No football for bad boys

În fotbalul adevărat tendinţa este către exilarea celor care nu reuşesc să-şi controleze viaţa extrasportivă

În fotbal, adevăratele schimbări trec de cele mai multe ori neobservate. Nu e vorba de schimbări ale regulamentelor, ci de felul în care e abordat fenomenul. Dedicăm zeci de ore din timpul nostru liber urmărind inutile polemici, inutile pentru că nu aduc nici o soluţie şi nu fac altceva decît să tragă în jos nivelul acestui sport, dar şi al celui care le generează. Luaţi de valul bălăcărelilor nu mai vedem care e, de fapt, tendinţa în fotbalul mondial şi începem să credem că dacă la noi e aşa, peste tot e aşa. Fals.

Vorbeam de tendinţă. A nu se confunda cu modă. Studiile au arătat că una e moda şi alta e tendinţa. Moda e pasageră şi oarecum ciclică, tendinţele sînt substanţiale şi generează marile modificări ale stilului.

Şi care e totuşi tendinţa actuală în fotbalul adevărat? E cea legată de comportamentul jucătorului. Nu în teren, ci în afara lui. Pînă nu demult eram obişnuiţi cu ideea că fotbalistului i se permite orice, că vedeta poate face tot ce îi trece prin cap, fiindu-i iertat orice exces. Acum nu prea mai merge. Ronaldinho a fost, poate, primul exemplu al acestei tendinţe, cel care i-a făcut pe toţi să înţeleagă, prin comportamentul său, că nu pot exista succese fără muncă, rezultate fără antrenamente, continuitate fără implicare.

Nimeni nu mai are chef acum să caute justificări pentru un jucător care uită numărul sticlelor băute şi al nopţilor pierdute, iar cei care fac asta, care merg la antrenamente fără să se fi odihnit ori care nu-şi controlează alimentaţia şi viaţa extrasportivă, se autoexclud. Sigur, există încă şi vor mai exista destui care să rupă acest protocol, dar sînt din ce în ce mai puţini şi le e destul de greu să se mai ascundă.

Am vorbit de Ronaldinho. Pe undeva e şi cazul lui Gabi Tamaş, al cărui potenţial transfer la Lazio a intrat în impas, se zice, din pricina faptului că italienii au aflat de anumite derapaje ale acestuia. Am folosit cuvîntul “potenţial”, pentru că orice informaţie referitoare la transferuri trebuie luată, în această perioadă de mercato, cu multe rezerve. Sînt destule interese la mijloc, există şi aici, poate mai mult decît în orice altă activitate legată de sport, rivalităţi, duşmănii, iar presa e o unealtă des folosită de cei care stau în spatele acestor tranzacţii.

Un lucru e cert. Pe cît de mult talent are, pe atît de puţină grijă a avut Tamaş de el de-a lungul carierei. Nu s-a obosit deloc să-şi ascundă preferinţele pentru distracţie, pe undeva logice la orice tînăr de vîrsta lui, iar acum e posibil să-i vină şi nota de plată. Dacă e adevărat că-l vrea Lazio înseamnă că are valoare şi calităţi, dacă e la fel de adevărat că transferul nu se face din motive ce ţin de comportament, înseamnă că are nevoie de o schimbare.

Şi asta pentru că, parafrazînd un film celebru, din ce în ce mai mult ne vom întîlni cu sintagma: “no football for bad boys”.

7 comments ↓

# 7 neoz on 02.07.11 at 2:21 pm

lame.

# 6 niculae on 01.07.11 at 8:00 am

Muica, cand vazui titlu asta ma gandii ca tare destept trebuie sa fie scriitorul. Ce zice el acolo musai sa fie adevarat.

# 5 Dani on 01.07.11 at 2:53 am

Un punct de vedere gresit, Andrei, pornit de la o premisa gresita. Acesti “baieti rai” vor juca si fotbal pina la urma…atit cit sint in stare, cit le permite talentul si munca depusa. Dar mai interesanta este reclama, fie ea si cea negativa. Orice derapaj, cit de mic, ii arunca in ochii publicului si in afaceri prin prisma mass-mediei ahtiata dupa senzational. Acum sa fim seriosi, crezi ca Tamas rateaza un ipotetic transfer doar din cauza a doua beri? Nu, il rateaza deoarece nu are valoare si din aceasta cauza nu are nici oferte. Fratii becali vorbesc mult si prost, se stie…mai bine nu ar baga nimeni in seama aceasta familie de cocalari ajunsa la putere in fotbalul romanesc printr-o lunga serie de incalcari ale legilor. Transferul lui Tamas la Lazio (care , fie vorba intre noi, e o echipa de pluton…niciodata n-a avut mentalitate de invingator, oricare ar fi fost suma valorilor individuale ale jucatorilor) e o utopie, cu sau fara distractia prin circiumi. Nimeni cu doreste sa transfere un sfint, iar fotbalistii sint si ei oameni…doar ca unii au mai putin talent decit altii, atita tot…

# 4 sibiu on 30.06.11 at 8:08 pm

cu distractia in exces si aparitiile in presa mondena nu ajunge prea departe

# 3 Raulz0r on 30.06.11 at 7:10 pm

Tamas din pacate nu e singurul de la noi care poate fi dat exemplu, un celebru deja devenit poate fi Dodel Spaima Sticlelor, un potential foarte mare a avut in perioada FC Arges, dar imediat a ajuns in Bucuresti si risca sa moara speranta, mai il putem da aici si pe multi alti compatrioti de-ai nostri, care datorita acestor mici derapaje vor ramane doar “potentiali” si ca o mica paranteza, legat de intrebarea pe care ti-am pus-o ieri la emisiunea de pe Radio GSP legat de Paul Scholes, mai vroiam sa iti cer parerea legata de o posibila reprofilare a lui Rooney pentru a acoperi acel gol, deoarece am citit o opinie foarte interesanta acum aproximativ 1 saptamana legata de acest subiect aici http://uk.eurosport.yahoo.com/football/jim-white/article/32244/

# 2 alex on 30.06.11 at 4:02 pm

slabutz articol. ai gasit si tu un ‘catchphrase’ si gata, ai articol. slabutz. zero substanta.

# 1 GRadu on 30.06.11 at 3:36 pm

Romania are un exemplu mult mai bun de brinza buna in burduf de ciine decit Tamas. Cine sa fie, oare?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.