“Marile speranţe”

Ca de fiecare dată cînd schimbăm selecţionerul, au apărut speranţe pentru viitor şi regrete pentru greşelile celui înlocuit. Din păcate, am mai văzut filmul ăsta
Nu aveţi după meciul ăsta o senzaţie de “deja-vu”? Am mai trăit sentimentul de cîteva ori, am mai văzut filmul ăsta, cum s-ar zice. Şi nu, nu mă refer acum la gazon ori la alte “specialităţi” tipic româneşti, ci la senzaţia cu care am rămas după această partidă. Pentru că din nou avem speranţe. De viitor, bineînţeles, speranţe pentru viitoarele preliminarii, căci în privinţa celor de acum speranţa, cea care moare ultima, ştiţi placa, e pe moarte.

Meciul cu Franţa ne-a arătat, dacă mai era cineva care credea altceva, că nu avem şanse cu marile forţe ale fotbalului european decît aşa. Apărîndu-ne eroic, luptîndu-ne pentru fiecare minge şi pentru fiecare brazdă de teren - de data asta chiar merge expresia! - şi bucurîndu-ne că am scăpat neînvinşi acasă, sărbătorind la maximum pentru o remiză în deplasare sau, mai probabil, consolîndu-ne pentru un eşec la limită pe terenul lor. Cînd vorbim de marile puteri ne gîndim la Olanda, cu care din păcate o să împărţim viitoarea grupă preliminară, la Spania, la Anglia, la Franţa, la Italia, la Germania, hai să zicem şi Portugalia. Cu celelalte, gen Turcia, alt adversar viitor, vom putea să ne luptăm, cu şanse aproximativ egale, poate un pic, dar doar un pic, mai mici. Iar cu restul, gen Ungaria, vom putea spune că noi sîntem cei care au mai multe şanse. Ideea de mai sus e pură teorie, căci în fotbal s-au văzut surprize destule, numai că, din nefericire, cam noi am fost cei care le-au provocat pe cele neplăcute, vezi egalul cu Albania de acasă, de anul trecut. Drumul de la teorie la practică poate fi parcurs, dar trebuie să respectăm acest sport numit fotbal, ca să ne respecte şi el.

Înapoi la speranţe şi “deja-vu”. Cînd a fost instalat Răzvan, am spus acelaşi lucru. Că avem speranţe. Bătuserăm Lituania, făcusem egal cu Franţa, la Paris. O Franţa inferioară celei de marţi, căci Franţa de marţi a părut cea mai bună din seria de jocuri directe cu ei din 2008 încoace. Şi am văzut ulterior ce s-a ales de speranţele noastre. Întorcîndu-ne în timp, la fel a fost. Cînd l-am pus pe Boloni, am crezut că, gata, succesul e garantat. Cînd a venit Hagi, din nou. Cînd Iordănescu a preluat “naţionala” şi a bătut Germania, iar. Doar Piţurcă, în campania pentru Euro 2008, a confirmat oarecum, calificîndu-ne.
Acum tot cu el vom începe un nou drum. După ce vom fi văzut Euro la televizor, fireşte. Se tot spune că fotbalul e o stare de spirit. Acum avem stare de spirit. Avem un stadion civilizat, o să mai avem unul, la Cluj, pesemne că vom găsi pe undeva şi un gazon, ca să nu mai fim penibili, poate n-o să mai dăm imnul pe mîna unuia obişnuit, de la nunţi, să cînte ce vrea să audă naşul. Şi, cel mai important, poate vom avea o altă atitudine faţă de fenomen, poate vom înţelege că abordările româneşti, din tribună, din birouri sau din teren, nu ne ajută să înaintăm.

Poate vom avea. Dacă vom avea, poate că ne vom bucura de o calificare la un campionat mondial. Problema e alta. Şi anume că la fel am zis şi acum doi ani, şi acum cinci, şi acum 10. Între timp, doar ne-am schimbat televizoarele.

15 comments ↓

# 15 utaaradan on 10.09.11 at 4:00 pm

actualul selectioner,e cel in locul caruia a fost Lucescu jr.,care a fost pus in locul actualului pierzator, asa ca…
legat de Nationala Ungariei,Romania nu va ajunge NICIODATA la performantele Maghiarilor,nici fosta generatiei de conserva a Romaniei, infruntehagi, protopopescu si alte nenume ale fotbalului..

# 14 ha on 09.09.11 at 1:17 pm

“Cu celelalte, gen Turcia”?
Genul este de doua feluri: masculin si feminin. In niciun caz nu este gen Turcia! Va rog nu mai folositi constructii gresite, ca invata cititorii prost. “Cu celelalte, cum ar fi Turcia”

# 13 cris on 09.09.11 at 12:51 pm

Mai multe sperante as avea daca as vedea ca, pe langa Arene, se construiesc si scoli de fotbal, terenuri pentru copii, cu gazon acceptabil.
Mai multe sperante voi avea cand Craiova,Arges,Timisoara,Bacau,Iasi,Constanta si alte orase mari si cu traditie vor incepe sa dea din nou fotbalisti.
Mai multe sperante voi avea atunci cand vom face si noi o scoala de antrenori calumea, cand vom aduce niste valori adevarate de afara sa ii invete pe ai nostri novici. In liga 1 fac furori alde Hizo,Grigoras sau Pustai. Oamenii astia ori au intuitie, ori au invatat pe cont propriu. Ca pe la scolile din romania nu stiu ce metode au avut de invatat.
Mai multe sperante voi avea cand in fiecare echipa de liga 1 voi vedea un grup de 7-8 jucatori romani de viitor, undeva sub 23 de ani.

# 12 cris on 09.09.11 at 12:46 pm

Cateva amendamente…
1. Nu avem sanse egale cu Turcia. Turcia are jucatori superiori. De partea noastra a mai ramas doar traditia.
2. Nu avem stare de spirit. Ce stare de spirit avem cand Craiova si Timisoara mor iar prin a se perinda alde Branesti, Chiajna, Otopeni sau Vaslui si Urziceni devin echipe etalon.
3. Iordanescu si Boloni sunt antrenori cu palmares. De ce ii punem in aceeasi oala cu Piturca, Razvan si Hagi (antrenorul) ?
In general articolul mi se pare putin nerealist. Inca aveti sperante si vedeti fotbalul romanesc mai sus decat este. Si asta in conditiile in care sunteti expert in fotbalul vest european…

# 11 Chris2-k mai e un Chris on 09.09.11 at 10:44 am

Eu nu inteleg de unde aceste vorbe “de pahar”. Oare exista roman care sa creada ca batem Turcia si Ungaria ??? Cine o sa dea golurile ? Fundasii ? Tãtã ? Nu avem atacanti, nu avem pasatori. Astept sa-i vad pe fratii Costea in nationala, poate ei sa reuseasca ceva. Si Bogdan Stancu stie meserie. Mai e Torje….dar nu va faceti sperante…Ungaria e la km distanta de noi in fotbalul mare.

# 10 Filbert on 08.09.11 at 11:39 pm

@vlad
N-o sa mai ai 5-0 cu Serbia, o sa ai 0-3 cu Lituania….

# 9 sorin on 08.09.11 at 6:32 pm

Asa, si ce vrei? Ca articolul nu are nici un Dumnezeu!
Ai scris la trecerea timpului, sau la ce iti trecea prin cap? Din pacate, nu tia-u trecut prea multe.
De ce nu il criticati pe Razvanica si pe Kaiser? va este frica sa nu il suparati pe nea Mircea? vreau sa vad si eu o analiza serioasa in care sa se spuna, negru pe alb, ci este responsabilul pt aceasta calificare! Ii tot dati cu fluieraturile de la final, parca ati fi in piata, asa scrieti.

# 8 DR on 08.09.11 at 4:47 pm

Pt gigi
Piti si ai lui nu au atacat in ultimele 20 de min pt ca nu au stiut ca Bosnia marcase, nu aveau conectie la internet pe stadion. :(

# 7 vlad on 08.09.11 at 3:14 pm

Mai, eu am acelasi jaf de televizor :))…. dar macar e color, asa, cat sa vad si eu gazonul lui Oprisan/Oprescu :)). Cei care l-au angajat pe Piturca stiau modul meschin in care pregateste meciurile… si mai ales in care le gandeste. primordial pentru el este sa nu se faca de rusine…. si sincer, sunt 100% convins ca nu o sa avem un Serbia - Romania 5-0 ca in epoca Lucesu…. din pacate, in meciul ala s-a terminat definitiv curajul juniorului, care s-a transformat intr-un selectioner leit piti, insa cu o inspiratie net inferioara la selectie!

# 6 gigi on 08.09.11 at 2:29 pm

Hai sa iti zic si tie ce am scris la nea Ovi. Am vazut meciul pe internet si aveam doua ferestre deschise: una cu meciul nostru, alta cu scorul din Bosnia. Cind am vazut ca au marcat, asteptam furia romena, 20 de minute de foc, pe ei pe mama lor, acum or niciodata, etc….vezi sa nu! astia ori sunt prosti ori nu pot. Parerea mea e ca amindoua, dar sa ne mai gindim la ceva: cu Mutu montat la maxim si in forma, cu Chivu dind anvergura echipei, cu Torje viteza maxima (cu blestematul de gazon in regula) cred ca puteam mai mult, cel putin in astea 20 de minute esentiale. Notati ca nimic din ce am zis nu tine de soarta, noroc, etc. Toate aceste conditii puteau fi indeplinite, tinea de noi: de s-a dus Mutu sa bea? de ce a renuntat Chivu? De ce a luat Torje cartonas cind urma meciul vietii lui? De ce n-au fost in stare organizatorii sa aiba grija de teren? Vai de capul nostru.

# 5 kELOO on 08.09.11 at 2:16 pm

EXCEPTIONAL! Sincere felicitari pentru articol! Cine stie, poate Piturca ne califica din nou la Campionatul Mondial din 2014 si jucatorii mai tineri vor fi mai mult cu gandul la joc, nu la pipite si Old No. 7!
Si poate la un moment dat munca si seriozitatea vor fi subiect de prima pagina, nu oile lu’ Jiji sau buteliile mirelui Borcica!

# 4 Cetatean on 08.09.11 at 2:10 pm

Un ziarist talentat, intotdeauna cu mintea si vorbele la el.Bravo Andrei.

# 3 Pele on 08.09.11 at 1:33 pm

Bun finalu cu remarca asupra lautarului ala de pavel..care mai avea putin si o dadea in “frumoasa mea”..

# 2 pohfala on 08.09.11 at 12:46 pm

cu tot respectul, nu avem mai multe sanse cu Ungaria, uitati-va la tv si cititi stirile domnilor ca sa vedeti ca Ungaria este mai buna decit noi si este in ascensiune; au promovat o generatie de juniori care au luat bronzul la ceva competie majora acum un an sau doi. Cu Ungaria meciul va fi foarte dificil si daca o tinem ca in aceasta campanie vom pierde.

# 1 Bogdan B. on 08.09.11 at 12:18 pm

Andrei, o intrebare, fara prea mare legatura cu articolul: cand se stabileste programul meciurilor din preliminariile CM? Era vorba sa se intalneasca selectionerii si “federalii” echipelor din grupa, probabil la Budapesta, sa se puna de acord; dar cand?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.