O afacere şi o întrebare

Cît de profitabil e, pînă la urmă, transferul lui Pantilimon la Manchester City?

Cea mai spectaculoasă tranzacţie din fotbalul românesc în ultimii ani. Lovitură de imagine. Operaţiune complexă. Cam aşa au arătat în presa noastră comentariile după transferul lui Costel Pantilimon la Manchester City. Dincolo că, de exemplu, Radu Ştefan la Lazio ori Săpunaru la Porto nu par cu nimic mai prejos, nici pentru Pantilimon şi nici pentru Poli “lovitura de imagine” nu este chiar atît de profitabilă!

Iată de ce. Pentru Poli, în primul rînd, 350.000 de euro, cît încasează de la City, nu e o sumă colosală. Vorbim totuşi de unul dintre cei mai buni portari din România, dacă nu cumva cel mai bun. “Operaţiunea complexă” e, pînă una alta, foarte simplă. Pînă pe 10 ianuarie anul viitor, City trebuie să activeze opţiunea de cumpărare definitivă, cu 3,1 milioane de euro. Dacă o va face, va fi foarte bine. Dar dacă nu? La fel de bine, dar pentru City. Care are dreptul să ceară încă un împrumut pe un an, tot contra 350.000 de euro. Iar logica spune că aşa va şi face. Şi să aştepte apoi pînă în 10 ianuarie 2013 ca să-şi exercite o altă opţiune de cumpărare definitivă, pentru 4 milioane de euro. O marjă de timp de 17 luni, timp în care cei de la City se vor lămuri dacă merită investiţia. Plătind 600.000 de euro, plus 50.000 pe lună, salariul portarului nostru. Nimic exagerat pentru un club care dă 45 de milioane pe Kun Aguero şi-l plăteşte lunar pe Joe Hart cu 500.000 de euro. Bravo lor, au ştiut să facă afaceri!

Pentru Pantilimon, teoretic, ar fi un pas înainte. Teoretic. Pînă la practic, mai e. Căci, în acest moment, titulatura sa e aceea de rezervă a lui Joe Hart. Care Hart e cam titularul postului în “naţionala” Angliei, are 24 de ani, la fel ca şi Pantilimon, şi n-a dat semne că ar trebui înlocuit. Ca portar, a fi rezervă e un pic mai complicat. Pentru un jucător de cîmp există multe posibilităţi. Numai la noi se mai vorbeşte despre 11 titulari şi mai multe rezerve, căci în fotbalul adevărat există noţiunea de lot cu 18 posibili titulari. Sînt meciuri multe, rotaţii, accidentări, suspendări, conjuncturi, fiecare are şansa lui. Ca portar însă e un pic mai greu, opţiunea Cupei Ligii (Cupa Angliei începe pentru City abia în ianuarie) nefiind foarte concludentă. Iar atunci cînd îţi aştepţi cu multă anxietate rîndul e posibil ca starea, plus dorinţa de a-ţi arăta valoare, să se transforme în nesiguranţă. Iar cine crede că exista varianta vînzării ui Hart e în mare eroare, City neintrînd în categoria cluburilor obligate să vîndă pentru buget.

În acest moment, cu o lună înainte de meciul cu Franţa, posibilitatea ca Pantilimon să repete, pe noul stadion din Bucureşti, prestaţia bună de pe Stade de France e destul de mică. Asta pentru că destul de mici sînt şansele ca el să debuteze la City pînă atunci. Poate că pentru el era mai bine să caute o variantă intermediară. O echipă, mai mică decît Manchester City ca dimensiuni şi impact mediatic, care să-i ofere şansa de a apăra constant. Şi de unde să plece către mai bine. Nici Udinese nu era o variantă, şi acolo e un titular indiscutabil, Handanovici.

Poate că Pantilimon e mai bun ca Hart. Important e să aibă ocazia s-o şi arate.

19 comments ↓

# 19 Sorin Olariu on 11.08.11 at 1:32 am

Cateva chestiuni omise de autorul articolului:

- Pantilimon a fost cumparat de catre POLI definitiv de la Bacau cu numai 50.000 si va fi doar imprumutat pana in 10 ianuarie 2012 cu 350.000 sau pana in 2013 cu 700.000 (de 7 sau de 14 ori suma platita pe el).
Sa nu mai spun ce se intampla daca va fi cumparat pana la urma, adica faptul ca se va castiga de 60-70 de ori suma cu care a fost cumparat.

- Daca pana la urma Manchester nu il cumpara definitiv, jucatorul revine gratis la POLI avand deja in CV un an sau doi de Premier League, la varsta de 26 de ani (ceea ce nu se poate spune despre ex-stelistul Stancu, care a fost dat afara de la Galatasaray dupa nici un an si pe care Steaua nu-si permite sa il ia inapoi).

- Chiar daca POLI nu va mai intra in Liga I, pentru el se vor bate Steaua, Dinamo, CFR Cluj, Vaslui sau alte echipe cu bani, iar pretul va fi destul de piperat, doar vine din Anglia.

- Se poate intampla ca Hart sa isi iasa din forma sau sa se accidenteze, iar Pantilimon sa il inlocuiasca cu brio. In definitiv, englezii nu sunt prosti si nu l-au luat aiurea.

- Odata intrat in Premier League, Panti poate atrage interesul altor cluburi, asa ca daca nu va fi Manchester City, poate fi un Newcastle sau Birmingham unde sa joace peste vreo doi ani.

- Pantilimon a dat adversari ca Ariesul Turda, Chindia Targoviste si Alro Slatina pe Liverpool, Arsenal sau Chelsea.

- Si nu in ultimul rand, spuneti-mi cati fotbalisti din Liga lui Mitica au un salariu de 600.000 pe an la care se mai adauga si primele?

# 18 Matei on 09.08.11 at 10:01 pm

Andrei, care este mail-ul emisiunii Fotbal European ?

# 17 Tchumatu on 09.08.11 at 8:01 pm

Bravo, Livius. Comentariul tau e mai bun decat articolul lui Niculescu!

# 16 whiteadi on 09.08.11 at 7:03 pm

nu am ce sa spun in plus de Livius doar ca sunt 2 cupe: FA cup si Carling Cup, in plus de europa si premier league …
e destul de ocupat sa nu aibe loc Pantilimon in una din cupe macar

# 15 Alex on 09.08.11 at 2:51 pm

Salut Andrei , cu siguranta nu este mai bun Pantilimon decat Hart, in plus,oricine se apuca de o meserie pt bani , da? Panti va lua f.multi bani pt nimic , este cea mai buna meserie , stai si vin banii, plus ca este si un club mare.

# 14 vasi on 09.08.11 at 2:45 pm

poate il da imprumut la Arsenal ca oricum nu au niciun portar de valoare:))))

# 13 me on 09.08.11 at 2:34 pm

Cand citesc comentariile de aici ma pufneste rasul. cica “englezii n-au euro”. stim draga, nu suntem cretini, cred ca tu esti acela care n-a auzit de cuvantul “conversie” in viata ta. englezii lucreaza cu lire, europenii cu euro, pentru echivalente exista conversia. asa ca se poate specifica suma de transfer si in euro. Andrei are dreptate, nu e un transfer spectaculos, Man City a pus ochii pe el pt ca a aparat bine in dubla cu ei. La fel s-a intamplat si cu Radu Stefan. Sapunaru s-a transferat la Porto fara ca ei sa aiba vreun meci oficial cu Rapidul in acea perioada. E clar ca Pantilimon nu va avea nici o sansa in fata lui Hart. Un cretin a scris mai sus ca portarii englezi sunt mascarici. Tin sa te anunt ca Hart e unul dintre cei mai bun portari din lume in acest moment. Din cate ai putut observa, Neuer a gafat deja in poarta lui Bayern.

# 12 Livius Rakoczi on 09.08.11 at 1:42 pm

Buna ziua dle. Niculescu

Cateva observatii:

1. Pantilimon era un “produs” neterminat al metodelor de antrenorat romanesc.

Pe langa plusurile legate de alonja, reflexe, prestatii in meciuri importante (si altele care au atras privirea Man.City) are in prezent probleme cu siguranta, pozitionarea la mingile in cross, uneori priza nu este cea mai corecta, concentrarea in meciuri mai putin importante (si altele care au determinat prudenta Man.City).

In articolele din vara asta s-a precizat ca Man.City a testat mai multi portari ca rezerva a lui Hart (printre care si Hildrebrand).

2. Salariul mic a lui Pantilimon a permis majorarea semnificativa a noului contract pe 5 ani a lui Hart. (Faceti suma contractelor de anul trecu a lui Hart si Given si o sa vedeti ca e cam tot pe acolo).

Si Man.City desi este vazut ca un ocean de bani functioneaza totusi dupa reguli.
Pentru atragerea de superstaruri sunt obligati la oferte bombastice, in rest are logica finaciara tot ce intreprind.

3. Pantilimon va beneficia de metodica moderna la Man.City care vor corecta. Rezultatul va fi demn de urmarit.

4. Postura de rezerva a lui Hart nu este rea deoarece asigura timpul necesar pentru adaptarea la fotbalul englez si profesionist in general, astfel ca in momentul cand va fi folosit sa asigure SIGURANTA.
Cu apararea pe care o detine Man.City pre multe parade oricum nu va face in meciuri.

5. Prestatia la Man.City in meciurile unde va fi utilizat pot fi poarta de intrare in piata foarte conservatoare a portarilor din Premier League.

Nu uitati dle Niculescu ca nu este rar in Anglia ca un portar sa fie utilizat pana la varste apropiate de 40 ani. (Vezi VanderSaar, Seaman, Southgate, Shilton s.am.d.) Pantilimon are 24 ani.

Odata de Pantilimon se impune in piata britanica poate avea co cariera indelungata la oricare club britanic (ce portar la Newcastle, sau Tottenham suna rau) sau chiar in campionate puternice avant avantajul raportului favorabil CALITATE/COST.

Chiar si Barcelona la luat chiar si pe Rustu, ca sa nu amintesc ca Valdez este o vulnerabilitate si nu un punct forte.
Pretul mic poate juca in favoare lui.

Link la un articol de blog mult mai echilibrat referitor la oprtunitatea transferului lui Pantilimon la Man.City
link:http://scoutingromania.com/2011/08/07/it%E2%80%99s-all-in-pantilimon%E2%80%99s-hands-now-not-a-bad-situation-for-a-goalkeeper-right/

# 11 antibecali on 09.08.11 at 1:32 pm

Bine punctat.Felicitari pt. articol.Pacat pt. Pantilimon.

# 10 io on 09.08.11 at 1:26 pm

Cei mai slabi portari din Europa sunt cei englezi (nu-i de mirarae ca marile echipe de acolo merg pe mana portarilor de pe continent). Sunt comici, bufoni, mascarici. Mai sunt si exceptii, din pacate exceptia e chiar la City (care nu e o mare echipa..bogata, da).
Dar, avand in vedere ca acolo se joaca f multe jocuri intr-un ritm infernal, Pantilimon va avea sansa sa.
Problema e ca trebuie sa lucreze mult pe centrari, el avand, paradoxal, o mare problema la acest capitol, desi ar fi trebuit sa-si domine careul fara probleme. Iar in Anglia daca nu stii sa iesi pe centrari, ai o mare problema.

# 9 ste on 09.08.11 at 1:25 pm

Toate cifrele sunt il lire , la englezi nu exista euro . Din ce stiu eu , Poli a primit in jur de 400 000 de lire pentru imprumut , urmand ca in cazul unui transfer definitiv sa mai primeasca inca vreo 2 milioane , deci transferul ar putea bate inspre 4 milioane de euro , ceea ce pentru fotbalul romanesc este foarte mult .

# 8 alex on 09.08.11 at 1:17 pm

nevorbin de performantele de pana aku ci doar fotbalistic… joe hart mi se pare cam cel mai bun portar pe care l a dat anglia.mai talentat si k david seaman care e ultimul portar de referinta al lor

# 7 trotinel on 09.08.11 at 12:58 pm

Nu supertuxy, Dragomir ar fi spus: “Pantilimon e mai bun decat Hart si Van der Saar la un loc”

# 6 ilie on 09.08.11 at 12:58 pm

mai este o varianta pe care nu o vede nimeni daca poli revine in prima liga sar putea sa nu-l mai imprumute la anu

# 5 @bitza on 09.08.11 at 12:58 pm

astia au scris 5.720.000 £ dar eu zic ca domnu Niculescu e mai aproape

# 4 mariuscarsing on 09.08.11 at 12:58 pm

sunt de acord cu tine andrei mai bn merge la o echipa mai mica pantilimon pt i va fi aproape imposibil sa fie titlular la man city doar daca se va accidenta hart va fi titlular

# 3 dyers_eve on 09.08.11 at 12:41 pm

Foarte corecte observatiile. Cred ca cei de la Poli trebuiau sa se gandeasca la avantaje reale, nu la imagine. Si mai cred ca pentru Pantilimon era mai usor sa se impuna la nationala jucand, fie si in liga a II-a, decat facand tusa la City. A propos, Lobont ce mai face, mai traieste?

# 2 bitza on 09.08.11 at 12:38 pm

O singura intrebare am,daca se poate.. Avand in vedere o sursa, relativa din punctul unora de vedere, din germania si anume, http://www.transfermarkt.co.uk/en/costel-pantilimon/transfers/spieler_47659.html.
Care este pretul real al transferului ?

# 1 supertuxy on 09.08.11 at 12:37 pm

“Poate că Pantilimon e mai bun ca Hart” - la asta ma asteptam poate doar de la dragomir

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.