Farmecul Cupei şi tentaţia ratingului

Actualul sistem al Cupei României nu permite aproape nici o surpriză în primul tur, căci echipele mari joacă de regulă pe teren propriu

Peste tot în lume, Cupa e considerată a doua competiţie internă, după campionat. Că e fotbal, că e handbal, baschet, volei, e fix acelaşi lucru. Să rămînem pe fotbal, mai ales că în acest mijloc de săptămînă se joacă meciuri din Cupa României.
Pe vremuri, 16-imile Cupei aveau farmecul lor. Era prima etapă la care participau echipele mari, cele din Liga 1 adică.

Steaua, Dinamo, Rapid şi celelalte mergeau pe unde le era hărăzit prin tragere la sorţi. În oraşe mici, comune de multe ori. Locuri unde oamenii aveau ocazia să-i vadă pe viu pe cei pe care-i vedeau doar la televizor. Era o sărbătoare în sine pentru aşezările respective. Venea primarul, se buluceau toţi să vadă vedetele, copii se minunau de cum arată autocarul oaspeţilor, se mai punea de o chermeză, un grătar, ceva manele, specific românesc pe undeva, dar asta e ţara în care trăim totuşi.

Se întîmplau toate astea pe vremuri cînd un ecran nu era principala distracţie a oamenilor. Astăzi se caută rating şi se face orice pentru el. Aşa că se schimbă şi regulile. Aşa că Steaua, Dinamo, Rapid, Vaslui, Oţelul, Pandurii, ca să cităm doar cîteva, joacă pe teren propriu cu adversarele lor mult mai slab cotate. Pe ideea ca respectivele partide să poată fi televizate la ore bune. De ce nu se poate duce totuşi Oţelul, campioana României, să joace la Vîlcea, să-l vadă şi oamenii de acolo la faţă pe Dorinel, să-i vadă de aproape pe cei care, peste o lună, vor întîlni pe Manchester United ? Simplu, pentru că Vîlcea nu beneficiază de nocturnă, iar televiziunea care transmite nu beneficiază de un rating suficient de consistent. Sau, de ce n-a putut juca Pandurii la Vişina Nouă? Să-l descopere cei de acolo pe noul star Chiricheş. Ce probleme avea Steaua să joace la Cluj cu Sănătatea sau Dinamo la Oradea, cu Luceafărul? Sau FC Tîrgu Mureş la Constanţa, cu Viitorul lui Hagi.

De regulă, echipa mai mare cîştiga oricum aceste partide. Dar era, pe undeva, şi o şansă oferită echipelor mai mici. Cupa, competiţia surprizelor, parcă aşa era, nu? Iar mass-media n-ar fi dus oricum lipsă de subiecte, de genul iată vestiarul în care se schimbă jucătorul x, iată terenul pe care evolua echipa y, iată vedeta locală care ar vrea să bată campioana României. Peste tot în lume se face aşa ceva. Şi e vorba de un singur tur. Totuşi.

Veţi spune că, la noi, infrastructura locală nu permite ceea ce permite în Anglia sau în Spania. Perfect de acord. Dar atunci de ce se mai organizează Cupa României în sistemul ăsta? Hai să începem direct cu dirijarea tragerii la sorţi pe sistemul capilor de serie, să avem patru sferturi echilibrate, două semifinale super, eventual jucate, “ca le englezi, domne”, pe noua Arenă Naţională şi evident o megafinală. Iar apoi să batem “cuba”. De fericire că am scos rating. Şi ne-am scos banii. Cu care acoperim farmecul Cupei.

21 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 21 olty on 23.09.11 at 2:31 pm

Bai fratilor e mai rau ca inainte de 89.Avem de atunci exemple de finale de cupa cu Valcea , resita , craiova ,adevarata competitie a surprizelor ,si totusi intr-un regim comunist , nu ca acum in democratie (oare ?) cand regulamentele frf si lpf sunt facute dupa interesele echipelor steaua si dinamo in principal si altii pe langa ei, ca sa nu se prinda altii ,ca de ex. cfr .

# 20 GOLOMBIOSCHI ILIE on 23.09.11 at 8:25 am

Propuneri pentru regulamentul CUPEI ROMANIEI.La competitie sa participe pe baza de inscriere voluntara toate echipele din fotbalul romanesc de la elita, onoare, promotie si pana la divizia A, liga I.Toate sa fie inscrise din primul tur la tragerea la sorti facuta pe calculator,o data la inceputul competitiei, pe un tablou similar cu cel de la tenis cu 16 capi de serie(echipele de liga I).Sa se admita retragerea din competitie prin forfait 0-3 fara sanctiuni speciale, dar anuntata cu minim 5 zile inainte de meci.Toate meciurile de la primul si pana la finala inclusiv, sa se joace intr-o singura mansa,pe terenul echipei de categorie inferioara.In cazul celor din aceeasi divizie,liga,se va tine cont de linia de clasament,puncte si golaveraj,nu de loc ,in cazul unor serii diferite,cu 5 zile inainte de joc.Meciurile sa se joace in caz de prelungiri dupa sistemul golului de aur.In caz ca se ajunge la penaltiuri sa fie un sistem decisiv incepand de la primul penalti nu dupa al cincilea.Premiile financiare dupa modelul celor din tenis,iar cele din drepturile Tv,40%participantele la meciul respectiv(25%cistigatoarea,15%invinsa)si60%impartit in mod egal intre celelalte participante din aceeasi faza a competitiiei.

# 19 Octavian Stăncioiu on 22.09.11 at 6:16 pm

Redați României Cupa!
Doi giganți corporatiști ai capitalismului postmodern de tip globalist și canibal, SABMiller și MediaPro, și-au pus mâinile bogate asupra Cupei României. SABMiller, prin Ursus Breweries, producătoarea berii Timișoreana, sponsorul competiției. MediaPro, prin ProTV, agent principal al americanizării României și televiziunea deținătoare de drepturi a competiției.

Prin colaboraționismul cretin și servil al Federației Române de Fotbal (pe nume de cod FRF), punând la bătaie o mână de arginți, cei doi giganți au reușit în ultimii ani ce nu se întâmplase în istoria datând din 1933 a Cupei: transformarea ei într-o competiție destinată exclusiv oligarhilor Ligii I.

Dintotdeauna, farmecul Cupei a fost, pentru echipele mici, posibilitatea de a aduce la ele acasă o divizionară A în 16-imi. Din toamna anului 2009, echipa gazdă a 16-imilor se stabileşte prin tragere la sorţi. Nu ajungea că tragerea la sorți era, ca şi acum, dirijată până inclusiv în semifinale!

Vremurile în care divizionara B Metalul Reșița cucerea Cupa în 1954 sau în care finala se juca între Chimia Rm. Vâlcea, din B, și Constructorul Galați, din C, în 1973, finală cu rejucare pe 23 August, sunt amintiri. Amintiri dintr-o altă lume. Pe atunci, România avea o cupă națională, pentru că era o țară independentă.

Mesajul transmis echipelor mici, prin acest regulament al Cupei, e clar: ”Ce, bă, voi vreți să luați Cupa? Aveți voi, f..-vă-n gură azi și mâine, bani să mergeți în Liga Europei Unite?”.

publicat la 20 aprilie 2011
http://www.regelefotbal.ro/romania/redati-romaniei-cupa

# 18 un brăilean on 22.09.11 at 5:29 pm

daca FRF ar sti sa faca contracte ar fi fost mai bine dar ea face regulile competitiei dupa cum ii dicteaza o televiziune. suntem o tara bananiera in toate tarile civilizate se stie clar care e programul la fotbal, gen Italia duminica la ora locala 15. e adevarat ca si in Romania ar trebui investitii in infrasctructura, acolo unde sunt echipe de fotbal nu pe dealuri parasite cu 100 de locuitori. PROBLEMA DOMNILOR E SPIRITUL. OARE NU PUTEAAU PRO TV , SPORT.RO SI DOLCE SPORT SA TELEVIZEZE MECIURILE DE CUPA SAMBATA SI DUMINICA DE PE LA ORA 13, APROAPE TOTI SPECTATORII AR FI MANCAT DE PRANZ DE LA MAGAZINELE DIN JURUL STADIONULUI, PREZENTA LA STADION AR FI FOST MAI CONSIDERABILA, DAR LA NOI E GREU PUNEM IN CONCURENTA O IDIOTENIE CU DAN NEGRU SAU UN FILM CU VANDAME CONTRA SPORTULUI, ASTA E BATAIA PE RATING IN ROMANIA
SI INCA CEVA MIERCURI LA BRAILA DESI ORA START A MECIULUI A FOST 16 FATA DE ACUM 7 ANI CU RAPIDUL NUMAI CHIULESC PUSTI DE LA SCOALA PENTRU UN MECI ADEVARAT DE FOTBAL, ASTA E MAREA BUBA PRIORITATILE, CE AUDIENTA ARE UN MECI AL LUI DINAMO SAU RAPID PE DOLCE, MAI NIMIC E UN SIGUR AL LOR IN ACEASTA COMPETITIE ASA CA NIMENI NU ISI VA LUA ANTENA PT DOLCE, ANGLIA E UNDE E PENTRU CA II RESPECTA PE TOTI SI TINE LA VALAORI NOI LE LASAM COPIILOR DOAR IDEEA DE AFAC EBANI CU ORICE PRET MAI CU SEAMA IN DETRIMENTUL COLEGULUI PRIETENULUI, VECINULUI, HAI SA MOARA CAPRA VECINULUI POATE PICA IAR TRANSMISIA LA PROTV SI NU-I MAI AUZIM PE MOCANU SI DRAGHICI SI ASA CASTIGA SI BOTEZATU SAU REALITATEA CU CEAUSESTII

# 17 Bogdan on 22.09.11 at 3:55 pm

Cred ca trebuie tras la sorti echipa gazda si nu sunt de acord cu capii de serie nici macar in primul tur in care intra echipele din Liga 1. Bine, la noi sunt capi de serie si in semifinale ceea ce e de-a dreptul penibil. Iar acum 2 ani pentru semifinale s-au facut 2 urne : una cu 3 echipe si 1 cu o singura echipa. N-am sa inteleg niciodata de ce dar poate sunt cei din federatie mai destepti.

# 16 fibra on 22.09.11 at 3:53 pm

Domnule draga aseara ai fost tare la Valencia-Barcelona, cind ai spus ca Messi protesteaza pe buna dreptate pentru doua penalty-uri neacordate,dar esti de acord cu arbitrul ca a condus in spiritul jocului.Este foarte tare, logica de fier.Din pacate comentariile meciurilor sunt din ce in ce mai penibile,obligindu-ma frecvent sa inchid sonorul.Nu vreau sub nici o forma sa jignesc pe cineva,dar mai putina implicare a comentatorilor,ar fi cred eu,benefica telespectatorilor.

# 15 Yo on 22.09.11 at 3:03 pm

As fi cu totul de acord cu tine daca ar fi terenuri macar rezonabile pt a s ejuca o competitie pe ele … dar cum nu sunt multe asemenea terenuri la liga a-2a sa nu vb de a-3a … mai bine asa … deocamdata

# 14 eu on 22.09.11 at 2:37 pm

ca veni vorba de rating..acelasi lucru il pot spune si pt campionat,tu nu ai spsu ca esti la digi si “nu iti permiti”..de ce toate meciurile se disputa noaptea..sau aproape..la englezi se joaca si la 12 ziua sambata,si nu se poate plange cineva ca nu au nocturna

# 13 kELOO on 22.09.11 at 2:21 pm

E adevarat ce spui tu aici Andrei, dar gandeste-te ca totusi, in ultimii ani, Cupa s-a mai revigorat ca interes, si usor usor, mai ales si cu largul concurs al televiziunilor, va ajunge o competitie mult mai interesanta! Si, cine stie, la un moment dat, Visina Noua sau Sanatatea vor avea si nocturna!

# 12 vlad on 22.09.11 at 1:58 pm

Pai oricum se folosesc capi de serie in toate tragerile cupei…. inclusiv la optimi si sferturi!!

# 11 ciprian on 22.09.11 at 1:39 pm

care e diferenta de valoare intre cele 2 serii din liga a 2 a e una numai de nume nu si de valoare toate echipele promovate anu acesta stau prost indiferent de seria din care au venit iar primna dintre promovate este ceahlaul venita din seria 1

# 10 daniTm on 22.09.11 at 1:38 pm

am mai scris si anu’ trecut …nimeni nu s-a sesizat ca doar in Romania s-a tras la sorti semifinale de Cupa cu , capi de serie …nu cumva sa joace oile …hoate am putea spune cu militienii …ar fi fost ca si-n jocul copilariei hotii cu gardistii …dar nu se poate in romanica …colegii de breasla din bucale ..au tacut milc …mutimiti de situatie , ca doar ei sunt stlisti si dinamovisti ……jos mafia din frf sandel si trupa!

# 9 Pele on 22.09.11 at 1:30 pm

Bun articol, domnule Niculescu!
@ merkur..tata l ai vazut tu vreodata pe domnul niculescu lingandu-i in 3 litere pe jiji pe giovanni sau pe iancu?
crezi ca el posteaza poze cu pisi goale pe site?
domnul niculescu e un om serios..prea serios uneori..mai ales atunci cand anunta difuzarea unui material..face asa o fata..incat vrea sa te manance..:)
P.S…avea dreptate spectactorul care a spus ca sunteti prea serios la fotbal european..:)

# 8 Fotbalreal on 22.09.11 at 1:25 pm

Articolul este coerent si foarte corect d.p.d.v. al evenimentului sportiv, dar gsp loveste acum in televiziunile celelalte care transmit meciuri interne, iar gspTv nu a cumparat drepturi tv interne. (Nu iau apararea televiziunilor - toti cauta rating si bani din publicitate si nu le pasa de public sau fotbalisti).
Daca transmitea gspTv meciurile, alta era atitudinea, ca doar nu puteau sa-si dea singuri cu stangul in dreptul.

# 7 merkur on 22.09.11 at 1:14 pm

Da, ai perfectă dreptate. Toată lumea vrea rating și scandal ! Din păcate, și voi la GSP, căutați același lucru, cu toate că vă lăudați că vreți altceva, așa că nu mai arunca mortul în ograda altora ! Gigi Becali, Giovani, Iancu, Sechelariu, sute de
”articole” cu tipe goale nu fac decât să argumenteze asta ! Unde e deontologia tolontaniană, vochiniană, niculeasciană ? Că doar nu conduc eu GSP-ul ! Totuși !

# 6 merkur on 22.09.11 at 1:14 pm

Da, ai perfectă dreptate. Toată lumea vrea rating și scandal ! Din păcate, și voi la GSP, căutați același lucru, cu toate că vă lăudați că vreți altceva, așa că nu mai arunca mortul în ograda altora ! Gigi Becali, Giovani, Iancu, Sechelariu, sute de
”articole” cu tipe goale nu fac decât să argumenteze asta ! Unde e deontologia tolontaniană, vochiniană, niculeasciană ? Că doar nu conduc eu GSP-ul !

# 5 merkur on 22.09.11 at 1:13 pm

Da, ai perfectă dreptate. Toată lumea vrea rating și scandal ! Din păcate, și voi la GSP, căutați același lucru, cu toate că vă lăudați că vreți altceva, așa că nu mai arunca mortul în ograda altora ! Gigi Becali, Giovani, Iancu, Sechelariu, sute de
”articole” cu tipe goale nu fac decât să argumenteze asta ! Unde e deonotlogia tolontaliană, vochiniană, niculeasciană ? Că doar nu conduc eu GSP-ul !

# 4 Red on 22.09.11 at 1:08 pm

Din pacate insa e nevoie de schimbari la nivel de organizare in Federatie si nimeni nu-si asuma aceste schimbari…la fel cum Cupa ar trebui sa fie Cupa(cu surprizele ei si cu echipele din liga 1 intrate in 32-imi nu 16-imi)…la fel la Divizia a doua ar trebui o singura serie pentru ca exista o mare diferenta de valoare intre echipele din seria 2 si cele din prima(stiu, criteriul geografic, dar daca nu ai bani de deplasari, nu-ti permiti echipa de B…care e problema? e obligatoriu ca Botosaniul sa aiba echipa in B? de ex.)…si multe alte schimbari pe care actuala Federeatie nu si le asuma…din pacate…si de aia fotbalul e in cadere libera iar emisiunile de sport fac Rating nu pe performante sportive ci pe subiecte de can-can.

# 3 Flore on 22.09.11 at 1:05 pm

Bun articol D-le Niculescu.

am si eu o dilema de ce Astra - CFR s`a disputat la Ploiesti si nu in Gruia?

# 2 Red on 22.09.11 at 1:04 pm

Absolut corect…si as plusa putin la articolul dumneavoastra cu existenta capilor de serie pana in semifinale…ceea ce, evident, este o aberatie…tocmai asta e farmecul cupei, sa ai un Dinamo-Rapid in sferturi si un Sanatatea- Targu-Mures in semifinale…care ar fi problema?…au fost echipe din Franta(stiu, nu ne comparam) care au ajuns in Uefa datorita cupei si erau in Ligue2…
Nu sunt de acord insa ca jocul sa se desfasoare acasa la echipa mai slab cotata. Nu! Tot prin tragere la sorti!…Iar daca Steaua pica cu Sanatatea sa joace la Cluj pe un stadion care permite televizarea. Sau daca Dinamo joaca cu Medgidia sa zicem…meciul sa fie la Constanta…in fiecare judet din tara exista stadioane care permit televizarea meciurilor…(continuare)

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.