Fabregas devine Cesc?

Există cîteva explicaţii pentru care Guardiola îl vrea pe Fabregas şi pentru care el vrea să vină la Barcelona
Toată vara s-a vorbit de acest transfer. N-a fost zi în care presa, în special cea din Catalunya, să nu aibă măcar o referire la această tranzacţie aşteptată de unii, criticată de alţii, comentată de toţi. În ultimele ore, mesajele din mass-media, inclusiv cea engleză, converg către o singură direcţie: Fabregas lasă pe Arsenal pentru FC Barcelona. Unde va deveni Cesc.

E o mutare ce merită analizată mai profund, cu amendamentul că pînă cînd un transfer, chiar dat ca sigur în presă, nu este anunţat oficial de una dintre părţi există şi varianta ca el să cadă. Sînt foarte mulţi cei care consideră că Barcelona n-are nevoie de Fabregas. Eronat. În fotbalul actual, cînd se joacă la fiecare 72 de ore, e o judecată mai mult decît simplistă să fixezi 11 titulari şi să spui despre ceilalţi că sînt rezerve. Cruyff vorbea, în 1992 atenţie!, că un antrenor deştept gîndeşte un meci pentru 14 oameni, 11 plus 3 schimbări. Acum conceptul s-a schimbat, se discută, la echipele mari, despre 18 titulari, capabili oricînd să intre şi să joace, chiar dacă vorbim de un meci cu ultima clasată sau un derby. Fabregas nu vine la Barcelona să aşeze pe nimeni pe banca de rezerve, ci să-i asigure lui Guardiola mai multe opţiuni înainte sau în timpul unei partide. E şi situaţia lui Alexis Sanchez.

Barcelona are în acest moment în lot un Herbert von Karajan, cel mai bun dirijor din fotbalul mondial. Şi nu e vorba de Messi. Este Xavi, bineînţeles. Xavi are 31 de ani, dar ligamentele şi musculatura sa au început să resimtă cele 10 sezoane de nivel înalt. Succesorul său natural ar fi Iniesta, dar există certe diferenţe de abordare a fotbalului între ei, în special la capitolul paselor. Iniesta reprezintă tehnică, rupere de ritm şi dribling, însă la pase decisive, la viziunea periferică a jocului, e mult sub Xavi. Aici e rolul lui Fabregas, care dincolo de a fi cel mai bun pasator din Premier League şi cel care a gestionat jocul lui Arsenal, a deprins în fotbalul britanic aptitudini de finalizare plus contondenţă în dueluri.

Destui pun problema ce se va întîmpla cu Thiago? Explozia acestuia din ultimele săptămîni fac legitimă întrebarea. Thiago se aseamănă însă mai degrabă cu Iniesta decît cu Xavi, avînd în plus, datorită genelor braziliene, un control incredibil al balonului. Plus că e cam tînăr pentru a-şi asuma rolul de lider. Guardiola spunea că Barcelona trebuie să funcţioneze bazîndu-se pe o scară evolutivă a talentelor, orbitînd în jurul unei piramide a genialităţii, ierarhizată însă în funcţie de vîrstă. Şi aici avem aşa: Xavi 31 de ani, Iniesta 27, Fabregas 24, Thiago 20. Iată scara perfectă de carevorbea Guardiola, astfel încît să nu se ardă etapele, cum s-a întîmplat cu Bojan. Să ne înţelegem, Messi e o excepţie!

Ultimul aspect. Fabregas renunţa la 5 milioane de euro ca să vină la Barcelona. De ce? Iată o întîmplare! În 2008, Gazeta a închiriat Camp Nou pentru o acţiune de marketing. Barcelona ne-a pus la dispoziţie şi doi antrenori, de la centrul de copii şi juniori. Spre final, am gîndit româneşte şi am vrut să le oferim şi lor şansa de a juca, dacă tot se chinuiseră cu noi să ne aşeze în teren şi să ne explice cum e cu ofsaidul. Au refuzat ferm, iar unul dintre ei mi-a justificat: “Nu există copil în Catalunya care să nu-şi dorească să îmbrace acest tricou, pe acest stadion. Eu nu am călcat niciodată pe iarba asta. A fost visul meu, am fost junior aici, dar daca n-o pot face ca jucător la Barcelona, prefer să rămîn cu el”.

E o posibilă explicaţie pentru care Fabregas, coleg de grupă la copii cu Messi şi Pique, vrea să plece din Londra pentru a se întoarce în Catalunya natală, ca să redevină Cesc.

28 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 28 Dragaica Tudor on 24.09.11 at 1:18 pm

Buna
Eu va recomand clinica de estetica Kalil, dr. Kasem…e in zona Dorobanti…. super doctor, super caracter. Telefonul e pe site

# 27 Sory on 13.08.11 at 12:48 pm

Daca ar arata echipa asa ar fii super pt BARCA:Dani Alves,Puyol,Pique,Abidal(APARARE) Busquets,Xavi,Iniesta…Thiago mai are de asteptat cv ani pana sa ajunga titular (MIJLOCASI) David Villa,Messi,Pedo.:X

# 26 io on 13.08.11 at 11:05 am

poate se termina odata si telenovela asta. zici ca-i tanar si nelinistit, nu se mai termina niciodata

# 25 guner on 13.08.11 at 3:33 am

Daca punem in balanta, castigul Barcei e de 10 ori mai mic decat pierderea Arsenalului . Au luat o rzerva pentru iitor , pe cand Arsenal si-a pierdut capitanul. Cred ca si Cesc a facut o miscare gresita, Xavi e un lider si nu va permite altuia sa ia laudele(orgoliu). Cesc va pleca in cel mult 18 luni…veti vedea.
In concluzie o mutare ilogica pt ambele formatii, bazata pe anumite prietenii(puyol , pique) care va deteriora ambele vestiare.
PS: daca Arsene nu va cheltui macar 80 mil , va fi linsat

# 24 herbert holyoake on 13.08.11 at 1:27 am

Apropos,numele complet al lui Cesc este Francesco Fabregas y Soler.In 2008 si-a adaugat Soler la numele de familie in amintirea bunicului iubit care pentru ani buni i-a tinut loc de tata.Parintii sai divortasera cu multi ani in urma .

# 23 herbert holyoake on 13.08.11 at 1:10 am

Am remarcat ca cineva il catalogheaza pe Cesc ca un copil mofturos si necopt la minte.Va relatez dintr- un interviu luat de Tim Vickery lui Cesc imediat dupa WC2010.Povestea acolo Cesc ca bunicul sau Alberto Soler a fost un suporter fanatic al Realului.Ca la un meci din vechea CCE Realul a fost invinsa acasa de Ajax cu 2-0.Infringerea in sine nu a durut asa tare caci Ajaxul era mare pe vremea aceea,dar spre final un idiot, Muhren,care nu era nici macar unul din “marii” Ajaxului,a inceput sa jongleze balonul la centru invitind madrilenii sa-l atace si sa-i ia mingea.Amintirea a ramas infipta ca un cutit in mintea lui Alberto.Si-a jurat sa-si razbune clubul iubit.Era prea in virsta pt a o face in teren,dar va avea baieti care o vor face.Viata l-a purtat pe alte tarimuri.A “emigrat”in Catalunia,la Barcelona,iar ca urmasi i-a daruit 2 fetite.Fata cea mai virstnica i-a daruit un nepotel,Francesco.Batrinul il ducea zilnic la scoala de fotbal a FC Barcelona.Anii au trecut ,Cesc a ajuns cine a ajuns,iar bunicul Alberto si-a dat obstescul sfirsit.Inainte de a pleca Alberto l-a pus pe Cesc sa jure ca oriunde va intilni Ajaxul,sau Olanda ii va ridiculiza gen “Muhren”.Ocazia s-a ivit in finala WC !Dupa ce a dat geniala pasa de gol ,cind mai ramasese 3 min de jucat,Cesc primeste mingea pe la centru,gindeste sa-si inceapa numarul,ezita un moment,dar in final paseaza mingea cuminte.Sopteste usor”iarta-ma bunicule”.Ce a realizat Cesc e ca Olanda e o natiune care merita respect si nu o adunatura de Muhren Idiots.
Ca acum s-a intors la Barca ? Omul pierde la salariu cam 30,000 euro saptaminal.Deci nu banii sint motivul. Atunci CARE ?

# 22 AXL on 13.08.11 at 12:23 am

REAL MADRID = DOPING IN MASA / EPO,CERA, TRANSFUZII SANGVINE , OXIGENARE IN LABORATOARE SECRETE , INTREBATI JUSTITIA SPANIOLA DE AFACEREA DR. FUENTES , DE CE NU DAU DRUMUL LA DOSAR ? ZIDANE ,NADAL,RAUL CELEL MAI MARI NUME DIN DOSAR ???!!!!

# 21 Iulian on 12.08.11 at 11:47 pm

Foarte obiectiv articolul si ampla descrierea rolurilor mijlocasilor de la Barcelona, dar totusi, am aceeasi dilema ca cineva de mai sus: cum ramane cu Busquets? Mai e si Masquerano, dar aici inteleg ca acesta se poate adapta si pe postul de fundas central, a facut-o de cateva ori si inca foarte bine, insa pana la urma urmei nu asta e postul lui.
Probabil este exceptia de la exceptie, a fost crescut de Barcelona, este catalan si prieten foarte apropiat cu multi dintre jucatorii aceste echipe.
Oricum, cu certitudine, acesta va asigura continuitatea unui ciclu, unei generatii stralucite a Barcelonei.
Si totusi, cu Busquets cum ramane ?

# 20 Marius on 12.08.11 at 11:33 pm

Cum le sti tu pe toate d-le!Dar am si eu o intrebare:Canti dupa ureghe sau poti citi o partitura?E retorica asta…

# 19 misujon on 12.08.11 at 10:08 pm

Nu cred ca mai are rost, toti ti-o spun dar ti-o spun si eu:
Andrei Niculescu esti cel mai bun.
Tine-o tot asa! Caut articolele tale, ma indispun cand nu gasesc articole noi, dar cand dau de ele le savurez in amanunt si totusi se termina asa repede.
Bravo!

# 18 danih on 12.08.11 at 9:18 pm

Fabregas nu va juca inchizator, deci nu-l va inlocui pe Busquets. Si cred ca in viitor Busquets va fi retras in aparare, langa Pique. Puyol si Abidal au si ei o varsta. Cred ca Barcelona mai areacum acum nevoie de un fundas. Nu stiu cei tineri cat de bine se descurca, in turneul din USA nu au impresionat teribil.

# 17 paul on 12.08.11 at 8:54 pm

Dar de ce nu ati luat in calcul si urmatoarele ipoteze:

1) Cesc vine sa-l inlocuiasca pe Iniesta care sa fie promovat in atac langa Messi si Villa [sare din schema si Pedro]

2) Barcelona sa joace cu Xavi-Iniesta-Cesc la mijloc si cu Busquets in aparare?

Oricum pe hartie, mijlocul Barcelonei e chiar stelar: Busquets - Mascherano la inchiere, Xavi-Iniesta-Thiago-Cesc-Keita “ofensivi”.

BTW.
Oare ce se intampla in aparare la Barcelona?

Puyol nu da semne ca-si revine, MIlito a plecat, raman doar Pique si Fontas??

# 16 kerry on 12.08.11 at 8:45 pm

Salut Andrei!un articol extrem de bun,comentarii superbe imi place la nebunie sa intru sa citesc aceste articole ale tale…apropo…te urmaresc de fiecare data la emisiunea care o faci la acel canal de sport si intr-adevar imi place sa te urmaresc.Bafta in continuare!!!!!!!

# 15 paul moldovan on 12.08.11 at 8:17 pm

Oare exista titluri mai idioate ca acesta?!

# 14 Evan on 12.08.11 at 7:59 pm

* 6 jucatori pe 3 locuri, scuze

# 13 Evan on 12.08.11 at 7:58 pm

Andrei, se pare ca uiti un lucru, Barcelona are la mijloc in acest moment urmatorii jucatori: Busquets, Mascherano, Xavi, Thiago, Keita, Iniesta. Deci 6 jucatori pe 2 locuri, scuza-ma dar in conditiile astea nu vad de ce ar fi absolut necesar Fabregas.
Sigur, orice jucator bun care se alatura echipei nu poate fi decat un plus insa asta nu inseamna ca e si necesar. Daca vrei sa vorbim de necesitati hai sa vorbim de postul de fundas central. Puyol are deja 33 de ani si in ultimul sezon a fost macinat de accidentari din cauza carora a trebuit sa se opereze in iunie si inca nu e apt de joc. In lot mai sunt alti doi fundasi centrali, Pique si Fontas, iar Abidal si Mascherano pot juca acolo fara probleme. Insa Mascherano e sub Puyol, Pique sau Abidal iar francezul e mult peste Maxwell si Adriano, rezervele sale pe postul de fundas stanga asa ca preferabil sa ramana pe stanga. Daca Pique nu isi revine pana duminica, probabil cuplul de fundasi centrali va fi Abidal - Mascherano, un cuplu mult sub Puyol - Pique. Fontas nu e o solutie inca iar pe stanga ar fi Adriano care e mai bun pe faza ofensiva decat pe cea defensiva.
Si inca un lucru, Fabregas e o combinatie intre Iniesta si Xavi insa e mai aproape de Iniesta, e mult sub Xavi la precizia paselor filtrante. Din ce am vazut la CE-U21, Thiago are la fel de multe din Iniesta cate are si din Xavi, e si un pasator foarte bun.
In concluzie, Fabregas e un transfer bun insa consider ca 34 de milioane + 6 milioane variabile inseamna o suma foarte mare cheltuita pe un jucator util dar nu absolut necesar, a contat si orgoliul catalan in acest transfer. Ca fan al Barcelonei, sper ca Fabregas sa fie un jucator care sa aiba un rol important in mentinerea CL pe Camp Nou dar mai sper si ca Thiago sa prinda destule minute pentru a isi putea continua ascensiunea fulminanta.

# 12 Yup on 12.08.11 at 7:52 pm

@Robbie, Buquets e inchizator.. Xavi, Iniesta, Fabregas si Thiago sunt mijlocasi de CREATIE. Sesizezi diferenta?

Foarte bun articolul,asa vad si eu problema. Fabregas si Thiago sunt viitorii Xavi si Iniesta.

Fabreas ar putea ajunge totusi peste Xavi intr-o buna zi. Iar Thiago ar putea sa-l depaseasca pe Iniesta.
Inca Fabregas nu este peste Xavi cum cred fanii lui Arsenal . Fabregas da mai multe goluri si pase de gol, dar Xavi ajuta mai mult counstructia pana la poarta. Ceea ce e foarte important la Barca.

# 11 jinx on 12.08.11 at 7:41 pm

@supertuxy: nu gandesti rational.transferul lui sanchez o sa fie platit abia la anul si in 10000 de rate…la fabregas sunt banii jos! ;)

# 10 supertuxy on 12.08.11 at 7:03 pm

@bogdan.cretu n-ai inteles nimic

# 9 qw on 12.08.11 at 6:50 pm

@supertuxy
Xavi la 24 de ani avea o cupa mondiala la tineret, 2 titluri in Primera si o supercupa a Spaniei (asta in conditiile in care perioada 2000-2004 a fost perioada galactica a Madridului).

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.