stia de copos , borcea ,pascany,iancu , mititelu….si sa nu mai zic de `marele Gasby `jiji belciuc, oier sef la Steaua ,(` magnat` care tot ce atinge , baga in faliment )si reprezentantul (oglinda )Romaniei la Bruxelles .Toti niste `afaceristi` verosi , care n-au nici o treaba cu fotbalul , dar care aduna (si cred ca si spala bani)bani cu toptanu , iar cluburile lor sint falimentare .Nu se putea asa ceva , daca `controlorii` , i-si faceau datoria .In momentul cind insa-si Blejnar , controlorul sef , i-i invata pe borcea si jiji cum sa fenteze fiscul , nu mai am nimica de spus .Guvernantii zornaie catusele , dar numai le zornaie , nu le si pune , iar noi speram ca prostii ca , in sfirsit , vrea cineva sa aplice lagea in tara noastra . Iluzii desarte .

# 42 Chriss on 29.09.11 at 11:25 am

D-le Andrei, as mai adauga ceva articolului Dvs, altminteri ati pus punctul pe…H (ca la spanioli), anume faptul ca singurul patron care a investit in stadion, investeste constant si cu cap in jucatori, e unul si acelasi cu cel pe care mai toti imprumutatorii, foarte bine acompaniati de realizatorii de emisiuni TV de profil, scuipa si arunca cu pietre din variate motive : invidie, neputinta, ura etnica…ati ghicit, era Arpad Paszkany !
E o mare diferenta, cand clubul e proprietatea unui licentiat in matematica, si manageriat de un doctor !

# 41 Remus on 29.09.11 at 7:58 am

bai nene dar cu alea 255 de milioane de pe national arena facea statul 15 stadioane ca ale petrolului de 15.000 de locuri sau 7 stadioane si jumatate de 30.000 de locuri ca ala CLUj…

Practic ne inoiam toata liga cu stadionul ala care l-am facut pe post de bibelou…

cum era cu 5 stadioane noi de 30k de locuri la Bucuresti 3 la Craiova si Timisoara cate 1.

si de restul de 85.000.000 inca 5 stadioane ca a Petrolului la Brasov, Vaslui, Sibiu, Arad, Galati…

toate astea adaugandu-se la astea 2 stadioane 2 plus ala al lui CFR care e super ok pentru Romania…

nu faceam o afacere mai buna ???

cu totii ???

# 40 Nea Vanea on 28.09.11 at 11:39 pm

Munceste si tu 1(un) milion de euro!
Esti penibil, stimabile!

# 39 nutzu on 28.09.11 at 7:39 pm

Dumneavoastra ati aduce imbunatatiri unei case in care locuiti cu chirie? Hai sa presupunem ca, prin absurd, le-ati face, dar v-ar conveni sa vina proprietarul sa va spuna ca a doua zi reziliaza contractul unilateral? Nu cred ca v-ar conveni. Asa si asa-zisii finantatori. Nu poti sa bagi niste bani in ceva ce nu este al tau. Iar cu mutarea echipelor de pe stadioanele unde au facut istorie, de pe stadioanele prezente in atatea cantece frumoase, de pe stadioanele unde suporterii au patimit alaturi de echipa iubita, de pe stadioanele in jurul carora am copilarit, nu sunt de acord. Sunt atatea solutii care se pot gasi, ingineria constructiilor avansand in acelasi timp cu tehnica moderna.

# 38 petre p. on 28.09.11 at 7:37 pm

d-le niculescu.. felicitari , chiar si eu mi-am pus intrbarea aceasta.. de ce nu se poate si la noi , de ce asteapta finantatorii sa le faca statul cand ei iau milioane de euro? Ei pot lua exemplul juventus-ului care au facut un stadion smecher. Probabil la noi nu se gasesc echipe manageriale destepte.. punand mai intai pe primul plan cum sa atraga publicul spectator in numar cat mai mare , pt. ca dc . vin suporterii la un stadion nou e imposibil ca investitia sa nu se amortizeze. Si binenteles la o arena noua ae vor gasi destui suporteri sa vina sa plateasca un bilet cu 20-30 lei. felicitari pt articol..

# 37 toni on 28.09.11 at 12:47 pm

Dle. Andrei Niculescu partial aveti dreptate dar terenul costa foarte mult,in jurul stadionului trebuiesc construite terenuri de antrenament,o baza sportiva pentru copii si juniori,parcari si altele.Un astfel de spatiu trebuie gasit in afara capitalei.Pe urma utilitatile gaz,apa electricitate care pentru un astfel de stadion inseamna foarte multi banii.Pe urma ar fi vorba de impozite pe cladiri,terenuri si stadion pe care statul le incaseaza in fiecare an care in cazul unei asemenea baze inseamna foarte mult. Ar mai fi cheltuielile de intretinere,investitii in jucatori salarii pentru personalul administrativ si avem aici o parte din ce inseamna construirea unui nou stadion de fotbal.Mai sunt si celelalte cheltuieli:salariile jucatorilor,salarii persoane din conducerea clubului,impozite pe toate salariile etc.

# 36 dinamo forever on 28.09.11 at 9:26 am

Bravo Andrei,

Excelenta analiza a fenomenului ! Te rog sa continui pe aceasta tema, poate vor intelege unii si altii si se vor misca lucrurile spre bine…

La noi, securistul de Badea si Porcica-ginerica ne aburesc si mint de 20 de ani cu un nou stadion. Impreuna cu fratii impresari au vandut vreo trei echipe de-ale lui Dinamo . Si-acum imi amintesc pozele cu stadionul de la Bari pe care imprumutatorii-escroci ni-l prezentau ca noul stadion din Stefan cel Mare …

# 35 Craiovean on 28.09.11 at 9:07 am

In Romania avem stadioanele pe care suporterii le merita PUNCT. Si nu ma refer aici la ultrasi pentru ca si ei au locul lor in fotbal, ma refer la incultura economica a suporterului roman care decat sa se duca la magazinul oficial al clubului prefera sa-si etaleze ultimul model de tricou al Barcelonei, al Relului, al Milanului sau al lui Chelsea. In Romania pe la tribuna a 2-a sau tribuna 1 nu vezi prea multe fulare sau tricouri si atunci ma intreb cum sa traisca totusi aceste cluburi ? Cum sa-ti faci stadion care sa-si amortizeze investitia cand suporterul roman daca vede un pret de 20 de lei la peluze nu mai vine la meci ? Vad ca si in articol se insista asupra stadioanelor mai mari dar dupa parerea mea nicio echipa din Romania nu are nevoie de un stadion mai mare de 20.000 de locuri. Asta este realitatea la ora asta, in Romania un stadion nu poate fi amortizat cu suporteri, poate cu concerte si alte evenimente dar in niciun caz asta nu duce la amortizare…

# 34 aquadig on 28.09.11 at 7:26 am

Ok, atunci hai s-o luam invers. Ce v-ati face voi, cei de la RCS, daca n-ar mai exista imprumutatori? Ce meciuri ati mai transmite? Grosul clientilor l-ati facut cu liga lui mitica
Ati crezut pana acum ca banii lor sunt din dragoste pentru culori?! Bucsaru a fost baiat destept, oricare dintre imprumutatori ar fi facut la fel daca il ducea capul. Ai scris articolul asta de parca te-ai trezit de dimineata si ai constatat ca traim in mocirla. Nu este de ieri, de azi, este dintotdeauna. Nu mai dati vina pe comunisti, dati vina pe samanta proasta corcita cu tigani, tatari, slavi, unguri, greci. Am luat ce e mai rau de la ei.
Care e scopul articolului, ati vrea ca stadioanele sa fie preluate de care imprumutatori la preturile caselor pe care le-a dat Roman in 90?

# 33 costi on 28.09.11 at 6:07 am

ACEST ARTICOL TREBUIE CONSPECTAT SI STUDIAT DE CEI DE LA gsptv si sport.ro .BRAVO DLE AUTOR.

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.